نصب ریکلوزر Entec مدل EVR

طریقه نصب ریکلوزر Entec مدل EVR

در این مقاله به بررسی نکات مهم در بسته بندی، حمل و نگه داری ریکلوزر در انبار می پردازیم. بخش اصلی شامل بسته و ارسال ریکلوزر از شرکت سازنده، حمل و باز کردن بسته بندی ریکلوزر توسط خریدار، نگهداری ریکلوزر در انبار، طریقه نصب ریکلوزر، تست ریکلوزر، نصب استاندار ریکلوزر روی پایه، تعمیر و جمع آوری ریکلوزر می باشد. این نکات برگرفته از راهنمای نصب و راه اندازی ریکلوزر entec ساخت کشور کره است.

بسته بندی و ارسال ریکلوزر

هر ریکلوزر معمولا در یک بسته ی غیرقابل بازسازی یا مونتاژ مجدد از جنس چوب قرار داده شده و توسط پالت از محل مونتاژ به محل متقاضی ارسال می گردد. قابل ذکر است که بریکر قبل از ارسال در وضعیت بسته یا Close قرار داده شده و توسط گاز SF6 با فشار مشخص پر می شود.  بریکر و تابلوی کنترل هنگام ارسال از یکدیگر جدا بوده و محل اتصال کابل های کنترل در آن ها با یک درپوش خاص محافظت خواهد شد. براکت مربوط به نصب تابلوی کنترل روی پایه نیز به صورت قطعات جداگانه بوده و در بسته بندی چوبی ریکلوزر قرار دارد. در جدول زیر وزن اجزا و کل بسته بندی آورده شده است.

حمل و باز کردن بسته بندی

بسته بندی چوبی باید توسط پالت های دستی و یا لیفتراک حمل شود. پروسه ی حمل بریکر باید به صورت ایمن انجام شده و توصیه می کنیم از قسمت های مشخص شده در تصویر بعد برای بالا بردن تانک استفاده کنید. هنگام نصب این موارد را حتما رعایت کنید:

  • از مناسب بودن زنجیرها و شرایط فیزیکی مناسب آن ها مطمئن شوید.
  • قلاب و بوم جرثقیل باید بالاتر از سطح بوشینگ ها باشد.
  • برای جلوگیری از آسیب های ناخواسته هنگام حمل یک واحد بریکر که از بسته بندی خارج شده است، فاصله ی 30 سانتی متری از سطح زمین را حفظ کنید.
  • حتما هنگام حمل یا بالا بردن از متعادل یا بالانس بودن وزن تانک مطمئن شوید تا زنجیرها به دو طرف سطح بوشینگ ها برخورد نکنند.
  • هنگام هرگونه جابجایی به این نکته توجه ویژه داشته باشید که به بوشینگ ها و ترمینال بوشینگ ها صدمه وارد نشود.
  • روش حمل در تصویر زیر نمایش داده شده است.

هرگز هنگام جابجایی تانک اصلی به بوشینگ های فشار قوی و محفظه های عایق فشار وارد نکنید.  هرگونه فشار مکانیکی به قسمت های بالایی تانک باعث نشت گاز SF6 و صدمات جدی به ریکلوزر خواهد شد.

دریافت ریکلوزر

لیست محتوای بسته معمولا روی آن الحاق می شود. هنگام دریافت بسته بندی باید ریکلوزر و اجزای دیگر آن از نظر ناقص بودن و یا هرگونه صدمه ی احتمالی هنگام حمل کنترل کنید. لطفا در صورت وجود هرگونه ایراد، ظرف مدت 3 روز مشکل خود را به شرکت حمل کننده، نماینده توزیع و یا خدمات پس از فروش شرکت انتک اطلاع دهید.

نگهداری ریکلوزر

از آنجایی که ریکلوزر برای نصب در فضای باز طراحی شده است، می توان آن را در محیط بسته و یا باز انبار کرد. هنگام انبار کردن این تجهیز در نظر داشته باشید که محیط مرطوب نبوده و تعداد زیادی از بسته بندی ها روی هم قرار داده نشوند.

نصب ریکلوزر

بررسی های قبل از نصب

پس از دریافت بسته بندی چوبی ریکلوزر، بررسی ظاهری جهت تشخیص هرگونه صدمه یا ناقصی را به این ترتیب انجام دهید:

  • بریکر
    • محفظه های عایق و بوشینگ ها
    • ترمینال ها و اتصالات
    • قسمت نمایش دهنده ی وضعیت قطع و وصل بریکر
    • قسمت های حمل یا محل قرارگیری قلاب ها
    • اهرم قطع و قفل مکانیکی
  • براکت های نصب
  • تابلوی کنترل
    • درب
    • دستگیره و قفل های درب
    • رله و بخش کنترلی داخل تابلو
    • وضعیت چراغ ها
    • وضعیت صفحه نمایش
  • فشار گاز SF6
    • نرمال: 5 بار در 20 درجه سانتی گراد
    • حداقل: 0.2 بار در 20 درجه سانتی گراد

اگر سیگنال یا چراغ هشدار پائین بودن گاز روشن بود، بالافاصله پروسه ی نصب را متوقف کرده و با شرکت سازنده یا نماینده ی آن تماس بگیرد.

تست ریکلوزر

فشار گاز

تانک ریکلوزر با گاز SF6 تحت فشار 0.5 بار در دمای 20 درجه سانتی گراد پر شده است. اگر فشار گاز در دمای 20 درجه سانتی گراد از 0.2 بار کمتر شود باید مراحل زیر را انجام دهید:

  • اگر فشار گاز بالاتر از 0.1 بار بود، تزریق گاز SF6 باید به صورت مستقیم و توسط اتصال تجهیزات حمل کننده ی گاز تار رسیدن به فشار مطلوب انجام شود.
  • اگر فشار گاز کمتر از 0.1 بار بود، قبل از تزریق گاز ابتدا باید تانک تخلیه یا وکیوم شود. پروسه ی وکیوم یا تخلیه باید با فشار 10mbar انجام شده و پس از اتمام کار 15 دقیقه صبر کنید. بعد از این مراحل می توانید تانک را با فشار استاندارد معادل 0.5 بار در 20 درجه سانتی گراد با گاز SF6 پر کنید.

این واحد قادر است سطح ایمپالس پایه را حتی هنگامی که گاز SF6 به فشار صفر بار نسبت به محیط رسیده باشد، تحمل کند.

تست باطری

لطفا دکمه ی تست باطری روی پنل اپراتوری را فشار دهید. با این کار ولتاژ باطری روی صفحه نمایش درج خواهد شد. با توجه به مقدار ولتاژ می توان وضعیت باطری را مشخص کرد:

  • ولتاژ نرمال: بیشتر از 21 ولت
  • حالت دشارژ: 15 تا 21 ولت
  • نیاز به تعویض: کمتر از 15 ولت
  • اگر مقدار ولتاژ کمتر از 15 ولت باشد باید باطری ها را با یک نمونه ی جدید تعویض کنید.

طول عمر کنتاکت های قطع کننده ی خلاء

عمر قطع کننده ی خلاء به تعداد قطع و و صل های تحت اتصال کوتاه و میزان جریان خطا بستگی دارد. از این رو توصیه می شود تعداد خطاهای رخ داده برداشت و ثبت شوند. اگر تعداد قطع و وصل ها بیشتر از 10 هزار بار بوده و یا روی صفحه نمایش عبارت سطح تماس کنتاکت ها کمتر از 20 درصد نمایش داده شود، ممکن است نیاز به تعویض قطع کننده ی خلاء داشته باشید. اگر نیاز به تعویض قطع کننده ی خلاء پیدا کردید، حتما با شرکت انتک در تماس باشید.

تست مقاومت مدار قدرت یعنی بخش عبور دهنده ی جریان شامل ترمینال ها و کنتاکت ها

قبل از این تست مطمئن شوید که بریکر در حالت بسته یا Close قرار داشته باشد. این تست با اندازه گیری افت ولتاژ هنگام عبور ولتاژ مستقیم با جریان 100 میلی آمپر از مدار قدرت انجام می شود. توجه داشته باشید که این روند برای هر سه فاز به صورت مستقل انجام خواهد شده و مقدار مقاومت اندازه گیری شده برای هر فاز نباید بیشتر از 20 درصد مقدار اعلام شده توسط شرکت سازنده باشد.

تست عایقی با ولتاژ بالا

ریکلوزرها طبق استاندارد ANSI C37.60, 1981 تست های روتین خود را سپری می کنند. در این روش توصیه شده است که قبل از بهره برداری ریکلوزر، تست های اولیه با ولتاژ فشار قوی 50 یا 60 هرتز انجام شود. در گام اول بریکر در حالت باز یا Open قرار داده شده و ولتاژ پایداری در حالت خشک به مدت یک دقیقه به دو طرف کنتاکت های هر فاز اعمال می شود. در مرحله ی بعدی بریکر بسته شده و این تست بین هر فاز و زمین انجام می شود.  مقدار توصیه شده ی ولتاژ تست در سایت مصرف کننده یا شرکت توزیع  75 درصد ولتاژ تست در شرکت سازنده است.

تست های عملکردی

برای انجام این تست ابتدا باید کابل کنترل با کانکتور خاص یا Plug-in به تابلو و تانک ریکلوزر متصل شود. با وصل کابل فرمان و دایر کردن تغذیه ی تابلوی کنترل، سوئیچ در حالت فعال قرار می گیرد. اگر باطری ها در حالت شارژ باشند، وصل بریکر DC داخل تابلو برای انجام تست کافی است در غیر این صورت باید از یک منبع ولتاژ خارجی با مشخصات ذکر شده در بخش های قبلی استفاده کنید. برای اعمال فرمان الکتریکی توسط پنل اپراتوری ریکلوزر، ابتدا باید آن را در حالت محلی یا Local قرار داده و دکمه های قطع یا Open و وصل یا Close  را برای تست عملکرد بریکر فشار دهید.

تست تزریق جریان ثانویه

در صورتی که نیاز به این کار باشد می توانید از کیت تست ریکلوزر یا انواع دستگاه های تست رله برای تزریق جریان ثانویه استفاده کنید.

نصب استاندارد ریکلوزر روی پایه

ابتدا بسته بندی چوبی را باز کرده و محفظه های عایق و بوشینگ های سیلیکونی را تمیز کنید. لطفا کنترل کنید که تمام آیتم ها در بسته بندی وجود داشته باشند. نصب تانک ریکلوزر روی پایه شبکه هوایی در دو مرحله انجام می شود. در مرحله ی اول یک نگهدارنده با عنوان Hanger Band روی قسمت بالایی پایه مونتاژ می شود. در گام دوم براکت های ساپورت روی تانک فلزی بریکر مونتاژ شده و باهم توسط جرثقیل بالا برده می شوند. این دو قطعه در نهایت با پیچ های قرار داده شده در بسته بندی به هم متصل خواهند شد. نحوه ی مونتاژ براکت و نگه دارنده در تصویر بعدی نمایش داده شده است. قبل از بالابردن ریکلوزر تا محل نصب آن روی پایه حتما براکت های ساپورت را بررسی کرده و از مونتاژ صحیح آن ها به تانک فلزی مطمئن شوید. نگهدارنده یاHanger Band  دو قسمت داشته که جزء اول یا نگهدارنده ی بالایی باید روی پایه محکم شده و جزء دوم یا نگهدارنده ی پائینی با توجه به براکت های ساپورت تنظیم و محکم شود.

قطر قابل تنظیم نگهدارنده  یا Hanger Band برای نصب روی پایه بین 200 تا 300 میلی متر بوده و موارد دیگر باید به صورت سفارشی تهیه شوند. توجه داشته باشید که جهت جلوگیری از بروز هرگونه خسارت، ریکلوزر باید مانند روش نمایش داده شده در بخش حمل و نگهداری و به صورت استاندارد بالا برده شود. علاوه بر زنجیرهای نمایش داده شده برای اتصال به قلاب های حمل، ممکن است به طناب های دیگری برای هدایت تانک و اتصال آن به نگهدارنده ها نیاز باشد. تمام تجهیزات مانند براکت ها و نگهدارنده ها به همراه پیچ و مهره جهت نصب ریکلوزر روی پایه های استاندارد در بسته بندی آن وجود دارد.

اگر اهرم قطع دستی حدود 45 درجه به پائین کشیده شده و رها شود، ریکلوزر در حالت قطع قرار گرفته و اهرم به وضعیت کار عادی باز می گردد. اگر اهرم قطع دستی روبه پائین کشیده شده و در حالت Locking یا Latched قرار داده شود، ریکلوزر قطع شده و مکانیزم آن به صورت مکانیکی قفل خواهد شد. در این صورت تا وقتی که اهرم به وضعیت نرمال بازگردانده نشود، هیچ فرمان وصلی دریافت نخواهد شد.

اطلاعات بیشتر در خصوص نصب ریکلوزر روی پایه

جهت اندازه گیری الکتریکی دقیق، هنگام نصب باید سمت منبع شبکه ی الکتریکی و قسمت مشخص شده روی ریکلوزر یکسان باشد. بوشینگ های مشخص شده با A,B,C معرف سمت منبع و بوشینگ های مشخص شده با R,S,T معرف سمت بار یا خروجی هستند.

در صورت درخواست کارفرما، فریم نصب در محیط پست به همراه ریکلوزر ارسال می شود. لطفا ابتدا فریم را مونتاژ کرده و ارتفاع ریکلوزر را تعیین کنید. بعد از قرار دادن تانک ریکلوزر و تنظیم محل قرارگیری آن، پیچ های 16 میلی متری موجود را به خوبی محکم کنید. اطلاعات بیشتر در خصوص نحوه ی قرارگیری تجهیزات را می توانید در تصویر زیر مشاهده کنید.

در صورت درخواست کارفرما، براکت های نصب برقگیر نیز همراه ریکلوزر ارسال می شود. اطلاعات بیشتر در خصوص نحوه ی قرارگیری تجهیزات را می توانید در تصویر زیر مشاهده کنید.

تابلوی کنترل ریکلوزر

تابلوی کنترل نیز تقریبا با مراحل مشابه و توسط براکت های در نظر گرفته شده روی پایه نصب می شود. هنگامی که بریکر و تابلوی کنترل روی پایه نصب و محکم شدند، می توان کابل کنترل را به هردو متصل کرد. طول استاندارد کابل کنترل به شکل چند هسته ای و مونتاژ شده 6 متر بوده و در صورت نیاز به کابل بلندتر باید آن را  به صورت آپشنال تهیه کنید.

جهت کاهش خسارت های ناشی از باد، کابل کنترل چند هسته ای باید توسط بست های مناسب با فاصله های 1 متری روی پایه محکم شود. علاوه بر این برای جلوگیری از فشار ناشی از وزن کابل کنترل روی سوکت بریکر، بهتر است آن را با روش مناسبی به نزدیک ترین نگهدارنده یاHanger Band  متصل کنید. توصیه می شود این کار به نحوی انجام شود که کابل به صورت کامل کشیده نبوده و قبل از اتصال به سوکت مقداری آزاد باشد.

اتصال زمین

روش نرمال اتصال زمین تانک و تابلو در تصویر بعدی نمایش داده شده است. برای جلوگیری از ایجاد اختلاف ولتاژ بین تانک، تابلوی کنترل و برقگیرها مسیر ارت باید مشترک بوده و نباید از مسیرهای جداگانه استفاده شود. در نظر داشته باشید که کابل زمین باید تا احد امکان از کنترل فاصله داشته باشد. حداقل سطح مقطع هادی اتصال زمین باید 60 میلی متر مربع باشد.

اتصالات فشار قوی

قبل از اتصال باید تمام ترمینال ها و کانکتورها را تمیز کرده به شکل مناسبی آماده کنیم تا مقاومت تماس به حداقل خود برسد. لطفا در خصوص روش مونتاژ بوشینگ ها به تصویر بعدی توجه کنید. برای مونتاژ بوشینگ چینی کافی است هادی بدون روکش را داخل کلمپ یونیورسال قرار داده و پیچ ها را با نیروی 400 کیلوگرم بر سانتی متر محکم کنید. برای مونتاژ بوشینگ پلیمری ابتدا باید کلمپ برنزی که ضد خورندگی است را در بالای بوشینگ قرار دهید. در مرحله ی بعد کابل فشار قوی را داخل کلمپ بوشینگ قرار داده و تمام پیچ ها را با نیروی 150 کیلو گرم بر سانتی متر محکم کنید.

بوشینگ

طبق درخواست کارفرما بوشینگ های ریکلوزر از جنس چینی یا پلمیری خواهد بود. بوشینگ ها و محفظه ی آن ها قبل از ارسال، توسط شرکت سازنده مونتاژ و تست خواهد شد. با این روش کارفرما تنها باید کابل های ورودی و خروجی را به بوشینگ ها متصل کند.

بوشینگ چینی

بوشینگ پلیمری

عملکرد ریکلوزر

اطلاعات کلی

ریکلوزر با تکنولوژی کنترلی مبتنی بر میکروپروسسور به نحوی طراحی شده است که با وصل های مجدد و خودکار، حداکثر پیوستگی در توزیع انرژی را ایجاد کند. لطفا برای کسب اطلاعات بیشتر به راهنمای استفاده از رله ی EVRC2A مراجعه کنید.

روش کار یا عملکرد

  • مطمئن شوید که تمام تنظیمات رله متناسب با خواسته های کارفرما یا شرکت بهره بردار باشد. لطفا برای کسب اطلاعات کامل در خصوص کنترل، بهره برداری و تعمیر به فایل جداگانه ی EVRC2A مراجعه کنید.
  • مطمئن شوید که ریکلوزر به روش صحیح نصب شده و تمام اتصالات الکتریکی دایر شده باشد. در سری EVR مطمئن شوید میزان گاز SF6 در حالت نرمال یعنی 0.5 بار در دمای 20 درجه سانتی گراد قرار داشته باشد.
  • مطمئن شوید که تمام سیم بندی های جانبی برای کنترل ریکلوزر به درستی متصل شده باشد.
  • در صورتی که ریکلوزر با فرمان الکتریکی بسته نمی شود، هندل روی بدنه ی تانک را از حالت قفل خارج کرده و در وضعیت ریست قرار دهید.
  • در صورتی که قصد قطع کردن ریکلوزر به صورت مکانیکی را دارید، اهرم را به سمت پائین کشیده و پس از قرار گیری در حالت Trip، مجدد آن را رها کنید. بعد از اینکار دسته به حالت نرمال برگشته و شما باید وضعیت نشانگر مکانیکی روی تانک را بررسی کنید. نشانگر حتما باید وضعیت قطع یا Off را نمایش دهد. توجه داشته باشید که در این حالت هرگونه فرمان وصل الکتریکی قابل قبول خواهد بود.
  • در صورتی که قصد قفل کردن ریکلوزر به صورت مکانیکی را دارید، اهرم را به سمت پائین کشیده و در وضعیت قفل یا Lock قرار دهید. بعد از اینکار باید وضعیت هندل دستی، نشان دهنده ی مکانیکی روی تانک و سیگنال های الکتریکی روی رله را بررسی کنید. هندل باید در وضعیت قفل یا Lock باقی مانده و نشانگر مکانیکی وضعیت قطع یا Off را نمایش دهد.

 

با قفل کردن مکانیزم مکانیکی ریکلوزر، مسیر فرمان الکتریکی قطع خواهد شد. به عبارت دیگر اگر هنگامی که ریکلوزر در وضعیت قفل مکانیکی است سعی کنید با فرمان الکتریکی آن را وصل کنید، هیچ اتفاقی نخواهد افتاد. برای نرمال کردن سیستم ابتدا باید اهرم مکانیکی به وضعیت اول بازگردانده شده و سپس از فرمان الکتریکی استفاده کنیم.

تعمیرات ریکلوزر

اطلاعات کلی

در این ریکلوزر از مکانیزم مگنتی استفاده شده و فرمان های قطع و وصل آن به صورت سیگنال است. با این تکنولوژی میزان نیازمندی مکانیزم به تعمیرات بسیار کم شده و این واحد تقریبا بدون نیاز به سرویس و نگهداری است. در نظر داشته باشید که نکات ذکر شده برای محیط نرمال بوده و در شرایط بسیار خاص ممکن است بحث تعمیرات و نگهداری تغییر کند. برای تعمیر بخش کنترل نیز می توانید به راهنمای مجزای بهره برداری از رله ی EVRC2A مراجعه کنید. همواره نظر ویژه ای به تمیزی و نظافت اجزای ریکلوزر داشته باشید.

جمع آوری ریکلوزر

در درجه ی اول از قطع و اتصال زمین بودن شبکه ی فشار متوسط مطمئن شوید.  پس از رعایت مسائل ایمنی، ارتباط های فشار قوی را باز کرده و زنجیرهای حمل را روی تانک قرار دهید. ابتدا از جرتقیل به عنوان ساپورت استفاده کرده و با مهار وزن ریکلوزر، آن را در محل خود نگهدارید. در مرحله ی بعدی کابل کنترل را از سوکت روی تانک خارج کرده و نگهدارنده ی پائینی یا Hanger Band را باز کنید. با کنترل وضعیت جرثقیل، نگه دارنده ی پائینی را نیز باز کرده و ریکلوزر را به سطح زمین منتقل کنید. برای قرار دادن ریکلوزر روی زمین باید براکت های ساپورت را باز کنید. پس از باز کردن براکت ها باید تانک را روی زمین یا جرثقیل قرار دهید. برای اینکار حتما از وجود فاصله بین تانک و زمین مطمئن شوید تا به هندل و قسمت های دیگر صدمه وارد نشود. برای جمع آوری تابلوی کنترل نیز ابتدا باید اتصالات الکتریکی و کنترلی را جدا کرده و براکت های نصب را باز کنید.

طول عمر کنتاکت های قطع کننده

عمر معمول کنتاکت های قطع کننده ی خلاء بیش از 20 سال یا 30.000 بار عملکرد با بار سبک و طبق اطلاعات ارائه شده از شرکت سازنده است. در نظر داشته باشید که این طول عمر وابستگی شدیدی به میزان جریان خطا و تعداد قطع و وصل ها تحت بار کامل دارد. میزان عمر باقی مانده از کنتاکت های قطع کننده ی خلاء بر اساس جریان های خطا و تعداد قطع و وصل ها محاسبه شده و به صورت درصد روی صفحه نمایش درج می شود.

این اطلاعات را می توانید در آیتم پوشش کنتاکت های ریکلوزر یا Recloser Wear مشاهده کنید. توصیه شده که با رسیدن عمر باقی مانده ی کنتاکت ها به زیر 20 درصد، محفظه های قطع کننده ی خلاء را تعویض کنید. برای هرگونه تعمیر یا تعویض تجهیزات ریکلوزر حتما با شرکت سازنده در ارتباط باشید.

قابل ذکر است که به صورت واقعی خطاهایی که در شبکه رخ می دهند، جریانی کمتر از حداکثر جریان قابل قطع کلید داشته و تعداد وصل های مجدد نیز کمتر از مقدار گارانتی شده توسط شرکت سازنده است. از این رو انتظار می رود طول عمر واقعی کنتاکت های قطع کننده ی خلاء بیشتر از مقدار محاسبه شده در آیتم پوشش کنتاکت های ریکلوزر یا Recloser Wear باشد. این مورد  باعث افزایش رضایت مندی هنگام استفاده از ریکلوزر خواهد شد. اطلاعات مربوط به عمر کنتاکت ها و عملکرد مکانیزم در جدول زیر نمایش داده شده است:

تزریق مجدد گاز SF6

اطلاعات کلی

ریکلوزر با گاز SF6 تحت فشار 0.5 بار در دمای 20 درجه ی سانتی گراد پر شده است. در صورتی که فشار گاز ریکلوزر کمتر از 0.2 بار در 20 درجه ی سانتی گراد شود، باید مراحل تزریق گاز به ترتیب زیر انجام شود.

تزریق مجدد گاز

  • طبق تصویر زیر، کپسول گاز SF6 را به شیر تعبیه شده در کنار تانک ریکلوزر متصل کنید. این شیر بر اساس کوپلینگ تحت فشار DILO کد VK/F-02/8 طراحی شده است.
  • میزان گاز داخل تانک ریکلوزر را اندازه گیری کنید.
  • در صورتی که فشار گاز بیشتر از 0.1 بار باشد، باید تزریق گاز با اتصال کپسول حاوی SF6 تا فشار 0.5 بار انجام شود.

در صورتی که فشار گاز کمتر از 0.1 بار باشد، قبل از تزریق باید پروسه ی تخلیه یا وکیوم تانک انجام شود. پروسه ی وکیوم یا تخلیه باید با فشار 10mbar انجام شده و پس از اتمام کار 15 دقیقه صبر کنید.  بعد از این مراحل می توانید تانک را با فشار استاندارد معادل 0.5 بار در 20 درجه سانتی گراد با گاز SF6 پر کنید.

جدول بخش های یدکی و قابل تعویض

 

این مقاله تا چه حد برای شما مفید بود؟

میانگین امتیاز 0 / 5. تعداد رای: 0

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *