سوپر کنترل فاز دیجیتال شیوا امواج سری N

سوپر کنترل فاز دیجیتال شیوا امواج سری N

سوپر کنترل فاز شیوا امواج سری N برای نصب در شبکه های سه فاز-چهار سیمه طراحی شده است. این دستگاه می‌تواند تجهیزات تکفاز و سه فاز را در برابر خطاهای ولتاژی، حفاظت کند. سوپر کنترل فاز سری N شیوا امواج دارای دو کنتاکت فرمان به صورت نرمال باز است. از این دو کنتاکت می‌توان در دو مدار فرمان کاملا مجزا استفاده کرد. قابل ذکر است که این رله‌ی کنترل فاز مجهز به سیستم میکروپروسسوری بوده و دقت بالایی در اندازه‌گیری و پیگیری تغییرات ولتاژ شبکه دارد.

کنترل فاز سری N شیوا امواج

تصویر 1 کنترل فاز سری N شیوا امواج

نمای ظاهری سوپر کنترل فاز سری N شیوا امواج

در پنل این سوپر کنترل فاز از چهار سون سگمنت، سه عدد دکمه و سه عدد سیگنال نورانی استفاده شده است. پنل دستگاه توسط یک کاور شفاف و قابل پلمپ پوشانده شده است. از پلمپ برای جلوگیری از تغییر پارامترها توسط افراد غیر مجاز جلوگیری می‌شود.

سون سگمنت‌ها در دو خط جداگانه برای مشخص کردن وضعیت و پارامترها تعبیه شده اند. سه سون سگمنت بالایی می‌توانند ولتاژ، مقدار پارامتر، زمان و دیگر کمیت ها را نمایش دهند. در خط دوم تنها یک سون سگمنت کوچک وجود داشته که حرف معرف خطا و پارامتر تنظیمی را نشان می دهد.

کنترل فاز دیجیتال شیوا امواج دارای 3 دکمه برای تنظیم پارامترها و بررسی کمیت ها است. نام و کاربری این دکمه ها در جدول زیر شرح داده شده است:

علامت کاربرد
از این دکمه برای ورود به تنظیمات و ذخیره کردن مقادیر جدید پارامترها استفاده می‌شود.
از این دکمه برای افزایش مقدار پارامترها هنگام تنظیم و جستجو بین منوها استفاده می‌شود.
از این دکمه برای کاهش مقدار پارامترها هنگام تنظیم استفاده می‌شود.

این رله علاوه بر صفحه نمایش و دکمه ها دارای 3 چراغ سیگنال نورانی است. عنوان و پیام سیگنال‌های نورانی عبارت است از:

سیگنال پیام
REL حالت عادی و وصل بودن رله فرمان
F قطع فاز
P جابجایی فاز

در صورت جابجایی فاز و نول، تمام چراغ های سیگنال این رله روشن شده حروف EEE در صفحه نمایش داده می‌شود.

نمای مقابل سوپر کنترل فاز دیجیتال شیوا سری N

تصویر 2 نمای مقابل سوپر کنترل فاز دیجیتال شیوا سری N

مزایا و کاربرد سوپر کنترل فاز دیجیتال شیوا امواج سری N

این کنترل فاز دارای 4 ورودی برای اتصال هادی‌های L1-L2-L3-N است. با توجه به ورودی نول، این رله می‌تواند خطاهای خط، فاز و قطع نول را نیز تشخیص دهد. از فانکشن‌های حفاظتی این رله می‌توان به این موارد اشاره کرد:

  • کاهش ولتاژ
  • افزایش ولتاژ
  • قطع فاز
  • قطع نول
  • جابجایی فاز
  • عدم تعادل میان ولتاژها

با رخ دادن خطا ابتدا زمان سنجی آغاز شده و در صورت برطرف نشدن آن، فرمان تریپ صادر می‌شود. زمان تاخیر در این رله وابسته به نوع خطا بوده و مقدار ثابتی برای تمام رخ‌‌دادها ندارد. به عنوان مثال با رخ دادن خطای قطع فاز، هیچ زمان سنجی انجام نشده و فرمان قطع صادر می‌گردد. این عکس العمل هنگام ایجاد افت ولتاژ کاملا متفاوت است. با شروع افت ولتاژ در لحظه‌ی استارت یا راه اندازی اولیه، کنترل فاز 15 ثانیه تاخیر را برطرف شدن خطا لحاظ می‌کند. در صورت نرمال نشدن افت ولتاژ، فرمان قطع صادر می‌شود.

سوپر کنترل فاز سری N شیوا امواج دارای دو کنتاکت نرمال باز و با جریان حداکثر 10 آمپر است. این کنتاکت‌ها باید با ادوات حفاظتی دیگر کنترل بار، بی متال، شستی‌های اضطراری و غیره به صورت سری بسته شوند. با سری کردن کنتاکت های N.O، ابتدا باید کنترل فاز وضعیت شبکه را چک کند. در صورت صحیح بودن پارامترهای ولتاژی، رله N.O بسته شده و اجازه‌ی عبور جریان از مدار فرمان را می‌دهد. این جریان با توجه به نوع مدار می‌تواند برای روشن کردن یک یا چند کنتاکتور استفاده شود.

در صورت نیاز به افزایش تعداد پلاتین‌ها یا ساخت پلاتین N.C می‌توانید از رله‌های شیشه ای یا کنتاکتور فرمان استفاده کنید. برای اینکار کافی است کنتاکت N.O کنترل فاز شیوا را به بوبین رله یا کنتاکتور فرمان متصل کنید. با این کار رله‌ی فرمان یا کنتاکتور توسط کنترل فاز قطع و وصل خواهد شد.

مشخصات فنی

سوپر کنترل فاز شیوا امواج به صورت سه فاز و چهار سیمه طراحی شده است. ورودی‌های کنترل فاز به ترتیب به N-L1-L2-L3 متصل خواهند شد.  مشخصات فنی سوپر کنترل فاز سری N به این شرح است:

  • ولتاژ تغذیه 180 تا 250 ولت متناوب به صورت فاز و نول
  • ولتاژ ورودی 300 تا 500 ولت متناوب به صورت فاز و فاز
  • فرکانس شبکه 50 تا 60 هرتز
  • درجه حفاظت دستگاه IP30
  • دمای کاری 20- تا 65+ درجه سانتی گراد
  • رطوبت 70%
  • روش نصب به صورت‌های Flush Mounted و DIN Rail
  • ابعاد 36 در 90 در 65 میلی متر

این کنترل فاز در شرایط محیطی مختلف قابل نصب بوده و در دمای 20- تا 65+ سانتی‌گراد و تا رطوبت 70 درصد عملکرد مطلوبی دارد. مقاومت این رله در برابر نفوذ اجسام خارجی در استاندارد IP برابر با IP30 است.

نصب سوپر کنترل فاز دیجیتال شیوا امواج سری N

پروسه نصب و راه اندازی رله کنترل فاز شیوا امواج سری N را می‌توان به سه مرحله‌ی زیر تقسیم کرد:

  1. نصب مکانیکی
  2. نصب الکتریکی
  3. تنظیم پارامترها

نصب مکانیکی کنترل فاز شیوا

این مدل کنترل فاز شیوا را می‌توان روی درب تابلو یا روی ریل استاندارد 35 میلی متری نصب کرد. برای نصب روی درب باید از یک قاب جانبی استفاده کنید. طبق اعلام شیوا، این قاب را می‌توانید از نمایندگی‌های فروش به صورت رایگان تهیه کنید. قاب از سمت بیرون تابلو و رله از سمت داخل تابلو به یکدیگر نزدیک می‌شوند. با قراردادن قاب، رله در جای خود محکم شده و می‌توانید کاور شفاف آن را به سادگی باز کنید. نصب روی درب مزایایی مانند دیدن ولتاژ شبکه، وضعیت رله، نوع خطا و تنظیم آن بدون باز کردن درب تابلو دارد. در صورت تمایل می توانید رله را داخل تابلو و در کنار تجهیزات ریلی قرار دهید. برای اینکار کافی است از ریل استاندارد 35 میلی متری استفاده کنید.

سیم بندی کنترل فاز شیوا امواج

سوپر کنترل فاز شیوا امواج سری N دارای 8 ترمینال است. این ترمینال‌ها برای اتصال نمونه ولتاژی و دو عدد رله فرمان است. بخش تغذیه از ورودی‌های ولتاژ تامین خواهد شد. در جدول زیر نام و کاربرد ترمینال‌ها آورده شده است:

ترمینال شرح کاربرد
N نول تغذیه
R فاز L1 تغذیه –  نمونه‌گیری ولتاژ
S فاز L2 نمونه‌گیری ولتاژ
T فاز L3 نمونه‌گیری ولتاژ
18 کنتاکت فرمان 1 کاربرد در مدار فرمان
15 کنتاکت فرمان 1 ورودی کنتاکت
28 کنتاکت فرمان 2 کاربرد در مدار فرمان
25 کنتاکت فرمان 2 ورودی کنتاکت

برای اتصال کنترل فاز به شبکه سه فاز باید از تجهیزات حفاظتی مناسب مانند فیوز یا بریکر استفاده کنید. هرگز کنترل فاز را به صورت مستقیم به باسبار یا کلیدهای قدرت متصل نکنید. حفاظت جریان 2 آمپر در ورودی L1-L2-L3 کافی است. هنگام انتخاب تجهیز حفاظتی حتما به جریان اتصال کوتاه قابل انتظار توجه کنید.

همانطور که در مشخصات فنی شرح داده شد، ولتاژ تغذیه 180 تا 250 ولت متناوب به صورت فاز و نول و ولتاژ اندازه‌گیری 300 تا 500 ولت متناوب به صورت فاز و فاز است. با اتصال ولتاژ 50 تا 60 هرتز در دامنه‌های فوق با توالی راست‌گرد، رله شروع به کار می‌کند.

این رله دارای دو کنتاکت N.O با حداکثر جریان 10 آمپر است. کنتاکت اول با شماره‌های 15-18 و کنتاکت دوم با شماره‌های 25-28 در پائین رله وجود دارند. کنترل فاز سری N دارای کنتاکت N.C نبوده و برای استفاده از این تیغه در مدارهای اخباری باید از ادوات جانبی استفاده کنید. روش تکثیر کنتاکت‌های کنترل فاز در بخش قبلی شرح داده شد. کنتاکت‌های فرمان کنترل فاز همزمان عمل می‌کنند ولی از یکدیگر ایزوله هستند.

دیاگرام سیم بندی سوپر کنترل فاز دیجیتال را در تصویر زیر مشاهده می‌کنید. در این مثال از کنترل فاز برای کنترل یک کنتاکتور استفاده شده است. در این دیاگرام از ترسیم شستی‌های استارت، استپ، فیوزها و غیره صرف نظر شده و روش کنترل به صورت 2 سیمه است. با وصل برق و صحیح بودن پارامترهای آن، کنتاکتور روشن شده و الکتروموتور شروع به کار می‌کند. در صورت رخ دادن خطای ولتاژی، کنترل فاز کنتاکت را باز کرده و الکتروموتور را متوقف خواهد کرد.

دیاگرام سیم بندی سوپر کنترل فاز شیوا

تصویر 3 دیاگرام سیم بندی سوپر کنترل فاز شیوا

تنظیم سوپر کنترل فاز دیجیتال شیوا امواج سری N

سوپر کنترل فاز دیجیتال سری N  دارای 5 پارامتر قابل تنظیم است. برای شروع تنظیمات باید دکمه‌ی اینتر را فشار دهید. با این کار اطلاعاتی در صفحه نمایش بزرگ و کوچک نمایش داده می‌شود. صفحه نمایش کوچک بیان کننده سمبل پارامتر بوده و در صفحه بزرگ مقدار آن را مشاهده خواهید کرد. در جدول زیر نام پارامتر، سمبل آن در نمایشگر کوچک، محدوده‌ی قابل تنظیم و عملکرد آن شرح داده شده است.

نام پارامتر سمبل رنج شرح ورود به تنظیمات
عدم تقارن ولتاژ b 5 تا 25 درصد عدم تقارن ولتاژ بین فازها
افزایش ولتاژ o 400 تا 480 ولت خطای افزایش ولتاژ
کاهش ولتاژ U 310 تا 380 ولت خطای کاهش ولتاژ
تأخیر در قطع F 0 تا 10 ثانیه زمان تأخیر قطع مدار پس از شناسایی خطا
تأخیر در وصل n 0 تا 600 ثانیه زمان نرمال شدن دستگاه پس از وصل تغذیه و مناسب بودن شرایط ولتاژ.

پارامترهای ولتاژی کنترل فاز باید بر اساس حساسیت تجهیزات موجود در تاسیسات تنظیم شود. هرگونه تنظیم اشتباه می‌تواند باعث عدم عملکرد یا قطع و وصل‌های مکرر شود.

جهت ورود به تنظیمات و ذخیره مقادیر جدید از دکمه اینتر استفاده می‌شود. دکمه‌های جهت دار برای کاهش یا افزایش مقادیر در نظر گرفته شده‌اند. پس از تنظیم هر پارامتر باید دکمه اینتر را فشار دهید. این پروسه باعث ذخیره پارامتر و رفتن به گام بعدی می‌شود. تاکید می‌شود چرخه‌ی تنظیمات باید تا انتها انجام شود. نیمه کاره رها کردن پروسه تنظیمات باعث از دست رفتن اطلاعات خواهد شد. اگر هنگام تنظیم کنترل فاز وقفه‌ی 10 ثانیه‌ای ایجاد شود، دستگاه به حالت عادی بازگشته و بر اساس مقادیر قبلی عمل می‌کند.

خطاهای سوپر کنترل فاز دیجیتال شیوا امواج سری N

قبل از برقدار کردن مدار تمام شرایط را کنترل و تست کنید. در صورت صحیح بودن مدار و عدم وجود مشکل، برق را وصل کنید. از اتصال صحیح نول و فازها به ترمینال‌های مربوطه مطمئن شوید. در صورت اتصال اشتباه فاز و نول خطای EEE روی صفحه نمایش داده می‌شود.

با صحیح بودن توالی و دامنه ولتاژها، هیچ کدام از چراغ‌های REL,F و P روشن نخواهند شد. در این شرایط حرف n در سطر دوم نمایش داده شده و در سطر اول یک کانتر شروع به کاهش می‌کند. با سپری شدن زمان تاخیر و رسیدن آن به صفر، چراغ REL روشن شده و هردو کنتاکت فرمان بسته می‌شوند. پس از وصل رله‌ها در سطر کوچک حرف u و در سطر بزرگ ولتاژ شبکه نمایش داده می‌شود.

هنگام رخ دادن خطا، صفحه نمایش کوچک حرف F و صفحه نمایش بزرگ زمان تأخیر در قطع را به صورت معکوس نمایش می‌دهد. پس از اتمام زمان تأخیر، کنتاکت‌های فرمان قطع شده و رله در حالت خطا قرار خواهد گرفت. در صورت رخ دادن خطاهای قطع فاز، عدم توالی فازها و جابجایی فاز و نول هیچ گونه زمان سنجی انجام نشده و رله بلافاصله در وضعیت خطا قرار می‌گیرد. در جدول زیر پیام‌های خطا و مفهوم هریک در سوپر کنترل فاز دیجیتال سری N شیوا امواج را مشاهده می‌کنید:

خطا نمایشگر کوچک سیگنال نورانی زمان قطع رله نمایشگرها
قبل از قطع بعد از قطع
عدم تقارن ولتاژ b چشمک زن زمان تاخیر شمارش معکوس و F ولتاژ شبکه و b چشمک زن
افزایش ولتاژ o چشمک زن زمان تاخیر شمارش معکوس و F ولتاژ شبکه و b چشمک زن
کاهش ولتاژ U چشمک زن زمان تاخیر شمارش معکوس و F ولتاژ شبکه و b چشمک زن
قطع فاز F آنی r-S چشمک زن
جابجایی فاز P آنی

چرخشی

جابجایی فاز و نول تمام سیگنال ها آنی EEE و E چشمک زن

سوپر کنترل فاز دیجیتال شیوا امواج به صورت ریست خودکار بوده و نیازی به راه اندازی مجدد ندارد. به عبارت دیگر پس از رفع خطا، کنترل فاز شروع به زمان سنجی کرده و رله‌ی فرمان را مجدداً وصل می‌کند. با رفع خطا در صفحه نمایش کوچک حرف n نمایش داده شده و در صفحه‌ی بزرگ زمان به صورت معکوس کاهش پیدا می‌کند. با اتمام زمان تاخیر در وصل، هردو رله‌ی فرمان وصل شده و در نمایشگر کوچک حرف u نمایش داده می‌شود. در این لحظه چراغ REL روشن شده و ولتاژ شبکه در صفحه‌ی بزرگ درج خواهد شد.

جمع بندی

سوپر کنترل فاز سری N شیوا امواج دارای صفحه نمایش و سیستم کنترلی میکروپروسسوری است. ابعاد کوچک این کنترل فاز باعث شده تا فضای اشغال شده در تابلو برق کاهش پیدا کند. از طرفی این رله قابل نصب روی درب تابلو بوده و دارای یک کاور شفاف و قابل پلمپ است. از این رله می‌توانید جهت حفاظت مدارهای چهار سیمه در برابر تغییرات و عدم تعادل ولتاژ، قطع فاز، قطع نول و جابجایی فاز استفاده کنید. محدوده‌ی تقارن، اضافه ولتاژ، کاهش ولتاژ و تایمرها در این رله قابل تنظیم است. از دو کنتاکت ایزوله‌ی این رله می‌توانید برای مدیریت مدارهای مختلف استفاده کنید.

این مقاله تا چه حد برای شما مفید بود؟

میانگین امتیاز 5 / 5. تعداد رای: 3

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *