ریکلوزر چیست

ریکلوزر چیست

در این بخش به بررسی مفهوم ریکلوزر در خطوط فشار متوسط می پردازیم. در نظر داشته باشید که عبارت ریکلوزر یا وصل مجدد ممکن است در سطوح ولتاژی دیگر مانند فشار ضعیف، فوق توزیع و انتقال نیز استفاده شود. عبارت ریکلوزر Recloser یا وصل مجدد به سیستم خودکاری گفته می شود که می تواند چندین فرمان وصل را بدون دخالت اپراتور صادر کند. تعداد و زمان فرمان های صادر شده از سیستم یا رله ریکلوزر متفاوت بوده و معمولا به یک بریکر اعمال می شود.

مزایای ریکلوزر

به عبارت ساده تر با ترکیب یک بریکر و سیستم ریکلوزر می توان پروسه ی وصل مجدد را در سطوح ولتاژی مختلف مانند فشار ضعیف، فشار متوسط، فوق توزیع و انتقال ایجاد کرد. استفاده از سیستم وصل مجدد در شبکه و تاسیسات الکتریکی مزایای زیر را خواهد داشت. در نظر داشته باشید که موارد ذکر شده ممکن است با توجه به سطح ولتاژ و نوع شبکه متفاوت باشند. در این بخش بیشترین تمرکز ما بر روی شبکه های فشار متوسط است.

  1. عملکرد خودکار و بدون دخالت انسان در تمام لحظات
  2. انعطاف بسیار بالا از نظر سرعت، نوع و تعداد عملکرد
  3. کاهش زمان خاموشی های ناشی از خطاهای گذرا یا غیر ماندگار
  4. خطایابی خودکار و جدا کردن قسمت معیوب در شبکه های طولانی و پیچیده
  5. کاهش گستردگی خاموشی بعلت جدا شدن بخش معیوب
  6. قابلیت ترکیب با سیستم های دیگر برای خطایابی و برقدار کردن قسمت های بدون مشکل
  7. قابلیت ارسال اطلاعات از وضعیت و خطاهای رخ داده

برای درک بهتر مزایای استفاده از ریکلوزر در شبکه های فشار متوسط باید کمی بیشتر با خطاهای الکتریکی، بریکرها، انواع رله ها، نوع فرمان ها و غیره آشنا شویم. این موارد درادامه ی این مقاله و  به صورت مختصر بررسی شده است.

رله و بریکر 

در یک شبکه یا تاسیسات الکتریکی ممکن است خطاهای بسیار متنوعی رخ بدهد. این خطاها در گروه های ولتاژی، جریانی، فرکانسی، وابسته به توان، جهت دار و غیره قرار گرفته و هر یک تبعات خاص خود را دارند. همواره این نکته را در نظر داشته باشید که اگر خطاهای الکتریکی به سرعت شناسایی نشوند خسارت های زیادی درپی خواهند داشت. خسارت های ایجاد شده به نوع و مدت زمان رخ دادن خطا بستگی داشته و با توجه به نوع شبکه می تواند بسیار متفاوت باشد. به منظور تشخیص خطاهای الکتریکی و قطع سیستم معیوب از ترکیب رله و بریکر در مدل های بسیار متنوعی استفاده می شود. رله ها که به صورت اولیه و ثانویه ساخته می شوند؛ وظیفه ی تشخیص خطا و صدور فرمان قطع را برعهده دارند. فرمان صادر شده به صورت الکتریکی یا مکانیکی در نهایت باعث قطع کنتاکت های بریکر و جدا شدن بخش معیوب از شبکه خواهد شد.

از آنجایی که ممکن است جریان های خطا مقداری بیشتر از جریان نرمال داشته باشند؛ کنتاکت های بریکر باید توانایی قطع جریان های شدید را داشته باشد. از طرفی ممکن است بریکرها تحت اتصال کوتاه وصل شده و جریان های شدیدی از آن ها عبور کند. به همین علت بریکرها باید توانایی وصل جریان های شدید را هم داشته باشند.

نوع رله و فانکشن های حفاظتی به محل استفاده از آن بستگی داشته و در تمام شرایط یکسان نیست. به عنوان مثال در تاسیسات فشار ضعیف اغلب از حفاظتی های جریانی و ولتاژی استفاده شده و نیازی به فانکشن های توان، جهت دار، فرکانسی و غیره نیست. حفاظت جریانی در بریکرهای کوچک مانند بریکرهای میناتوری یا M.C.B و کامپکت یا M.C.C.B به صورت پرایمری یا اولیه انجام می شود. در دوره تصویری بریکرهای فشار ضعیف به بررسی بریکرهای میناتوری و کامپکت پرداخته ایم. رله های پرایمری یا اولیه در مسیر اصلی جریان قرار گرفته و در سطح فشار ضعیف معمولا دارای دو بخش حرارتی و مغناطیسی هستند. بخش حرارتی یا بیمتال جهت حفاظت اضافه بار بوده و قسمت مغناطیسی حفاظت در برابر اتصال کوتاه را انجام می دهد. در تصویر زیر یک بریکر مینیاتوری و نمای داخلی آن مشخص است.

تصویر زیر یک بریکر کامپکت یا MCCB را از برند LS مشاهده می‌کنید.

روش دیگر تشخیص خطای جریانی استفاده از رله های ثانویه است. رله های ثانویه مجهز به ترانس جریان بوده و جریان خطا را به صورت غیر مستقیم اندازه گیری می کنند. این رله ها اغلب به صورت الکترونیک بوده و در بریکرهای فشار ضعیف، فشار متوسط و فشار قوی استفاده می شوند. با توجه به دیجیتال بودن این رله ها معمولا حفاظتی های دیگر مانند تقارن جریان، حفاظت ولتاژی، فرکانسی و غیره نیز به آن ها اضافه می شود.

به منظور ایجاد حفاظت های ولتاژی باید هادی های فاز و نول نیز به رله متصل شود. این کار در بخش فشار ضعیف به صورت مستقیم انجام شده ولی در سطوح بالاتر از ترانس ولتاژ به عنوان یک واسطه استفاده می شود. به منظور نمایش فانکشن های حفاظتی رله معمولا از دیاگرام ها و کدهای استاندارد استفاده می شود. اطلاعات بیشتر در این خصوص را می توانید در مقاله بلاک دیاگرام های حفاظتی مطالعه کنید.

تفاوت فرمان های با برنامه و فرمان خودکار

فرمان های قطع و وصل اعمال شده به کلیدها و بریکرها را می توان به دو نوع با برنامه و بی برنامه تقسیم کرد. فرمان های با برنامه به مواردی گفته می شود که اپراتور به صورت دستی و با هدف از پیش تعیین شده صادر می کند. به عنوان مثال قطع برق به منظور تعمیرات را در نظر بگیرید. در این شرایط اپراتور با هدف قبلی یک کلید یا بریکر را قطع کرده و بخشی از سیستم را بی برق می کند. البته فرمان های بابرنامه از نظر اهمیت می توانند درجه بندی های مختلفی مانند عادی یا اضطراری داشته باشد. در شرایط عادی می توان قطع برق را به زمان دیگری موکول کرد اما در حالت اضطراری این امر امکان پذیر نیست. معمولا اگر حالت های اضطرای به سرعت بررسی نشوند باعث بروز خسارت های بعدی خواهند شد. فرمان وصل کلید یا بریکر پس از انجام تعمیرات نیز در گروه با برنامه قرار می گیرد. در این حالت اپراتور از اتمام کار مطمئن شده و اقدام به وصل برق می کند.

در طرف دیگر فرمان های بی برنامه یا خودکار وجود دارند. فرمان های خودکار بدون دخالت انسان و توسط سیستم های حفاظتی صادر شده و باعث قطع کلیدها یا بریکرها می شوند. به عبارت ساده تر رله ها دائما در حال کنترل کمیت های الکتریکی مانند جریان، ولتاژ، فرکانس و غیره بوده و در صورت خارج شدن مقادیر از محدوده ی مجاز به صورت خودکار بریکر را قطع می کنند. قطع بریکر با توجه به نوع خطا و تنظیمات رله صورت گرفته و پروسه ی بسیار پیچیده ای دارد.

انتخاب تجهیز حفاظتی و تنظیمات آن بسیار مهم بوده می تواند سلامت سیستم را تضمین و یا تهدید کند. به عنوان مثال عدم عملکرد بریکر در برابر اتصال کوتاه را در نظر بگیرید. اگر جریان اتصال کوتاه توسط بریکر قطع نشده و یا به کندی قطع شود امکان بروز خسارت به تاسیسات، آتش سوزی و غیره به شدت افزایش پیدا می کند. در شبکه هایی که از تجهیزات حفاظتی بسیار زیادی استفاده شده است بحث هماهنگی نیز اهمیت پیدا می کند. هماهنگی یا عملکرد موضعی به معنی قطع نزدیک ترین المان حفاظتی به خطا بوده و پایداری شبکه را تضمین می کند.

انواع خطای الکتریکی

خطای الکتریکی را می توان از نظر نوع فانکشن و ماندگاری به گروه های مختلفی تقسیم کرد. به عنوان مثال یک خطا می تواند از نظر فانکشن به صورت جریانی فاز، جریانی زمین، ولتاژی، فرکانسی، جهت دار و غیره باشد. برای شناسایی این خطاها باید از رله ی مناسب استفاده کرده و آن را به درستی نصب و تنظیم کرد. در نظر داشته باشید که فانکشن های یک رله با توجه به سطح ولتاژ، محل نصب و اهمیت تاسیسات و غیره انتخاب شده و باید توانایی پوشش تمام نیازمندی ها را داشته باشد. به عنوان مثال در تصویر زیر دیاگرام تک خطی تجهیزات به کار رفته در یک شبکه ی توزیع و حفاظت های مربوط به بریکر اصلی فیدر را مشاهده می کنید. این بریکر که در پست فوق توزیع قرار دارد دارای فانکشن های حفاظتی مختلف به همراه قابلیت اتوریکلوز یا وصل مجدد می باشد.

خطاهای الکتریکی علاوه بر نوع فانکشن به گروه های دیگری مانند گذرا و ماندگار نیز تقسیم می شوند. رخ دادن خطاهای گذرا و ماندگار باعث از مدار خارج شدن سیستم یا شبکه می شوند ولی نحوه ی مقابله با آن ها متفاوت است. خطای گذرا به معنی رفع شدن علت خطا بدون دخالت انسان و با گذشت زمان بسیار کوتاه است.  به عنوان مثال برخورد یک پرنده، شاخه ی درخت و غیره را در شبکه های فشار متوسط تصور کنید. این گونه رخدادها باعث قطع بریکر شده و سیستم را بی برق می کنند ولی علت آن ها به سرعت از بین می رود. با توجه به اینکه علت خطا پس از گذشت زمان کوتاهی برطرف خواهد شد می توان شبکه را با سرعت برقدار کرد. قابل ذکر است که 70 تا 80 درصد رخ دادها که باعث بی برق شدن شبکه های الکتریکی می شوند از نوع گذرا هستند.

خطای ماندگار به مواردی گفته می شود که به علت رخ دادن ایراد اساسی در تاسیسات مانند اتصالی کابل، سرکابل، مقره، پاره شدن سیم و غیره ایجاد شده و به صورت خودکار برطرف نمی شود. به عبارت ساده تر برای رفع خطای ماندگار در شبکه های الکتریکی باید اکیپ های تعمیرات و حوادث به محل خطا اعزام شده و مشکل را برطرف کنند. هنگام رخ دادن خطای ماندگار سرعت عمل در مشخص کردن محل اشکال بسیار مهم است. این کار در شبکه های طولانی بسیار پیچیده بوده و زمان خاموشی را افزایش می دهد.

پس از تعریف خطاهای گذرا و ماندگار شاید این سوال مطرح شود که ما چگونه باید نوع خطا را تشخیص دهیم؟ این روند به سطح ولتاژ و نوع شبکه بستگی داشته و با روش های مختلفی مانند وصل مجدد، تست های DC قبل از وصل، قسمت کردن شبکه به بخش های کوچک و غیره مشخص می شود. به عنوان مثال یک شبکه های فشار متوسط بیرون از شهر را در نظر بگیرید. در صورتی که بریکر این شبکه با یک فانکشن حفاظتی قطع شود، پس از هماهنگی های لازم به بریکر یک فرمان وصل داده می شود. پس از فرمان وصل  ممکن است دو حالت اتفاق بیفتد:

  1. بریکر بدون مشکل وصل شده و وصل باقی میماند.
  2. بریکر مجدد با عملکرد فانکشن حفاظتی قطع می شود.

که در ادامه به بررسی موارد فوق می پردازیم.

وقوع خطای گذرا در شبکه توزیع

در حالت اول خطا از نوع گذرا بوده و هرچقدر سرعت پروسه ی وصل مجدد کوتاه تر باشد، خسارت های ناشی از قطع برق کمتر خواهد بود. در صورتی که سیستم خودکار نباشد برای وصل مجدد بریکر نیاز به هماهنگی های تلفنی یا رادیویی بین اپراتور و مرکز کنترل است. زمان این کار با توجه به ساعت رخ دادن خطا، ترافیک کاری، رخ دادن خطاهای همزمان، در دسترس بودن مسیر ارتباطی و آیتم های دیگر تغییر می کند. حالت وقوع خطای گذرا در شبکه به صورت انیمیشن را در زیر مشاهده می کنید.

 

وقوع خطای ماندگار در شبکه توزیع

حالت دوم به معنی ماندگار بودن خطا بوده و مراتب به اطلاع بخش های اجرایی می رسد. این بخش ها با اعزام اکیپ و یا با استفاده از سیستم های اتوماسیون سعی می کنند در کمترین زمان ممکن محدوده ی خطا را شناسایی کرده و قسمت های سالم را مجدد برقدار کنند. وقوع خطای ماندگار در شبکه را به صورت انیمیشن در زیر مشاهده می کنید.

 

در نظر داشته باشید در این مقاله روش عیب یابی شبکه های الکتریکی مد نظر نبوده و فقط قصد داریم مزیت های استفاده از ریکلوزر یا وصل مجدد را بررسی کنیم. پروسه ی شرح داده شده در خصوص وصل مجدد با توجه به نوع، محل و سطح ولتاژ شبکه دارای محدودیت ها و الزامات خاصی است. به عنوان مثال در خطوط تماما کابلی از رله های وصل مجدد استفاده نمی شود.

فانکشن وصل مجدد یا ریکلوزر در بریکر فیدر

برای خودکار سازی سیستم و کاهش زمان مشخص شدن گذرا یا ماندگار بودن خطا می توان از فانکشن ریکلوز یا وصل مجدد در رله های پست فوق توزیع استفاده کرد. این فانکشن با توجه به تنظیمات می توانند چندین فرمان وصل مجدد صادر کرده و در مشخص کردن محدوده ی خطا نیز ایفای نقش کند. قابل ذکر است که بسته به نوع تجهیزات استفاده شده در شبکه و الزامات برق منطقه ای، تعداد وصل های مجدد توسط رله می تواند بیشتر از یک مرتبه باشد. البته در اغلب پست ها فانکشن اتوریکلوزر مربوط به فیدرهای خروجی غیر فعال است. به عنوان مثال در تصویر زیر بخش تنظیم فانکشن اتوریکلوزر از رله ی ومپ 57 اشنایدر را مشاهده می کنید. در این قسمت تعداد قطع و وصل ها، زمان ها و آیتم های دیگر تنظیم می شود.

 

شاید با مطالعه ی این بخش این سوال مطرح شود که چه علتی برای صدور بیش از یک فرمان وصل مجدد به بریکر فیدر وجود دارد؟ طبق مطالب قبلی تنها یک وصل مجدد کافی است تا متوجه شویم خطای رخ داده به صورت ماندگار است یا گذرا. تعداد وصل های مجدد با توجه به تعداد و انواع دستگاه های مرتبط در فیدر مشخص می شود. به عنوان مثال اگر فقط چند سکشنالایزر در شبکه وجود داشته باشد بریکر فیدر می تواند چندین وصل مجدد انجام دهد تا شاخه ی معیوب از شبکه جدا گردد. برای کاهش تعداد وصل های مجدد بریکر فیدر از تجهیزات دیگری مانند ریکلوزرهای هوایی نیز استفاده می شود.

در انیمیشن زیر وقوع خطای گذرا و عملکرد فانکشن وصل مجدد را مشاهده می کنید.

 

مطالب شرح داده شده در این مقاله را می توانید به صورت ویدئو در دوره ی تاسیسات فشار متوسط مشاهده کنید. در این دوره‌ی آموزشی با استانداردهای ولتاژی، آرایش پست‎‌های فشارمتوسط، تجهیزات اصلی MV، حفاظت ترانسفورماتور و غیره آشنا می شویم. از تجهیزات بررسی شده در این دوره می‌توان به کلیدهای قطع بار یا L.B.S، بریکر، ریکلوزر، رله‌ی پرایمری، رله‌ی ثانویه، رله‌ی بوخهلتس، ترمومتر، ترانس‌های اندازه‌گیری و غیره اشاره کرد. در این دوره دستورالعمل توانیر جهت حفاظت ترانس فشار متوسط بررسی شده و فانکشن‌های لازم و روش به دست آوردن اعداد شرح داده شده است. بخش حفاظت ترانسفورماتور شامل سیم بندی ترمومتر، بوخهلتس و آموزش تنظیم رله‌های MK2200 نیز می گردد. گام نهایی این دوره بازدید از تاسیسات اصلی فشار متوسط شرکت‌ها و ساختمان‌ها به همراه بررسی نقشه‌های تک خطی و حفاظتی است. لطفا جهت مشاهده‌ی سرفصل‌ها و لیست ویدئوهای این دوره روی عبارت تاسیسات الکتریکی فشار متوسط کلیک کنید.

دیگر تجهیزات فشار متوسط

هر فیدر شاعی توزیع دارای یک بریکر اصلی در پست فوق توزیع است. این بریکر که با عنوان های مختلف مانند فیدر نیز شناخته می شود، وظیفه ی حفاظت کل شبکه را برعهده دارد. به عبارت ساده تر رخ دادن خطا در نزدیک ترین یا دور دست ترین نقطه ی شبکه باعث عملکرد این بریکر و قطع کامل فیدر  خواهد شد. این نوع طراحی چند اشکال بزرگ دارد:

  1. قطع بریکر اصلی باعث بی برق شدن تمام مشترکین هنگام رخ دادن خطاهای گذرا می شود.
  2. پروسه ی مشخص کردن موقعیت خطای ماندگار در این روش بسیار زمان بر است.
  3. اعمال خاموشی های با برنامه جهت اصلاح، نوسازی و غیره باعث قطع کامل مشترکین خواهد شد.

برای رفع موارد ذکر شده از تجهیزات بیشتری مانند کلیدها و بریکرها در شبکه های توزیع استفاده می شود. کلیدها از نظر توانایی قطع و وصل جریان نرمال به گروه های مختلفی مانند غیر قابل قطع و قابل قطع تقسیم می شوند. این کلیدها در پروسه ی مشخص کردن موقعیت خطا، اعمال خاموشی ها و مانور بار به صورت دستی استفاده شده و می توانند زمان و میزان خاموشی ها را کاهش دهند. تعداد کلیدهای موجود در یک شبکه میزان سرعت و قدرت خطایابی را مشخص می کند. در واقع با افزایش کلیدها می توان شبکه را به بخش های کوچک تری تقسیم کرد که این کار روند عیب یابی و حتی اعمال خاموشی های با برنامه را تحت تاثیر قرار می دهد.

یکی از مشکلات اصلی در رفع خطاهای ماندگار؛ زمان مورد نیاز برای اعزام اکیپ و مشخص کردن محدوده ی معیوب است. در این حالت نیروی انسانی کیلومترها مسافت را طی کرده تا سکسیونرها را قطع و وصل کند. در نظر داشته باشید که قطع و وصل سکسیونرهای بیرون از شهر با توجه به مسافت، تعداد آن ها، زمان رخ دادن خطا، خطاهای همزمان، فصل و غیره گاها چند ساعت زمان می برد.

تا مشخص نشدن محدوده ی عیب و جدا نکردن آن از شبکه نمی توان مشترکین دیگر را برقدار کرد.

برای کاهش زمان صرف شده جهت مشخص کردن محدوده ی خطا می توان از دو روش کلی استفاده کرد:

  1. کلیدهای مجهز به مکانیزم قطع و وصل الکتریکی و ارتباط از راه دور
  2. کلیدهای مجهز به مکانیزم قطع و وصل الکتریکی و عملکرد خودکار

در روش اول از سکسیونرهای موتور دار و کنترل از راه دور استفاده می شود. این کلیدها دارای یک بستر ارتباطی با مرکز کنترل بوده و می توان به سادگی و در عرض چند ثانیه آن ها را قطع و وصل کرد. هرچقدر تعداد این کلیدها در شبکه بیشتر باشد؛ با سرعت و دقت مناسبی می توان محدوده ی خطا را مشخص کرد. مشخص کردن محدوده ی خطا در این روش مزایای زیر را دارد:

  • مشخص کردن محدوده عیب در عرض چند دقیقه و برقدار کردن مشترکین دیگر
  • کاهش مسافت های طی شده توسط نیروی های اجرایی برای قطع و وصل کلیدها
  • اعزام اکیپ ها به محدوده ی مشخص شده و کاهش زمان جستجو
  • افزایش سرعت مشخص کردن نوع عیب و برطرف کردن آن
  • استفاده از کلیدها در شرایط خاص دیگر مانند کاهش بار، اعمال خاموشی های بابرنامه و … . الزامات ایمنی در خصوص کار با این کلیدها حتما باید رعایت شود.

روش بعدی استفاده از تجهیزات خودکار است. تجهیزات خودکار در مدل های متنوعی مانند سکشن آنالایزرها و ریکلوزرهای تکفاز و سه فاز معمولا در شبکه های خارج از شهر نصب می شوند. وظایف اصلی تجهیزات خودکار مشخص کردن محدوده ی خطا و برقدار کردن مشترکین بدون دخالت انسان و در حداقل زمان ممکن است. تجهیزات خودکار از نظر توانایی قطع و وصل جریان خطا به دو گروه کلیدها و بریکرها تقسیم می شوند.

سکشنالایزر (سکشن آنالایزر)

کلیدهای امروزی توانایی قطع و وصل جریان نرمال را دارند اما نمی توانند جریان های خطا مانند اتصال کوتاه را قطع و وصل کنند. از طرفی این کلیدها دارای بخش های موتوری، اندازه گیری و غیره نیستند. برای ارتقاء عیب یابی به سطح خودکار می توان از سکشن آنالایزر در شبکه استفاده کرد. سکشن آنالایزر در واقع همان سکسیونرها یا L.B.S: Load Break Switch هستند که به لوازم بیشتری مانند مکانیزم قطع و وصل الکتریکی، لوازم اندازه گیری جریان و ولتاژ، تابلوی کنترل، رله و غیره مجهز شده اند. با ترکیب این تجهیزات یک کلید هوشمند ایجاد شده که می تواند با هماهنگی بریکرهای قبل از خود محدوده ی خطا را به سرعت و بدون دخالت انسان مشخص کند.

استفاده از تجهیزات خودکار مانند سکشن آنالایزرها در پروسه ی خطایابی این مزایا را دارد:

  • خطایابی و برقدار کردن بخش های دیگر شبکه به صورت سیستمی و در حداقل زمان ممکن
  • عدم نیاز به دخالت انسان و در نتیجه کاهش خطای انسانی یا طولانی شدن زمان تصمیم گیری و اعزام نیروهای اجرایی
  • عملکرد خودکار و براساس کمیت های الکتریکی و غیر الکتریکی مانند ولتاژ، جریان و زمان و بدون نیاز به فرمان اضافی
  • عملکرد مستقل و بدون نیاز به بستر ارتباطی با مرکز کنترل

در ضمن به سادگی می توان این کلیدها را از طریق بسترهای مخابراتی به مرکز کنترل متصل کرده و از مزایای دیگر آن ها مانند مشاهده ی وضعیت کلید، میزان کمیت های الکتریکی، فرمان قطع و وصل از راه دور، کاهش بار، خاموشی های بابرنامه و غیره نیز استفاده کرد. در ساده ترین حالت می توان سکشن آنالایزر را با بریکر اصلی فیدر ترکیب کرد. در این روش بریکر فیدر باید دارای فانکشن ریکلوزر بوده و در صورت رخ دادن خطا اقدام به وصل مجدد خودکار کند. هرچقدر تعداد سکشن آنالایزرهای نصب شده در فیدر بیشتر باشد، محدوده ی خطا با دقت بهتری مشخص خواهد شد.

سکشن آنالایزرها مجهز به لوازم اندازه گیری بوده و می توانند عبور جریان خطا از خود را تشخیص دهند. در واقع این کلید اقدام به قطع جریان خطا نکرده و منتظر می مانند تا بریکر قبلی مانند بریکر فیدر یا ریکلوزرهوایی این کار را انجام دهد. در صورتی که تنها از چند سکشنالایزر در فیدر استفاده شده باشد، تعداد وصل های مجدد بریکر می تواند بیش از یک مرتبه باشد.

پس از قطع جریان خطا توسط بریکر فیدر یا ریکلوزر هوایی، سکشن آنالایزرها طبق تنظیمات انجام شده شبکه ی معیوب را جدا کرده و منتظر وصل مجدد بریکر باقی می مانند. با این سیستم و طی چند فرمان وصل مجدد شبکه ی معیوب جدا شده و مشترکین دیگر برقدار می شوند. با استفاده از قابلیت های لوپ کنترل می توان مانورهای خودکار نیز انجام داد.

 ریکلوزر

در بخش های قبلی فانکشن وصل مجدد در بریکر اصلی و ترکیب آن با سکشن آنالایزر را بررسی کردیم. این کار مزایای خاصی مانند کاهش تجهیزات مصرفی، کاهش هزینه، کاهش پیچیدگی سیستم و غیره را درپی دارد اما باعث افزایش قطعی ها و تنش های الکتریکی می شود. تصور کنید در در قسمت انتهایی یک فیدر 50 کیلومتری خطای گذرا رخ بدهد. این خطا باعث قطع بریکر اصلی و بی برق شدن کلیه ی مشترکین برای زمان کوتاهی خواهد شد. از طرفی اگر خطای رخ داده از نوع ماندگار باشد، تعداد وصل های مجدد و تنش های وارده به شبکه بیشتر خواهد شد. افزایش تعداد قطع و وصل ها از ابتدای فیدر می تواند کلیه ی تجهیزات نصب شده در شبکه را تحت تاثیر قرار دهد.

از آنجایی که سکشن آنالایزر توانایی قطع جریان خطا را ندارد، برای حفاظت فیدر هنگام رخ دادن خطا باید از بریکر استفاده کرد. در واقع بریکر هنگام رخ دادن خطا، جریان را قطع کرده و سکشنالایزر در بی برقی اقدام به جداسازی بخش معیوب می کند. البته روند جدا سازی شبکه توسط سکشنالایزر دارای شرایط خاصی در رخ دادن خطاهای ماندگار بوده که در بخش های دیگر به بررسی آن ها خواهیم پرداخت.

به منظور حفاظت و جداسازی هنگام رخ دادن خطا می توان تنها از بریکر فیدر استفاده کرده و یا بریکرهای دیگری با فاصله ی مناسب و در طول شبکه نصب کرد. جهت کاهش هزینه ی ساختمان، تابلوها، کابل ها و غیره مدل های متنوعی از بریکرها به صورت قابل نصب در فضای آزاد وجود دارند که بهترین گزینه برای شبکه های فشار متوسط محسوب می شوند. این بریکرها به لوازم اندازه گیری، مکانیزم قطع و وصل الکتریکی، رله ی وصل مجدد و آپشن های بسیار متنوع دیگری مجهز بوده و در شرکت های توزیع با عنوان های مختلفی مانند ریکلوزر، اتو ریکلوزر، ریکلوزر هوایی یا ریکلوزر فشار متوسط شناخته می شوند.

استفاده از بریکر یا ریکلوزرهای بیشتر در یک فیدر میزان خاموشی ها و تنش های الکتریکی را کاهش می دهد. با این کار شبکه به بخش های کوچکتری تقسیم شده که هریک دارای بریکر خاص خود هستند. در این روش رخ دادن خطاهای گذرا و ماندگار در بخش های مختلف فیدر باعث کاهش قابلیت اطمینان کل شبکه نخواهد شد. برای کار با ریکلوزرها و سکشنالایزرها نیاز به اطلاعات تخصصی زیادی در خصوص ساختمان، نصب، راه اندازی، اصول رله و حفاظت، تنظیمات، برداشت اطلاعات، تحلیل اطلاعات و غیره می باشد. این اطلاعات در قالب مقالات تخصصی دستی بندی شده و در بخش های بعدی حضورتان ارائه خواهد شد.

در ویدیوی زیر مفهوم و کاربرد ریکلوزر توضیح داده شده است:

این مقاله تا چه حد برای شما مفید بود؟

میانگین امتیاز 2.8 / 5. تعداد رای: 6

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *