آموزش نصب تایمر به کنتاکتور

نصب تایمر به کنتاکتور

در این مقاله به بررسی و آموزش نصب نوع خاصی از تایمرها به کنتاکتور می پردازیم. از اهداف شرکت های تولید کننده می توان به ساده سازی نصب، بهره برداری،کاهش ابعاد، سیم بندی و … در تجهیزات الکتریکی اشاره کرد. به عنوان مثال ساخت مدارهای وابسته به زمان را در نظر بگیرید. در این مدارها از انواع تایمر و کنتاکتور به صورت مجزا استفاده می شود. تایمرهای معمولی به فضای نصب و سیم بندی جداگانه ای نیاز داشته و ابعاد و زمان کار را افزایش می دهند. به منظور ساده سازی استفاده از تایمر و کنتاکتور در کنار هم، مدل های خاصی از تایمرها ساخته شده است. این تایمرها به سادگی روی کنتاکتور نصب شده و پروسه مونتاژ و سیم بندی را ساده تر می کنند. تایمرهای وابسته به کنتاکتور به سه گروه پنوماتیک Pneumatic Timing Module و الکترونیک قابل نصب از رو به رو و الکترونیک قابل نصب روی بوبین تقسیم می شوند. به تایمرهای الکترونیک Electronic Timing Module نیز گفته می شود.

تایمر پنوماتیک

تایمر پنوماتیک از ساده ترین و ابتدایی ترین تایمرهای وابسته به کنتاکتور است. این تایمر روی کنتاکتور نصب شده و بدون منبع تغذیه عمل می کند. پلاتین های تایمر پنوماتیک با نیروی باد کار کرده و به صورت تاخیر در وصل و تاخیر در قطع ساخته می شوند. در تصویر تایمر پنوماتیک یا بادی قابل نصب از رو به رو رو مشاهده می کنید. به منظور تنظیم زمان این تایمر می توان از دایره ی روی آن استفاده کرد. این دایره در واقع یک پیچ بوده که میزان ورود یا خروج هوا در تایمر را تنظیم می کند. در کنار این دایره از اعدادی استفاده شده که زمان حدودی عملکرد تایمر را نشان می دهند. آموزش نصب تایمر به روی کنتاکتور

تایمر پنوماتیک از نیروی مکانیکی کنتاکتور جهت پر یا تخلیه کردن هوا به داخل یک محفظه لاستیکی استفاده می کند. پر یا خالی شدن کامل محفظه با توجه به نوع تایمر باعث باز یا بسته شده تعدادی پلاتین فرمان می شود.

نبود تغذیه در این تایمر باعث ساده تر کردن مدار فرمان می شود. برای درک بهتر این موضوع به تصویر زیر توجه کنید. این تصویر مربوط به یکی از پر کاربردترین مدارهای کنتاکتوری و وابسته به زمان، یعنی راه اندازی ستاره مثلث . همانطور که می دانیم این مدل راه اندازی جهت کاهش جریان اولیه بوده و با یک تایمر و سه عدد کنتاکتور تحت نام های اصلی، ستاره و مثلث ساخته می شود. روش کار ستاره مثلث به این نحو است که در لحظه ی اول، کنتاکتور اصلی و ستاره وارد مدار شده و زمان گیری آغاز می شود. پس از گذشت زمان تنظیم شده، کنتاکتور ستاره توسط تایمر خاموش و کنتاکتور مثلث روشن می شود. طبق تصویر، در این مدار می توان به جای استفاده از تایمر الکترونیک مجزا، از نوع بادی یا الکترونیک قابل نصب روی کنتاکتور استفاده کرد. با این کار علاوه بر ساده شده سیم بندی، فضای بیشتری نیز اشغال نمی شود. این تصویر گزینه های (a,b,f) سیم های ارتباط، گزینه ی (c) تایمر پنوماتیک قابل نصب از رو به رو، گزینه ی (d) آداپتور اتصال سیم و گزینه ی (e) رله ی بی متال را نشان می دهد.

آداپتور اتصال سیم

مطالبی که در حال مطالعه ی آن هستید به صورت تصویری در دوره ی جامع آموزش مدار فرمان شرح داده شده است. در این دوره با تجهیزات پایه مانند انواع کلیدها، کنتاکتورها، تایمرها، ساعت ها و غیره آشنا شده و نحوه ی سیم بندی آن ها را فراخواهیم گرفت. یک فصل از دوره ی آموزش مدار فرمان مربوط به شناخت سمبل های الکتریکی، مدارک مهندسی، نقشه ها و ترسیم مدارها در محیط اتوکد الکتریکال است. پس از فراگرفتن نحوه ی ترسیم مدارها و سیم بندی قطعات پایه وارد بخش های پیچیده تر مانند طراحی سیستم های چنج آور می شویم. در این فصل یک پروژه ی چنج آور با 3 ورودی توسط کلیدهای چنج آور موتور دار سوکومک و برد دیتا کام 207 طراحی و ساخته می شود. تابلوی فوق به یک دیزل موتور سازان تبریز متصل شده و تنظیم پارامترها صورت می گیرد.

تایمر الکترونیک

امروزه تایمرهای پنوماتیک جای خود را به تایمرهای الکترونیک داده اند. این گروه از تایمرها نیز روی کنتاکتور نصب شده و می توانند ابعاد تابلو و مدار فرمان را ساده تر کند. پلاتین فرمان هر دو نوع تایمر الکترونیک و پنوماتیک که از رو به رو روی کنتاکتور نصب می شوند را می توان در مدار خود کنتاکتور یا تجهیزات دیگر استفاده کرد.

یکی از مشکلات استفاده از این تایمرهای قابل نصب از رو به رو، اشغال محل نصب پلاتین های کمکی یا لوازم جانبی دیگر مانند قفل مکانیکی، آشکار ساز جوش خوردن پلاتین ها، میراکننده ی تغییرات ولتاژ مدار اصلی و غیره است برای رفع این مشکل و ایجاد انعطاف بیشتر نوع دیگر تایمر که مستقیم روی بوبین کنتاکتور قرار می گیرد ساخته شده است. این تایمر بدون سیم بندی اضافی و اشغال فضای بالای کنتاکتور به سادگی روی بوبین کنتاکتور نصب شده و می تواند زمان گیری مورد نظر در قطع و وصل را انجام دهد. در تصویر زیر دیاگرام الکتریکی این تایمر را مشاهده می کنید.

لوازم جانبی کنتاکتور

تایمرهای قابل نصب روی بوبین به میراکننده ی ولتاژ مجهز شده اند و در صورت استفاده از آن ها دیگر نیازی به نوع مجزای میراکننده نمی باشد. در تصویر زیر نحوه ی مونتاژ این تایمر و نصب آن روی کنتاکتور را مشاهده می کنید.

لوازم جانبی کنتاکتور

جهت مطالعه ده ها مقاله ی تخصصی دیگر، بخش مقالات آموزش مدار فرمان را مشاهده کنید.

ست های آماده

شرکت های سازنده علاوه بر تایمرهای قابل نصب از رو به روی کنتاکتور، لوازم جانبی بیشتری برای راه انداز ستاره مثلث مانند باسبار بالایی جهت ارتباط کنتاکتور اصلی و مثلث، باسبار پائینی جهت ارتباط کنتاکتور مثلث و ستاره، کور کن بالای کنتاکتور ستاره، اینترلاک، درگاه نصب بی متال و … طراحی کرده اند. تمام این تجهیزات در کنار هم تحت عنوان ست یا کیت ستاره مثلث بر اساس کیلو وات و منطبق با مشخصه های الکتروموتور ارائه می شوند. استفاده از این تجهیزات می تواند ایمنی و کیفیت کار را افزایش و زمان مونتاژ را کاهش دهد. در تصویر زیر برخی از این لوازم را مشاهده می کنید. گزینه ی (a) باسبار کنتاکتور اصلی و مثلث، گزینه ی (b) کور کن کنتاکتور ستاره، گزینه ی (c) اینترلاک مکانیکی و گزینه ی (d) باسبار کنتاکتور مثلث و ستاره را نشان می دهد.

لوازم جانبی کنتاکتور

این مقاله تا چه حد برای شما مفید بود؟

میانگین امتیاز 4 / 5. تعداد رای: 4

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *