اینترلاک در تابلو برق

انواع اینترلاک تابلو برق

حتما تا کنون عبارت هایی مانند اینترلاک الکتریکی یا اینترلاک مکانیکی برای تابلو برق را شنیده اید. اینترلاک یا interlock از دو بخش inter و lock تشکیل شده است. این کلمه می تواند مفهوم های مختلفی مانند قفل داخلی، بهم پیوستن، بهم ارتباط داشتن و غیره داشته باشد. در تابلوهای برق از اینترلاک جهت کاهش خطرات بهره برداری اشتباه استفاده می شود. در بهره برداری از تاسیسات الکتریکی موارد خطرناکی وجود دارند که باید از رخ دادن آن ها جلوگیری کرد. به عنوان مثال قرار دادن اتصال زمین روی کابل برقدار یا وصل همزمان برق شهر و ژنراتور در چنج آورها را در نظر بگیرید. این شرایط به سادگی می توانند باعث بروز اتصال کوتاه، آرک فلش، آتش سوزی، سوختگی و حتی مرگ شوند. به صورت ساده می توان گفت که بهره برداری اشتباه در تاسیسات الکتریکی می‌تواند باعث بروز خسارت های مالی و جانی شود.

جهت جلوگیری از بهره برداری اشتباه می توان از دستورالعمل ها استفاده کرد. این دستورالعمل ها دقیقا مراحل انجام کار و تست های لازم را شرح می دهند. دستورالعمل ها اطلاعات کافی در خصوص روند انجام کار را ارائه می کنند ولی بازدارنده نیستند. به عبارت دیگر در صورت عدم توجه به دستورالعمل یا برداشت اشتباه از آن ممکن است حادثه رخ دهد. از طرفی برخی شرایط هنگامی رخ می دهند که ما اطلاعی از آن ها نداریم. به عنوان مثال افت فشار گاز در یک L.B.S یا بریکر SF6 را در نظر بگیرید. قطع و وصل تجهیزات گازی در این شرایط به سادگی باعث انفجار آن ها خواهد شد. در این حالت یک اینترلاک مکانیکی وارد عمل شده و از قطع یا وصل تجهیز جلوگیری می کند.

از اینترلاک ها می توان به عنوان یک معیار مناسب در حفاظت از بهره برداری اشتباه یا تغییرات ناخواسته در تجهیزات استفاده کرد. اینترلاک‌ها به صورت مکانیکی و الکتریکی در تابلو برق ها گنجانده شده و از خطاهای احتمالی جلوگیری می‌کنند. قفل های داخلی در دو گروه کلی دسته‌بندی می شوند:

  • اینترلاک‌های عملیاتی قرار داده شده در یک تجهیز یا یک واحد: در این روش معمولا از اینترلاک‌های مکانیکی استفاده می‌شود. به عنوان مثال یک کلید چنج آور دارای قفل مکانیکی داخلی است.
  • اینترلاک‌های قرار داده شده در چند تجهیز یا واحد: در این حالت معمولا از سوئیچ یا کلید بین واحدها استفاده می‌شود. در این روش ممکن است وابستگی های الکتریکی نیز در نظر گرفته شود.

در تصویر زیر شمای مداری یک چنج آور را مشاهده می کنید. همانطور که می دانید از چنج آور به منظور جابجایی بار بین دو منبع مختلف استفاده می شود. این دو منبع در اغلب تاسیسات به شکل برق شهر و دیزل ژنراتور هستند. مدار زیر از دو بریکر مجزا به همراه اینترلاک مکانیکی تشکیل شده است. قفل مکانیکی بین این دو بریکر از وصل همزمان آن ها جلوگیری می کند. اینترلاک به صورت کلی با یک مثلث کوچک و خط چین بین تجهیزات نمایش داده می شود.

انواع اینترلاک

در ادوات مکانیکی مانند کلید چنج آور یا تابلوهای فشار متوسط از اینترلاک های مکانیکی استفاده می شود. نمونه ی مکانیکی به صورت سخت افزاری بوده و از عملکرد اشتباه جلوگیری می کند. مدل دیگر از اینترلاک به شکل الکتریکی ساخته می شود. اینترلاک الکتریکی در مسیر تغذیه ی تجهیزات مانند بوبین ها، موتورها و غیره قرار گرفته از اجرای دستورات اشتباه جلوگیری می کند. از ساده ترین مدل های اینترلاک الکتریکی می توان به مدارهای کنتاکتوری مانند ستاره مثلث یا چپ گرد و راست گرد اشاره کرد.

اینترلاک عملیاتی

برخی از اینترلاک‌ها با توجه به IEC 62271-200 در تجهیزات MV مخصوصا تابلو برق ها اجباری هستند. از موارد مهم می توان به رابطه ی بین جداکننده های اصلی و سیستم زمین اشاره کرد. اتصال زمین یکی از مراحل بسیار مهم هنگام دسترسی یا کار روی تاسیسات است. به منظور افزایش ایمنی معمولا در تابلوهای فشار متوسط یک کلید جدا گانه برای اتصال زمین در نظر گرفته می شود. کلید زمین یا عنوان سکسیونر زمین شناخته شده و نقش اتصال کوتاه کردن هر سه فاز و اتصال آن ها به سیستم ارت را دارد. اتصال زمین پس از بی برق کردن تجهیزات و انجام تست های اولیه انجام می شود. سکسیونر زمین باید دارای اینترلاک های خاصی مانند موارد زیر باشد:

  • وصل سکسیونر یا بریکر هنگام بسته بودن سکسیونر زمین
  • بسته شدن سکسیونر زمین هنگام وصل بودن سکسیونر مرتبط

هردو مورد فوق باعث رخ دادن شدید ترین نوع اتصال کوتاه می شود. به عنوان مثال وصل برق هنگام بسته بودن سکسیونر زمین را تصور کنید. این حالت به معنی رخ دادن اتصال کوتاه سه فاز در سیستم است. اینترلاک تابلو برق با توجه به نوع و اجزای آن طراحی می شود. در برخی از تابلوها یک سکسیونر ساده، بریکر و یک سکسیونر زمین وجود دارد. در این شرایط باید از جدا شدن سکسیونر ساده هنگام وصل بودن بریکر نیز جلوگیری شود. مراحل کار اینترلاک این تابلو به شکل قطع بریکر، قطع سکسیونر ساده و بستن سکسیونر زمین تعریف می شود. در تصویر زیر دیاگرام یک پست زمینی را مشاهده می کنید. سمت چپ تصویر مربوط به تجهیزات شرکت توزیع بوده و شامل سکسیونرهای ورودی، خروجی، لوازم اندازه گیری و حفاظت اصلی می شود. همانطور که مشاهده می کنید سکسیونرهای ورودی یا L.B.S ها دارای کلید جداگانه برای اتصال زمین هستند.

بخش ها یا وظایف پست اصلی فشار متوسط

 

برخی از اینترلاک‌های اضافی با توجه به قوانین بهره برداری به تجهیزات اضافه می‌شوند. به عنوان مثال در برخی تابلو ها اجازه دسترسی به محفظه کابل ها تنها زمانی ممکن می شود که انتهای کابل نیز اتصال زمین شده باشد. در این روش از سیستم ریموت به منظور تشخیص بسته شدن سکسیونر زمین در پست دیگر استفاده خواهد شد. این سیستم بسیار گران بوده ولی ایمنی را کاملا تضمین می کند.

روش های دسترسی به بخش‌های برقدار

به منظور دسترسی به محفظه‌ی MV تابلو برق باید گام‌های مشخصی با ترتیب درست اجرا شوند. بازگرداندن سیستم به حالت نرمال نیز توسط انجام همین گام‌ها به صورت معکوس انجام می شود. به منظور اطمینان از انجام صحیح مراحل می‌توان از دستورالعمل‌ها استفاده کرد. دسترسی به بخش‌های MV تابلو می‌تواند با اینترلاک یا انجام گام به گام مراحل محدود شود. در نظر داشته باشید که دسترسی به بخش‌های MV در بهره برداری یا تعمیرات نرمال نباید ممکن باشد. به همین علت جهت دسترسی به قسمت‌های برقدار باید از ابزار خاصی استفاده کرد.

اینترلاک عملیاتی

در جدول زیر چهار نوع دسترسی به محفظه ی یا بخش های برقدار تابلوی فشار متوسط آورده شده است. به عنوان مثال سطر اول با عنوان اینترلاک کنترل را در نظر بگیرید. این روش جهت بازکردن درب محفظه ی سرکابل یا فیوزها در بهره برداری یا تعمیرات نرمال است. باز کردن این بخش ها معمولا با اینترلاک مکانیکی یا مبتنی بر سوئیچ محدود می شود. اینترلاک کنترل برای قسمت هایی در نظر گرفته می شود که باید پس از بی برقی کامل در اختیار بهره بردار قرار بگیرند. اولویت دسترسی به ترتیب بالا رفته و در نهایت به گزینه ی غیر قابل دسترسی خواهد رسید.

نوع دسترسی به محفظه یا تابلو علت دسترسی ساختار
اینترلاک کنترل باز کردن درب برای بهره برداری یا تعمیرات نرمال مانند تعویض فیوز در این مدل دسترسی توسط ساختار سوئیچگیر کنترل می‌شود. به عنوان مثال اینترلاک‌های داخلی از باز کردن محفظه جلوگیری می‌کند.
برپایه دستورالعمل باز کردن درب برای بهره برداری یا تعمیرات نرمال مانند تعویض فیوز در این مدل دسترسی توسط روش یا دستورالعمل کنترل می‌شود. به عنوان مثال در تجهیزات از قفل‌های مختلف با سوئیچ مشترک استفاده می‌شود.
برپایه ابزار باز کردن برای کارهای خاص مانند تست کابل در این حالت از ابزارهای خاصی به منظور دسترسی استفاده می‌شود. استفاده از ابزارهای خاص نیاز به دستورالعمل دقیق دارد.
غیر قابل دسترسی در این حالت دسترسی به منظور بهره برداری ممکن نبوده و باز کردن تجهیز باعث صدمه به آن می‌شود. این حالت اغلب در سوئیچگیرهای گازی وجود دارد. سوئیچگیرهای گازی معمولا بدون نیاز به تعمیر و غیر وابسته به شرایط محیطی هستند. در این تجهیزات دسترسی غیر ممکن و غیر ضروری است.

سوئیچ یا کلید اینترلاک

استفاده از سوئیچ یا کلید اینترلاک یکی از ساده ترین روش های تعیین اولویت در انجام کار ها است. سوئیچ نوعی قفل مکانیکی بوده که قابلیت استفاده در چند تجهیز یا واحد را دارد. اینترلاک مبتنی بر سوئیچ با چرخاندن یا جابجا کردن یک یا چند کلید انجام می‌شود. ترتیب چرخاندن یا جابجا کردن سوئیچ‌ها از بهره برداری اشتباه و تهدید افراد جلوگیری می‌کند. اینترلاک‌های موجود در تابلو برق و پست فشار متوسط باید به دقت طراحی شوند. اینترلاک‌های سوئیچ یا کلیددار هنگام مونتاژ در تجهیزات قرار داده می شوند. از سوئیچ یا کلید اینترلاک می توان در موار زیر استفاده کرد:

  • اینترلاک بین تجهیزات جداگانه در یک یونیت مانند سکسیونر و بریکر یک سلول
  • اینترلاک بین تجهیزات جداگانه در واحدهای عملیاتی مختلف مانند ادوات سلول حفاظت با سلول اندازه گیری
  • دسترسی به اتاق یا محفظه ی ترانسفورماتور

سوئیچ یا کلید اینترلاک

اینترلاک در پست برق

اینترلاک در پست برق را می توان به دو گروه تک واحدی یا چند واحدی تقسیم کرد. در مقالات قبلی با پست توزیع و راه اندازی پست جدید برق آشنا شدیم.  پست ها با توجه به کاربری در مدل های عمومی، اختصاصی، پاساژ و غیره ساخته می شوند. هر پست برق ممکن است از چند تابلوی فشار متوسط و ترانسفورماتور تشکیل شده باشد. هر تابلو به صورت کلی یک Functional Unit است. این تابلو باید دارای اینترلاک های خاصی بین اجزای داخلی خود باشد. برخی مثال ها از اینترلاک‌های عملیاتی در یک واحد FU عبارتند از:

  • بستن L.B.S یا کلید قطع بار: اینترلاک باید تضمین کند که قبل از وصل Load Brake Switch درب تابلو بسته بوده و سکسیونر زمین جدا باشد.
  • بستن سکسیونر زمین: اینترلاک باید تضمین کند که قبل از بستن سکسیونر زمین؛ درب بسته بوده و سکسیونر، بریکر یا ایزولاتور مربوطه جدا باشد.
  • دسترسی به بخش‌ها یا محفظه‌های قابل دسترسی: اینترلاک باید تضمین کند که سکسیونر، بریکر یا ایزولاتور مربوطه جدا و اتصال زمین نیز دایر شده باشد.

اینترلاک پست برق

در حالت روتین یک پست برق می تواند شامل سکسیونر ورودی، خروجی و حفاظت ترانسفورماتور باشد. در این شرایط پست برق از چندین واحد عملیاتی یا FU تشکیل شده است. به منظور برقراری ارتباط بین واحدهای عملیاتی مختلف نیز می توان از اینترلاک استفاده کرد. یکی از ساده ترین روش ها به منظور برقراری اینترلاک بین چند واحد عملیاتی قرار دادن قفل های متعدد با کلیدهای مشخص است.

پست توزیع

مراحل انجام عملیات بی برقی و دسترسی به ترانسفورماتور

اینترلاک یک واحد و اینترلاک بین چند واحد با یکدیگر تفاوت دارند. جهت درک بهتر این موضوع یک پست برق را در نظر بگیرید. تغذیه ی ترانسفورماتور در این پست توسط L.B.S فیوز دار انجام می شود. ترانسفورماتور پست به منظور جلوگیری از برخورد تصادفی در محفظه‌ی اختصاصی قرار دارد. همانطور که می دانید استفاده از موانع در جلوگیری از برقگرفتگی بسیار مهم است. جهت آشنایی بیشتر می توانید مقاله ی روش های حفاظت در برابر برق گرفتگی را مطالعه کنید.  با توجه به برخی قوانین بین المللی به یک سیستم ارت موقت یا دائمی LV برای کار روی ترانسفورماتور نیاز است. در صورت وجود این سیستم ارت باید آن را در گام های عملیاتی و اینترلاک ها لحاظ کرد. در نظر داشته باشید که در کل پروسه باید از تجهیزات ایمنی فردی استفاده کنید. مراحل انجام عملیات در این پست جهت کار روی ترانس عبارت اند از:

  • قطع بریکر LV و قفل کردن آن در حالت قطع
  • قطع L.B.S و کنترل ولتاژ توسط نئون ها یا دیگر نشان دهنده ها
  • باز کردن قفل سکسیونر زمین: در این حالت سوئیچ دیگر خارج نخواهد شد.
  • بستن سکسیونر زمین و قفل کردن آن در حالت وصل: در این حالت سوئیچ را می‌توان خارج کرد.
  • باز کردن درب محفظه‌ی ترانسفورماتور با سوئیچ

برای نرمال کردن سیستم باید مراحل فوق را به صورت معکوس انجام دهید:

  • بستن درب محفظه‌ی ترانسفورماتور
  • باز کردن سکسیونر زمین MV
  • بستن L.B.S
  • بستن بریکر LV

مراحل انجام عملیات بی برقی و دسترسی به ترانسفورماتور

جهت مطالعه ده ها مقاله ی تخصصی دیگر، بخش مقالات طراحی تاسیسات فشار متوسط را مشاهده کنید.

شرایط اولیه

شرایط اولیه به زمانی گفته می شود که تاسیسات برقدار و در حالت نرمال است. در این حالت سکسیونر زمین جدا بوده و ترانسفورماتور از طریق L.B.S تعذیه می شود. بریکر فشار ضعیف نیز در حالت On بوده و انرژی الکتریکی را به تابلوی اصلی منتقل می کند. سکسیونر زمین در شرایط اولیه قفل بوده و امکان بستن آن وجود ندارد. در تصویر زیر وضعیت اینترلاک در بخش های مختلف را مشاهده می کنید. در حالت نرمال نمی توان کلیدهای O و S را خارج کرد. طبق تصویر کلید O روی بریکر LV و کلید S روی سکسیونر زمین است.

گام اول

جهت بی برق کردن ترانس و دسترسی به آن ابتدا باید بریکر فشار ضعیف قطع شود. پس از قطع بریکر می توان سوئیچ O را خارج کرده و روی L.B.S قرار داد. در این مرحله هنوز L.B.S بسته بوده و سکسیونر زمین نیز قطع می باشد. هنگام بسته بودن L.B.S نمی توان سکسیونر زمین را وصل کرده و سوئیچ S را از روی آن خارج کرد. به عبارت ساده تر بعلت وجود اینترلاک در تابلو برق هنوز نمی توان با سوئیچ S به محفظه ی ترانس دسترسی پیدا کرد.لحاظ کردن سیستم ارت در گام اول سیستم عملیاتی و اینترلاک

گام دوم

پس از قطع بریکر فشار ضعیف و خارج کردن سوئیچ O می توان گام دوم را انجام داد. در این مرحله با قرار دادن سوئیچ O روی L.B.S می توان ترانس را بی برق کرد. با قطع L.B.S دیگر نمی توان سوئیچ O را خارج کرد. قطع L.B.S باعث آزاد شدن قفل مکانیکی سکسیونر زمین خواهد شد. در این مرحله هنوز سوئیچ S قابل خارج شدن نیست. شرایط تاسیسات در این مرحله عبارت است از:

  • بریکر LV قطع و قفل
  • L.B.S فشار متوسط قطع و قفل
  • کلید O غیر قابل خارج شدن از روی L.B.S فشار متوسط
  • سکسیونر زمین قطع با قفل آزاد شده
  • کلید S غیر قابل خارج شدن از روی سکسیونر زمینلحاظ کردن سیستم ارت در گام دوم سیستم عملیاتی و اینترلاک

گام سوم

در گام سوم باید بی برق شدن خروجی L.B.S کنترل شود. در تابلو برق های کامپکت امکان تست مستقیم توسط اپرومتر یا فاز متر MV وجود ندارد. تابلوهای کامپکت دارای اینترلاک بوده و قبل از بستن سکسیونر زمین امکان باز کردن محفظه ی کابل ها وجود ندارد. در اغلب تابلوهای فشار متوسط مقره های خازنی و سیگنال های نورانی وجود دارد. مقره های خازنی به صورت مستقیم به ولتاژ MV خروجی کلید متصل بوده و یک خروجی با ولتاژ پائین جهت روشن کردن سیگنال ها را تامین می کنند. این سیگنال ها به عنوان های مختلف مانند نئون سرکابل یا Voltage Monitoring نیز شناخته می شوند. سیگنال های نورانی قسمت تست ولتاژ نیز دارند. در دستورالعمل های ایمنی توصیه شده است که در صورت عدم اطمینان از صحت نئون ها حتما ولتاژ آن ها را اندازه گیری کنید.

نئون سرکابل

پس از تست بی برق شدن می توان سکسیونر زمین را وصل کرد. در گام سوم شرایط تجهیزات به این شرح هستند:

  • بریکر LV قطع و قفل
  • B.S فشار متوسط قطع و قفل
  • کلید O غیر قابل خارج شدن از روی L.B.S فشار متوسط
  • سکسیونر زمین وصل و قفل
  • کلید S آزادلحاظ کردن سیستم ارت در گام سوم سیستم عملیاتی و اینترلاک

گام چهارم

در این مرحله می توان سوئیچ S را از روی سکسیونر زمین خارج کرده و محفظه ی ترانسفورماتور را باز کرد. پس از باز کردن محفظه ترانسفورماتور دیگر نمی توان سوئیچ S را خارج کرد. به عبارت ساده تر با وجود این اینترلاک دیگر نمی توان هنگام باز بودن محفظه ی ترانس اقدام به قطع  سکسیونر زمین کرد. تاکید می شود که در تمام پروسه از لوازم ایمنی فردی استفاده کرده و دستورالعمل های محلی و منطقه ای را رعایت کنید. در این حالت وضعیت تجهیزات به شکل زیر است:

  • بریکر LV قطع و قفل
  • B.S فشار متوسط قطع و قفل
  • کلید O غیر قابل خارج شدن از روی B.S فشار متوسط
  • سکسیونر زمین وصل و قفل
  • درب محفظه‌ی ترانسفورماتور باز
  • کلید S غیر قابل خارج شدن

لحاظ کردن سیستم ارت در گام چهارم سیستم عملیاتی و اینترلاک

مطالب شرح داده شده در این مقاله را می توانید به صورت ویدئو در دوره ی تاسیسات فشار متوسط مشاهده کنید. در این دوره‌ی آموزشی با استانداردهای ولتاژی، آرایش پست‎‌های فشارمتوسط، تجهیزات اصلی MV، حفاظت ترانسفورماتور و غیره آشنا می شویم. از تجهیزات بررسی شده در این دوره می‌توان به کلیدهای قطع بار یا L.B.S، بریکر، ریکلوزر، رله‌ی پرایمری، رله‌ی ثانویه، رله‌ی بوخهلتس، ترمومتر، ترانس‌های اندازه‌گیری و غیره اشاره کرد. در این دوره دستورالعمل توانیر جهت حفاظت ترانس فشار متوسط بررسی شده و فانکشن‌های لازم و روش به دست آوردن اعداد شرح داده شده است. بخش حفاظت ترانسفورماتور شامل سیم بندی ترمومتر، بوخهلتس و آموزش تنظیم رله‌های MK2200 نیز می گردد. گام نهایی این دوره بازدید از تاسیسات اصلی فشار متوسط شرکت‌ها و ساختمان‌ها به همراه بررسی نقشه‌های تک خطی و حفاظتی است. لطفا جهت مشاهده‌ی سرفصل‌ها و لیست ویدئوهای این دوره روی عبارت تاسیسات الکتریکی فشار متوسط کلیک کنید.

دسترسی بدون از دست رفتن سرویس دهی

تابلوهای فشار متوسط ممکن است دارای محفظه یا بخش های متعددی باشند. محفظه های قابل دسترسی به عنوان Accessible Compartment شناخته شده و اغلب دارای اینترلاک هستند. در تابلوهای قدیمی تنها یک محفظه وجود داشته و پس از باز کردن آن تمام بخش های شینه، L.B.S، کابل ها و غیره در دسترس خواهند بود. در تابلوهای کامپکت غیر کشویی یک بخش بسته برای شینه و یک محفظه ی قابل دسترسی برای کابل ها وجود دارد. این محفظه جهت دسترسی به اتصالات بوده و با عنوان Connection Compartment یا Cable Compartment شناخته می شوند. در تابلوهای کشویی محفظه های قابل دسترسی شامل بخش کابل ها و بخش بریکر می شود. تعداد این محفظه ها در امر سرویس دهی یا Service Continuity بسیار مهم هستند. در پست های خاص مانند GIS محفظه ها بیشتر بوده و قوانین مخصوص به خود را دارند.

واحدهای عملیاتی LSC1 و LSC2

عبارت LSC مخفف Loss of Service Continuity یا از دست رفتن سرویس دهی است. LSC شرایط دسترسی به هر بخش از تجهیزات ولتاژ بالا از یک واحد عملیاتی ولتاژ بالا را مشخص می‌کند. منظور از بخش در این قسمت همان محفظه ها است. واحد عملیاتی نیز می تواند یک سلول شامل بریکر، L.BS و دیگر جدا کننده ها باشد. استاندارد IEC 62271-200 چهار دسته‌ی LSC1/LSC2/LSC2A/LSC2B را برای سرویس دهی هنگام دسترسی به محفظه‌ها مشخص می‌کند. هر گروه بندی شرح می دهد که کدام قسمت از تجهیزات هنگام باز کردن محفظه‌ها می‌توانند برقدار بمانند. در نظر داشته باشید که منظور از محفظه‌ها همان بخش‌های قابل دسترسی یا Accessible Compartment هستند. در ادامه مفهوم هر یک از گروه‌های LSC در تابلو برق های تک باسبار شرح داده شده است.

سرویس دهی هنگام دسترسی به هر بخش از تجهیزات ولتاژ بالا

واحدهای عملیاتی LSC1

هر واحد عملیاتی LSC1 دارای یک یا چند محفظه‌ی High Voltage قابل دسترسی است. در این مدل هنگام دسترسی به محفظه‌های High Voltage باید باسبار و یک یا چند واحد عملیاتی دیگر بی‌برق شوند. تابلوهای قدیمی مثال خوبی برای گروه LSC1 هستند. به منظور کار کردن در این سلول ها باید محفظه ی سرکابل، باسبار و غیره کاملا بی برق شود. بی برق شدن باسبار به معنی عدم تداوم در سرویس دهی بخش های دیگر خواهد بود. به عنوان مثال هنگام کار کردن روی سرکابل های خروجی پست دیگر نمی توان بارهای متصل شده به باسبار مانند ترانسفورماتور را برقدار نگه داشت. در تصویر زیر نمای داخلی یکی از تابلوهای قدیمی را مشاهده می کنید. در قسمت بالا باسبار و پس از آن کلید قابل قطع زیر بار یا L.B.S با عایق هوا وجود دارد. در خروجی کلید یک سکسیونر زمین و بخش اتصال کابل ها را مشاهده می کنید. در اغلب موارد بین L.B.S و سکسیونر زمین یک اینترلاک مکانیکی وجود دارد.

سکسیونر قابل قطع

واحد عملیاتی LSC2

در این مدل هر بخش عملیاتی حداقل یک محفظه‌ی High Voltage قابل دسترسی با عنوان Connection Compartment دارد. محفظه‌ی Connection Compartment یا Cable Compartmentبه منظور اتصال کابل‌ها در نظر گرفته می‌شود. در مدل LSC2 هنگام باز بودن محفظه اتصالات کابل می توان باسبار را برقدار نگه داشت. به عبارت ساده تر در این مدل هنگام باز بودن محفظه‌ی اتصالات بخش‌های دیگر می‌توانند به صورت عادی به کار خود ادامه دهند. سلول های کامپکت نمونه ی خوبی از سری LSC2 هستند. در سلول های کامپکت می توان با بی برق کردن یکی از محفظه ها همچنان قسمت های دیگر پست را برقدار نگه داشت. این کار از طریق سلول های دیگر انجام می شود. گاهی اوقات در شرکت های توزیع به منظور کار کردن روی محفظه سرکابل یک سلول باید مانور بار انجام  شود. جهت کسب اطلاعات بیشتر در خصوص مزایای شبکه های حلقوی رینگ باز می توانید مقاله ی شبکه های برق فشار متوسط را مطالعه کنید.

سلول کامپکت

واحد عملیاتی LSC2A و LSC2B

در صورت وجود محفظه‌ای به غیر از Connection Compartment در واحد LSC2 دو مدل LSC2A و LSC2B تعریف می‌شوند. این مدل را می توان در تابلوهای کشویی مشاهده کرد. در این تابلو برق ها محفظه ی بریکر از محفظه ی اتصال کابل ها جدا است. در تصویر زیر یک نمونه از این سلول ها را مشاهده می کنید. در قسمت بالا یک درب وجود داشته که مربوط به تابلوی LV یا کنترلی است. درب دوم مربوط به بریکر کشویی و درب سوم مربوط به محل ترانس های اندازه گیری یا سرکابل ها می باشد. در نظر داشته باشید که معماری تابلوهای فشار متوسط بسیار متنوع بوده و می تواند مدل های دیگری داشته باشد.

واحدهای عملیاتی LSC2A و LSC2B

واحد عملیاتی LSC2A

هر بخش عملیاتی در این مدل دارای یک یا چند محفظه‌ی High Voltage قابل دسترسی است. در مدل LSC2A هنگام باز بودن محفظه High Voltage، باسبار می‌تواند برقدار بماند. به عبارت دیگر هنگام باز بودن محفظه‌ی High Voltage بخش‌های دیگر می‌توانند به صورت عادی به کار خود ادامه دهند.

واحد عملیاتی LSC2B

در این مدل یک بخش عملیاتی دارای یک یا چند محفظه‌ی High Voltage قابل دسترسی است. در مدل LSC2B هنگام باز بودن محفظه High Voltage، باسبار و محل اتصال کابل ها یا Connection Compartment نیز می‌تواند برقدار بماند. به عبارت دیگر هنگام باز بودن محفظه‌ی High Voltage بخش‌های دیگر می‌توانند به صورت عادی به کار خود ادامه دهند. قابلیت برقدار نگه داشتن محفظه ی سرکابل ها در شبکه های حلقوی یا حتی خروجی های پست فوق توزیع بسیار مهم است. شرح دادن فلسفه ی این مزیت زمان بر بوده و برای افراد شاغل در شرکت های توزیع یا شرکت های بسیار بزرگ با شبکه ی داخلی حلقوی مناسب است.

مفهوم دسترسی بدون از دست رفتن سرویس دهی

در جدول زیر تمام حالت های LSC به صورت خلاصه آورده شده است. در این جدول منظور از FU همان Functional Unit یا واحد عملیاتی است. در نظر داشته باشید که اغلب تابلو برق های فشار متوسط یا MV دارای اینترلاک های مکانیکی و مبتنی بر سوئیچ هستند. این موارد در دوره ی آموزشی تاسیسات فشار متوسط شرح داده شده است.

مدل شرح تاسیسات هنگامی که …
LSC1 هنگامی که هر محفظه‌ای از FU باز باشد و یک یا چند محفظه‌ی دیگر از FU باید بی برق شوند. یک یا چند محفظه‌ی از FU مورد نظر در دسترس هستند.
LSC2 هنگام باز بودن محفظه اتصال کابل یک FU، باسبار برقدار بوده و FU های دیگر از سوئیچگیر می‌توانند به کار عادی خود ادامه دهند. تنها محفظه ی Connection Compartment  از FU مورد نظر در دسترس است.
LSC2A باسبار می‌تواند هنگام باز بودن هر محفظه‌ی قابل دسترسی دیگری برقدار بماند. در این حالت FU‌های دیگر از سوئیچگیر می‌توانند به کار عادی خود ادامه دهند. چند محفظه‌ از FU مورد نظر در دسترس هستند.
LSC2B باسبار و محفظه اتصال کابل می‌توانند هنگام باز بودن هر محفظه‌ی قابل دسترسی دیگری برقدار بمانند. در این حالت FU های دیگر از سوئیچگیر می‌توانند به کار عادی خود ادامه دهند. چند محفظه  از FU مورد نظر در دسترس هستند.

جهت درک بهتر از واحدهای عملیاتی و شبکه های فشار متوسط می توانید مقالات قبلی در گروه طراحی تاسیسات الکتریکی را مطالعه کنید.

برای استفاده از دژنگتور یا بریکر باید مدار کنترلی و بخش قدرت آن را به خوبی فراگرفت. در بخش کنترل این بریکر تعدادی بوبین و یک موتور شارژ فنر وجود دارد. در بریکرها می توان از انواع بوبین وصل، قطع و آندر ولتاژ استفاده کرد. معمولا در بخش کنترلی یک رله با عنوان آنتی پمپینگ یا آنتی پمپاژ نیز وجود دارد. این رله از قطع و وصل های مکرر بریکر جلوگیری می کند. ویدئوی زیر برگرفته از دوره تاسیسات فشار متوسط است. در این دوره با بریکرهای مختلف و اجزای داخلی آن ها آشنا می شویم.

این مقاله تا چه حد برای شما مفید بود؟

میانگین امتیاز 4.7 / 5. تعداد رای: 3

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *