پست توزیع برق

پست‌های توزیع برق

پست توزیع برق با توجه به نوع و هدف آن می‌تواند شکل‌های متفاوتی داشته باشد. به صورت کلی پست توزیع؛ مکانی است که در آن تجهیزات اتصال به شبکه فشار متوسط وجود داشته باشد. با توجه به نوع پست ممکن است در آن از ترانسفورماتور، تابلوهای توزیع فشار ضعیف و غیره نیز استفاده شده باشد. یک پست توزیع می‌تواند به منظور ایجاد شرایط کلید زنی، تحویل انرژی با ولتاژ فشار متوسط و یا تبدیل آن به ولتاژ فشار ضعیف احداث شده باشد. پست های فشار متوسط به صورت هوایی، زمینی، کیوسک، دفنی، پدمانتد و … قابل اجرا هستند. برای احداث این پست‌ها از دیاگرام‌های مختلفی مانند ساختمان، محل قرارگیری تجهیزات، مدار قدرت به صورت تک‌خطی، درگاه‌های ورودی و خروجی کابل‌ها، سیستم‌های حفاظتی، ارت، روشنایی، تهویه، نمای ظاهری تابلوها و غیره استفاده می‌شود.

شبکه فشار متوسط

اطلاعات ارائه شده در این بخش برگرفته از فصل B هندبوک اشنایدر با عنوان اتصال به شبکه‌ی توزیع فشار متوسط یا Connection to the MV utility distribution network است. این فصل در 8 بخش تالیف شده که در ادامه قسمت‌های مهم آن را بررسی می‌کنیم. بخش اول مربوط به تغذیه از شبکه‌ی فشار متوسط است. ولتاژ فشار متوسط بالاتر از 1 کیلو ولت تا حداکثر 52 کیلو ولت است. در استاندارد IEC محدوده‌ی بسیار واضحی برای تفکیک فشار متوسط از فشار قوی تعریف نشده است.

بعلت مسائل اقتصادی و تخصصی معمولا ولتاژ فشار متوسط از 35 کیلو ولت فراتر نیست. در این هندبوک ولتاژ کمتر از 1000 ولت با نام فشار ضعیف مشخص شده است. جهت اتصال به شبکه‌ی فشار متوسط به پست MV نیاز است. پست MV جهت اتصال به شبکه با عنوان پست اصلی یا Main Substation مشخص می شود. با توجه به توان و نوع تاسیسات ممکن است پست های دیگری به غیر از پست اصلی نیز وجود داشته باشد. در نظر داشته باشید که عبارت توزیع در خصوص شبکه و تجهیزات فشار متوسط استفاده شده و به مقدار دقیقی از ولتاژ اشاره نمی کند. در اغلب شهر ها ولتاژ توزیع یا فشار متوسط همان 20 کیلو ولت است.

اتصال به شبکه فشار متوسط در پست توزیع برق

پست فشار متوسط یا توزیع

موقعیت پست‌های توزیع داخلی یا فرعی با توجه به بودجه‌ی مورد نیاز مشخص می‌شود. قابل ذکر است که بودجه با توجه به شبکه و کابل‌های فشار متوسط و فشار ضعیف مورد نیاز محاسبه خواهد شد. بارهای بزرگ مانند موتورهای بالای 1MW معمولا به صورت فشار متوسط تغذیه می‌شوند. با توجه به فشار ضعیف بودن اغلب بارها باید ولتاژ MV توسط ترانسفورماتور به LV تبدیل شود. ترانسفورماتور کاهنده می‌تواند در پست اصلی یا پست‌های فرعی و داخلی قرار بگیرد. در تاسیسات کوچک معمولا یک ترانسفورماتور در پست اصلی یا فرعی وجود دارد. در تاسیسات بزرگ تعداد ترانسفورماتورها و پست های فرعی بیشتر است. در تمام این پست ها به شکل توزیع یا فشار متوسط تعریف می شوند.

پست توزیع یا فشار متوسط

پنج بخش پست اصلی

مشترکین دریافت کننده ی توان به صورت فشار متوسط معمولا با عنوان ولتاژ اولیه شناخته می شوند. مشترکین ولتاژ اولیه نیاز به یک پست اصلی برای دریافت انرژی دارند. این پست ممکن است از نظر ظاهری و تجهیزات به شکل های مختلفی اجرا شود. به صورت کلی در هر پست توزیع اصلی برق پنج بخش یا وظیفه وجود دارد:

  • یک: ملزومات اتصال به شبکه فشار متوسط یا L.B.S های ورودی و خروجی
  • دو: حفاظت اصلی از تاسیسات
  • سه: ملزومات تغذیه و حفاظت ترانسفورماتور کاهنده‌ی نصب شده در پست اصلی
  • چهار: ملزومات تغذیه و حفاظت شبکه فشار متوسط داخلی
  • پنج: لوازم اندازه‌گیری یا همان کنتور به منظور محاسبه ی انرژی مصرفی

در این ویدئو که برگرفته از دوره ی تاسیسات فشار متوسط است با پست های زمینی، تجهیزات، حفاظت و غیره آشنا می شویم.

بخش ها یا وظایف پست اصلی فشار متوسط

در این ویدئو با برخی از تجهیزات یک پست اصلی آشنا می شویم. همانطور که در دوره تاسیسات فشار متوسط شرح داده شد؛ یک پست اصلی می تواند فانکشن های مختلفی مانند کلیدهای قطع بار، بریکر، لوازم اندازه گیری و غیره داشته باشد. در این دوره علاوه بر آشنایی با تجهیزات پست فشار متوسط روش حفاظت از ترانس را فراخواهیم گرفت. این امر طبق دستورالعمل توانیر و تنظیم رله های ام کا انجام می شود.

حفاظت ترانسفورماتور

مشترکین کوچک تنها به یک دستگاه ترانسفورماتور نیاز دارند. این ترانس می تواند در پست اصلی قرار داده شود. در صورت قرارگیری یک دستگاه ترانس در پست اصلی می توان حفاظت کل با حفاظت ترانس را ترکیب کرد. در واقع در این پست از یک بریکر یا سکسیونر فیوزدار به منظور حفاظت کل تاسیسات یا همان ترانسفورماتور استفاده خواهد شد. اندازه‌گیری انرژی در پست اصلی می‌تواند به صورت فشار متوسط یا فشار ضعیف انجام شود. در پست با یک ترانسفورماتور کوچک معمولا از اندازه‌گیری LV استفاده می شود. تاکید می شود که تمام تجهیزات پست‌های اصلی و فرعی باید مطابق با قوانین محلی و بین المللی به منظور حفاظت از افراد باشند.

در تصویر زیر دیاگرام پست اصلی با ترانسفورماتور و لوازم اندازه گیری MV را مشاهده می کنید. این پست توسط فنس به دو قسمت  شرکت توزیع و متقاضی تقسیم شده است. در بسیاری از اوقات ممکن است دو پست با ساختمان جداگانه در نظر گرفته شود. سمت چپ دو L.B.S شرکت توزیع برق قرار داشته که به منظور اتصال به شبکه ی فشار متوسط استفاده می شوند. این مدل جهت اتصال به شبکه ی حلقوی یا رینگ باز است. در ادامه باسبار موجود در پست به بریکر فشار متوسط  متصل شده است. همانطور که مشاهده می کنید خروجی بریکر وارد ترانسفورماتور شده و بخش MV آن را تغذیه می کند. خروجی ترانس پس از اندازه گیری وارد محدوده ی متقاضی می شود. در این بخش ممکن است تابلوی اصلی به همراه بانک خازن، چنج آور و غیره در نظر گرفته شود.

در توان های پائین ممکن است به منظور حفاظت اولیه ی ترانس از سکسیونر فیوز دار استفاده شود. نحوه ی حفاظت ترانس به همراه بریکر و رله، سکسیونر فیوز دار، بوخهلتس، ترمومتر و غیره را در مقاله ی قوانین اصلی حفاظت ترانس مطالعه کنید.. نکته ی بسیار مهم در این دیاگرام ترکیب حفاظت اصلی با حفاظت ترانس است.

پست اصلی فشار متوسط

مدل های مختلف پست توزیع اصلی

با توجه به الزامات مطرح شده و نوع کاربری می‌توان 4 مدل مختلف جهت طراحی پست اصلی نظر گرفت. این مدل ها با توجه به نیازمندی های تاسیسات انتخاب می شوند. قابل ذکر است که در صورت وجود چند دستگاه ترانسفورماتور یا ابعاد بزرگ تاسیسات معمولا از پست‌های داخلی نیز استفاده می‌شود. چهار روش کلی در پست های توزیع اصلی عبارتند از:

  • حالت اول: یک دستگاه ترانسفورماتور MV/LV با لوازم اندازه‌گیری LV
  • حالت دوم: یک دستگاه ترانسفورماتور MV/LV با لوازم اندازه‌گیری MV
  • حالت سوم: چند دستگاه ترانسفورماتور MV/LV نصب شده در پست اصلی
  • حالت چهارم: چند دستگاه ترانسفورماتور MV/LV نصب شده در پست‌های داخلی

روش های اتصال به شبکه فشار متوسط

یک ترانسفورماتور با اندازه‌گیری فشار ضعیف

حالت اول بسیار ساده بوده و یک پست اصلی به همراه یک دستگاه ترانسفورماتور MV/LV با لوازم اندازه گیری LV است. همانطور که شرح داده شد در هر پست اصلی ممکن است پنج نقش یا وظیفه وجود داشته باشد. در این نمونه فانکشن های حفاظت اصلی از تاسیسات و ملزومات تغذیه و حفاظت شبکه داخلی حذف شده اند. به عبارت ساده تر حفاظت اصلی و ترانسفورماتور باهم ترکیب شده است. از طرفی در این تاسیسات پست فرعی وجود نداشته و نیازی به حفاظت شبکه داخلی نیست. فانکشن های این پست توزیع برق عبارتند از:

  • یک: ملزومات اتصال به شبکه فشار متوسط
  • دو: حفاظت اصلی از تاسیسات
  • سه: ملزومات تغذیه و حفاظت ترانسفورماتور کاهنده‌ی نصب شده در پست اصلی
  • چهار: ملزومات تغذیه و حفاظت شبکه فشار متوسط داخلی
  • پنج: لوازم اندازه‌گیری به صورت LV

اتصال به شبکه با یک ترانسفورماتور با اندازه گیری فشار ضعیف

یک ترانسفورماتور با اندازه‌گیری فشار متوسط

در حالت دوم از یک ترانس با قدرت بالاتر در پست اصلی استفاده شده است. این پست مانند نمونه ی قبلی بوده و تفاوت آن در محل نصب لوازم اندازه گیری است. همانطور که می دانید با افزایش قدرت ترانس، معمولا اندازه گیری به صورت فشار متوسط انجام می شوند. در این نمونه نیز فانکشن های حفاظت اصلی از تاسیسات و ملزومات تغذیه و حفاظت شبکه داخلی حذف شده اند. به عبارت ساده تر حفاظت اصلی و ترانسفورماتور باهم ترکیب شده است. از طرفی در این تاسیسات پست فرعی وجود نداشته و نیازی به حفاظت شبکه داخلی نیست. فانکشن های این پست عبارتند از:

  • یک: ملزومات اتصال به شبکه فشار متوسط
  • دو: حفاظت اصلی از تاسیسات
  • سه: ملزومات تغذیه و حفاظت ترانسفورماتور کاهنده ی نصب شده در پست اصلی
  • چهار: ملزومات تغذیه و حفاظت شبکه فشار متوسط داخلی
  • پنج: لوازم اندازه گیری به صورت MVاتصال به شبکه با یک ترانسفورماتور با اندازه گیری فشار متوسط

یکی از مدرن ترین دستگاه های اندازه گیری تابلویی با عنوان دستگاه های پاور میتر یا انرژی میتر شناخته می شوند. این تجهیز علاوه بر اندازه گیری ولتاژ، جریان، توان، اختلاف فاز، انرژی و غیره می تواند پارامتر های مهم در کیفیت توان را ثبت کند. انرژی میترها با توجه به مدل و برند می توانند امکانات بیشتری مانند شبکه های صنعتی، مودم، نرم افزار، اتصال حافظه جانبی و غیره را داشته باشد. این مدل از انرژی میتر باسط پژوه توسط شبکه صنعتی مقادیر آنالوگ را ارسال می کند. این ویدئو برگرفته از دوره تاسیسات فشار متوسط است.

چند ترانسفورماتور در پست توزیع اصلی

در حالت سوم تعداد ترانسفورماتورهای موجود در پست اصلی افزایش پیدا می کند. این مدل در توان های بالا و بدون پست داخلی اجرا می شود. با افزایش تعداد ترانسفورماتورها دیگر نمی توان از حفاظت ترکیب شده استفاده کرد. به عبارت ساده تر در این پست توزیع برق به ازای هر ترانس یک بریکر دیگر وجود داشته و یک بریکر دیگر حفاظت کل را بر عهده خواهد داشت. حفاظت های ترانس با فانکشن 3 و حفاظت کل با فاکنش 2 در تصویر مشخص شده است. در این تاسیسات پست فرعی وجود نداشته و نیازی به حفاظت شبکه داخلی نیست. فانکشن های این پست عبارتند از:

  • یک: ملزومات اتصال به شبکه فشار متوسط
  • دو: حفاظت اصلی از تاسیسات
  • سه: ملزومات تغذیه و حفاظت ترانسفورماتور کاهنده‌ی نصب شده در پست اصلی
  • چهار: ملزومات تغذیه و حفاظت شبکه فشار متوسط داخلی
  • پنج: لوازم اندازه گیری به صورت MVچند ترانسفورماتور در پست اصلی فشار متوسط

چند ترانسفورماتور در پست‌های داخلی

حالت چهارم ترکیبی از تمام موارد قبلی است. این تاسیسات دارای پست های فرعی بوده و در پست اصلی نیز دارای ترانسفورماتور هستند. هر انشعاب از این پست باید دارای یک حفاظت مستقل باشد. به عبارت دیگر برای ترانس های نصب شده در پست اصلی و خطوط فرعی باید بریکرهای مجزا در نظر گرفته شود. علاوه بر این یک بریکر برای حفاظت کل تاسیسات با فانکشن 2 وجود دارد.  فانکشن های این پست عبارتند از:

  • یک: ملزومات اتصال به شبکه فشار متوسط
  • دو: حفاظت اصلی از تاسیسات
  • سه: ملزومات تغذیه و حفاظت ترانسفورماتور کاهنده‌ی نصب شده در پست توزیع اصلی
  • چهار: ملزومات تغذیه و حفاظت شبکه فشار متوسط داخلی
  • پنج: لوازم اندازه‌گیری به صورت MV

چند ترانسفورماتور در پست های داخلی فشار متوسط

مطالب شرح داده شده در این مقاله را می توانید به صورت ویدئو در دوره ی تاسیسات فشار متوسط مشاهده کنید. در این دوره‌ی آموزشی با استانداردهای ولتاژی، آرایش پست‎‌های فشارمتوسط، تجهیزات اصلی MV، حفاظت ترانسفورماتور و غیره آشنا می شویم. از تجهیزات بررسی شده در این دوره می‌توان به کلیدهای قطع بار یا L.B.S، بریکر، ریکلوزر، رله‌ی پرایمری، رله‌ی ثانویه، رله‌ی بوخهلتس، ترمومتر، ترانس‌های اندازه‌گیری و غیره اشاره کرد. در این دوره دستورالعمل توانیر جهت حفاظت ترانس فشار متوسط بررسی شده و فانکشن‌های لازم و روش به دست آوردن اعداد شرح داده شده است. بخش حفاظت ترانسفورماتور شامل سیم بندی ترمومتر، بوخهلتس و آموزش تنظیم رله‌های MK2200 نیز می گردد. گام نهایی این دوره بازدید از تاسیسات اصلی فشار متوسط شرکت‌ها و ساختمان‌ها به همراه بررسی نقشه‌های تک خطی و حفاظتی است. لطفا جهت مشاهده‌ی سرفصل‌ها و لیست ویدئوهای این دوره روی عبارت تاسیسات الکتریکی فشار متوسط کلیک کنید.

مدل‌های مختلف تغذیه از شبکه فشار متوسط

همانطور که در دیاگرام های قبلی مشاهده کردید فانکشن شماره یک جهت اتصال پست توزیع برق به شبکه ی فشار متوسط است. اتصال پست به شبکه ی فشار متوسط طبق یکی از حالت های زیر انجام خواهد شد:

  • تغذیه از شبکه شعاعی یا Single-Line Service
  • تغذیه توسط دو مدار کابل ها یا Parallel Feeders Service
  • تغذیه از شبکه حلقوی یا Ring-main Service

جهت آشنایی بیشتر می توانید مقاله ی شبکه های برق فشار متوسط را مطالعه کنید.

تغذیه شعاعی

تغذیه ی شعاعی یکی از ساده ترین حالت اتصال به شبکه فشار متوسط است. در این مدل تنها یک ورودی به پست اصلی وجود دارد. ورودی به پست اصلی مجهز به سیستم زمین بوده ولی از نظر کلید قطع بار یا L.B.S در دو حالت طراحی می شود. همانطور که مشاهده می کنید تصویر زیر دارای دو بخش شرکت توزیع یا Supplier و متقاضی یا Consumer است.طبق بخش سمت چپ یا Supplier تصویر زیر در حالت A کلید قطع بار استفاده نشده و فقط امکان اتصال زمین کردن ورودی وجود دارد. در بخش B علاوه بر اتصال زمین می توان ورودی به پست را با کلید قطع بار یا L.B.S قطع و وصل کرد. گزینه ی دوم نیز به شکل Single Line Service است اما تجهیزات آن برای توسعه های بعدی در نظر گرفته شده اند. با اضافه کردن یک سلول دیگر می توان این مدل ازپست ها را به Ring یا Parallel تبدیل کرد.

بخش Consumer مربوط به متقاضی بوده و ممکن است در آن از ترانس با لوازم اندازه گیری فشار ضعیف یا فشار متوسط استفاده شده باشد. در تصویر مشاهده می کنید که حفاظت اصلی یا ترانسفورماتور می تواند به شکل سوئیچ ترکیب شده با فیوز یا بریکر انتخاب شود.

تغذیه از دو مدار کابل

در این روش از دو مدار کابل جهت تغذیه‌ی پست استفاده می‌شود. هر یک از کابل‌ها توسط L.B.S به شینه ی پست متصل خواهند شد. در این مدل نیز سکسیونرها باید به سیستم اتصال زمین مجهز باشند. همانطور که مشاهده می کنید سکسیونرهای ورودی با یکدیگر اینترلاک داشته و نمی‌توانند به صورت همزمان بسته شوند. جهت آشنایی با انواع اینترلاک مقاله ی اینترلاک تابلو برق را مطالعه کنید. مزیت این روش قابلیت تغذیه‌ی پست از دو منبع مستقل است. به منظور جابجایی باید سکسیونر تغذیه کننده باز و سکسیونر دیگر بسته شود. این پروسه می‌تواند به صورت دستی یا اتوماتیک انجام گردد.

روش پارالل به منظور تغذیه‌ی بارهای بسیار حساس مانند بیمارستان‌ها استفاده می‌شود. معمولا در این تاسیسات تعداد ترانسفورماتورها و پست های فرعی بیشتر از یک عدد بوده و حفاظت اصلی نیز در نظر گرفته می شود. در نظر داشته باشید که به منظور حفاظت اصلی هرگز از فیوزهای ذوب شونده استفاده نمی شود. همانطور که مشاهده می کنید پس از اندازه گیری فشار متوسط یک بریکر حفاظت اصلی وجود دارد.

تغذیه از دو مدار کابل

جهت مطالعه ده ها مقاله ی تخصصی دیگر، بخش مقالات طراحی تاسیسات فشار متوسط را مشاهده کنید.

تغذیه از شبکه حلقوی

در این روش پست توزیع به یک شبکه حلقوی فشار متوسط متصل می‌شود. عبور فیدر یا شبکه از داخل پست به آن قابلیت تغذیه از دو مسیر مختلف را می‌دهد. در مدل حلقوی مصرف کننده دارای امتیاز استفاده از دو فیدر MV هستند. در شبکه‌ی حلقوی از دو L.B.S مجزا به همراه سیستم اتصال زمین استفاده می‌شود. مدل حلقوی بیشتر در شهرها، شهرک های صنعتی و شبکه‌های MV زمینی کاربرد دارد. تاکید می شود که مدل حلقوی در این سیستم به صورت رینگ باز بوده و به معنی تغذیه از دو سو نیست. سیستم های از دو سو تغذیه دارای پیچیدگی های بیشتری در مقایسه با شبکه های حلقوی هستند.

تغذیه از شبکه حلقوی

برای اتوماسیون پست برق به تجهیزات و الزامات خاصی نیاز است. در درجه ی اول باید از ادوات قدرت مانند سکسیونر و بریکر با فرمان الکتریکی استفاده کرد. در گام بعدی باید اطلاعات آنالوگ و دیجیتال پست در یک تجهیز جمع آوری شود. از اطلاعات دیجیتال می توان به فیدبک های موجود در پست مانند باز شدن درب، سنسور دور، قطع و وصل سکسیونرها، بریکرها، قطع منبع تغذیه، عملکرد رله ی حفاظتی، اشکال در تجهیزات و غیره اشاره کرد. این فیدبک ها به صورت صفر و یک بوده و به ورودی دستگاه جمع کننده متصل می شوند. اطلاعات آنالوگ زیادی در پست های توزیع وجود دارد. از موارد مهم می توان به میزان جریان، ولتاژ، توان، دما، رطوبت و غیره اشاره کرد. این اطلاعات نیز توسط مرکز جمع آوری دریافت خواهد شد. مرکز جمع آوری اطلاعات RTU نامیده می شود. در ویدئوی زیر اتوماسیون پست توزیع با RTU را بررسی میکنیم:

مشخصات الکتریکی تجهیزات

مشخصه‌های الکتریکی تجهیزات نصب شده در پست‌های MV مانند سوئیچگیر و ترانسفورماتور باید مطابق با شبکه باشد. به صورت کلی می توان مشخصات الکتریکی را به دو گروه ولتاژی و جریان تقسیم کرد. مشخصات الکتریکی به صورت یک پلاک روی تجهیزات نصب می شود. در تصویر زیر یک نیم پلیت حاوی اطلاعات ولتاژی و جریانی را مشاهده می کنید. پارامترهای ولتاژی و جریانی متعدد بوده و باید به خوبی با آن ها آشنا شویم.

مشخصه‌های تجهیزات نصب شده در پست‌های MV

مقادیر ولتاژی

مقادیر ولتاژ بر اساس IEC 60071-1 باعنوان کوردینه سازی عایقی در بخش 1 مفاهیم و قوانین مشخصه‌های ولتاژی تعریف می شود. طبق این استاندارد پارامترهای ولتاژی به چهار آیتم تقسیم می شود. این پارامترها عبارتند از:

  • Ur ولتاژ RMS نامی بر اساس KV: حداکثر ولتاژ RMS که تجهیز می‌تواند به صورت دائم تحمل کند. به عنوان مثال 24 Kv
  • Ud ولتاژ RMS قابل تحمل با فرکانس منبع در یک دقیقه بر اساس KV: این مقدار مشخص کننده‌ی میزان حداکثر اضافه ولتاژ است. به عنوان مثال 50 Kv
  • Up ولتاژ پیک قابل تحمل به صورت ضربه یا صاعقه بر اساس KV: مشخص کننده‌ی حداکثر ولتاژ قابل تحمل تجهیز است. به عنوان مثال 125 Kv
  • Un ولتاژ RMS سرویس بر اساس KV: میزان ولتاژی که تاسیسات فشار متوسط با آن کار می‌کنند. به عنوان مثال 20 Kv

در تصویر زیر منحنی و جداول ولتاژی آورده شده است. همانطور که مشاهده می کنید Ud به صورت RMS با زمان یک دقیقه در سمت چپ تصویر آورده شده است. تجهیزات نصب شده در شبکه های 20 کیلو ولت باید بتوانند 50 کیلو ولت با فرکانس شبکه را در یک دقیقه تحمل کنند. گراف سمت راست مربوط به Up بوده که به شکل صاعقه یا ضربه تعریف می شود. تجهیزات نصب شده در شبکه ی 20 کیلو ولت باید 125 کیلو ولت را تحمل کنند. تمام این مقادیر به صورت یک جدول در پائین تصویر آورده شده است.

تاکید می شود که در تاسیسات 20 کیلو ولت تجهیزات حداقل باید 24 کیلو ولت باشند. همانطور که مشاهده می کنید در ستون 24 کیلو ولت دو عدد 50 و 125 آورده شده است.مقادیر ولتاژی در شبکه فشار متوسط

مقادیر جریانی

پارامتر مهم بعدی در تجهیزات الکتریکی مربوط به جریان است. مقادیر جریان بر اساس IEC 62271-1 باعنوان سوئیچگیر و کنترل‌گیر فشار قوی، بخش 1 به صورت زیر تعریف می شوند:

  • Ir جریان RMS نرمال بر اساس A: حداکثر جریان RMS که تجهیز باید به صورت دائم و بدون افزایش دما تحمل کند. به عنوان مثال 630 A
  • Ik جریان RMS قابل تحمل به صورت کوتاه مدت بر اساس KA: حداکثر جریان RMS که تجهیز باید در یک زمان مشخص تحمل کند. به عنوان مثال 20 کیلو آمپر در سه ثانیه
  • Ip جریان پیک قابل تحمل بر اساس KA: حداکثر جریان پیک که تجهیز باید آن را تحمل کند.

مقادیر جریانی در شبکه فشار متوسط

مقادیر جریان خطای فاز به زمین در شبکه فشار متوسط

میزان جریان خطای فاز به زمین در شبکه‌ی MV به مدل زمین شدن نقطه خنثی بستگی دارد. این موارد به منظور جلوگیری از کاهش تاثیرات خطای فاز به زمین باید کنترل شوند:

  • آسیب به تجهیزات
  • اضافه ولتاژهای موقت
  • اضافه ولتاژهای گذرا یا ترنزینت
  • ولتاژ تماس و گام

مقادیر جریان خطای فاز به زمین در شبکه فشار متوسط

روش های اتصال نقطه ی خنثی به زمین با توجه به نوع و میزان مقاومت به پنچ گروه تقسیم می شود:

  • ایزوله: نقطه ی خنثی به زمین متصل نمی شود.
  • اتصال زمین با مقاومت بالا
  • اتصال زمین با راکتانس پائین
  • اتصال به راکتانس جبران ساز به منظور جبران سازی خاصیت خازنی شبکه
  • اتصال زمین مستقیم و بدون مقاومت

هر یک از روش های فوق دارای رفتار خاصی هنگام رخ دادن اتصال فاز به زمین هستند. در جدول زیر یک مقایسه ی کلی از آثار روش های اتصال زمین را مشاهده می کنید. این آثار در چهار گروه آسیب به تجهیزات یا Damages؛ اضافه ولتاژهای موقت یا Temporary Over Voltages؛ اضافه ولتاژهای گذرا یا Transient Over Voltage و ولتاژ تماس و گام  یا Toch and Step Voltage دسته بندی می شوند.

در این جدول پنج روش اتصال زمین نقطه ی خنثی نیز آورده شده است. این روش ها به ترتیب از چپ به راست شامل ایزوله، با مقاومت بالا، با راکتاس پائین، راکتانس جبران ساز و اتصال زمین بدون مقاومت هستند. به عنوان مثال اتصال زمین نقطه ی ختثی بدون مقاومت را در نظر بگیرید. این روش دارای خسارت زیاد، اضافه ولتاژهای موقت و گذرای کم و خطر ولتاژ تماس و گام بالا است. مزایا و معایب روش های دیگر را می توانید در جدول زیر مشاهده کنید.

جدول مقایسه ی آثار روش های اتصال زمین

در این مقاله با پست توزیع برق آشنا شدیم و روش های اتصال به شبکه فشار متوسط را بررسی کردیم. در صورت تمایل به آشنایی با نحوه برآورد بار در تاسیسات می توانید مقاله نحوه محاسبه دیماند برق را مطالعه کنید.

این مقاله تا چه حد برای شما مفید بود؟

میانگین امتیاز 3.7 / 5. تعداد رای: 3

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *