کاتالوگ رگولاتور کامپیوتر اسمارت سیرکاتور

رگولاتور خازنی سیرکاتور مدل کامپیوتر اسمارت 3

کامپیوتر اسمارت 3 از برند سیرکاتور ترکیبی از سه دستگاه رگولاتور خازنی، پاورآنالایزر و RCD می باشد. این دستگاه مجهز به ورودی-خروجی دیجیتال به همراه پورت صنعتی با قابلیت های منحصر به فرد است. ویژگی های این دستگاه به همراه روش نصب، سیم بندی و تنظیمات آن در ادامه شرح داده شده است.

در ویدئوی زیر دستگاه کامپیوتر اسمارت را معرفی می‌کنیم:

آنچه در این مقاله می خوانید

جبران سازی توان راکتیو

کامپیوتر اسمارت جهت مدیریت خازن ها در سطح فشار ضعیف و فشار قوی به شکل 6، 12 و 14 پله ساخته می شود. کامپیوتر اسمارت قابلیت اتصال یک یا سه ترانس جریان را دارد. از موارد مهم دیگر در بخش جبران سازی این دستگاه می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • جبران سازی هوشمند
  • اندازه گیری ضریب توان به شکل 1 یا 3 فاز
  • 4 کسینوس فی قابل برنامه ریزی
  • آلارم های قابل برنامه ریزی
  • سیستم ارتباطی داخلی

اتصال یک یا سه ترانس جریان

تصویر 1 اتصال یک یا سه ترانس جریان

پاور آنالایزر

کامپیوتر اسمارت تنها یک رگولاتور هوشمند نیست. این دستگاه یک آنالایزر قدرتمند بوده و با اتصال سه ترانس جریان و چهار ورودی ولتاژ شامل L1-L2-L3-N می تواند کمیت های الکتریکی زیادی را اندازه گیری کند. اطلاعات فوق به سادگی و از طریق پورت RS-485 به شبکه های صنعتی منتقل خواهد شد.

اندازه گیری کمیت های الکتریکی

تصویر 2 اندازه گیری کمیت های الکتریکی

اتصال سه ترانس جریان به دستگاه، تضمین کننده ی اندازه گیری پارامترهای الکتریکی مانند کنتورهای شرکت توزیع نیروی برق است. کامپیوتر اسمارت 3 تنها رگولاتور خازنی موجود در بازار است که قابلیت اتصال سه ترانس جریان اندازه گیری در مقایسه با نمونه های قدیمی و با یک ترانس جریان را داشته و می تواند کمیت های الکتریکی را آنالیز کند. علاوه بر اندازه گیری و آنالیز کمیت های الکتریکی، این دستگاه قابلیت حفاظت تجهیزات را در برابر جریان باقی مانده دارد. کامپیوتر اسمارت در دو نسخه ی معمولی و سریع ارائه می شود:

  • معمولی: جهت استفاده در تاسیسات با سوئیچ کنتاکتوری
  • سریع: جهت استفاده در تاسیسات با سوئیچ استاتیک

اندازه گیری کمیت ها مانند کنتور

تصویر 3 اندازه گیری کمیت ها مانند کنتور

با اتصال یک یا سه ترانس جریان می توانید این موارد را انجام دهید:

  • راه اندازی سریع با قابلیت Plug&Play
  • تغییر حالت اندازه گیری از 1 ترانس به 3 ترانس جریان بعلت:
    • تغییرات در جریمه ی توان راکتیو
    • تغییرات در رفتار تاسیسات از نظر مصرف انرژی
    • نامتعادلی شدید در تاسیسات
  • قابلیت تعویض رگولاتور در هر بانک خازنی

حفاظت بانک خازن در برابر جریان باقی مانده

کامپیوتر اسمارت از سیستم منحصر به فرد اندازه گیری جریان نشتی سیرکاتور بهره می گیرد. این دستگاه علاوه بر ورودی ترانس های جریان نرمال، دارای یک ورودی برای ترانس کوربالانس است. با اتصال ترانس کوربالانس می توان از باسبار اصلی بانک خازن و تمام خازن ها در برابر نشتی جریان حفاظت کرد. در صورت رخ دادن نشتی جریان در هر پله از خازن ها، این دستگاه آن را بلاک کرده و دیگر وارد مدار نمی کند.

حفاظت جریان باقی مانده توسط کامپیوتر اسمارت

تصویر 4 حفاظت جریان باقی مانده توسط کامپیوتر اسمارت

پورت RS-485

کامپیوتر اسمارت با توجه به پورت RS-485 و دو خروجی دیجیتال می تواند از راه دور مانیتور شود. با اتصال کامیپوتر اسمارت به نرم افزار اسکادای سیرکاتور می توانید وضعیت درب، آلارم ها، پارامترهای الکتریکی و غیره را مشاهده کنید.

مانیتور کردن کامپیوتر اسمارت از راه دور

تصویر 5 مانیتور کردن کامپیوتر اسمارت از راه دور

چهار کسینوس فی

کامپیوتر اسمارت اولین رگولاتور بانک خازنی مجهز به 4 کسینوس فی هدف است. کسینوس فی ها توسط 2 ورودی دیجیتال قابل انتخاب هستند. این ویژگی برای تاسیساتی مناسب است که هزینه ی انرژی آن ها در طول روز یا سال متفاوت است. از این قابلیت می توان در سیستم های مصرف و تولید نیز استفاده کرد. به عنوان مثال در تاسیسات دارای مولد داخلی استندبای یا مولد پارالل با شبکه می توان از ورودی های دیجیتال کمک گرفته و کسینوس فی را تغییر داد.

چهار کسینوس فی قابل برنامه ریزی در کامپیوتر اسمارت

تصویر 6 چهار کسینوس فی قابل برنامه ریزی در کامپیوتر اسمارت

جبران سازی فیکس

برای هر خروجی کامپیوتر اسمارت می توان سه حالت On، Off یا Auto را در نظر گرفت. از این قابلیت می توان برای انتخاب یک خازن به صورت فیکس استفاده کرد. خازن فیکس برای جبران سازی توان راکتیو ترانسفورماتور بوده و ظرفیت آن نباید برای جبران سازی بارهای دیگر لحاظ شود. با این ویژگی دیگر نیازی به قرار دادن یک خط خازن جداگانه به صورت فیکس وجود ندارد.

حالت های خروجی کامپیوتر اسمارت

تصویر 7 جبران سازی فیکس

آلارم ها و مانیتورینگ

کامپیوتر اسمارت دارای 17 آلارم قابل برنامه ریزی بوده که قابلیت اطمینان و تعمیرات پیشگیرانه را تقویت خواهد کرد. برخی از مهم ترین آلارم ها و قابلیت های دستگاه در ادامه شرح داده شده است. تنظیم کامل آلارم ها را در بخش پیکربندی مشاهده کنید.

آلارم ها و مانیتورینگ

تصویر 8 آلارم ها و مانیتورینگ

آلارم هارمونیک

این آلارم وجود هارمونیک در تاسیسات را هشدار می دهد. تنظیم پارامترهای هارمونیک برای اتصال و جداسازی خازن ها بوده به نحوی که از رزونانس جلوگیری کند.

آلارم دما

وجود سنسورداخلی، قابلیت تنظیم دما و رله ی خروجی در کامپیوتر اسمارت، نیاز به ادوات خارجی جهت تهویه ی تابلو را مرتفع می کند.

آلارم تعداد عملکرد

تعداد عملکرد هر خط خازن به صورت جداگانه اندازه گیری می شود. با تنظیم آلارم در این بخش می توان تعمیرات پیشگیرانه را برنامه‌ریزی کرد.

مانیتورینگ وضعیت خازن ها

در کامپیوتر اسمارت یک بخش تست وجود دارد. فانکشن تست، سلامت هر خازن را بررسی کرده و ظرفیت آن را اندازه گیری می کند. با این قابلیت دیگر نیاز به آنالایزر و آمپر مترهای کلمپی برای تست خازن ها وجود ندارد.

نمای ظاهری و دیگر قابلیت ها

کامپیوتر اسمارت سیرکاتور در ورژن های 6، 12 و 14 پله ارائه می شود. روی پنل این دستگاه 5 دکمه تاچ وجود دارد. از این دکمه ها برای پیمایش بین منوها، تغییر تنظیمات و تست استفاده می شود. علاوه بر صفحه نمایش 70 در 60.7 میلی متری، 4 سیگنال نورانی نیز روی پنل وجود دارد. این سیگنال ها به ترتیب از بالا عبارتند از:

  • CPU
  • فن
  • آلارم
  • فشرده شدن دکمه های تاچ

سیگنال های نورانی کامپیوتر اسمارت

تصویر 9 نمای ظاهری دستگاه

از دیگر موارد این رگولاتور می توان به 2 ورودی دیجیتال جهت انتخاب کسینوس فی مورد نظر، 2 خروجی الکترونیک و 1 خروجی رله اشاره کرد. خروجی ها برای اعلام انواع آلارم قابل برنامه ریزی هستند. پورت 485 روی دستگاه نیز با پروتکل MODBUS RTU در اختیار شما است.

از رگولاتور خازن کامپیوتر اسمارت سیرکاتور می توان در صنایع، ساختمان ها، انرژی های تجدید پذیر و غیره استفاده کرد. برخی از مزایای این دستگاه عبارتند از:

  • جبران سازی بر اساس نیاز واقعی
  • کنترل پارامترهای الکتریکی و میزان مصرف تاسیسات
  • تعمیرات پیشگیرانه ساده و حداکثر ایمنی
  • حداقل سرمایه گذاری و حداکثر نتیجه
  • راه اندازی سریع به صورت Plug&Play

در ویدئوی زیر رگولاتور خازن پیشرفته سیرکاتور را معرفی و تنظیمات آن را بررسی می کنیم:

توصیه های مهم

در ابتدای کاتالوگ رگولاتور سیرکاتور به نکات هشداری زیادی اشاره شده است. توجه کنید که این دستگاه باید توسط شخص آموزش دیده نصب و راه اندازی شود. قبل از نصب و یا هرگونه تغییر در مدار باید آن را بی برق کنید. با توجه به اتصال ترانس جریان به این دستگاه باید بخش اندازه گیری نیز غیر فعال شود. در صورت وجود ترمینال های آزمون می توانید از اتصال کوتاه در آن ها استفاده کنید. در صورت عدم امکان، تمام سیستم را قطع کنید تا اولیه ی ترانس های جریان کاملا بی برق یا بی بار شوند. شرکت در خصوص آسیب به تجهیز، نصب اشتباه و عملکرد غیر صحیح هنگام کار با تاسیسات الکتریکی هیچ مسئولیتی ندارد. در صورت لزوم می توانید با خدمات پس از فروش شرکت تماس برقرار کنید.

این دستگاه می تواند برای کنترل بانک خازنی فشار متوسط استفاده شود. تاکید می شود که برای نصب این تجهیز در سطح فشار متوسط باید آموزش های لازم را دیده باشید. کار با تاسیسات فشار متوسط می تواند بسیار خطرناک و مرگ آور باشد. برای جلوگیری از هرگونه اشتباه و حادثه موارد زیر را کنترل کنید:

  • هردو بخش ولتاژ و جریان ورودی به رگولاتور باید از ترانسفورماتور مناسب تغذیه شود. به عبارت دیگر برای هردو بخش باید از ترانس ولتاژ و ترانس جریان استفاده شود. ترانس ها باید دارای مشخصات مناسب برای جلوگیری از عملکرد اشتباه رگولاتور باشند.
  • زمان وصل یک پله و وصل مجدد همان پله باید بر اساس مشخصات خازن و زمان تخلیه ی آن باشد. علاوه بر این باید به تعداد قطع و وصل مجزا و عملکردهای بانک خازن نیز توجه شود. تاکید می شود که قطع و وصل های سریع خازن می تواند به خود آن و تجهیزات دیگر صدمه وارد کند.

هنگام نصب رگولاتور سیرکاتور در شبکه ی فشار متوسط باید گزینه ی High Voltage را از منوی تنظیمات انتخاب کنید. انتخاب گزینه ی ولتاژ بالا باعث غیر فعال شدن موارد زیر خواهد شد:

  • تنظیم خودکار یا Plug&Play
  • تست خودکار
  • اندازه گیری جریان باقی مانده

نصب

رگولاتور کامپیوتر اسمارت در بانک خازن نصب می شود. داخل بانک، واحدهای خازن وجود دارند که پس از قطع برق تا مدتی شارژ خواهند بود. قبل از باز کردن درب تابلو و کار با تجهیزات داخل آن، برق را قطع کرده و به مدت حداقل 5 دقیقه منتظر بمانید. مطمئن شوید که تمام بخش ها به درستی اتصال زمین شده باشند. اتصال زمین ناقص می تواند باعث عملکرد اشتباه و شوک الکتریکی شود.

ممکن است هنگامی که دستگاه بدون بار باشد، اتصال آن باعث رزونانس شود. در این حالت هارمونیک های ولتاژ تقویت شده و می تواند به تجهیزات جبران سازی و دیگر بخش های تاسیسات صدمه وارد کند.

شخصی که مسئول نصب و بهره برداری از دستگاه کامپیوتر اسمارت است باید تمام موارد ایمنی تاسیسات فشار ضعیف و فشار متوسط را رعایت کند. قوانین می توانند با توجه به نوع و موقعیت تاسیسات متفاوت باشد. هنگام کار باید تمام هشدارها و موارد ایمنی ذکر شده در راهنمای کامپیوتر اسمارت نیز رعایت شود.

ابعاد دستگاه 144 در 144 میلی متر بوده و برای نصب آن باید فضای 138+1 در 138+1 ایجاد شود. بخش ترمینال های دستگاه داخل تابلو قرار می گیرد. باز کردن و بستن اتصالات دستگاه می تواند باعث برق گرفتگی شود. قبل از اتمام کار دستگاه را روشن نکنید. برای تغذیه ی دستگاه از فیوز M با رنج 0.5 تا 2 آمپر یا بریکر مناسب استفاده کنید. حداقل سطح مقطع سیم برای اتصالات دستگاه باید 1.5 میلی متر مربع باشد.

برای بخش اندازه گیری دستگاه به 1 یا 3 ترانس جریان نیاز است. نسبت تبدیل ترانس جریان به صورت In/5 بیان می شود. مقدار In جریان اولیه ی ترانس بوده که حداقل 1.5 برابر جریان کامل بار است. حداقل سطح مقطع سیم اتصال ترانس های جریان باید 2.5 میلی متر مربع باشد. در فاصله ی بیشتر از 25 متر باید به ازای هر 10 متر، یک میلی متر سطح مقطع هادی بزرگتر شود.

ترانس جریان باید در نقطه دریافت توان نصب شود. مسیر نصب باید به گونه ای باشد که تمام جریان بار و بانک خازن از ترانس عبور کند. در تصویر نحوه ی اتصال صحیح و غیر صحیح ترانس جریان را مشاهده می کنید.

محل نصب ترانس یا ترانس های جریان

تصویر 10: محل نصب ترانس یا ترانس های جریان

ترمینال های دستگاه رگولاتور سیرکاتور

رگولاتور سیرکاتور کامپیوتر اسمارت معمولی و 14 پله در مجموع  44 ترمینال دارد. ترمینال های دستگاه در قسمت پشت آن بوده و داخل تابلو قرار خواهند گرفت. در جدول زیر شماره و عنوان هر یک از ترمینال ها را مشاهده می کنید. برای بررسی موقعیت و نقش هر ترمینال کافی است شماره ی مورد نظر را در جدول و تصویر مطابقت دهید. به عنوان مثال ترمینال های شماره ی 1 و 2 که در بالا و سمت راست رگولاتور قرار دارند مربوط به تغذیه هستند.

جدول 1: ترمینال های کامپیوتر اسمارت

عنوان ترمینال طبق تصویر
1. منبع تغذیه A1 23. خروجی R8 در رگولاتورهای 12 و 14 پله
2. منبع تغذیه A2 24. خروجی R9 در رگولاتورهای 12 و 14 پله
3. ورودی ولتاژ فاز اول VL1 25. خروجی R10 در رگولاتورهای 12 و 14 پله
4. ورودی ولتاژ فاز دوم VL2 26. خروجی R11 در رگولاتورهای 12 و 14 پله
5. ورودی ولتاژ فاز سوم VL3 27. خروجی R12 در رگولاتورهای 12 و 14 پله
6. ورودی نول VLN 28. پورت RS485 پایه +
7. ورودی جریان فاز اول S1 29. پورت RS485 پایه –
8. ورودی جریان فاز اول S2 30. پورت RS485 پایه زمین
9. ورودی جریان فاز دوم S1 31. ورودی دیجیتال اول
10. ورودی جریان فاز دوم S2 32. ورودی دیجیتال دوم
11. ورودی جریان فاز سوم S1 33. مشترک ورودی های دیجیتال
12. ورودی جریان فاز سوم S2 34. خروجی دیجیتال اول
13. ورودی ترانس کوربالانس S1 35. خروجی دیجیتال دوم
14. ورودی ترانس کوربالانس S2 36. مشترک خروجی های دیجیتال
15. ترمینال مشترک COM 37. خروجی رله فن
16. خروجی R1 38. خروجی رله فن
17. خروجی R2 39. کنتاکت بسته ی آلارم
18. خروجی R3 40. مشترک کنتاکت آلارم
19. خروجی R4 41. کنتاکت باز آلارم
20. خروجی R5 42. مشترک رله در رگولاتورهای 14 پله
21. خروجی R6 43. خروجی R13
22. خروجی R7 در رگولاتورهای 12 و 14 پله 44. خروجی R14

ترمینال های کامپیوتر اسمارت

تصویر 11: ترمینال های کامپیوتر اسمارت

دیاگرام های اتصال

سه ورودی ولتاژ و ورودی نول و سه ورودی جریان در رگولاتور 6 پله

در صورتی که اتصال زیر درست عمل نکرد باید فازها را تنظیم کنید. روش تنظیم فازها را در مقالات بعدی شرح داده می شود. در این حالت اتصال هادی نول الزامی نیست.

اتصال 3U 3C کامپیوتر اسمارت 6 پله

تصویر 12: اتصال 3U.3C کامپیوتر اسمارت 6 پله

سه ورودی ولتاژ و ورودی نول و سه ورودی جریان در رگولاتور 12پله

در صورتی که اتصال زیر درست عمل نکرد باید فازها را تنظیم کنید. روش تنظیم فازها را در مقالات بعدی شرح داده می شود. در این حالت اتصال هادی نول الزامی نیست.

اتصال 3U 3C کامپیوتر اسمارت 12 پله

تصویر 13: اتصال 3U.3C کامپیوتر اسمارت 12 پله

سه ورودی ولتاژ و ورودی نول و سه ورودی جریان در رگولاتور 14 پله

در صورتی که اتصال زیر درست عمل نکرد باید فازها را تنظیم کنید. روش تنظیم فازها را در مقالات بعدی شرح داده می شود. در این حالت اتصال هادی نول الزامی نیست.

اتصال 3U 3C کامپیوتر اسمارت 14 پله

تصویر 14: اتصال 3U.3C کامپیوتر اسمارت 14 پله

سه ورودی ولتاژ و ورودی نول و یک ورودی جریان در رگولاتور 6 پله

در صورتی که اتصال زیر درست عمل نکرد باید فازها را تنظیم کنید. روش تنظیم فازها را در مقالات بعدی شرح داده می شود. در این حالت اتصال هادی نول الزامی نیست. ترانس جریان در حالت تکی باید به ورودی های فاز اول متصل شود.

اتصال 3U 1C کامپیوتر اسمارت 6 پله

تصویر 15: اتصال 3U.1C کامپیوتر اسمارت 6 پله

سه ورودی ولتاژ و ورودی نول و یک ورودی جریان در رگولاتور 12 پله

در صورتی که اتصال زیر درست عمل نکرد باید فازها را تنظیم کنید. روش تنظیم فازها را در مقالات بعدی شرح داده می شود. در این حالت اتصال هادی نول الزامی نیست. ترانس جریان در حالت تکی باید به ورودی های فاز اول متصل شود.

اتصال 3U 1C کامپیوتر اسمارت 12 پله

تصویر 16: اتصال 3U.1C کامپیوتر اسمارت 12 پله

سه ورودی ولتاژ و ورودی نول و یک ورودی جریان در رگولاتور 14 پله

در صورتی که اتصال زیر درست عمل نکرد باید فازها را تنظیم کنید. روش تنظیم فازها را در مقالات بعدی شرح داده می شود. در این حالت اتصال هادی نول الزامی نیست. ترانس جریان در حالت تکی باید به ورودی های فاز اول متصل شود.

اتصال 3U 1C کامپیوتر اسمارت 14پله

تصویر 17: اتصال 3U.1C کامپیوتر اسمارت 14پله

دو ورودی ولتاژ و یک ورودی جریان در رگولاتور 6 پله

در صورتی که اتصال زیر درست عمل نکرد باید فازها را تنظیم کنید. روش تنظیم فازها را در مقالات بعدی شرح داده می شود. در این حالت به اتصال هادی نول نیازی نیست. ترانس جریان در حالت تکی باید به ورودی های فاز اول متصل شود. ورودی های ولتاژ باید به ترمینال های VL1 و VL2 متصل شوند.

اتصال 2U 1C کامپیوتر اسمارت 6 پله

تصویر 18: اتصال 2U.1C کامپیوتر اسمارت 6 پله

دو ورودی ولتاژ و یک ورودی جریان در رگولاتور 12 پله

در صورتی که اتصال زیر درست عمل نکرد باید فازها را تنظیم کنید. روش تنظیم فازها را در مقالات بعدی شرح داده می شود. در این حالت به اتصال هادی نول نیازی نیست. ترانس جریان در حالت تکی باید به ورودی های فاز اول متصل شود. ورودی های ولتاژ باید به ترمینال های VL1 و VL2 متصل شوند.

اتصال 2U 1C کامپیوتر اسمارت 12 پله

تصویر 19: اتصال 2U.1C کامپیوتر اسمارت 12 پله

دو ورودی ولتاژ و یک ورودی جریان در رگولاتور 14 پله

در صورتی که اتصال زیر درست عمل نکرد باید فازها را تنظیم کنید. روش تنظیم فازها را در مقالات بعدی شرح داده می شود. در این حالت به اتصال هادی نول نیازی نیست. ترانس جریان در حالت تکی باید به ورودی های فاز اول متصل شود. ورودی های ولتاژ باید به ترمینال های VL1 و VL2 متصل شوند.

اتصال 2U 1C کامپیوتر اسمارت 14 پله

تصویر 20: اتصال 2U.1C کامپیوتر اسمارت 14 پله

اتصال ترانس کوربالانس

برای اندازه گیری جریان باقی مانده باید از ترانس مناسب مانند WGS استفاده شود. ترانس کوربالانس باید در مسیری نصب شود که فقط جریان بانک خازن را اندازه گیری کند. نصب ترانس در مسیر جریان بانک خازن باعث شناسایی هرگونه نشتی جریان در واحدهای آن می شود. ترانس جریان باقی مانده باید با نسبت 500 دور باشد. حداکثر جریان باقی مانده ی ورودی به دستگاه 5 آمپر است ولی حداکثر جریان باقی مانده که این دستگاه می تواند به درستی اندازه گیری کند 1.5 آمپر AC می باشد.

محل قرارگیری ترانس های جریان و ترانس کوربالانس

تصویر 21: محل قرارگیری ترانس های جریان و ترانس کوربالانس

هنگامی که رگولاتور روشن است با ترانس جریان باقی مانده کار نکنید.

 

راه اندازی دستگاه

بهره برداری

کامپیور اسمارت 3 یک رگولاتور انرژی راکتیو است. دستگاه، ضریب توان منبع اصلی را اندازه گیری کرده و خازن ها را کنترل می کند. منظور از کنترل خازن ها، اتصال به شبکه و جدا کردن آن ها توسط رله های تعبیه شده در کامپیوتر اسمارت است. کنترل خازن ها در هر چهار ناحیه ی نمایش داده شده در تصویر انجام خواهد شد.

اندازه گیری و جبران سازی در 4 ناحیه

تصویر 23: اندازه گیری و جبران سازی در 4 ناحیه

با نصب کامپیوتر اسمارت نیازی به دستگاهای مجزا برای اندازه گیری، بررسی پارامترهای توان و هارمونیک نیست. علاوه بر فانکشن های پایه ای در هر رگولاتور خازن، کامپیوتر اسمارت قابلیت های زیر را دارد:

  • ایفای نقش پاورآنلایزر شبکه و اندازه گیری و نمایش چندین پارامتر در صفحه نمایش بزرگ
  • تنظیمات خودکار دستگاه از طریق قابلیت Plug&Play
  • تست خودکار و تست دستی جهت بررسی وضعیت و سلامت خازن های نصب شده در بانک
  • دارا بودن سیستم FCP جهت کاهش قطع و وصل رله ها و پله های خازنی
  • انتخاب خازن دائم
  • اتصال قابل انعطاف با 2 یا 3 ورودی ولتاژ و 1 یا 3 ورودی جریان در شبکه های سه و چهار سیمه
  • اندازه گیری جریان باقی مانده ی داخل بانک خازن یا تاسیسات توسط ترانس کوربالانس آپشنال
  • چندین آلارم جهت نمایش خطا در بانک خازن یا تاسیسات

تعاریف

در این بخش اصطلاحات و مفهوم آن ها آورده شده است. این تعاریف در هنگام کار با دستگاه مفید خواهند بود.

رگولاتور چهار ربع یا چهار ناحیه

کامپیوتر اسمارت قادر است تا نقش اندازه گیری و کنترل بانک خازن را در دو حالت متفاوت انجام دهد. حالت اول دریافت توان اکتیو از شبکه ی قدرت و تحویل آن به بار است. در اغلب تاسیسات مصرف کننده، جهت توان از شبکه ی قدرت به سمت بارها است. توان راکتیو سلفی و خازنی در این ناحیه می تواند مثبت یا منفی باشد. سمت راست دایره در تصویر 14 مربوط به دریافت توان از شبکه ی قدرت با ضریب توان مختلف است.

حالت دوم انتقال انرژی از سمت بار به سمت شبکه ی قدرت است. انتقال بار از سمت مصرف کننده هنگامی اتفاق می افتد که در آن ژنراتورهای پارالل وجود داشته باشد. این ژنراتورها فقط جهت تامین برق مورد نیاز تاسیسات نبوده بلکه برای فروش انرژی درنظر گرفته شده اند. سمت چپ دایره در تصویر 14 مربوط به تولید انرژی با ضریب توان های مختلف است.

استپ و استیج

باید بین دو کلمه ی Steps و Stages تفاوت قائل شد. در این راهنما Stage به معنی گروهی از خازن ها است که سیستم جبران سازی توان راکتیو بین آن ها تقسیم شده است. هر Stage می تواند قدرت متفاوتی داشته باشد. معمولا نسبت استیج ها به صورت 1:1 یا 1:2 یا 1:2:4 و غیره است. عبارت Step بیان کننده ی قدرت راکتیو پله ی اول است. به عبارت دیگر، عبارت پله بخشی از توان کل بانک خازن است که Stage ها بر اساس آن وزن دهی می شوند.

سیستم FCP یا برنامه ی سریع کامپیوتری

اصطلاح FCP مخفف Computerized Program Fast است. سیستم FCP کنترل کننده ی توالی اتصال Stage های مختلف است. سیستم کامپیوتری سریع، تمایل به حداقل رساندن تعداد عملکرد استیج ها را دارد. نقش دیگر این سیستم انطباق زمان استفاده از استیج های مختلف جهت دستیابی به قدرت نهایی از پیش تنظیم شده است. در صورت برابر بودن توان هر استیج، عملیات FCP به این شکل انجام می شود:

  • در صورت نیاز به توان راکتیو بیشتر، پله ای که زمان طولانی تری قطع بوده به شبکه متصل می شود.
  • در صورت کاهش تقاضای توان راکتیو، پله ای قطع می شود که زمان طولانی تری وصل بوده است.

برنامه رگولاتور سیرکاتور

مقدار توان هر گروه یا استیج بانک خازن اغلب از الگوی خاصی با عنوان برنامه پیروی می کند. برنامه، تعیین کننده ی نسبت قدرت بین استیج های مختلف است. متداول ترین برنامه های جبران سازی عبارتنداز:

برنامه 1:1:1:1

در این برنامه تمام استیج ها دارای توان یکسان هستند. به عنوان مثال یک بانک خازن 100 کیلو وار با 5 پله که از 5 استیج با توان برابر و 20 کیلو وار تشکیل شده است. این بانک به صورت  نمایش داده می شود.

برنامه 1:2:2:2

در این برنامه هر استیچ پس از استیچ اول دارای ظرفیت جبران سازی 2 برابر است. به عنوان مثال یک بانک خازن 180 کیلو وار با 5 استیچ از استیچ اول 20 کیلو وار و چهار استیچ 40 کیلو وار تشکیل شده است. این بانک به صورت  نمایش داده می شود.

برنامه ی 1:2:4:4

در این برنامه استیچ دوم دارای ظرفیت جبران سازی 2 برابر نسبت به استیچ اول است. استیچ های بعدی هریک دارای 4 برابر ظرفیت جبران سازی نسبت به استیچ اول هستند. به عنوان مثال یک بانک خازن 300 کیلو وار با 5 استیچ از یک استیچ 20 کیلو وار، یک استیچ 40 کیلو وار و سه استیچ 80 کیلو وار تشکیل شده است.

این بانک خازن به صورت  نمایش داده می شود.

برنامه های دیگر

دیگر برنامه ها مانند 1:2:2:4 و 1:2:4:8 و 1:1:2:2 و غیره نیز قابل استفاده هستند. همانطور که در بخش قبلی شرح داده شد، اعداد بیان گر نسبت توان بین استیج اول و دیگر استیچ ها است. استیچ اول مقدار عددی 1 را گرفته و عدد های دیگر نسبت به آن تعیین می شوند. به عنوان مثال عدد 2 به معنی دوبرابر بودن ظرفیت نسبت به استیج اول و عدد 4 به معنی چهار برابر بودن ظرفیت نسبت به استیج اول است. این دستگاه قابلیت ساخت برنامه از 1:1:1:1 تا 1:9:9:9 را دارد.

تنظیمات خودکار یا Plug&Play

پس از نصب رگولاتور خازن و به منظور کارکرد صحیح آن باید مجموعه ای از تنظیمات انجام شود. مشخص یا محاسبه کردن برخی از این پارامترها ممکن است دشوار باشد. به عنوان مثال می توان به اختلاف فاز ولتاژها یا مطابقت دادن ولتاژ و جریان اندازه گیری شده یا نسبت تبدیل ترانسفورماتور جریان اشاره کرد. کامپیوتر اسمارت 3 دارای قابلیت خودکاری است که به صورت هوشمندانه پارامترها را اندازه گیری می کند. برخی از پارامترهای قابل اندازه گیری و محاسبه توسط رگولاتور اسمارت عبارت است از:

نوع اتصال یا Connection Type

در این حالت دستگاه یکی از اتصالات ممکن را شناسایی می کند. اتصالات ممکن به صورت 3U.3C یا 3U.1C یا 2U.1C هستند.

فاز

در این حالت رگولاتور انطباق بین ولتاژها و جریان های متصل شده را شناسایی می کند. این مرحله صرف نظر از تشخیص نوع اتصال انجام خواهد شد.

تعداد استیچ های نصب شده و برنامه رگولاتور

رگولاتور سیرکاتور در حالت برداشت خودکار اطلاعات، تمام پله ها را تست می کند. این تست به صورت وار کردن پله، اندازه گیری و خارج کردن آن از مدار صورت می گیرد. این پروسه برای شناسایی تعداد استیچ های نصب شده و اندازه گیری نسبت بین آن ها است.

مقدار C/K

محاسبه ی نسبت بین ترانس جریان و کوچکترین پله ی خازنی C/K نام دارد. رگولاتور در پروسه ی تنظیمات خودکار، این پارامتر را محاسبه و ثبت خواهد کرد.

زمان اتصال Ton و زمان وصل مجدد Trec

زمان اتصال Ton

این پارامتر بیان کننده ی کوتاه ترین زمان ممکن بین تعویض استیچ ها یا به عبارت دیگر زمان بین اتصال و جداسازی است. تنظیم پارامتر Ton به صورت مستقیم روی سرعت جبران سازی یا مانیتورینگ تغییرات بار تاثیر گذار خواهد بود. تنظیم زمان کمتر در این بخش باعث بهبود جبران سازی هنگام تغییرات شدید بار می شود.

از طرفی زمان کمتر در Ton به معنی قطع و وصل بیشتر خازن ها است. تعداد قطع و وصل بالا باعث کاهش عمر خازن و تجهیزات سوئیچ خواهد شد. رگولاتور سیرکاتور کامپیوتر اسمارت 3 به منظور اندازه گیری تعداد عملکرد هر پله از خازن، دارای کانترهای مجزا است.

زمان وصل مجدد یا Trec

زمان Trec به معنی کمترین زمان ممکن برای جداکردن یک استیچ و وصل مجدد همان استیچ است. زمان Trec باید به اندازه ای بزرگ باشد تا خازن به صورت کامل تخلیه شود. عدم دشارژ کامل خازن باعث ایجاد اضافه جریان شدید هنگام وصل مجدد آن می گردد.

هارمونیک و THD

بارهای غیر خطی مانند یکسوسازها، اینورترها، درایوهای کنترل سرعت، کوره های الکتریکی و غیره دریافت کننده ی جریان غیر سینوسی از شبکه هستند. این جریان ها از یک مولفه ی پایه با فرکانس 50 یا 60 هرتز بعلاوه ی یک سری جریان همپوشان تشکیل شده اند. جریان های همپوشان دارای فرکانسی با مضربی از فرکانس پایه بوده و به صورت هارمونیک تعریف می شوند. هارمونیک ها باعث خارج شدن شکل موج جریان و ولتاژ از حالت سینوسی خواهند شد. نتیجه ی هارمونیک یعنی تغییر شکل موج جریان و ولتاژ به شکل عوارض جانبی در شبکه مشاهده خواهد شد. از عوارض مهم وجود هارمونیک می توان به این موارد اشاره کرد:

  • اضافه بار هادی ها، بریکرها و ماشین آلات
  • تغییر زاویه فاز
  • تداخل در عملکرد تجهیزات الکترونیک
  • تریپ بی مورد بریکرها و RCCB ها

سطح هارمونیک ها اغلب به صورت نسبت اعوجاج کل یا THD اندازه گیری می شود. عبارت THD مخفف total harmonic distortion بوده و اغلب به صورت درصد بیان می شود. مقدار THD به معنی درصد مقدار RMS هارمونیک نسبت به مقدار پایه یا فاندامنتال است.

پارامترهای قابل اندازه گیری

دستگاه در شرایط اتصال مختلف می تواند پارامترهای الکتریکی متنوعی را نمایش دهد. این اطلاعات بر اساس نوع اتصال در جدول های بعدی آورده شده است.

جدول 2 پارامترهای قابل اندازه گیری توسط کامپیوتر اسمارت در حالت 3U.3C

پارامتر واحد L1-L2-L3 نول مجموع ماکزیمم مینیمم
ولتاژ بین فاز و نول V * * * *
ولتاژ بین فاز و فاز V * * * *
جریان A * * * *
جریان نشتی یا باقی مانده mA * * *
فرکانس Hz L1 * *
توان اکتیو M/KW * * * *
توان ظاهری M/KVA * * * *
توان راکتیو کل M/KVAR * * * *
توان راکتیو سلفی M/KVAR L * * * *
توان راکتیو خازنی M/KVAR C * * * *
ضریب توان PF * * * *
کسینوس فی ϕ * * * *
THD% ولتاژ %THDV * *
THD% جریان %THDA * *
هارمونیک های ولتاژ تا مضرب 17 Harm V * *
هارمونیک های جریان تا مضرب 17 Harm A * *
انرژی اکتیو M/kWh *
انرژی راکتیو سلفی M/KVAR Lh *
انرژی راکتیو خازنی M/KVAR Ch *
انرژی ظاهری M/KVA h *
دما °C *
تعداد عملکرد ×1000 *
کل توان فعال بر اساس درصد % *

جدول 3 پارامترهای قابل اندازه گیری توسط کامپیوتر اسمارت در حالت 3U.1C

پارامتر واحد L1-L2-L3 نول مجموع ماکزیمم مینیمم
ولتاژ بین فاز و نول V * * * *
ولتاژ بین فاز و فاز V * * * *
جریان A L1 * *
جریان نشتی یا باقی مانده mA * * *
فرکانس Hz L1 * *
توان اکتیو M/KW * * *
توان ظاهری M/KVA * * *
توان راکتیو کل M/KVAR * * *
توان راکتیو سلفی M/KVAR L * * *
توان راکتیو خازنی M/KVAR C * * *
ضریب توان PF * * *
کسینوس فی ϕ * * *
THD% ولتاژ %THDV * *
THD% جریان %THDA L1 *
هارمونیک های ولتاژ تا مضرب 17 Harm V *
هارمونیک های جریان تا مضرب 17 Harm A *
انرژی اکتیو M/kWh *
انرژی راکتیو سلفی M/KVAR Lh *
انرژی راکتیو خازنی M/KVAR Ch *
انرژی ظاهری M/KVA h *
دما °C *
تعداد عملکرد ×1000 *
کل توان فعال بر اساس درصد % *

جدول 4 پارامترهای قابل اندازه گیری توسط کامپیوتر اسمارت در حالت 2U.1C

پارامتر واحد L1-L2-L3 نول مجموع ماکزیمم مینیمم
ولتاژ بین فاز و نول V
ولتاژ بین فاز و فاز V L1-L2 * *
جریان A L1 * *
جریان نشتی یا باقی مانده mA * * *
فرکانس Hz L1 * *
توان اکتیو M/KW * * *
توان ظاهری M/KVA * * *
توان راکتیو کل M/KVAR * * *
توان راکتیو سلفی M/KVAR L * * *
توان راکتیو خازنی M/KVAR C * * *
ضریب توان PF * * *
کسینوس فی ϕ * * *
THD% ولتاژ %THDV L1-L2 *
THD% جریان %THDA L1 *
هارمونیک های ولتاژ تا مضرب 17 Harm V L1-L2 *
هارمونیک های جریان تا مضرب 17 Harm A L1 *
انرژی اکتیو M/kWh *
انرژی راکتیو سلفی M/KVAR Lh *
انرژی راکتیو خازنی M/KVAR Ch *
انرژی ظاهری M/KVA h *
دما °C *
تعداد عملکرد ×1000 *
کل توان فعال بر اساس درصد % *

عملکرد صفحه کلید

این مدل رگولاتور سیرکاتور دارای 5 دکمه برای پیمایش بین صفحه های مختلف و تغییر مقادیر است. کاربری دکمه ها در جدول های بعدی ارائه شده است.

دکمه فشردن کوتاه فشردن طولانی
صفحه قبل
صفحه بعد
نمایش مقدار مینیمم حذف مقدار مینیمم
نمایش مقدار ماکزیمم حذف مقدار ماکزیمم
پارامتربعدی وارد شدن به صفحه ی تنظیمات
فشار طولانی مدت و بیشتر از 10 ثانیه برای ورود به صفحه ی تست

جدول 5 کاربری دکمه ها در حالت اندازه گیری

دکمه فشردن کوتاه فشردن طولانی
صفحه قبل تست: وصل دستی خازن انتخاب شده
صفحه بعد تست: قطع دستی خازن انتخاب شده
نمایش مقدار مینیمم
نمایش مقدار ماکزیمم
تنظیمات: ویرایش پارامتر

تست: شروع تست خودکار

متوقف کردن پروسه ی تست خودکار
فشار طولانی مدت و بیشتر از 10 ثانیه برای خروج از صفحه ی تست

جدول  6 کاربری دکمه ها در حالت تنظیمات

دکمه فشردن کوتاه
افزایش مقدار یا نمایش حالت بعدی
کاهش مقدار یا نمایش حالت قبلی
پارامتر تنظیمی قبلی
پارامتر تنظیمی بعدی
خارج شدن از حالت ویرایش

جدول 7 کاربری دکمه ها در تنظیمات و تست، حالت ویرایش

صفحه نمایش

کامپیوتر مکس دارای صفحه نمایش با نور پس زمینه است. طبق تصویر زیر، صفحه نمایش دستگاه به چهار بخش تقسیم شده است.

بخش های صفحه نمایش کامپیوتر مکس

تصویر 24: بخش های صفحه نمایش کامپیوتر مکس

بخش اطلاعات

نمایش مقادیر لحظه ای، حداکثر و حداقل هر یک از فازها که دستگاه در حال اندازه گیری یا محاسبه ی اطلاعات آن است.

وضعیت خازن ها

وضعیت رله های دستگاه در این بخش نمایش داده می  شود.

وضعیت دستگاه

وضعیت جاری دستگاه در این بخش نمایش داده می شود.

گراف آنالوگ

این بخش قابل برنامه ریزی بوده و می تواند مقدار جریان، THD جریان یا ظرفیت خازن های متصل شده از کل بانک را بر اساس درصد نمایش دهد.

وضعیت خازن ها

در این قسمت می توانید وضعیت رله های دستگاه یا استیچ ها و خازن های متصل شده به شبکه را مشاهده کنید.

وضعیت خازن ها

تصویر 25: وضعیت خازن ها

وضعیت های ممکن در این بخش عبارتنداز:

  • هیچ آیتمی در این قسمت نمایش داده نمی شود اگر پله ها در حالت اتوماتیک بوده و هیچ خازنی به شبکه متصل نشده باشد.
  • آیکون در حالتی نمایش داده می شود که پله در حالت خودکار بوده و به شبکه متصل شده باشد.
  • آیکون با خط زیرین ثابت در حالتی نمایش داده می شود که پله در حالت On بوده و به شبکه متصل شده است.
  • آیکون با خط زیرین چشمک زن در حالتی نمایش داده می شود که پله در حالت On nC بوده و به شبکه متصل شده است.
  • علامت خط صاف و ثابت فقط هنگامی نمایش داده می شود که پله در حالت Off باشد.
  • علامت خط صاف و چشمک زن فقط هنگامی نمایش داده می شود که پله ی خازن بعلت نشتی جریان کنسل شده باشد.

در بخش تنظیمات می توانید یکی از وضعیت های زیر را برای هر رله ی خروجی رگولاتور در نظر بگیرید:

  • Auto: وضعیت استیچ با توجه به شرایط کاری اندازه گیری شده توسط دستگاه بستگی دارد.
  • On: استیچ به صورت اجباری وصل شده (پله ی ثابت) و همیشه وصل باقی خواهد ماند.
  • Off: استیچ به صورت اجباری قطع شده و همیشه قطع باقی خواهد ماند.
  • On nC: استیچ به صورت اجباری وصل شده و همیشه وصل باقی خواهد ماند ولی دستگاه توان آن را در نظر نخواهد گرفت.

به صورت پیش فرض تمام پله ها در حالت Auto هستند.

وضعیت دستگاه

در این بخش وضعیت دستگاه را مشاهده خواهید کرد. مفهوم هر یک از علائم قابل نمایش در این بخش عبارت است از:

  • دستگاه در حالت اندازه گیری و عملکرد رگولاتور است.
  • دستگاه در حالت اندازه گیری و عملکرد رگولاتور نیست.
  • نمایش دهنده ی این است که شما در منوی تنظیمات دستگاه هستید.
  • نمایش دهنده ی این است که شما در منوی تست دستگاه هستید.
  • نمایش دهنده ی این است که در منوی تنظیمات در حال ویرایش پارامتر هستید.
  • inst: نمایش دهنده ی این است که در حال مشاهده ی مقادیر لحظه ای هستید.
  • max: نمایش دهنده ی این است که در حال مشاهده ی مقادیر ماکزیمم هستید.
  • min: نمایش دهنده ی این است که در حال مشاهده ی مقادیر مینیمم هستید.

بخش آنالوگ

سمبل های دیگر صفحه نمایش

در صفحه نمایش علائم دیگری نیز وجود دارند. این علائم عبارتنداز:

  • : هنگام رخ دادن آلارم، نور پس زمینه ی صفحه نمایش دستگاه خاموش و روشن شده و علائم آلارم روی صفحه نمایش داده می شود. نوع آلارم را می توانید در صفحه ی آلارم های فعال مشاهده کنید.
  • C1234 Target cosine: آیکون نمایش می دهد که کدام یک از 4 کسینوس فی هدف در حال حاضر فعال است.
  • : فعال و غیر فعال بودن حالت ویرایش با این آیکون نمایش داده می شود. ویرایش پارامترها با کلمه ی عبور محافظت شده است.

سیگنال های نورانی

رگولاتور سیرکاتور مدل کامپیوتر اسمارت 3 دارای 4 سیگنال نورانی به شرح زیر است:

  • سیگنال CPU: این سیگنال با روشن شدن یکبار در ثانیه نمایش می دهد که دستگاه در حالت نرمال است.
  • سیگنال Fan: نمایش دهنده ی فعال بودن فن است.
  • سیگنال Alarm: نمایش دهنده ی فعال بودن یک آلارم است.
  • سیگنال Key pressed: با فشردن هریک از 5 دکمه ی دستگاه این سیگنال روشن خواهد شد.

سیگنال های نورانی کامپیوتر اسمارت

تصویر 27: سیگنال های نورانی کامپیوتر اسمارت 3

جهت دانلود فایل PDF کامل کاتالوگ رگولاتور کامپیوتر اسمارت 3 روی دکمه مقابل کلیک کنید. 


جهت مشاوره و تهیه ی محصولات سیرکاتور با شماره 09197465176 در تماس باشید.

این مقاله تا چه حد برای شما مفید بود؟

میانگین امتیاز 5 / 5. تعداد رای: 3

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

فروش ویژه به مناسبت روز ملی صنعت برق      
close-image
تماس با مثلث زرد