MOF، فیدر و پست اختصاصی برق

MOF، فیدر و پست اختصاصی برق

MOF، پست اختصاصی و فیدر اختصاصی فشار متوسط از روش های دریافت انرژی یا انشعاب MV هستند. همانطور که می دانید نحوه ی تحویل انرژی الکتریکی به متقاضی می تواند با سطوح ولتاژی مختلف انجام گردد. به عنوان مثال بازه ی توان چند کیلو وات تا 7 مگا وات را در نظر بگیرید. در این محدوده اغلب از سطوح ولتاژی فشار ضعیف و فشار متوسط به شکل های زیر استفاده می شود:

  • اتصال به شبکه ی فشار ضعیف عمومی
  • اتصال به پست MV/LV با کابل فشار ضعیف اختصاصی
  • پست هوایی با لوازم اندازه گیری فشار ضعیف
  • پست زمینی با لوازم اندازه گیری فشار ضعیف
  • لوازم اندازه گیری فشار متوسط هوایی
  • پست زمینی با لوازم اندازه گیری فشار متوسط
  • فیدر فشار متوسط اختصاصی

روش ارائه ی انرژی و بازه های ولتاژی آن طبق قوانین منطقه ای و صلاح دید شرکت های توزیع انجام می شود. به صورت کلی نحوه ی دریافت انرژی فشار متوسط می تواند شامل یکی از حالت های هوایی یا M.O.F، پست زمینی و یا فیدر اختصاصی شود. در ادامه با هریک از این روش ها بیشتر آشنا خواهیم شد. اطلاعات بیشتر در خصوص سطوح ولتاژی و توان مورد نیاز را می توانید در مقاله گروه بندی تاسیسات بر اساس سطح ولتاژ و توان مطالعه کنید.

لوازم اندازه گیری هوایی یا MOF

پست ها و شبکه های زمینی در مقایسه با مدل های هوایی دارای قابلیت اطمینان بیشتری هستند. از مشکل اصلی سیستم های زمینی می توان به هزینه های احداث و نگهداری بالا اشاره کرد. جهت کاهش هزینه‌های احداث پست زمینی مانند هزینه‌های تهیه‌ی زمین، خرید تجهیزات داخلی مانند سکسیونرهای ورودی و خروجی، لوازم اندازه‌گیری، بریکر و غیره  می توان از مدل هوایی استفاده کرد. در این مدل تجهیزات فشار متوسط حفاظتی و لوازم اندازه‌گیری قابل‌نصب در فضای آزاد بوده و معمولاً بیرون از محدوده‌ی زمین متقاضی و روی پایه‌ها نصب می‌شوند. اصطلاح MOF یا ام او اف مخفف metering out fit بوده و اشاره کننده به سیستم اندازه گیری قابل نصب در فضای باز است.

لوازم اندازه گیری هوایی

همواره در درگاه تحویل انرژی الکتریکی به متقاضی از سیستم‌های حفاظتی جریانی استفاده می‌شود. این کار به دلایل مختلفی ازجمله قابلیت قطع و وصل یا سوئیچ بار و جلوگیری از انتقال خطاهای داخلی به شبکه‌های بالادست انجام می‌شود. در پست‌های زمینی و قبل از لوازم اندازه‌گیری اغلب از یک بریکر داخلی باهدف سوئیچ و حفاظت استفاده می‌شود. در مدل تحویل انرژی به‌صورت قابل‌نصب در فضای آزاد، دو روش متفاوت وجود دارد:

  1. استفاده از یک بریکر و لوازم اندازه‌گیری قابل‌نصب در فضای آزاد
  2. استفاده از S.S یا Auto Section Switch به همراه کات اوت و لوازم اندازه‌گیری قابل‌نصب در فضای آزاد

بریکر یک کلید قدرتمند بوده که می‌تواند علاوه بر جریان نرمال، جریان‌های سنگین ازجمله جریان‌های اتصال کوتاه را وصل کرده، از خود عبور داده و قطع کنند. تمام این خصوصیات در بریکرهای قابل‌نصب در فضای آزاد نیز وجود داشته و از آن‌ها با کاربری‌های مختلف مانند حفاظت فیدر، خطایابی و وصل مجدد در طول فیدرها و یا حفاظت یک انشعاب استفاده می‌شود. بریکرهای هوایی در مدل‌های گازی و خلاء ساخته‌شده و قیمت نسبتاً بالایی دارند.

بریکر هوایی

جهت کاهش هزینه‌ها، می‌توان از ترکیب یک کلید قابل قطع و وصل تحت بار نامی با عنوان A.S.S و فیوز ذوب شونده مانند کات اوت استفاده کرد. ترکیب این دو تجهیز ضمن کاهش قیمت، هردو هدف سوئیچ بار و حفاظت جریانی برای یک انشعاب را محقق می‌کنند.

بریکرهای هوایی و سکشن سوئیچ‌ها دارای یک تابلوی کوچک هستند که در ارتفاع پائین و در دسترس نصب می‌شود. در این تابلو تجهیزاتی مانند شارژر، باطری‌ها، رله‌های حفاظتی، سیستم‌های مخابراتی و کلیدهایی برای تنظیمات و اعمال فرمان‌های قطع و وصل الکتریکی از محل وجود داشته و با یک کابل چند رشته به مکانیزم اصلی بریکر متصل می‌شود.

سکشن سوئیچ می‌تواند خطاهای جریانی مانند اضافه‌بار و اتصال کوتاه را تشخیص دهد اما به علت قدرت قطع بسیار پائین تر نسبت به بریکر، توانایی قطع و وصل تمام این خطاها را ندارد. معمولاً در سکشن سوئیچ‌ها قدرت وصل اتصال کوتاه بسیار بیشتر از قدرت قطع آن است.

با توضیحات بالا شاید این سؤال ایجاد شود که اگر بریکرهای هوایی و سکشن سوئیچ‌ها هردو دارای مکانیزم قطع و وصل الکتریکی، سیستم حفاظتی و رله‌های تشخیص خطا هستند، پس چرا قیمت سکشن سوئیچ‌ها ارزان‌تر است؟

این تجهیز می‌تواند جریان نرمال و اضافه‌بار را به‌راحتی قطع و وصل کند اما جهت قطع و وصل جریان‌های اتصال کوتاه، باید با تجهیزات دیگر ترکیب شود. به‌عنوان‌مثال در مناطق مختلف و با توجه به کاربری‌های متفاوت مانند خطایابی در سیستم‌های اتوماتیک مانند وصل مجدد، مانور خودکار، حفاظت انشعاب و غیره می‌توان سکشن سوئیچ‌ها را با فیوزهای ذوب شونده، ریکلوزر و حتی بریکر اصلی فیدر ترکیب کرد.

در مواردی که از سکشن سوئیچ جهت تحویل انرژی استفاده شود، خروجی‌های آن با عبور از لوازم اندازه‌گیری در اختیار متقاضی قرار می‌گیرد. در این روش متقاضی می‌تواند انرژی الکتریکی را به‌صورت فشار متوسط دریافت کرده و به شکل‌های مختلف و با انواع شبکه و پست‌های داخلی به‌صورت زمینی و هوایی استفاده کند. در نظر داشته باشید که مجموعه‌ی ترانسفورماتورهای جریان و ولتاژ در یک محفظه‌ی پر از روغن قرارگرفته و با کابل چند رشته به کنتور متصل می‌شوند. کنتور همانند تابلوی کنترل A.S.S روی پایه و در دسترس نصب می‌شود.

پست اختصاصی

تغذیه‌ی مشترکین ولتاژ اولیه با توان کمتر از 2 مگاوات معمولاً از نزدیک‌ترین شبکه‌ی عمومی فشار متوسط انجام می شود. در صورت نیاز به توان مثلا بیشتر از 240 کیلو وات ممکن است نیاز به احداث پست زمینی اختصاصی باشد. این قوانین با توجه به شرایط محیطی، شرکت های توزیع و دسترسی به شبکه متفاوت بوده و نیاز به استعلام های دقیق دارد.

در صورت نیاز به پست زمینی معمولا هزینه های آن بر عهده ی متقاضی می باشد. به عبارت دیگر باید مشترک محل احداث پست زمینی اصلی، کیوسک، پدمانتد و غیره را در اختیار شرکت توزیع قرار داده و آن را تجهیز می‌کند. این پست ازنظر ساختمان یا سازه، تجهیزات فشار متوسط، حفاظت، لوازم اندازه‌گیری و غیره باید با استانداردهای محلی و منطقه‌ای مطابقت داشته باشد.

پست‌های زمینی مربوط به مشترکین ولتاژ اولیه معمولاً ازنظر دسترسی به تجهیزات فشار متوسط به دو قسمت مجزا تقسیم‌شده و دارای دو ورودی مستقل از یکدیگر هستند. این آرایش ممکن است در پست‌های کیوسک، پدمانتد، دفنی و غیره متفاوت بوده و یا یک پست مستقل مربوط به شرکت توزیع و یک پست دیگر مربوط به متقاضی احداث شود. ابعاد، آرایش و نوع پست‌های زمینی و اختصاصی با توجه به شرایط محیطی، توان خریداری‌شده و قوانین منطقه‌ای متفاوت است. به‌عنوان‌مثال در برخی از پست‌ها تجهیزات مربوط به متقاضی مانند بریکر و ترانسفورماتور در ساختمان دیگری قرار داشته و کابل‌های خروجی بریکر مربوط به شرکت توزیع به آنجا هدایت می‌شود.

پست توزیع

مطالب شرح داده شده در این مقاله را می توانید به صورت ویدئو در دوره ی تاسیسات فشار متوسط مشاهده کنید. در این دوره‌ی آموزشی با استانداردهای ولتاژی، آرایش پست‎‌های فشارمتوسط، تجهیزات اصلی MV، حفاظت ترانسفورماتور و غیره آشنا می شویم. از تجهیزات بررسی شده در این دوره می‌توان به کلیدهای قطع بار یا L.B.S، بریکر، ریکلوزر، رله‌ی پرایمری، رله‌ی ثانویه، رله‌ی بوخهلتس، ترمومتر، ترانس‌های اندازه‌گیری و غیره اشاره کرد. در این دوره دستورالعمل توانیر جهت حفاظت ترانس فشار متوسط بررسی شده و فانکشن‌های لازم و روش به دست آوردن اعداد شرح داده شده است. بخش حفاظت ترانسفورماتور شامل سیم بندی ترمومتر، بوخهلتس و آموزش تنظیم رله‌های MK2200 نیز می گردد. گام نهایی این دوره بازدید از تاسیسات اصلی فشار متوسط شرکت‌ها و ساختمان‌ها به همراه بررسی نقشه‌های تک خطی و حفاظتی است. لطفا جهت مشاهده‌ی سرفصل‌ها و لیست ویدئوهای این دوره روی عبارت تاسیسات الکتریکی فشار متوسط کلیک کنید.

فیدر اختصاصی برق

در صورت نیاز به توان بالاتر از 2 مگاوات معمولا از فیدر اختصاصی استفاده می شود. طبق تصویر زیر در این روش یک شبکه‌ی هوایی یا زمینی احداث شده و لوازم اندازه گیری آن در پست فوق توزیع قرار می گیرد. فیدر اختصاصی برق تنها یک مشترک را تغذیه خواهد کرده و تحویل دهنده ی انرژی از پست فوق توزیع به تأسیسات داخلی متقاضی است. حفاظت اصلی فیدر همان بریکر نصب‌شده در پست فوق توزیع بوده و هرگونه کار با برنامه و یا قطع و وصل‌ آن نیاز به هماهنگی با مشترک ولتاژ اولیه دارد.

فیدر اختصاصی

جهت مطالعه ده ها مقاله ی تخصصی دیگر، بخش مقالات طراحی تاسیسات فشار متوسط را مشاهده کنید.

تأسیسات داخلی شرکت با توجه به وسعت آن می‌تواند از یک پست اصلی و تعدادی پست فرعی تشکیل شود. نقش پست اصلی دریافت توان از فیدر اختصاصی و توزیع آن بین پست‌های داخلی است. درصورتی‌که تنها یک پست در شرکت وجود داشته باشد می توان ترانسفورماتور و سیستم‌های حفاظتی را در آن قرار داد. توزیع توان بین پست‌های داخلی می‌تواند با شبکه‌ها و آرایش‌های مختلفی مانند خطوط هوایی و زمینی به‌صورت رینگ یا شعاعی انجام شود. تعداد پست‌های داخلی و نحوه‌ی توزیع انرژی بین آن‌ها مشخص کننده ی تعداد سوئیچگیرهای فشار متوسط و ترانسفورماتورها است.

به‌عنوان‌مثال تصویر زیر را در نظر بگیرید. در تأسیسات این شرکت از یک پست اصلی با یک سکسیونر ورودی و سه سکسیونر خروجی استفاده‌شده‌است. شبکه‌ی داخلی این مجموعه به‌صورت زمینی و با آرایش رینگ باز طراحی شده و تغذیه کننده ی 4 پست فرعی می باشد. با توجه به دیاگرام این مجموعه می‌توان مشخص کرد که درنهایت به 15 سکسیونر قابل قطع و وصل تحت بار و 4 بریکر یا سکسیونر فیوز دار برای حفاظت ترانسفورماتورها نیاز است. با توجه به نظر طراحان و میزان حساسیت بار می‌توان بجای سکسیونرهای معمولی از مدل‌های موتوردار، بریکرهای موتوردار و سیستم خودکار خطایابی و مانور بار در شبکه‌ی داخلی نیز استفاده کرد. این موارد هزینه‌های اجرا و پیچیدگی سیستم را به‌شدت افزایش می‌دهد.

پست داخلی

این مقاله تا چه حد برای شما مفید بود؟

میانگین امتیاز 3.6 / 5. تعداد رای: 7

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *