قوس الکتریکی یا آرک فلش چیست؟

قوس الکتریکی

قوس الکتریکی یا آرک فلش یک نوع تخلیه‌ی الکتریکی می‌باشد. این رخداد ناشی از وقوع اتصال کوتاه بین دو جسم یا الکترود با سطح پتانسیل مختلف می‌باشد. آرک فلش انرژی بسیار زیادی را در یک زمان کوتاه آزاد می‌کند و به شدت خطرناک است. به‌عنوان‌مثال اتصال بین دو یا سه فاز و اتصال یک یا دو فاز با زمین از انواع حوادثی می‌باشند که می‌توانند آرک فلش ایجاد کنند. ایجاد قوس الکتریکی یا آرک فلش در تجهیزات برق‌دار یک رویداد ناخواسته بوده و به‌عنوان خطا محسوب می‌شود. هنگام کار با تاسیسات الکتریکی، همواره خطر اتصال کوتاه و آرک ناشی از آن وجود دارد. در تصویر زیر تبعات ناشی از آرک فلش را مشاهده می کنید.

تبعات ناشی از قوس الکتریکی

خطرات قوس الکتریکی

قوس یا آرک فلش همواره شامل حرارت شدید، شوک الکتریکی، صدای شدید، تابش اشعه‌ی فرابنفش، مادون قرمز، فشار، پرتاب اشیا و … می‌باشد. این عواقب می‌توانند برای افرادی که در معرض آن قرار می‌گیرند، آسیب‌های جبران‌ناپذیری ایجاد کند. در فاصله‌های نزدیک، حرارت ایجاد شده توسط آرک فلش به قدری زیاد است که می‌تواند به سرعت بافت پوست را تخریب کرده و یا حتی باعث مرگ شود. شدت اين آسیب‌ها به مدت زمان آرک یا قوس الکتریکی، میزان حرارت و سطح تماس با آن بستگي دارد. در بررسی حوادث و آزمایش‌ها مشخص شده که بیشترین آسیب حرارتی ناشی از آرک فلش در ناحیه‌های صورت، گردن و دست‌ها ایجاد می‌شود. برای حفاظت بخش‌های مختلف بدن، تجهیزات خاصی طراحی شده که برخی از آن‌ها را بررسی می‌کنیم.

خطرات قوس الکتریکی

شدت قوس الکتریکی

با توجه به فاصله‌ی کاربر از تاسیسات الکتریکی، نوع و مقاومت تجهیزات در برابر آرک متفاوت خواهد بود. طبق تصویر زیر فاصله‌ی فرد تا نقطه‌ی بروز اتصال کوتاه بر اساس میزان خطرات به 4 دسته تقسیم می‌شود.

  • منطقه‌ی ایمن: در صورت بروز اتصال کوتاه در تجهیزات، با رعایت این فاصله شخص آسیب خاصی نمی‌بیند. عبور از این مرز نیاز به استفاده از تجهیزات حفاظت در برابر قوس الکتریکی یا آرک دارد.
  • منطقه با ریسک متوسط: در صورت بروز اتصال کوتاه در تجهیزات، فرد در معرض خطر برق‌گرفتگی و آسیب توسط آرک فلش قرار می‌گیرد. افرادی که اطلاعات کافی در مورد خطرات احتمالی در این منطقه داشته باشند، می‌توانند با رعایت موارد ایمنی وارد این محدوده شوند.
  • منطقه با ریسک بالا: در صورت بروز اتصال کوتاه در تجهیزات، فرد در معرض خطر برق‌گرفتگی، آسیب توسط آرک فلش و پرتاب اجسام قرار می‌گیرد. فقط افرادی که دارای مجوزهای مکتوب (فرم های اجازه کار) و تجهیزات حفاظت فردی باشند می‌توانند وارد این محدوده شوند.
  • منطقه ممنوع: در این منطقه احتمال برخورد مستقیم شخص با قسمت‌های برق‌دار بسیار بالاست. فقط افرادی که آموزش‌های تخصصی در زمینه‌ی کار با تجهیزات برق‌دار را دیده باشند می‌توانند وارد این محدوده شوند. تمام ابزارهایی که در این قسمت مورد استفاده قرار می‌گیرد باید برای تماس مستقیم با تجهیزات برق‌ دار ایمن شده باشند.
مطالبی که در حال مطالعه ی آن هستید به صورت تصویری در دوره ی جامع آموزش مدار فرمان شرح داده شده است. در این دوره با تجهیزات پایه مانند انواع کلیدها، کنتاکتورها، تایمرها، ساعت ها و غیره آشنا شده و نحوه ی سیم بندی آن ها را فراخواهیم گرفت. یک فصل از دوره ی آموزش مدار فرمان مربوط به شناخت سمبل های الکتریکی، مدارک مهندسی، نقشه ها و ترسیم مدارها در محیط اتوکد الکتریکال است. پس از فراگرفتن نحوه ی ترسیم مدارها و سیم بندی قطعات پایه وارد بخش های پیچیده تر مانند طراحی سیستم های چنج آور می شویم. در این فصل یک پروژه ی چنج آور با 3 ورودی توسط کلیدهای چنج آور موتور دار سوکومک و برد دیتا کام 207 طراحی و ساخته می شود. تابلوی فوق به یک دیزل موتور سازان تبریز متصل شده و تنظیم پارامترها صورت می گیرد.

روش های جلوگیری از آرک فلش یا قوس

لباس محافظ

برای جلوگیری از آسیب‌های ناشی از آرک فلش، باید فاصله‌ی ایمن از تجهیزات برق‌دار رعایت شود. درصورتی‌که پرسنل برای بهره‌برداری از تجهیزات قادر به رعایت فاصله‌ی ایمن نباشند، لازم است که حفاظت‌های تکمیلی توسط لباس کار و تجهیزات ایمنی شخصی (PPE: Personal Protective Equipment) صورت بگیرد. طبق تصویر زیر، تجهیزات شخصی معمولا در یک پک شامل کلاه ایمنی، نقاب محافظ صورت، کاور محافظ گردن، دستکش، کفش و … می‌باشد.

در جهت شناسايي، محاسبه و کنترل آرک فلش استانداردهایی تدوین شده است. طبق این استانداردها لباس کار باید در برابر خطرات حرارتی آرک فلش مانند شعله و پاشش مواد مذاب ایمن بوده و مانع از سوختن فرد شود. بر روی لباس‌هایی که این مشخصه را داشته باشند علامت مثلث دوتایی درج می‌شود. استاندارد IEC 61482-2 برای تست لباس کار دو روش آزمون دارد که عبارت‌اند از:

جهت مطالعه ده ها مقاله ی تخصصی دیگر، بخش مقالات آموزش مدار فرمان را مشاهده کنید.

تست در فضای آزاد (Open Arc مطابق با استاندارد IEC / EN 61482-1-1)

در این روش، یک اتصال کوتاه در محیط باز ایجاد می‌شود. با این تست مقاومت پارچه در برابر حرارت آرک تا حدی که فرد را از سوختگی درجه دوم حفاظت کند، مشخص می‌شود. ATPV مخفف عبارت Arc Thermal Protection Value بوده و به معنی آستانه‌ی مقاومت در برابر حرارت ناشی از قوس یا آرک می‌باشد. این تعریف بیان‌کننده‌ی حداکثر انرژی حرارتی آزاد شده در واحد سطح است. آستانه‌ی مقاومت با یکای KJ/M2 یا cal/cm2 مشخص می‌شود. تست قوس الکتریکی در فضای آزاد به دو روش انجام می‌شود:

  • روش A: در این روش فقط یک سطح از پارچه مورد تست قرار می‌گیرد.
  • روش B: در این روش لباس تهیه شده از پارچه به‌صورت کامل تست می‌شود. این تست تمام بافت، نخ، دکمه‌ها و … که در لباس به کار رفته‌اند را درگیر می‌کند.

تست در فضای بسته یا هدایت شده (Box Test مطابق با استاندارد IEC / EN 61482-1-2)

در این روش یک اتصال کوتاه درون محفظه‌ یا تابلو ایجاد می‌شود. این محفظه دارای یک فضای خالی بوده تا آرک به مسیر مشخصی هدایت شود. در مسیر آرک، پارچه یا لباس مورد نظر به‌گونه‌ای قرار داده می‌شود که کاملا با آن درگیر باشد. در طول این تست دو گرماسنج، میزان تغییرات دما را اندازه‌گیری می‌کنند. با این تست مقاومت پارچه در برابر حرارت آرک تا حدی که فرد را از سوختگی درجه دوم حفاظت کند، مشخص می‌شود.

تست آرک در فضای بسته در 2 کلاس انجام می‌شود:

  • کلاس 1: اتصال کوتاه با جریان 4kA در زمان 500 میلی‌ثانیه. در این کلاس آستانه‌ی مقاومت در برابر حرارت ناشی از آرک 135 kj/m2 می‌باشد.
  • کلاس 2: اتصال کوتاه 7kA و در زمان 500 میلی‌ثانیه. در این کلاس آستانه‌ی مقاومت در برابر حرارت ناشی از آرک 423 kj/m2 می‌باشد.

در جدول زیر انواع تست، مشخصات و نتایج حاصل از آن‌ها آورده شده است.

روش آزمون قوس الکتریکی هدایت شده از یک محفظه‌ یا Box Test قوس الکتریکی در فضای باز و مدت طولانی یا Open Arc
انرژی آزمون انرژی آزمون در دو سطح 4 و 7 کیلو آمپر و ثابت می‌باشد. انرژی آزمون متغیر و منطبق با مدت زمان آرک می‌باشد.
نوع انتقال حرارت متمرکز، همراه با تابش نور، فشار، فلزات مذاب تمام جهات، به‌طور عمده تابش نور و حرارت
نتیجه‌ی تست مشخص کردن کلاس حفاظت در برابر آرک فلش (کلاس 1 و 2) آستانه‌ی مقاومت در برابر حرارت ناشی از آرک

در تصویر زیر انواع تست، مشخصات و نتایج حاصل از آن‌ها آورده شده است.

این مقاله تا چه حد برای شما مفید بود؟

میانگین امتیاز 4 / 5. تعداد رای: 8

6 پاسخ
  1. احسان سلیمانی
    احسان سلیمانی گفته:

    ضمن تشکر از مطلب مفید شما بابت ارک فلش.
    در شکل بالا که ۴ منطقه برای حریم تابلوهای برق تعیین نموده اید فواصل بر اساس متر مشخص نشده اند و خیلی گنگ است لطفا توضیحات بیشتر ارائه گردد.

    پاسخ
    • مثلث زرد
      مثلث زرد گفته:

      از نظر لطف شما ممنون هستیم. با توجه به میزان متفاوت قدرت اتصال کوتاه و سطح ولتاژ در تاسیسات نمیشه یک متراژ مشخص برای تمام اون ها ارائه کرد. ابتدا باید حداکثر جریان اتصال کوتاه و ولتاژ مشخص شده و در نرم افزازهایی مثل ای تپ قرار داده بشه تا متراژ محدوده ها به صورت لیبل قابل چاپ باشه.

      پاسخ
    • مثلث زرد
      مثلث زرد گفته:

      سلام وقت بخیر. باید بگیم که بهترین کار جلوگیری از وقوع آرک هست چون وقتی این پدیده رخ بده شما فرصت زیادی ندارید. در صورتی که سیستم های حفاظتی مثل فیوزها یا بریکرها باعث قطع جریان نشن باید این کار در سریع ترین حالت ممکن انجام بشه. در صورتی که فردی بعلت این پدیده آسیب دیده باشه باید به بیمارستان منتقل بشه.

      پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *