ضمیمه‌های استاندارد IEC60898-1:2019

ضمیمه‌های استاندارد IEC60898-1:2019 ویرایش 2.1

استاندارد IEC60898-1:2019 ویرایش 2.1 دارای 12 ضمیمه است. هر یک از ضمیمه‌ها مربوط به اطلاعات و الزامات خاصی هستند. در این بخش تمام ضمیمه‌ها بررسی نشده است. برای کسب اطلاعات کامل در خصوص این مطالب به استاندارد IEC60898-1:2019 ویرایش 2.1 مراجعه کنید.

  • ضمیمه A: تعیین ضریب توان اتصال کوتاه
  • ضمیمه B: تعیین فاصله‌های هوایی و خزشی
  • ضمیمه C: ترتیب تست‌ها و تعداد نمونه‌ها
  • ضمیمه D: کوردینه سازی تحت اتصال کوتاه بین بریکر و SCPD در یک مدار
  • ضمیمه E: الزامات ویژه برای مدارهای کمکی برای SELV
  • ضمیمه F: مثال ترمینال‌ها
  • ضمیمه G: انطباق هادی‌های مسی بین ISO و AWG
  • ضمیمه H: تجهیزات تست اتصال کوتاه
  • ضمیمه I: تست‌های روتین
  • ضمیمه J: الزامات خاص برای بریکرهای دارای ترمینال پیچی جهت اتصال هادی‌های خارجی مسی
  • ضمیمه K: الزامات خاص برای بریکرهای دارای صفحه ای
  • ضمیمه L: الزامات خاص برای بریکرهای دارای ترمینال پیچی جهت اتصال هادی‌های خارجی آلومینیومی و با ترمینال پیچی آلومینیومی جهت استفاده هادی مس یا آلومینیوم
آنچه در این مقاله می خوانید

ضمیمه A: تعیین ضریب توان اتصال کوتاه

هیچ روشی برای تعیین ضریب توان اتصال کوتاه با دقت بالا وجود ندارد. برای دستیابی به هدف این استاندارد از روش‌های زیر استفاده می‌شود:

روش اول: تعیین توسط مولفه DC

روش دوم: تعیین توسط ژنراتور کمکی یا راهنما

ضمیمه B: تعیین فاصله‌های هوایی و خزشی

توصیه می‌شود هنگام تعیین فاصله هوایی و فاصله خزشی، نکات زیر در نظر گرفته شود:

جهت و موقعیت فاصله خزشی

شرکت سازنده باید در صورت لزوم، جهت نصب و استفاده از قطعه یا تجهیز را مشخص کند. جهت صحیح نصب مربوط به عدم انباشت آلودگی‌هایی است که تجهیز برای آن طراحی نشده است. انباشت آلودگی باعث تحت تاثیر قرار گرفتن فاصله‌ی خزشی خواهد شد.

فاصله خزشی وقتی بیش از یک ماده استفاده شده است

اگر یکی از فاصله‌های خزشی به گونه‌ای اندازه‌گیری شود که ولتاژ کل را تحمل کند یا اگر فاصله خزشی بر اساس ماده‌ای که کمترین CTI را دارد اندازه گیری گردد، ممکن است فاصله خزشی به چند بخش تقسیم شده یا درجه‌ی آلودگی متفاوتی داشته باشد.

فاصله خزشی تقسیم شده با بخش رسانا

یک فاصله خزشی که از مواد عایق با CTI برابر ساخته شده و بین آن از هادی‌های قابل جابجایی استفاده شده باشد، به چند بخش تقسیم می‌شود. در این حالت فاصله خزشی هر بخش مجزا باید برابر یا بیشتر از فاصله خزشی الزامی بدون بخش هادی قابل جابجایی باشد. حداقل فاصله خزشی هر بخش مجزا در استاندارد IEC60664-1:2007,6.2 آورده شده است.

اندازه گیری فاصله خزشی و فاصله هوایی

در این قسمت چند مثال و ابعاد برای اندازه‌گیری فاصله هوایی و خزشی آورده شده است.

ضمیمه C: ترتیب تست‌ها و تعداد نمونه‌ها

در این ضمیمه ترتیب تست‌ها و تعداد نمونه‌هایی که باید تست شوند آورده شده است.

ضمیمه D: کوردینه سازی تحت اتصال کوتاه بین بریکر و SCPD در یک مدار

مقدمه

جهت اطمینان از هماهنگی هنگام رخ دادن اتصال کوتاه بین بریکر C1 و یک دستگاه حفاظت اتصال کوتاه دیگر SCPD یا Short-Circuit Protective Device که با یکدیگر مرتبط بوده و در یک مدار قرار دارند، لازم است مشخصه‌ی هر یک از دستگاه‌ها و رفتار آن‌ها بررسی شود. دستگاه حفاظت اتصال کوتاه ممکن است با یک تجهیز دیگر مانند رله‌ی اضافه بار ترکیب شود. دستگاه حفاظت اتصال کوتاه یا SCPD می‌تواند یک فیوز، یک دست فیوز و یا یک بریکر دیگر باشد.

جهت هماهنگی حفاظتی دو دستگاه سری، مقایسه مشخصه‌ی عملکردی هر دستگاه به صورت جداگانه کافی نیست. در نظر داشته باشید که امپدانس هر یک از دستگاه‌ها همیشه قابل صرف نظر کردن نخواهد بود. در خصوص جریان اتصال کوتاه پیشنهاد می‌شود که مرجع بجای زمان بر اساس \(I^2t\) باشد.

بریکر C1 به صورت معمول با یک دستگاه حفاظت اتصال کوتاه یا SCPD دیگر به صورت سری نصب می‌شود. سری کردن دستگاه‌های مختلف حفاظتی علت‌های زیادی دارد. مهم ترین علت‌ها عبارتنداز:

  1. روش توزیع انرژی با توجه به تاسیسات
  2. کافی نبودن قدرت قطع C1 به تنهایی در تاسیسات

کاربر یا طراح تاسیسات در چنین شرایطی باید با یک مطالعه سریع تصمیم بگیرد که چگونه بهترین هماهنگی حفاظتی حاصل می‌شود. ضمیمه‌ی D از استاندارد IEC60898-1:2019 ویرایش 2.1 برای کمک به این تصمیم طراحی شده است. در این راستا به اطلاعات شرکت سازنده بریکر نیاز است. در این راهنما الزامات تست نیز آورده شده است. در برخی از شرایط انجام تست‌ها ضروری خواهد بود.

عبارت هماهنگی یا Co-ordination شامل عملکرد گزینشی یا Selectivity و همچنین در نظر گرفتن حفاظت پشتیبان یا Back-up protection است. عملکرد گزینشی می‌تواند با مطالعه‌ی سریع تعیین شود ولی حفاظت پشتیبان معمولا نیاز به انجام تست دارد. هنگام استفاده از دو بریکر C1 و C2 و با در نظر گرفتن قدرت قطع اتصال کوتاه:

  • طبق استاندارد IEC60898-1 قدرت اتصال کوتاه نامی یا Icn مرجع خواهد بود.
  • طبق استاندارد IEC60947-2 قدرت قطع نهایی یا Icu بریکر C2 مرجع خواهد بود.

نگاه کلی

اطلاعات راهنما و الزامات هماهنگی بریکر با یک دستگاه حفاظت اضافه جریان دیگر در یک مدار با در نظر گرفتن عملکرد موضعی و حفاظت پشتیبان در ضمیمه‌ی D استاندارد ارائه می‌شود. هدف این ضمیمه بیان اطلاعات زیر است:

  • الزامات اولیه جهت هماهنگی حفاظتی یک بریکر با SCPD دیگر
  • روش تست در صورت لزوم جهت تعیین صحت هماهنگی

الزامات اولیه جهت هماهنگی یک بریکر با SCPD دیگر

ملاحظات کلی

در حالت ایده آل، هماهنگی باید به گونه‌ای باشد که بریکر C1 به تنهایی در تمام مقادیر اضافه جریان تا محدوده‌ی ظرفیت اتصال کوتاه نهایی خود یا Icn عمل کند. اگر جریان خطای قابل انتظار در آن نقطه از تاسیسات کمتر از ظرفیت اتصال کوتاه نامی بریکر C1 باشد، می‌توان فرض کرد که دستگاه حفاظت اتصال کوتاه دیگر یا SCPD جهت ملاحظاتی به غیر از پشتیبانی در نظر گرفته شده است. در عمل این ملاحظات در نظر گرفته می‌شوند:

  • اگر Is یا حد جریان هماهنگی یا عملکرد گزینشی یا Selectivity limit current خیلی پائین باشد، ریسک از دست رفتن عملکرد گزینشی وجود دارد.
  • اگر مقدار جریان خطای قابل انتظار در نقطه‌ای از تاسیسات از مقدار ظرفیت اتصال کوتاه نامی C1 فراتر باشد، دستگاه اتصال کوتاه یا SCPD باید به نحوی انتخاب شود که رفتار C1 مشابه با توضیحات بند “رفتار بریکر C1 در ارتباط با SCPD دیگر” باشد. در این حالت Ib یا جریان قالب یا Take-over current در صورت وجود، باید شرایط بند بعدی را داشته باشد.

تا حد ممکن دستگاه حفاظت اتصال کوتاه یا SCPD باید در سمت منبع بریکر C1 یا بالادست آن نصب شود. در صورت نصب SCPD در سمت بار یا پائین دست بریکر C1، باید تمهیداتی در نظر گرفته شود تا ریسک رخ دادن اتصال کوتاه بین C1 و SCPD به حداقل برسد.

Ib جریان غالب یا Take-over current

به منظور حفاظت پشتیبان، جریان غالب یا Take-over current نباید از جریان اتصال کوتاه نامی یا Icn بریکر C1  (به تنهایی)بیشتر باشد. به بخش a از تصویر زیر توجه کنید.

حفاظت پشتیبان با بریکر-مشخصه‌ی عملکرد

C1, C2: بریکرهای غیر محدود کننده‌ی جریان (N)

 

C1: بریکر غیر محدود کننده‌ی جریان (N)

C2: بریکر محدود کننده‌ی جریان (L)

IB: جریان غالب یا Take-over current

نکته 1: درصورت لزوم وصل منبع توسط C2 انجام شود.

نکته 2: \({\boldsymbol{I}}_{\boldsymbol{cn}}\boldsymbol{(}{\boldsymbol{C}}_{\boldsymbol{1}}\boldsymbol{+}{\boldsymbol{C}}_{\boldsymbol{2}}\boldsymbol{)}\boldsymbol{\le }{\boldsymbol{I}}_{\boldsymbol{cn}}\boldsymbol{(}{\boldsymbol{C}}_{\boldsymbol{2}}\boldsymbol{)}\)

نکته 3: برای مقادیر \(\boldsymbol{I}\boldsymbol{>}{\boldsymbol{I}}_{\boldsymbol{B}}\) ، اطلاعات منحنی مرتبط (پر رنگ نشان داده شده است) با تست‌ها به دست خواهد آمد.

تصویر 1 حفاظت پشتیبان با بریکر-مشخصه‌ی عملکرد

رفتار بریکر C1 در ارتباط با SCPD دیگر

برای تمام مقادیر اضافه جریان تا و خود ظرفیت اتصال کوتاه تجهیز وابسته، بریکر C1 و آن تجهیز باید با بند “عملکرد در جریان‌های اتصال کوتاه” از الزامات ساخت و بهره برداری مطابقت داشته باشند.

بریکرها باید توانایی عملکرد مشخصی تحت اتصال کوتاه را داشته باشند. در خلال این عملکردها نباید خطری برای بهره بردار ایجاد شده و یا آرک بین قسمت های برقدار یا بین قسمت های برقدار و زمین ایجاد شود. مطابقت با این الزام با تست 9.12 صورت خواهد گرفت. لازم است که بریکر قابلیت وصل و قطع هر مقدار جریان خطا تا خود مقدار تعیین شده برای قدرت اتصال کوتاه نامی را در فرکانس نامی و تا \(\boldsymbol{105}\boldsymbol{\%(\pm }\boldsymbol{5}\boldsymbol{\%)}\) ولتاژ بازیافتی با فرکانس قدرت را در ولتاژ نامی و هر ضریب توانی به غیر از مقدار تعیین شده در بخش های قبلی را داشته باشد. در ضمن الزامی است که مقدار  مرتبط، کمتر از مشخصه ی  بریکر باشد.

تیپ و مشخصه ی SCPD مرتبط

شرکت سازنده بر اساس درخواست باید اطلاعات مربوط به تیپ و مشخصه‌ی SCPD قابل استفاده با C1 را ارائه کند. در کنار تیپ و مشخصه باید حداکثر جریان اتصال کوتاه قابل انتظار در ولتاژ عملیاتی مناسب نیز اعلام شود. اطلاعات SCPD مانند اسم کارخانه سازنده، تیپ طراحی، ولتاژ نامی، جریان نامی و ظرفیت یا قدرت قطع در تست‌های ضمیمه‌ی D استفاده می‌شود. حداکثر جریان اتصال کوتاه مشروط Inc نباید بیشتر از مقادیر زیر باشد:

  • قدرت یا ظرفیت قطع نهایی اتصال کوتاه اگر SCPD یک بریکر و مطابق با استاندارد IEC60947-2 باشد.
  • قدرت یا ظرفیت اتصال کوتاه نامی اگر SCPD بریکر و مطابق با این استاندارد باشد. (خانگی)
  • قدرت یا ظرفیت قطع اتصال کوتاه نامی اگر SCPD یک فیوز باشد.

اگر دستگاه حفاظت اتصال کوتاه وابسته یا SCPD یک بریکر باشد، باید الزامات این استاندارد یا استانداردهای مرتبط را برآورده کند. اگر SCPD یک فیوز باشد، باید الزامات استاندارد سری IEC60269 و دیگر استانداردهای مرتبط با فیوز را برآورده سازد.

تائید عملکرد گزینشی یا سلکتیو

عملکرد گزینشی می‌تواند بر اساس مطالعه حفاظتی به عنوان مثال مقایسه‌ی مشخصه‌های عملکردی C1 و دستگاه SCPD وابسته به آن انجام شود. دستگاه SCPD می‌تواند یک بریکر یا C2 با تاخیر زمانی عمدی باشد. سازنده‌ی بریکر C1 و دستگاه SCPD باید اطلاعات کافی در مورد مشخصه‌های عملکردی آن‌ها را ارائه کند تا Is برای هر دستگاه قابل تعیین باشد. در شرایط خاصی تست در Is برای تجهیزات وابسته الزامی است. به عنوان مثال:

  • وقتی C1 بریکر محدود کننده‌ی جریان بوده و C2 بدون تاخیر زمانی عمدی ارائه می‌شود.
  • وقتی زمان باز شدن SCPD کمتر از زمان نیم سیکل باشد.

برای دستیابی به عملکرد گزینشی مورد نظر وقتی که SCPD یک بریکر است، ممکن است تاخیر زمانی عمدی در C2 الزامی باشد. با توجه به ظرفیت اتصال کوتاه نامی یا Icn بریکر C1 ممکن است عملکرد گزینشی به صورت عملکرد گزینشی کامل یا عملکرد گزینشی جزئی باشد. برای هماهنگی عملکرد گزینشی کامل یا total selectivity مشخصه‌ی بدون تریپ C2 یا مشخصه‌ی پیش آرک فیوز باید بالاتر از مشخصه‌ی تریپ یا زمان قطع C1 باشد. دو تصویر از عملکرد موضعی کامل در ادامه آورده شده است:

عملکرد موضعی کامل بین دو بریکر

C2: بریکر غیر محدود کننده‌ی جریان (N) مشخصه تریپ

C2: بریکر با زمان تاخیرکوتاه و عمدی (STD) مشخصه تریپ

C1: بریکر محدود کننده‌ی جریان (L) مشخصه‌ی قطع-زمان

C1: بریکر غیر محدود کننده‌ی جریان (N) مشخصه‌ی قطع-زمان

نکته: مقدار Icn نمایش داده شده است.

تصویر 2 عملکرد موضعی کامل بین دو بریکر

تائید حفاظت پشتیبان

تعیین جریان غالب یا take-over current

انطباق با بند زیر باید توسط مقایسه‌ی مشخصه‌ی عملکرد C1 با SCPD وابسته در تمام تنظیمات C2 (در صورت وجود )باشد.

به منظور حفاظت پشتیبان، جریان غالب یا Take-over current نباید از جریان اتصال کوتاه نامی یا Icn بریکر C1  (به تنهایی) بیشتر باشد.

تائید حفاظت پشتیبان

تائید با تست

انطباق با الزامات بند “رفتار بریکر C1 در ارتباط با SCPD دیگر” معمولا با تست تائید می شود. در این نمونه باید تمام شرایط تست مطابق با الزامات 9.12.11.4.3 با مقاومت و سلف‌های قابل تنظیم جهت تست اتصال کوتاه در سمت منبع باشد. نمونه‌ای از مدار تست در تصویر زیر آورده شده است.

برای تمام مقادیر اضافه جریان تا و خود ظرفیت اتصال کوتاه تجهیز وابسته، بریکر C1 و آن تجهیز باید با بند “عملکرد در جریان های اتصال کوتاه” از الزامات ساخت و بهره برداری مطابقت داشته باشند.

مدار معمول برای تمام تست های اتصال کوتاه

تصویر 3 مدار معمول برای تمام تست های اتصال کوتاه

تائید با مقایسه ی مشخصه ها

طبق تصویر در برخی موارد عملی و هنگامی که دستگاه SCPD یک بریکر است، ممکن است بتوان مشخصه‌ی عملکردی C1 را با SCPD مربوطه مقایسه کرد. برای این کار باید موارد زیر را در نظر گرفت:

  • مقدار انتگرال ژول C1 در Icn خود و SCPD در جریان قابل انتظار مجموع
  • اثرات روی C1 (به عنوان مثال با انرژی آرک، حداکثر پیک جریان، جریان قطع) در پیک جریان عملکرد SCPD

مناسب بودن ترکیب  را می توان با این شرط در نظر گرفت: مشخصه‌ی حداکثر عملکردی I2t دستگاه SCPD بیشتر از جریان اتصال کوتاه نامی یا Icn بریکر C1 تا جریان اتصال کوتاه قابل انتظار تاسیسات باشد. این مشخصه نباید از حداکثر جریان letthrough یا I2t بریکر C1 در جریان اتصال کوتاه نامی آن یا مقادیر محدود کننده‌ی پائین تر که توسط شرکت سازنده تعیین شده است، عبور کند. هنگامی که SCPD مربوطه فیوز باشد، صحت مطالعه هماهنگی Icn از C1 خواهد بود.

حفاظت پشتیبان با بریکر-مشخصه‌ی عملکرد

C1, C2: بریکرهای غیر محدود کننده‌ی جریان (N)

 

C1: بریکر غیر محدود کننده‌ی جریان (N)

C2: بریکر محدود کننده‌ی جریان (L)

IB: جریان غالب یا Take-over current

نکته 1: درصورت لزوم وصل منبع توسط C2 انجام شود.

نکته 2: \({\boldsymbol{I}}_{\boldsymbol{cn}}\boldsymbol{(}{\boldsymbol{C}}_{\boldsymbol{1}}\boldsymbol{+}{\boldsymbol{C}}_{\boldsymbol{2}}\boldsymbol{)}\boldsymbol{\le }{\boldsymbol{I}}_{\boldsymbol{cn}}\boldsymbol{(}{\boldsymbol{C}}_{\boldsymbol{2}}\boldsymbol{)}\)

نکته 3: برای مقادیر \(\boldsymbol{I}\boldsymbol{>}{\boldsymbol{I}}_{\boldsymbol{B}}\) ، اطلاعات منحنی مرتبط (پر رنگ نشان داده شده است) با تست‌ها به دست خواهد آمد.

تصویر 4 حفاظت پشتیبان با بریکر-مشخصه‌ی عملکرد

تست تائید حفاظت پشتیبان

اگر SCPD مربوطه یک بریکر (C2) با رها کننده‌ی اضافه جریان قابل تنظیم باشد، مشخصه‌ی عملکردی قابل استفاده باید به صورت حداکثر جریان و حداکثر زمان باشد. اگر SCPD مربوطه یک ست یا یک دست فیوز باشد، هر تست باید با یک ست فیوز جدید انجام شود حتی اگر لینک فیوزها در تست‌های قبلی ذوب نشده باشد. به عبارت دیگر فیوزها در هر تست باید تعویض شوند حتی اگر سالم باشند.

در صورت لزوم کابل‌های اتصال باید مطابق بخش 9.12.4 استاندارد باشد. اگر SCPD یک بریکر (C2) باشد، طول کامل کابل‌ها (75 سانتی متر) مرتبط با بریکر ممکن است در سمت منبع قرار بگیرد.

هر تست از یک چرخه‌ی عملکرد O-t-CO مطابق با 9.12.11.4.3 در جریان اتصال کوتاه نامی Icn تشکیل شده است. عملکرد CO روی C1 انجام می‌شود. تست با حداکثر جریان اتصال کوتاه قابل انتظار در تاسیسات مورد نظر انجام خواهد شد. این جریان نباید از جریان نامی اتصال کوتاه مشروط عبور کند.

یک تست دیگر باید با جریان اتصال کوتاه قابل انتظار برابر با ظرفیت قطع اتصال کوتاه نامی یا Icn بریکر C1 انجام شود. در این تست ممکن است از نمونه‌ی جدید C1 استفاده شود. اگر SCPD مربوطه نیز یک بریکر باشد، نمونه‌ی جدید آن یا C2 نیز در تست استفاده خواهد شد. در خلال هر عملکرد:

  1. اگر SCPD مربوطه یک بریکر باشد (C2):
    • اگر باید هردو C1 و C2 در هردو جریان تریپ شوند، تست دیگری پس از این آزمایش نیاز نیست. این یک حالت کلی است که فقط حفاظت پشتیبان ارائه می‌شود.
    • اگر در پایان هر عملکرد با هر دو جریان تست باید C1 تریپ شده و C2 بسته باقی بماند، تست دیگری پس از این آزمایش نیاز نیست. این مستلزم جدا شدن لحظه‌ای کنتاکت‌های C2 در هر عملکرد است. در این مورد علاوه بر حفاظت پشتیبان، برگشت منبع نیز ارائه می‌گردد. مدت وقفه در قطع منبع در صورت رخ دادن هنگام تست، باید ثبت شود.
    • اگر C1 باید در جریان پائین و هردو بریکر C1 و C2 در جریان بالا تریپ شوند. این مستلزم جدا شدن لحظه‌ای کنتاکت‌های C2 در جریان پائین تست است. تست دیگری با جریان متوسط یا میانه ممکن است انجام شود تا کمترین جریان تریپ C1 و C2 به صورت همزمان تعیین شود. مدت وقفه در قطع منبع در صورت رخ دادن هنگام تست، باید ثبت شود.
  2. اگر SCPD مربوطه یک یا یک دست فیوز بوده که توسط شرکت سازنده تعیین شده است:
    • برای تست در جریان اتصال کوتاه مشروط نامی
    • در حالتی که حداقل یک فیوز باید در مدار تکفاز بسوزد.
    • در حالتی که حداقل دو یا تعداد بیشتری فیوز در مدارهای چندفاز باید بسوزد یا یک فیوز بسوزد و C1 تریپ شود.
    • تست در ظرفیت قطع اتصال کوتاه نامی که C1 باید تریپ شده و حداقل یک فیوز بسوزد.

نتایج مورد انتظار

پس از آزمایش‌ها، بریکر C1 باید با موارد شرح داده شده در 9.12.12.2 مطابقت داشته باشد. علاوه بر این اگر SCPD مربوطه یک بریکر باشد (C2)، باید به صورت دستی یا با ابزارهای مناسب بررسی گردد تا تعیین شود که کنتاکت‌های آن جوش نخورده یا ذوب نشده اند. در ادامه تصاویر مربوط به هماهنگی و توضیحات آن‌ها آورده شده است.

حفاظت پشتیبان توسط فیوز-مشخصه های عملکردی

I: جریان اتصال کوتاه قابل انتظار

Icn: ظرفیت اتصال کوتاه نامی

Is جریان محدود کننده ی هماهنگی

Ib جریان غالب

A: مشخصه پیش ذوب فیوز

B: مشخصه‌ی عملکرد فیوز

C: مشخصه عملکرد بریکر، غیر محدود کننده‌ی جریان (N)، زمان قطع/ جریان و I2t/جریان

نکته 1: A به عنوان حد پائین و B و C به عنوان حد بالا در نظر گرفته می‌شوند.

نکته 2: بخشی که در منحنی I2t گرما تولید نمی کند با خط چین نشان داده شده است.

نکته 3: تصویر A1 مربوط به استاندارد IEC60947-2:2006

تصویر 5 هماهنگی اضافه جریان بین یک بریکر و یک فیوز یا حفاظت پشتیبان توسط فیوز-مشخصه های عملکردی

عملکرد موضعی کامل بین دو بریکر

C2: بریکر غیر محدود کننده‌ی جریان (N) مشخصه تریپ

C2: بریکر با زمان تاخیرکوتاه و عمدی (STD) مشخصه تریپ

C1: بریکر محدود کننده‌ی جریان (L) مشخصه‌ی قطع-زمان

C1: بریکر غیر محدود کننده‌ی جریان (N) مشخصه‌ی قطع-زمان

نکته: مقدار Icn نمایش داده شده است.

تصویر 6 عملکرد موضعی کامل بین دو بریکر

حفاظت پشتیبان با بریکر-مشخصه‌ی عملکرد

C1, C2: بریکرهای غیر محدود کننده‌ی جریان (N)

 

C1: بریکر غیر محدود کننده‌ی جریان (N)

C2: بریکر محدود کننده‌ی جریان (L)

IB: جریان غالب یا Take-over current

نکته 1: درصورت لزوم وصل منبع توسط C2 انجام شود.

نکته 2: \({\boldsymbol{I}}_{\boldsymbol{cn}}\boldsymbol{(}{\boldsymbol{C}}_{\boldsymbol{1}}\boldsymbol{+}{\boldsymbol{C}}_{\boldsymbol{2}}\boldsymbol{)}\boldsymbol{\le }{\boldsymbol{I}}_{\boldsymbol{cn}}\boldsymbol{(}{\boldsymbol{C}}_{\boldsymbol{2}}\boldsymbol{)}\)

نکته 3: برای مقادیر \(\boldsymbol{I}\boldsymbol{>}{\boldsymbol{I}}_{\boldsymbol{B}}\) ، اطلاعات منحنی مرتبط (پر رنگ نشان داده شده است) با تست‌ها به دست خواهد آمد.

تصویر 7 حفاظت پشتیبان با بریکر-مشخصه‌ی عملکرد

ضمیمه E: الزامات ویژه برای مدارهای کمکی برای SELV

این ضمیمه مشخص می‌کند که کدام زیر مجموعه‌های این استاندارد به منظور انطباق با الزامات مدارهای کمکی ایمنی با ولتاژ پائین نیاز به اصلاح دارند.

فاصله‌های هوایی و خزشی: بخش‌های برقدار مدارهای کمکی که به ولتاژ بسیار پائین ایمنی متصل شده اند باید از مدارهای با ولتاژ بالاتر جدا شوند. الزامات این بند در استاندارد IEC60364-4-4-41:2005 شرح داده شده است.

استقامت دی الکتریک مدارهای کمکی: یک تست برای مدارهای متصل شده به ولتاژ بسیار پائین ایمنی در حال بررسی است.

ضمیمه F: مثال ترمینال ها

در این بخش ترمینال‌های مختلف به همراه تصویر بررسی شده است.

ضمیمه G: انطباق هادی های مسی بین ISO و AWG

سایز ISO بر اساس میلی متر مربع AWG
سایز سطح مقطع بر اساس میلی متر مربع
1.0 18 0.82
1.5 16 1.3
2.5 14 2.1
4.0 12 3.3
6.0 10 5.3
10.0 8 8.4
16.0 6 13.3
25.0 3 26.7
35.0 2 33.6
50.0 0 53.5
سایزها به صورت پیش فرض بر اساس ISO هستند. بر اساس درخواست شرکت سازنده ممکن است سایز AWG استفاده شود.

ضمیمه H: تجهیزات تست اتصال کوتاه

در این بخش شرایط نصب بریکر، فویل، صفحه های فلزی، سیم بندی و غیره جهت تست اتصال کوتاه به همراه تصویر شرح داده شده است.

ضمیمه I: تست‌های روتین

تست‌های آورده شده در ضمیمه‌ی I جهت مشخص کردن تغییرات غیر قابل قبول در مواد یا ساخت بریکر در خصوص مسائل ایمنی است. ممکن است آزمایش‌های بیشتری با توجه به تجربیات به دست آمده توسط شرکت سازنده انجام شود. این تست‌ها جهت اطمینان و انطباق تمام بریکرها با نمونه‌هایی است که تست‌های این استاندارد را سپری کرده اند.

تست تریپ

تست تریپ باید با توجه به بندهای زیر تائید شود:

  • تائید مشخصه زمان-جریان: یک جریان با هر مقداری از جریان قطع قراردادی تا پائین‌تر از جریان قطع لحظه‌ای با توجه به تیپ بریکر (جریان‌های مشخص شده در جدول طبق تیپ B، C یا D) از هر پل حفاظتی به صورت سرد عبور داده می‌شود. بریکر باید در زمان مشخص شده توسط شرکت سازنده تریپ شود. نقطه‌ی تریپ باید مطابق با مشخصه‌ی زمان-جریان باشد.
  • تائید تریپ لحظه‌ای: تست با هر ولتاژ قراردادی بدون قفل کردن مکانیزم در حالت بسته انجام می‌شود. تست ممکن است به صورت مجزا برای هر پل حفاظتی انجام شود.

تائید فاصله هوایی بین کنتاکت‌های باز

برای این تست باید بریکر در حالت قطع قرار داده شود. در ادامه به مدت 1 ثانیه ولتاژ 1500 ولت با فرکانس 50 یا 60 هرتز دو سمت یک کنتاکت که هنگام وصل بودن بریکر به صورت الکتریکی به یکدیگر متصل می شوند، قرار داده خواهد شد. به عبارت دیگر ولتاژ باید بین ورودی و خروجی یک پل حفاظتی قرار داده شود. در این حالت نباید آرک یا شکست رخ بدهد. به صورت همزمان ممکن است از روش‌های دیگر برای تائید فاصله‌ی بین کنتاکت‌ها هنگام باز یا قطع بودن بریکر مانند اشعه‌ی X استفاده شود.

ضمیمه‌های J تا K

این ضمیمه‌ها مربوط به الزامات ترمینال‌ها و اتصالات بریکرهای مینیاتوری می باشد. عنوان ضمیمه‌ها به این شرح است:

  • ضمیمه J: الزامات خاص برای بریکرهای دارای ترمینال پیچی جهت اتصال هادی‌های خارجی مسی
  • ضمیمه K: الزامات خاص برای بریکرهای دارای صفحه ای
  • ضمیمه L: الزامات خاص برای بریکرهای دارای ترمینال پیچی جهت اتصال هادی‌های خارجی آلومینیومی و با ترمینال پیچی آلومینیومی جهت استفاده هادی مس یا آلومینیوم

جهت مشاوره و تهیه ی محصولات نوآرک با شماره 09197465176 در تماس باشید.

این مقاله تا چه حد برای شما مفید بود؟

میانگین امتیاز 0 / 5. تعداد رای: 0

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *