مینی کنترل فاز میکروپروسسوری شیوا امواج

مینی کنترل فاز میکروپروسسوری شیوا امواج

مینی کنترل فاز میکروپروسسوری شیوا امواج از مدار سه فاز در برابر افزایش ولتاژ، کاهش ولتاژ، عدم تقارن میان فازها، قطع فاز و تغییر در توالی فاز محافظت می کند. مینی کنترل فاز شیوا با استفاده از سیستم میکروپروسسوری می تواند کنترل دقیقی روی ولتاژ شبکه داشته باشد. نصب و تنظیم این رله کنترل فاز بسیار ساده بوده و در تمام مدار های سه فاز قابل راه اندازی است.

نمای ظاهری کنترل فاز میکروپروسسوری شیوا امواج

مینی کنترل فاز میکروپروسسوری شیوا امواج دارای دو ولوم و چهار چراغ سیگنال است. اطلاعات چاپ شده ی روی بدنه و پنل رله ی کنترل فاز مربوط به نام ترمینال ها، ولوم ها، چراغ های سیگنال، مقدار جریان خروجی کنتاکت چنج آور و غیره می باشد. پنل این رله توسط یک درپوش شفاف حفاظت می شود. این در پوش طلقی قابل پلمپ بوده و از دسترسی افراد متفرقه به تنظیمات مینی کنترل فاز جلوگیری می کند.

مینی کنترل فاز میکروپروسسوری شیوا امواج

طبق جدول زیر از ولوم یا دیال های روی مینی کنترل فاز شیوا جهت تنظیم زمان و درصد عدم تقارن فازها استفاده می شود:

شرح

ولوم

زمان تأخیر در وصل

On Delay (Sec)

عدم تقارن فاز ها

\(\mathrm{\Delta }U\)

سمت چپ ولوم ها 4 عدد چراغ سیگنال وجود دارد. طبق جدول زیر، روشن شدن هر یک از این سیگنال ها مفهوم خاصی دارد.

سیگنال

پیام

AC

وصل بودن برق شبکه

REL

وصل بودن رله ی فرمان

F

وجود خطا*

P

عدم توالی یا جابجایی فازها

*هنگام بروز خطاهای افزایش ولتاژ ،کاهش ولتاژ، عدم تقارن میان فازها و قطع فاز چراغ سیگنال F روشن خواهد شد. قابل ذکر است که در صورت جابجا شدن فاز و نول، همه ی چراغ های سیگنال به صورت چشمک زن خواهند شد.

مزایا و کاربرد کنترل فاز میکروپروسسوری شیوا امواج

مینی کنترل فاز شیوا امواج با شناسایی خطا شروع به زمان سنجی کرده و پس از اتمام زمان تأخیر، رله فرمان مدار را قطع می کند. زمان تأخیر در قطع مینی کنترل فاز شیوا ثابت و وابسته به نوع خطا است. به عنوان مثال زمان قطع رله هنگام رخ دادن خطای افت ولتاژ برابر با 10 ثانیه است. تأخیر 10 ثانیه ای برای کامل شدن راه اندازی الکتروموتورها و جلوگیری از فرمان اشتباه می باشد. همانطور که می دانید با توجه به توان موتور ممکن است هنگام راه اندازی مقداری افت ولتاژ ایجاد شود. این افت ولتاژ پس از تکمیل پروسه ی راه اندازی تا حد زیادی برطرف خواهد شد. زمان تاخیر در قطع برای خطاهای دیگر معادل 3 ثانیه است. به عبارت دیگر خطاهای قطع فاز، تغییر توالی، عدم تقارن و غیره در 3 ثانیه باعث قطع رله ی فرمان می شوند.

طریقه نصب مینی کنترل فاز میکروپروسسوری شیوا امواج

راه اندازی مینی کنترل فاز شیوا امواج در دو گام زیر انجام می شود:

نصب مکانیکی

مینی کنترل فاز شیوا امواج را می توان روی دین ریل استاندارد 35 میلی متری یا روی درب تابلو نصب کرد. این رله در دمای20- تا 65+ درجه سانتی گراد و تا رطوبت 70 درصد عملکرد مطلوبی دارد. مقاومت بدنه ی کنترل فاز در برابر اجسام خارجی طبق استاندارد IP مطابق با کد IP30 است. ابعاد رله در تصویر زیر آورده شده است.

ابعاد رله مینی کنترل فاز شیوا امواجسیم بندی

مینی کنترل فاز شیوا دارای 7 ترمینال است. این ترمینال ها جهت اتصال سه فاز برای نمونه گیری، تغذیه و کنتاکت فرمان روی رله تعبیه شده اند. در جدول زیر عنوان و کاربرد هر یک از ترمینال ها را مشاهده می کنید:

نام ترمینال

شرح

کاربرد

N

نول

تغذیه

R

فاز L1

تغذیه / نمونه بردار ولتاژ

S

فازL2

 نمونه بردار ولتاژ

T

فاز L3

نمونه بردار ولتاژ

18

کنتاکت باز

کاربرد در مدار فرمان

15

مشترک یا COM

ورودی کنتاکت چنج آور

16

کنتاکت بسته

کاربرد در مدار فرمان

جهت راه اندازی مینی کنترل فاز شیوا امواج باید سه فاز و نول را به ترتیب و با توالی مثبت به ترمینال های N,R,S,T متصل کنید. این رله در دامنه ولتاژی 300 تا 500 ولت و فرکانس 50 یا 60 قابل استفاده است. ولتاژ تغذیه مینی کنترل فاز از 180 تا 250 ولت بوده که از فاز R و نول تامین می شود. در صورت روشن شدن چراغ سیگنال P، توالی فازها مثبت یا راست گرد نبوده و باید جای دو فاز را عوض کنید.
کنترل فاز شیوا دارای یک کنتاکت چنج آور بوده که قابلیت قطع مدار فرمان و صدور فرمان خطا به صورت همزمان را دارد. این کنتاکت دارای یک ترمینال 15 با عنوان مشترک یا ورودی است. با توجه به نوع مدار می توانید سیم فاز یا مثبت را به این کنتاکت متصل کرده و از ترمینال های 16 و 18 استفاده کنید. جریان خروجی رله فرمان حداکثر 5 آمپر است. در تصویر دیاگرام نصب مینی کنترل فاز را مشاهده می کنید. این دیاگرام کامل نبوده و از نمایش شستی ها، سیستم حفاظت اضافه بار، اتصال کوتاه و غیره صرف نظر شده است.

دیاگرام نصب مینی کنترل فاز

تنظیم مینی کنترل فاز میکروپروسسوری شیوا امواج

در مینی کنترل فاز شیوا امواج فقط 2 پارامتر زمان تأخیر در وصل و عدم تقارن میان فازها قابل تنظیم می باشد. فانکشن های افزایش ولتاژ، کاهش ولتاژ و زمان تاخیر در قطع این رله غیر قابل تنظیم و ثابت است. خطای افزایش ولتاژ در این رله با عبور ولتاژ از 440 ولت فعال می شود. خطای افت ولتاژ نیز در مقادیر کمتر از 300 ولت فعال خواهد شد.

جهت راه اندازی کنترل فاز برای اولین بار توصیه می شود ولوم \(\mathrm{\Delta }U\) را روی 25 درصد قرار داده و سپس ولوم On Delay را روی 2 ثانیه یا کمترین حد ممکن تنظیم کنید. در ادامه برق را وصل کرده و الکتروموتور را راه اندازی کنید. صبر کنید تا راه اندازی کامل شده و مدار در حالت نرمال قرار گیرد. زمان راه اندازی با توجه به بزرگی و بار موتور در لحظه ی راه اندازی تعیین شده و زمان ثابتی ندارد.

تنظیم مینی کنترل فاز میکروپروسسوری شیوا امواج

پس از نرمال شدن مدار، ولوم  را به تدریج کاهش دهید تا چراغ سیگنال F روشن شود. سپس ولوم را کمی افزایش داده تا چراغ سیگنال F مجدد خاموش شود. مقدار تقارن ولتاژ ها از 7 تا 25 درصد قابل تنظیم است. طبق توصیه ی شرکت سازنده، این روش تنظیم برای تمام مدارهای سه فاز مناسب است. زمان تأخیر در وصل از 2 تا 240 ثانیه قابل تنظیم بوده که مقدار آن را باید بر اساس شرایط مدار تعیین کنید.

عملکرد خطاهای مینی کنترل فاز شیوا امواج

پس از وصل مدار به صورت کامل شامل سه فاز و نول با توالی صحیح، سیگنال AC روی کنترل فاز روشن شده و زمان سنجی آغاز می شود. در پایان زمان سنجی، چراغ سیگنال REL روشن شده و رله ی فرمان تغییر وضعیت خواهد داد. روشن شدن سیگنال های AC و REL به صورت همزمان به معنی عادی بودن شرایط و توانایی استارت مدار است.

با رخ دادن خطاهای ولتاژی یا قطع فاز، چراغ سیگنال F روشن شده و کنترل فاز زمان سنجی تاخیر در قطع را آغاز می کند. در صورت ماندگار بودن خطا و اتمام زمان تأخیر در قطع، رله ی فرمان تغییر وضعیت داده و مدار متوقف خواهد شد. رله کنترل فاز به شکل ریست خودکار بوده و نیازی به راه اندازی مجدد ندارد. به عبارت دیگر پس از نرمال شدن ولتاژ و توالی فاز، زمان سنجی تاخیر در وصل شروع شده و مجدد رله فعال می شود.

خطای قطع فاز در مدارهای موتوری ممکن است به سختی توسط کنترل فاز شناسایی شود. این مشکل ناشی از برگشت ولتاژ زیاد از سمت الکتروموتور است. هنگام قطع فاز در مدار موتوری، ولتاژ فازهای دیگر از سیم پیچ عبور کرده و ورودی کنترل فاز را تامین می کند. طبق نظر سازنده این مشکل ممکن است در این کنترل فاز مشاهده شود.

برای شناسایی قطع فاز توصیه می شود از سیستم های دقیق حفاظت جریانی در کنار کنترل فاز استفاده شود. همانطور که می دانید قطع فاز در الکتروموتور باعث افزایش جریان فازهای دیگر می شود. این افزایش جریان را می توان توسط رله کنترل بار یا بی متال شناسایی کرد.

جمع بندی

مینی کنترل فاز شیوا امواج با استفاده از سیستم میکروپروسسوری می تواند خطاهای ولتاژی، قطع فاز و عدم توالی فاز ها یا جابجایی فاز را شناسایی کند. نصب و سیم بندی این کنترل فاز ساده بوده و می توان در تمام مدارهای سه فاز از آن استفاده کرد. قسمت پنل مینی کنترل فاز شیوا امواج قابل پلمپ بوده و از تغییر در تنظیمات توسط افراد غیر مجاز جلوگیری می کند.

این مقاله تا چه حد برای شما مفید بود؟

میانگین امتیاز 4.2 / 5. تعداد رای: 5

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *