انواع حفاظت الکتریکی

انواع حفاظت الکتریکی

انواع حفاظت الکتریکی با توجه به آیتم‌های مختلفی مانند سطح ولتاژ تاسیسات، میزان جریان، تجهیزات پائین دست، نوع تجهیز یا تاسیسات تحت حفاظت، حساسیت و غیره تعیین می‌شود. سطح ولتاژ ورودی به تاسیسات می‌تواند فشار قوی، فوق توزیع، فشار متوسط یا فشار ضعیف باشد. سطح ولتاژ و توان ورودی به تاسیسات به میزان دیماند و وسعت آن بستگی دارد. سطح ولتاژ در انتخاب ادوات حفاظتی و ترانس‌های واسط مانند CT و PT بسیار مهم است. مفهوم سطوح ولتاژی و روش اتصال به شبکه‌های فشار متوسط و فشار ضعیف عمومی در کتاب تاسیسات فشار متوسط شرح داده شد.

حفاظت الکتریکی در سطح MV و LV

در این قسمت یک دیاگرام کلی از خروجی پست فوق توزیع تا مصرف کننده‌ی نهایی با ولتاژ فشار ضعیف را مشاهده می‌کنید. این دیاگرام یک مثال بوده و مربوط به یک پست اختصاصی و صنعتی است که از شبکه ی MV عمومی تغذیه می‌شود. در کنار هر سطح یا تجهیزات از یک عدد استفاده شده است. توضیحات بیشتر در خصوص این سطوح و انواع حفاظت الکتریکی آن ها در ادامه آورده شده است.

دیاگرام کلی از خروجی پست فوق توزیع تا مصرف کننده ی نهایی با ولتاژ فشار ضعیف

تصویر 1 دیاگرام کلی از خروجی پست فوق توزیع تا مصرف کننده ی نهایی با ولتاژ فشار ضعیف

1. فیدر فشار متوسط

تبدیل ولتاژهای بالاتر به فشار متوسط در پست‌های فوق توزیع یا انتقال انجام می‌شود. خروجی فشار متوسط با توجه به منطقه ممکن است 6.6، 11، 20 یا 33 کیلو ولت باشد. در این مثال ولتاژ 63 کیلو ولت در یک پست فوق توزیع به ولتاژ 20 کیلو ولت تبدیل شده است. خروجی‌های پست با توجه به ظرفیت و تعداد ترانس‌های آن تعیین می‌شود. هر خروجی اصطلاحا یک فیدر فشار متوسط نام دارد. فیدر فشار متوسط ترکیبی از یک بریکر و رله‌ی حفاظتی می‌باشد.

حفاظت اصلی فیدر بر عهده‌ی بریکر و رله‌ی نصب شده در این بخش است. رله‌ی حفاظتی فیدر فشار متوسط دارای فانکشن‌های جریانی است. از فانکشن‌های اصلی می‌توان به اضافه جریان آنی، اضافه جریان با وقفه‌ی ثابت، اضافه جریان زمان-معکوس و خطای زمین اشاره کرد. در رله های جدید فانکشن‌های جریانی بیشتری مانند خطای زمین حساس یا SEF، قطع فاز، اضافه بار حرارتی و غیره نیز وجود دارد.

رله ی حفاظت فیدر آرک تک

تصویر 2 رله ی حفاظت فیدر آرک تک

در فیدرهای خروجی فشار متوسط اغلب از حفاظت ولتاژی استفاده نمی شود. علت عدم استفاده از فانکشن‌های ولتاژی در این بخش مربوط به افزایش هزینه ها، افزایش پیچیدگی سیستم، افزایش خاموشی‌ها و غیره می‎شود. رله حفاظتی نصب شده در ابتدای فیدر می‌تواند قابلیت وصل مجدد یا ریکلوز را داشته باشد. در خطوط هوایی و خارج از شهر از این فانکشن برای وصل مجدد و کاهش زمان خاموشی‌ها استفاده می شود. فانکشن وصل مجدد در خطوط شهری و خطوط کابلی فعال نخواهد شد.

فیدر فشار متوسط خروجی از پست می‌تواند اختصاصی یا عمومی باشد. فیدر اختصاصی تنها یک مشترک را تغذیه می‌کند. این فیدر به صورت هوایی یا زمینی تا پست اصلی متقاضی احداث خواهد شد. تبدیل ولتاژ فشار متوسط دریافتی از فیدر اختصاصی توسط متقاضی و در پست‌های داخلی انجام می شود. حفاظت اصلی تاسیسات در پست متقاضی نصب می‌گردد.

فیدرهای عمومی تعدادی پست فشار متوسط را تغذیه می‌کنند. این پست ها به صورت هوایی و زمینی احداث می‌شوند. پست های هوایی و زمینی نیز می‌توانند اختصاصی یا عمومی باشند. پست اختصاصی فقط مربوط به یک مشترک است. پست های عمومی به شکل MV/LV بوده و حداقل دو مشترک را با ولتاژ فشار ضعیف تغذیه می‌کنند. جهت آشنایی بیشتر مقاله‌ی مشترک فشار ضعیف را مطالعه کنید.

ادوات به کار رفته در سطح MV و قبل از پست‌های هوایی و زمینی بسیار متفاوت است. در خطوط هوایی علاوه بر حفاظت اصلی از انواع فیوز کات اوت، سکشنالایزر و ریکلوزر استفاده می‌شود. ادوات حفاظتی در شبکه‌های کابلی کمتر بوده و اغلب به شکل حفاظت اصلی فیدر در پست فوق توزیع قرار می‌گیرد. در مباحث حفاظت پیشرفته به این ادوات پرداخته خواهد شد.

تصویر 3 ریکلوزر زیمنس

2. پست زمینی اختصاصی

در تصویر یک پست زمینی اختصاصی و تغذیه شده از شبکه‌ی عمومی را مشاهده می‌کنید. این پست دارای تجهیزات RMU و حفاظت اصلی است. عبارت RMU به Ring Main Unit اشاره کرده و مربوط به کلیدهای قابل قطع ورودی و خروجی از پست هستند. این کلیدها در اختیار شرکت توزیع قرار داشته و برای راهبری شبکه‌ی فشار متوسط استفاده می‌شوند. بهره برداری از این کلیدها درگذشته به صورت دستی و از محل صورت می‌گرفته است. امروزه کلیدهای ورودی و خروجی مجهز به موتور و انواع بوبین بوده و به صورت الکتریکی قطع و وصل می‌شوند.

فرمان قطع و وصل این کلیدها از مرکز کنترل مخابره شده و توسط RTU به کلیدها اعمال می‌شود. پست‌های مجهز به ادوات موتور دار و RTU را اصطلاحا پست اتوماسیون می‌نامند. در پست اتوماسیون یک مسیر دوطرفه بین ادوات و مرکز کنترل وجود دارد. مقادیر اندازه گیری شده، وضعیت کلیدها، حفاظت پست و غیره توسط RTU جمع آوری شده و از طریق مدیای مخابراتی به مرکز کنترل ارسال می‌شود. این اطلاعات در نرم افزار اسکادا به شکل تک خطی، منحنی، آلارم و غیره نمایش داده خواهد شد. کاربر اسکادا می‌تواند دستورات زیادی را توسط RTU به پست ارسال کند. از این دستورات می‌توان به ریست کردن رله، قطع بریکر، وصل بریکر، قطع کلید قابل قطع، وصل کلید قابل قطع و غیره اشاره کرد.

نرم افزار اسکادا

تصویر 4 نرم افزار اسکادا

3. لوازم اندازه گیری فشار متوسط

در پست‌های زمینی از لوازم اندازه گیری به صورت MV یا LV استفاده می‌شود. در این مثال لوازم اندازه گیری MV را مشاهده می‌کنید. لوازم اندازه گیری MV شامل سه ترانس جریان و اغلب دو ترانس ولتاژ است. خروجی این ترانس‌ها به کنتور متصل شده تا میزان انرژی مصرفی اندازه گیری شود. اطلاعات کنتور توسط مودم به شرکت توزیع مربوطه منتقل شده و صورت حساب بر اساس آن صادر می‌شود. امروزه از کنتورهای دیجیتال برای قطع و وصل بریکر اصلی نیز استفاده می‌شود. این روش با عنوان رویت پذیری شناخته شده و برای مدیریت بار در شرایط اضطراری است.

کنتور برق

تصویر 5 کنتور برق

4. حفاظت اصلی فشار متوسط

حفاظت اصلی تاسیسات فشار متوسط در پست اختصاصی نصب می‌شود. این حفاظت می‌تواند مربوط به شبکه‌ی داخلی یا ترانسفورماتورهای نصب شده در پست باشد. در این مثال حفاظت اصلی تاسیسات در محدوده‌ی شرکت توزیع نصب شده است. حفاظت اصلی شامل یک بریکر و رله است. رله می‌تواند به شکل پرایمری یا ثانویه باشد. رله‌های پرایمری هنوز در پست‌های فشار متوسط زیادی وجود داشته که در حال جایگزین شدن با رله‌های ثانویه هستند. رله‌های حفاظت اصلی دارای فانکشن‌های جریانی می‌باشند. در صورت وجود ترانس ممکن است حفاظت‌های مکانیکی آن نیز به رله یا بریکر متصل شوند. در بخش 4 از دیاگرام اصلی، یک رله‌ی ثانویه با اتصال به CT را مشاهده می‌کنید. در اغلب پست‌های اختصاصی از CT دو کور برای اندازه گیری و حفاظت استفاده می‌شود.

بریکر فشار متوسط

تصویر 6 بریکر فشار متوسط

5. پست داخلی

همانطور که مشاهده می‌کنید ورودی فشار متوسط به پست داخلی ابتدا به یک کلید قابل قطع 630 آمپر متصل شده است. این کلید برای بی برق کردن باسبار و کار روی تاسیسات داخلی در نظر گرفته شده است. خروجی کلید، یک باسبار را تغذیه کرده که دو سلول از آن منشعب می‌شوند. اتصال زمین کلید قابل قطع به سمت پست شرکت توزیع بوده و هنگام استفاده از آن باید نکات ایمنی را در نظر گرفت. این اتصال زمین تنها وقتی قابل استفاده است که بریکر اصلی در پست شرکت توزیع قطع شده باشد.

کلید فشار گازی متوسط

تصویر 7 کلید فشار گازی متوسط

6. حفاظت MV ترانس

در تاسیسات داخلی این شرکت از دو دستگاه ترانسفورماتور MV/LV استفاده شده است. سلول حفاظت هر ترانس شامل یک کلید غیر قابل قطع 630 آمپر، یک بریکر 630 آمپر با قدرت قطع 500 مگا ولت آمپر و یک رله‌ی پرایمری است. رله‌های پرایمری فقط به شکل اضافه جریان بوده و در برابر خطاهای با جریان کم دقت قابل قبولی ندارند. از طرفی هماهنگ کردن این رله‌ها با مدل‌های دیجیتال بسیار دشوار است. به منظور افزایش سطح حفاظتی باید رله‌های پرایمری با نمونه‌های دیجیتال جایگزین شوند. برای نصب رله‌های ثانویه به ترانس جریان، UPS و غیره نیاز است. در صورت وجود موتور و بوبین وصل می‌توان از رله برای قطع و وصل بریکر استفاده کرد. رله‌های مدرن دارای RTU بوده و به سادگی به نرم افزارهای داخلی و اسکادا متصل می‌شوند. با انتخاب یک رله‌ی مناسب می‌توان سطح حفاظت، مانیتورینگ و اتوماسیون را ارتقاء داد.

رله حفاظت ترانس SEL

تصویر 8 رله حفاظت ترانس SEL

7. ترانس فشار متوسط

در این بخش دو ترانسفورماتور MV/LV با توان 1250 کیلو ولت آمپر وجود دارد. حفاظت ترانس به سه بخش اولیه، ثانویه و مکانیکی تقسیم می شود. حفاظت اولیه بر عهده‌ی رله و بریکر MV در بخش 6 است. حفاظت MV مربوط به اولیه‌ی ترانس و پشتیبان حفاظت LV می باشد. حفاظت فشار ضعیف دقیقا بعد از ترانس قرار گرفته و از انتقال خطا روی آن جلوگیری می‌کند.

ترانسفورماتور با توجه به نوع و توان ممکن است شامل حفاظت‌های مکانیکی مانند ترمومتر، بوخلهتس، افزایش فشار داخلی و غیره باشد. در صورت وجود رله‌ی الکترونیک در بخش MV می‌توان حفاظت‌های مکانیکی را به آن متصل کرد. رله‌های دیجیتال و مدرن قابلیت برنامه نویسی داخلی و ترکیب ورودی ها را دارند. به عنوان مثال می‌توان ورودی ترمومتر ترانس را با میزان جریان عبوری از آن AND کرد. در این حالت اگر جریان مصرفی و دمای ترانس به صورت همزمان بالا باشد، فرمان تریپ صادر خواهد شد. در صورت وجود رله‌ی پرایمری از ادوات مکانیکی برای صدور آلارم یا قطع بریکر به صورت مستقیم استفاده می‌شود.

رله بوخهلتس

تصویر 9 رله بوخهلتس

8. حفاظت LV ترانس

حفاظت LV ترانس دقیقا پس از خروجی آن قرار گرفته و ممکن است فیوز یا بریکر باشد. حفاظت LV جهت جلوگیری از انتقال خطا روی ترانسفورماتور در نظر گرفته می‌شود. حفاظت LV شامل فانکشن‌های جریانی به شکل اضافه جریان و گاها خطای زمین است. در اغلب موارد از بریکر به شکل های M.C.C.B و A.C.B در خروجی ترانسفورماتور استفاده می‌شود. بریکرهای کامپکت در مقایسه با بریکرهای هوا دارای جریان نرمال، قدرت قطع، جریان Icw و ولتاژ imp پائین‌تری هستند. این موارد در بخش‌های بعدی به صورت کامل شرح داده می‌شود.

حفاظت اصلی LV ترانس در تابلوی فشار ضعیف نقش‌های دیگری نیز دارد. از نقش‌های مهم این تجهیز می‌توان به حفاظت کابل‌های فشار ضعیف ارتباط ترانس به تابلو، حفاظت باسبار LV و حفاظت پشتیبان خروجی‌های تابلو اشاره کرد. امروزه از بریکرهای موتور دار در مدارهای اتوماسیون مانند چنج آور، وصل مجدد، ایزوله سازی، کاهش بار و غیره نیز استفاده می‌شود.

بریکر هوای اشنایدر

تصویر 10 بریکر هوای اشنایدر

در این مثال دو بریکر جنرال الکتریک با جریان نامی 3200 آمپر و قدرت قطع 80 کیلو آمپر در 415 ولت را در خروجی‌های T1 و T2 مشاهده می‎کنید. قدرت قطع سرویس و نهایی در این بریکر با یکدیگر برابر است. این بریکرها از کتگوری B بوده و می‌توانند جریان 80 کیلو آمپر را به مدت 1 ثانیه تحمل کنند. بخش حفاظتی این بریکرها به صورت الکترونیک بوده و دارای فانکشن‌های Ir، Im و If است.

9. کوپلاژ یا کوپلر

هنگام استفاده از چند ترانسفورماتور MV/LV با شرایط خاص، می‌توان بخش فشار ضعیف آن ها را با یکدیگر پارالل کرد. پارالل سازی ترانس‌ها به قدرت، ولتاژ اتصال کوتاه، ولتاژ ثانویه و پارامترهای دیگر بستگی دارد. پارالل یا موازی کردن فشار ضعیف ترانس‌ها با بریکر یا کلیدهای غیر اتوماتیک و قابل قطع زیر بار انجام می‌شود. در این مثال از یک بریکر 3200 آمپر با مشخصات برابر با حفاظت اصلی ترانس‌ها جهت پارالل سازی استفاده شده است. با بسته شدن بریکر شماره 9، خروجی فشار ضعیف ترانس‌ها با یکدیگر پارالل می‌شود. بریکر یا کلید کوپلر می‌تواند دارای اینترلاک‌ های الکتریکی و مکانیکی باشد. از اینترلاک های مهم می‌توان به جلوگیری از وصل کوپلر هنگام در مدار بودن دیزل یا در مدار بودن هر دو ترانس اشاره کرد. جهت آشنایی بیشتر مقاله‌ی انواع اینترلاک در تابلو برق را مطالعه کنید.

10. حفاظت ژنراتور فشار ضعیف

در سطح فشار ضعیف از ژنراتورهای استندبای و پارالل استفاده می شود. این ژنراتورها می‌توانند هنگام خاموشی کامل منبع اصلی یا جهت کاهش توان دریافتی به کار گرفته شوند. ژنراتورها بسیار گران قیمت بوده و باید دارای حفاظت مناسبی باشند. حفاظت ژنراتور توسط بریکر و رله ی کنترلی آن انجام می شود. هنگام طراحی تابلوهای دارای ژنراتورها توصیه می‌شود که از سیستم TT و بریکرهای 4 پل با فانکشن خطای زمین استفاده کنید. این طرح ارتینگ و بریکرها از ژنراتور در برابر جریان سنگین و خطای زمین حفاظت می‌کنند.

حفاظت‌های تکمیلی مانند اضافه بار، افزایش دما، تغییرات ولتاژ، فرکانس، کاهش دور، افزایش دور و غیره توسط برد کنترلی انجام می‌شود. به منظور دست‌یابی به حفاظت کامل باید پارامترهای برد و بریکر حفاظت ژنراتور به دقت تنظیم شوند. بردهای کنترلی در صورت رخ دادن خطا بلافاصله ژنراتور را خاموش می‌کنند.

برد کنترل ژنراتور دیپ سی

تصویر 11 برد کنترل ژنراتور دیپ سی

در ژنراتورهای فشار ضعیف و فشار متوسط علاوه بر برد کنترلی ممکن است از رله‌ی حفاظتی جداگانه نیز استفاده شود. رله‌ی حفاظتی ژنراتور مانند مدل های دیگر با ترانس ولتاژ و جریان در مدار قرار گرفته و پارامترهای اساسی را کنترل می‌کند. خروجی رله‌ی حفاظتی به بریکر فشار ضعیف یا فشار متوسط متصل شده و در صورت لزوم آن را تریپ خواهد کرد. در سطح فشار ضعیف و هنگام استفاده از رله‌ی حفاظتی مجزا، بخش حفاظتی بریکر غیر فعال می شود. غیر فعال کردن بخش حفاظتی بریکر جهت جلوگیری از تداخل سیستم‌های حفاظتی است. در تصویر یک رله‌ی حفاظتی ژنراتور را مشاهده می‌کنید. این رله ها دارای پارامترهای ولتاژی، جریانی، فرکانسی، جهت دار و غیره هستند.

رله ی حفاظت ژنراتور

تصویر 12 رله ی حفاظت ژنراتور

11. حفاظت بانک خازنی فشار ضعیف

بخش جبران سازی توان راکتیو اغلب در تابلوهای اصلی وجود دارد. این بخش ممکن است به شکل یک یا چند سلول مجزا طراحی شود. بخش یا تابلوی جبران سازی توان راکتیو دارای چند پله یا استیج مختلف خازن است. هر خط می‌تواند از یک یا چند خازن قدرت تشکیل شده باشد. خازن‌های استفاده شده در بانک‌ها به صورت شنت بوده و جهت جبران سازی توان راکتیو طراحی شده اند. هر خط خازن توسط یک سوئیچ مکانیکی مانند کنتاکتور یا سوئیچ الکترونیکی مانند تایرستور کنترل می‌شود. نقش کنترل خازن ها بر عهده‌ی رگولاتور است. رگولاتورها مدل‌های بسیار متنوعی دارند.

بانک خازن دارای یک حفاظت اصلی، تعدادی حفاظت پله یا استیج و حفاظت تکمیلی است. حفاظت اصلی بانک خازن به صورت فیوز یا بریکر انتخاب می‌گردد. حفاظت اصلی بانک خازن در اغلب موارد شامل حفاظت اضافه جریان مانند اتصال کوتاه و اضافه بار است. خطوط خازن نیز به صورت جداگانه حفاظت می‌شوند. حفاظت خطوط خازن با فیوز یا بریکر انجام می‌شود. حفاظت توسط فیوز بسیار ساده و ارزان بوده ولی از خازن‌ها در برابر اضافه بار حفاظت نمی‌کند. افزایش ولتاژ و هارمونیک باعث افزایش جریان خازن ها شده و در صورت عدم حفاظت به آن ها آسیب جدی وارد می‌کند.

رگولاتور خازن نیز علاوه بر فیوز و بریکر دارای فانکشن‌های حفاظتی است. از حفاظت‌های موجود در رگولاتور خازن می‌توان به حفاظت در برابر اضافه ولتاژ، حفاظت در برابر کاهش ولتاژ، حفاظت اضافه جریان، حفاظت جریان باقی مانده، حفاظت هارمونیک ولتاژ، حفاظت هارمونیک جریان، جلوگیری از رزونانس یا تشدید، حفاظت دما و غیره اشاره کرد. با انتخاب یک رگولاتور مناسب می‌توان از بانک خازن به شکل بهتری حفاظت کرد.

در تصویر یک رگولاتور کامپیوتر اسمارت را مشاهده می‌کنید. این رگولاتور از برند سیرکاتور بوده و می‌تواند از بانک خازن در برابر موارد ذکر شده محافظت کند. این رگولاتور دارای چهار ورودی ولتاژ، سه ورودی جریان و یک ورودی کوربالانس است. ورودی های مختلف و ترکیب پاور آنالایزر، حفاظت جریان باقی مانده و رگولاتور خازن به شما امکانات زیادی را ارائه می‌کند. علاوه بر این می‌توانید کامپیوتر اسمارت را به نرم افزار سیرکاتور متصل کرده و شرایط توان دریافتی از منبع و وضعیت بانک خازن را مانیتور کنید.

رگولاتور کامپیوتر اسمارت سیرکاتور

تصویر 13 رگولاتور کامپیوتر اسمارت سیرکاتور

12. تابلو فرعی

تابلوهای فرعی در سطح بعدی از توزیع انرژی فشار ضعیف قرار دارند. این تابلو ها توسط کابل به تابلوی اصلی متصل می‌شوند. از تابلوی فرعی جهت تغذیه‌ی تابلوها و بارهای نهایی استفاده می‌شود. تابلوی فرعی در اغلب موارد دارای یک حفاظت بالادست و یک حفاظت اصلی داخلی است. حفاظت بالادست آن در تابلوی اصلی قرار گرفته و ضمن حفاظت کابل‌های ارتباطی نقش حفاظت پشتیبان را دارد. برای حفاظت تابلوهای فرعی و کابل‌های متصل شده به آن از فیوز، بریکر کامپکت و بریکر هوا استفاده می‌شود. نوع تجهیز حفاظتی باید با توجه به جریان اتصال کوتاه در دسترس، طول کابل ها و آیتم‌های دیگر انتخاب شود. حفاظت داخلی تابلوی فرعی نیز می تواند فیوز یا بریکر باشد. این تجهیز باید بر اساس جریان نامی، قدرت قطع، فانکشن های حفاظتی و عملکردهای جانبی انتخاب شود.

بریکر کامپکت اشنایدر

تصویر 14 بریکر کامپکت اشنایدر

13. حفاظت بارهای بزرگ

برخی از بارهای بزرگ می‌توانند به تابلوی اصلی متصل شوند. جهت اتصال بارهای بزرگ به تابلوی اصلی از فیوز و بریکر استفاده می‌شود. در این بخش یک بریکر کامپکت با رله‌ی جریان باقی مانده و ترانس کوربالانس را مشاهده می‌کنید. این ترکیب یک حفاظت کامل بوده و می‌تواند از کابل‌های ارتباطی و بار در برابر اتصال کوتاه، اضافه بار و خطای زمین حفاظت کند. ممکن است بار متصل شده به تابلوی اصلی نیاز به راه انداز داشته باشند. به عنوان مثال ممکن است درایو یا سافت استارتر الکتروموتورهای بسیار بزرگ در تابلوی اصلی تعبیه شود. در این حالت باید تمهیدات حفاظتی مانند فیوزهای سریع نیز در نظر گرفته شوند.

14. تابلوی نهایی

تابلوی نهایی اغلب از تابلوهای فرعی تغذیه می‌شود. این تابلو در مقایسه با تابلوی اصلی و تابلوی فرعی دارای جریان نرمال و جریان خطای بسیار پائین تری است. ادوات حفاظتی نصب شده در تابلوهای نهایی به منظور حفاظت بارها، حفاظت افراد در برابر برقگرفتگی، حفاظت در برابر آتش سوزی، حفاظت در برابر عملکرد اشتباه و غیره هستند. تابلوی نهایی دارای یک حفاظت اصلی داخلی و یک حفاظت بالادست است. این بخش‌های حفاظتی باید با یکدیگر هماهنگی مناسبی داشته باشند.

15. حفاظت موتور

در تاسیسات الکتریکی از الکتروموتورهای زیادی استفاده می‌شود. الکتروموتورها با توجه به نوع تاسیسات می‌توانند دائم کار یا دارای کارکرد مقطعی باشند. الکتروموتورها ممکن است دارای تجهیزات راه اندازی و کنترلی مانند مدارهای کنتاکتوری، سافت استارتر یا درایو باشند. حفاظت هر یک از تجهیزات متفاوت بوده و باید به درستی انجام شود. الکتروموتورها در اغلب موارد به تابلوهای فرعی یا نهایی متصل می‌شوند. در این بخش یک بریکر کامپکت مجهز به واحد جریان باقی مانده را مشاهده می‌کنید. این بریکر اگر از مدل محافظت موتور انتخاب شود می‌تواند از الکتروموتور در برابر اضافه بار، خطای زمین و اتصال کوتاه حفاظت کند.

بریکر کامپکت حفاظت فیدر با واحد جریان باقی مانده

تصویر 15 بریکر کامپکت حفاظت فیدر با واحد جریان باقی مانده

حفاظت های دیگر

در تاسیسات الکتریکی از انواع حفاظت‌های الکتریکی دیگری مانند حفاظت در برابر آرک، حفاظت خطوط، حفاظت بی، حفاظت باسبار، حفاظت ولتاژ، سیستم ارت، حفاظت در برابر برخورد صاعقه، حفاظت پروسه و غیره نیز استفاده می‌شود. هر یک از این شاخه‌های حفاظتی دارای پیچیدگی‌های خاص خود هستند. سیستم های الکتریکی در صورت ناقص بودن حفاظت های فوق ممکن است به درستی کار نکرده و دچار اختلال شوند.

جمع بندی

تا این قسمت با برخی از روش های حفاظت‌های الکتریکی در تاسیسات MV و LV به صورت مختصر آشنا شدید. هر یک از این شاخه‌ها می‌تواند به صورت تخصصی دنبال شود. کسب مهارت در هر یک از شاخه‌های حفاظت الکتریکی باعث افزایش موقعیت‌های کاری و درآمد شما خواهد شد. در صورت علاقه مندی به حوزه‌ی حفاظت الکتریکی می‌توانید یک یا چند مورد از گزینه‌های زیر را به صورت تخصصی دنبال کنید:

  • حفاظت در شاخه‌های بالاتر از MV مانند فوق توزیع و انتقال
  • انتخاب، نصب، راه اندازی و تعمیر بریکرها و قطع کننده‌هایMV به صورت هوایی یا زمینی
  • انتخاب، نصب، راه اندازی و تنظیم رله‌های حفاظتی MV به صورت هوایی و زمینی
  • انتخاب، نصب، راه اندازی، سرویس، نگهداری و حفاظت ترانسفورماتورهای MV/LV
  • انتخاب، نصب، راه اندازی و تعمیر بریکرهای LV
  • انتخاب، نصب و تنظیم رله‌های LV و هماهنگی حفاظتی
  • انتخاب، نصب، راه اندازی و حفاظت ژنراتور به همراه ساخت سیستم های چنج آور با انواع بریکرهای موتور دار
  • طراحی و حفاظت بانک در سطوح MV و LV
  • طرح های ارتینگ، حفاظت در برابر شوک و آتش سوزی الکتریکی، طراحی سیستم‌های زمین و حفاظت در برابر صاعقه

این مقاله تا چه حد برای شما مفید بود؟

میانگین امتیاز 4 / 5. تعداد رای: 5

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *