ترانسفورماتور توزیع و مشخصات آن

ترانسفورماتور توزیع

در این مقاله به معرفی ترانسفورماتور توزیع و انواع آن می پردازیم. در بخش اول باید به سوال “ترانسفورماتور چیست” پاسخ داده شود. ترانسفورماتور برای تبدیل سطح ولتاژ و جریان در شبکه های متناوب استفاده می شود. از نظر ساختمان یا کاربری می توان ترانسفورماتورها را به گروه های بسیار زیادی مانند ترانسفورماتورهای اندازه گیری، حفاظتی، قدرت و غیره تقسیم کرد. نام گذاری ترانسفورماتورها اغلب بر اساس کاربری و سطح ولتاژ آن ها صورت می گیرد. به عنوان مثال به ترانسفورماتورهای قدرت نصب شده در شبکه ی MV معمولا ترانسفورماتور توزیع یا ترانسفورماتور فشار متوسط گفته می شود. این ترانسفورماتورها با توجه به نوع شبکه می توانند ولتاژ فشار متوسط را به فشار ضعیف تبدیل کنند. سطح فشار متوسط می تواند از 1 تا 35 کیلو ولت و سطح فشار ضعیف تا 1 کیلو ولت باشد. گروه های ولتاژی در استانداردهای مختلف را می توانید در بخش گروه بندی تاسیسات بر اساس ولتاژ مطالعه کنید.

اطلاعات اصلی ترانس توزیع یا فشار متوسط روی پلاک آن ثبت می شود. علاوه بر اطلاعات اصلی یک برگه با عنوان چک لیست نیز از طرف شرکت سازنده ارائه خواهد شد. در این برگه اطلاعات کامل به همراه تست ها و نتیجه ی آن ها ارائه خواهد شد. در این ویدئو که برگرفته از دوره ی تاسیسات فشار متوسط است با چک لیست ترانس تکفاز و سه فاز آشنا می شویم. قدرت هردو ترانس بیست و پنج کیلو ولت آمپر بوده ولی کمیت های متفاوتی دارند.

مشخصات ترانسفورماتور توزیع

ترانسفورماتور توزیع باید با استاندارد IEC 60076 مطابقت داشته باشد. برای بیان مشخصات ترانسفورماتور اغلب از عبارت خصوصیات استفاده می شود. خصوصیات ترانسفورماتور به صورت کلی شامل پارامترهای الکتریکی، تکنولوژی و روش استفاده است. پارامترهای توصیف کننده‌ی ترانسفورماتور در یک پلاک فلزی ثبت شده و توسط شرکت سازنده روی بدنه ی آن نصب خواهد شد. اطلاعات روی پلاک ترانسفورماتور از نظر روش نصب، بهره برداری و کمیت های الکتریکی بسیار مهم است. گام اول در این بخش مربوط به پلاک خوانی ترانسفورماتور قدرت است. در پلاک به صورت کامل مشخصات ترانسفورماتور توزیع را مشاهده خواهید کرد. در تصویر زیر پلاک یک ترانسفورماتور توزیع به شکل روغنی آورده شده است. این ترانسفورماتور روغنی مجهز به کنسرواتور بوده و اصطلاحا تنفس آزاد است.

پلاک ترانسفورماتور توزیع

برخی از پارامترهای ثبت شده روی پلاک این ترانسفورماتور عبارتند از:

  • توان نامی: توان ظاهری که پارامترها و ساختار ترانسفورماتور بر اساس آن طراحی شده‌اند. این توان به صورت کیلو ولت آمپر یا مگا ولت آمپر نمایش داده می شود. میزان قدرت اسمی در پلاک زیر معادل 800 کیلو ولت آمپر است. در نظر داشته باشید که تست‌ها و گارانتی شرکت سازنده بر اساس توان ظاهری نامی یا KVA ی ترانسفورماتور می‌باشد.
  • فرکانس به صورت 50 یا 60 هرتز: این ترانسفورماتور قابل نصب در شبکه ی 50 هرتز است.
  • ولتاژ اولیه: ولتاژ سرویس شبکه‌ای که ترانسفورماتور به آن متصل شده است. در این مثال سطح ولتاژ فشار متوسط معادل 20 کیلو ولت است.
  • ولتاژ ثانویه: ولتاژ اندازه‌گیری شده بین ترمینال‌های ثانویه هنگامی که ترانس با ولتاژ نامی اولیه برقدار و بدون بار است. معمولا این ولتاژ به صورت خط و فاز بیان می شود. در پلاک زیر میزان ولتاژ خط ثانویه معادل 400 و ولتاژ فاز آن معادل 231 ولت است. ولتاژ فاز از تقسیم ولتاژ خط بر رادیکال سه محاسبه می شود.
  • گروه اتصال: این بخش در ادامه بیشتر بررسی خواهد شد. ترانسفورماتور توزیع فوق به صورت مثلث/ستاره ی زمین شده با گروه برداری 5 است.
  • نسبت تبدیل: با تقسیم مقدار RMS ولتاژ نامی ثانویه بر ولتاژ نامی اولیه می توان نسبت تبدیل را به دست آورد. نسبت تبدیل ترانسفورماتور 20Kv/0.4Kv معادل 50 است.
  • جریان نامی: جریان نامی بر اساس ولتاژ و توان ظاهری مشخص می شود. جریان نامی مانند ولتاژ در دو بخش اولیه و ثانویه محاسبه شده و منطبق بر نسبت تبدیل است. همانطور که مشاهده کردید در ترانس 20Kv/0.4Kv نسبت تبدیل معادل 50 می باشد. می توان جریان اولیه را در 50 ضرب کرده و میزان جریان ثانویه را محاسبه کرد. تقسیم جریان ثانویه بر نسبت تبدیل نیز بیان گر میزان جریان اولیه خواهد بود. در یک ترانس 800 کاوا و 20 کیلو ولت میزان جریان اولیه معادل 23.1 و جریان ثانویه معادل 23.1*50=1155 آمپر است.
  • درصد ولتاژ اتصال کوتاه: این مقدار در تست اتصال کوتاه به دست آمده و یک پارامتر مهم در محاسبه ی سطح اتصال کوتاه ترانسفورماتور است. برای محاسبه ی جریان اتصال کوتاه در بخش اولیه و ثانویه می توان میزان جریان نامی را بر این پارامتر تقسیم کرد. جریان اتصال کوتاه اولیه در ترانس 800 کاوا و 20 کیلو ولت معادل 23.1/0.06= 385 آمپر و جریان اتصال کوتاه ثانویه ی آن 1155/0.06=19250 آمپر است.
  • زمان ماکزیمم اتصال کوتاه: در این بخش حداکثر زمان عبور جریان اتصال کوتاه از ترانسفورماتور را مشاهده می کنید.
  • وزن روغن و سیستم تهویه: در ترانسفورماتورهای روغنی ممکن است اطلاعات بیشتری در خصوص نوع روغن، وزن و سیستم تهویه در پلاک ثبت شده باشد. این اطلاعات برای طراحی ساختمان پست از نظر وزن قابل تحمل و سیستم تهویه بسیار مهم است.
  • تپ چنچر بدون بار یا Off-load: به منظور تنظیم نسبت تبدیل و در نتیجه ولتاژ ثانویه از تپ چنجر استفاده می شود. اطلاعات مربوط به تپ چنجر معمولا در بخش پائینی پلاک نمایش داده می شود. به عنوان مثال در تصویر زیر سه حالت مختلف برای کلید تپ چنجر را مشاهده می کنید. اطلاعات بیشتر در خصوص تپ چنجر ترانسفورماتورهای توزیع در بخش های بعدی ارائه خواهد شد.

اتصال سیم پیچ ها در ترانسفورماتور

روش اتصال ستاره، مثلث و زیگزاگ سیم پیچ فشار قوی و فشار ضعیف با حروف از چپ به راست مشخص می‌شود. حرف اول مربوط به سیم‌پیچ فشار قوی و حرف دوم مربوط به سیم پیچ فشار ضعیف است. حرف‌های بزرگ زیر جهت مشخص کردن سیم پیچ فشار قوی استفاده می‌شوند:

  • D: اتصال مثلث
  • Y: اتصال ستاره
  • Z: اتصال زیگزاگ
  • N: نقطه‌ی نوترال خارج شده از ترانسفورماتور توسط ترمینال

حرف‌های کوچک زیر جهت مشخص کردن سیم پیچ فشار ضعیف استفاده می‌شوند:

  • d: اتصال مثلث
  • y: اتصال ستاره
  • z: ستاره‌ی بهم پیوسته یا زیگزاگ
  • n: نقطه‌ی نوترال خارج شده از ترانسفورماتور توسط ترمینال

عدد بین 0 تا 11 مشخص کننده‌ی شیفت فاز بین ولتاژ اولیه و ثانویه است. متداول‌ترین اتصال سیم پیچ در ترانسفورماتورهای توزیع به صورت Dyn11 می باشد.

در این ویدئو که برگرفته از دوره جامع تاسیسات فشار متوسط است با نحوه ی پلاک خوانی ترانس هزار و پانصد کاوا آشنا می شویم. در پلاک این ترانسفورماتور اطلاعات زیادی وجود دارد که برای انتخاب کابل ها، بریکر فشار ضعیف، تنظیم رله ی فشار متوسط و غیره مهم هستند.

سطح عایقی: ولتاژهای این بخش بر اساس ولتاژ دائم و تست‌های اضافه ولتاژ با فرکانس شبکه و اضافه ولتاژ ضربه یا Lightning impulse ارائه می شود. در سطح 20 کیلو ولت مقادیر این ولتاژها به صورت 24/50/125Kv است. با توجه به کمتر بودن ولتاژ سوئیچینگ از Lightning impulse معمولا به تست ولتاژ سوئیچینگ نیازی نیست.

 

انواع ترانسفورماتور توزیع

ترانسفورماتورهای توزیع از نظر تکنولوژی ساخت و روش نصب به گروه های مختلفی تقسیم می شوند. تکنولوژی ترانسفورماتور مربوط به سیستم عایقی آن بوده و می تواند یکی از حالت های جامد یا روغنی را داشته باشد. ترانسفورماتورهای عایق جامد با عنوان های مختلفی مانند رزینی، Cast Resin یا خشک نیز شناخته می شوند. ترانسفورماتورهای روغنی از نظر ساختمان دو مدل کلی هرمتیک و تنفس آزاد را تشکیل می دهند.

ترانسفورماتور خشک

ترانسفورماتورها از نظر محل نصب در دو مدل داخلی و خارجی ساخته می شوند. منظور از عبارت داخلی و خارجی همان اصطلاحات Indoor و Outdoor می باشد. شرایط استاندارد استفاده از ترانسفورماتورهای داخلی و خارجی طبق IEC 60076 به این شکل است:

  • ارتفاع کمتر از 1000 متر
  • حداکثر دمای محیط 40 درجه سانتی گراد
  • میانگین دمای ماهانه 30 درجه سانتی گراد در گرم ترین ماه
  • میانگین دمای سالانه 20 درجه سانتی گراد

ترانسفورماتور روغنی

شرایط دقیق بهره برداری از ترانسفورماتورها با توجه به تکنولوژی عایق مشخص می شود. به عنوان مثال میزان افزایش دمای روغن و سیم پیچ ترانسفورماتورهای روغنی در استاندارد IEC 60076-2 شرح داده شده است. در استاندارد IEC 60076-11 نیز اطلاعات مفیدی در خصوص کلاس حرارتی ترانسفورماتورهای خشک و ساختار آن ها ارائه شده است.

ترانسفورماتور خشک

سیم پیچ فشار قوی، سیم پیچ فشار ضعیف و هسته در ترانسفورماتور رزینی با هوا از یکدیگر جدا می‌شوند. طبق استاندارد IEC 60076-11 هر سیم پیچ جداگانه از ترانسفورماتور خشک باید در یک پروسه‌ی خلاء داخل رزین قرار داده شود. در کپسوله کردن سیم پیچ‌های ترانس Cast Resin از این سه جزء استفاده می‌شود:

  • رزین اپوکسی با غلظت مناسب برای پوشش کامل سیم پیچ‌ها
  • انیدرید یا Anhydride به منظور انعطاف پذیری و جلوگیری از ترک در تغییرات دما هنگام عملکرد نرمال
  • ترکیب آلومینای تری هیدراته AL (OH)3 و سیلیس جهت افزایش خواص مکانیکی و حرارتی و افزایش کیفیت عایق در مجاورت گرما.

ترانسفورماتور خشک

جهت مطالعه ده ها مقاله ی تخصصی دیگر، بخش مقالات طراحی تاسیسات فشار متوسط را مشاهده کنید.

ترکیب فوق در کپسوله سازی باعث ایجاد یک عایق مقاوم در برابر دما و آتش سوزی با خاصیت خاموش کنندگی می‌شود. در این حالت دمای عایق تا 155 درجه با محدودیت میانگین افزایش دمای سیم پیچ در جریان نامی برابر با  θ=100K∆ خواهد بود. مواد نگهدارنده‌ی سیم پیچ‌ها فاقد هرگونه ترکیبات هالوژن یا هر ترکیب دیگر تولید کننده‌ی مواد سمی و خورنده است. ایمنی پرسنل در شرایط اضطراری مخصوصا در آتش سوزی‌ها با استفاده از ترانسفورماتور خشک تضمین می‌شود. ترانسفورماتور خشک از نظر آتش سوزی دارای ریسک بسیار پائینی بوده و به صورت غیر قابل اشتعال دسته بندی می شود. مواد به کار رفته در ترانسفورماتور رزینی خاصیت خود خاموش کنندگی دارند. ترانسفورماتورهای خشک به صورت بسیار مناسبی برای کار در محیط‌های آلوده و صنعتی تقویت شده‌اند. ترانسفورماتورهای خشک قابلیت کار در کلاس‌های محیطی زیر را دارند:

  • کلاس E3 با 95 درصد رطوبت و سطح بالای آلودگی
  • کلاس C3 جهت بهره برداری، حمل و انبارداری تا دمای منفی 50 درجه

در این ویدئو که برگرفته از دوره تاسیسات فشار متوسط است با ترانس خشک آشنا می شویم. ترانس رزینی فاقد روغن بوده و سیم پیچ های آن در عایق جامد قرار دارند. به منظور تهویه ی ترانس های رزینی از فن های خاصی استفاده می شود. سیستم کنترل دمای این ترانس به شکل آنالوگ بوده و توسط سه یا چهار سنسور انجام می شود.

ترانسفورماتور روغنی

تکنولوژی عایقی در ترانسفورماتورهای روغنی بر اساس یک ماده ی محصور شده در تانک است. پرکاربردترین روغن عایق استفاده شده در ترانسفورماتورهای توزیع روغنی از نوع معدنی است. روغن عایق در این ترانسفورماتورها خاصیت خنک کنندگی نیز دارد. روغن‌های معدنی باید مطابق با IEC 60296 بوده و فاقد PCB باشند. PCB مخفف polychlorinated biphenyls بوده و به معنی پلی کلروبی فنیل ها است. این ترکیب شیمیایی بسیار مقاوم بوده و می توانند آثار زیانباری بر سلامت انسان و محیط زیست داشته باشند. روغن‌های معدنی می‌توانند با مواد عایق دیگر مانند هیدروکربن، سیلیکون و غیره جایگزین شوند. با توجه به قابلیت اشتعال روغن، اقدامات ایمنی در برابر آتش سوزی و عدم استفاده از ترانس‌های روغنی داخل ساختمان الزامی است. روغن ترانس بر اساس قابلیت اشتعال به گروه‌های مختلفی تقسیم می‌شود. حروف و اعداد مشخص کننده‌ی وضعیت اشتعال روغن دو معیار دمای نقطه‌ی اشتعال و حداقل توان حرارتی را بیان می‌کنند. این اطلاعات را می توانید در جدول زیر مشاهده کنید:

کد سیال یا روغن عایق دمای نقطه اشتعال حداقل توان حرارتی MJ/kg
O1 روغن معدنی
K1 هیدروکربن با چگالی بالا 48
K2 استر ها یا Esters 34-37
K3 سیلیکون 27-28
L3 مایع هالوژن عایق 12

پست های دارای ترانس روغنی باید ساختار ویژه ای داشته باشد. این ساختار جهت کنترل ریسک آتش سوزی و جلوگیری از گسترش آن است. یکی از روش های جلوگیری از آتش سوزی استفاده از چاله ی روغن در پست های توزیع است. این چاله جهت جمع آوری روغن های نشتی بوده و معمولا با سنگریزه ها پوشانده می شود. ترانسفورماتورهای روغنی از نظر تانک یا محفظه ی نگهداری روغن به دو گروه با کنسرواتور و هرمتیک تقسیم می شوند.

ترانسفورماتور با کنسرواتور

این ترانسفورماتورها به مدل تنفسی نیز معروف هستند. ترانسفورماتور تنفسی به یک مخزن یا کنسرواتور بالای تانک اصلی مجهز است. در ترانسفورماتور تنفسی انبساط مایع عایق داخل آن باعث بالا رفتن حجم روغن داخل کنسرواتور می‌شود. وجود کنسرواتور در ترانسفورماتورهای بالای 10 MVA یعنی بالاتر از توان ممکن در مدل هرمتیک ضروری است. سطح روغن بالای کنسرواتور با هوا در تماس بوده و باید توسط یک سیستم تکمیلی خشک باقی بماند. خشک کردن هوا به منظور جلوگیری از اکسید شدن روغن و کاهش کیفیت عایق آن است. خشک کردن هوا توسط عبور آن از داخل محفظه‌ای مملو از کریستال سیلیکاژل انجام می‌شود. حفاظت داخلی این ترانسفورماتورها توسط رله‌ی بوخهلتس انجام شده که بین تانک اصلی و کنسرواتور قرار دارد. رله‌ی بوخهلتس تشخیص گاز و افزایش فشار داخل مخزن را تضمین می‌کند. افزایش بیش از حد دمای روغن معمولا توسط ترمومتر یا ترموستات جداگانه انجام خواهد شد. تجهیزات حفاظتی در ترانس روغنی مانند بوخهلتس و ترمومتر به رله ی ثانویه متصل می شوند. جهت آشنایی با ترمومتر و رله بوخهلتس و روش های حفاظت ترانسفورماتور مقاله ی حفاظت ترانس را مطالعه کنید.

ترانس های روغنی در مدل های هرمتیک و با کنسرواتور ساخته می شوند. مدل های دارای کنسرواتور اصطلاحا ترانس با تنفس آزاد نام دارند. این ترانس ها بسیار پر کاربرد بوده و در اغلب تاسیسات برای تبدیل فشار متوسط به فشار ضعیف استفاده می شوند. در این ویدئو که برگرفته از دوره ی آموزشی تاسیسات فشار متوسط است با ترانس روغنی بیشتر آشنا می شویم.

ترانسفورماتور هرمتیک

ترانسفورماتورهای هرمتیک تا توان 10 MVA ساخته می‌شوند. در ترانسفورماتور هرمتیک انبساط مایع عایق داخل آن توسط پره‌های منعطف رادیاتور جبران می‌شود. رادیاتور اطراف تانک ترانسفورماتور قرار داشته و وظیفه ی اصلی آن خنک کنندگی روغن است. حفاظت داخلی ترانسفورماتور هرمتیک با دستگاه DGPT انجام می‌شود. DGPT به مخفف  Detection of GAS, Internal Over Pressure and Oil Temperature یا دستگاه تشخیص گاز، فشار و افزایش دما در ترانسفورماتور است.ترانسفورماتور هرمتیک

ترانسفورماتورهای هرمتیک مزایای زیر را دارند:

  • آب و رطوبت نمی‌تواند به تانک وارد شود.
  • از اکسید شدن مایع دی الکتریک توسط اکسیژن محیط جلوگیری می‌شود.
  • بدون نیاز به ماده‌ی رطوبت گیر و برنامه‌های بازدید و تعویض آن هستند.
  • بدون نیاز به تست عایقی روغن در 10 سال اول می توان از آن ها استفاده کرد.

مطالب شرح داده شده در این مقاله را می توانید به صورت ویدئو در دوره ی تاسیسات فشار متوسط مشاهده کنید. در این دوره‌ی آموزشی با استانداردهای ولتاژی، آرایش پست‎‌های فشارمتوسط، تجهیزات اصلی MV، حفاظت ترانسفورماتور و غیره آشنا می شویم. از تجهیزات بررسی شده در این دوره می‌توان به کلیدهای قطع بار یا L.B.S، بریکر، ریکلوزر، رله‌ی پرایمری، رله‌ی ثانویه، رله‌ی بوخهلتس، ترمومتر، ترانس‌های اندازه‌گیری و غیره اشاره کرد. در این دوره دستورالعمل توانیر جهت حفاظت ترانس فشار متوسط بررسی شده و فانکشن‌های لازم و روش به دست آوردن اعداد شرح داده شده است. بخش حفاظت ترانسفورماتور شامل سیم بندی ترمومتر، بوخهلتس و آموزش تنظیم رله‌های MK2200 نیز می گردد. گام نهایی این دوره بازدید از تاسیسات اصلی فشار متوسط شرکت‌ها و ساختمان‌ها به همراه بررسی نقشه‌های تک خطی و حفاظتی است. لطفا جهت مشاهده‌ی سرفصل‌ها و لیست ویدئوهای این دوره روی عبارت تاسیسات الکتریکی فشار متوسط کلیک کنید.

نحوه انتخاب ترانسفورماتور توزیع

هنگام انتخاب ترانسفورماتور باید به آیتم های مهمی مانند تکنولوژی ساخت، سایز ترانسفورماتور و دمای اطراف آن توجه شود. جهت آشنایی بیشتر مقاله تهویه در پست های فشار متوسط را مطالعه کنید. عدم توجه به آیتم های ذکر شده می تواند خسارت های سنگینی را ایجاد کند. در این بخش یک نگاه کلی به موارد مهم در انتخاب ترانسفورماتورهای توزیع خواهیم داشت.

انتخاب تکنولوژی ترانسفورماتور

ترانسفورماتورهای توزیع از نظر تکنولوژی به دو گروه روغنی و خشک تقسیم می شوند. در مرحله ی اول باید تکنولوژی مناسب را با توجه به شرایط محیطی انتخاب کنید. تا توان 10MVA می‌توان از ترانسفورماتورهای هرمتیک به عنوان جایگزین ترانس های تنفسی یا دارای کنسرواتور استفاده کرد. انتخاب مدل ترانسفورماتور به آیتم‌های زیر بستگی دارد:

  • پیشنهادها و قوانین محلی: استفاده از ترانس خشک در ساختمان‌ها و بیمارستان‌های برخی از کشورها  الزامی است.
  • ریسک آتش سوزی: در صورت وجود ریسک آتش سوزی در تاسیسات و انتقال آن به بخش های دیگر باید از ترانس خشک استفاده شود.
  • هزینه‌ها و مزایای فنی هر تکنولوژی: ترانسفورماتورهای خشک در مقایسه با مدل های روغنی به سرویس و نگهداری کمتری نیاز دارند. این مسئله بین ترانسفورماتورهای هرمتیک و دارای کنسرواتور نیز صادق است. به عبارت ساده تر ترانسفورماتورهای هرمتیک از نظر نفوذ رطوبت به روغن وضعیت بهتری نسبت به مدل های تنفسی دارند.انتخاب تکنولوژی یا ساختار ترانسفورماتور

انتخاب سایز ترانسفورماتور

به منظور انتخاب سایز ترانسفورماتور باید تمام محاسبات برآورد دیماند انجام شود. پس از محاسبه ی دیماند می توان سایز ترانسفورماتور را با در نظر گرفتن توسعه های بعدی و امکان مانور بار انتخاب کرد. سایز ترانسفورماتور با توجه به دیماند محاسبه شده می تواند بزرگتر، بهینه و یا کوچکتر باشد. قبل از آشنا شدن با توان بهینه باید مزایا و معایب انتخاب ترانسفورماتور با سایز بزرگتر و کوچکتر را بررسی کنیم. پیامدهای انتخاب ترانسفورماتور با سایز بزرگ یا Over Sizing عبارتند از:

  • هزینه‌ی اولیه ی بیش از حد جهت خرید ترانسفورماتور با توان بزرگتر
  • تلفات بی‌باری بالا در ترانسفورماتورهای بزرگ
  • تلفات بار کامل کمتر

انتخاب ترانسفورماتور با سایز کوچکتر نسبت به دیماند اصطلاحا Under Sizing نام دارد. پیامدهای انتخاب ترانسفورماتور با سایز کوچک یا Under Sizing عبارتند از:

  • کاهش راندمان در بار کامل: بهترین راندمان در بازه‌ی 50 تا 70 درصد بارگیری رخ می‌دهد.
  • مستهلک شدن ترانسفورماتور: اضافه بارهای طولانی مدت به سرعت باعث پیری ترانسفورماتور و عواقب جدی دیگر خواهد شد. پیرشدن عایق به معنی از دست رفتن خاصیت عایقی سیم پیچ‌ها و در بدترین حالت شکست عایقی است. در این شرایط احتمال از دست دادن ترانسفورماتور بسیار بالا است.

انتخاب سایز ترانسفورماتور

به منظور جلوگیری از پیر شدن ترانسفورماتور باید از گرم شدن بیش از حد آن اجتناب کنید. اطمینان از عدم افزایش دما را می‌توان با نصب سیستم تهویه‌ی مناسب ایجاد کرد. انتخاب غلط میزان افزایش دمای مجاز سیم پیچ و کلاس حرارتی آن باعث کاهش طول عمر ترانسفورماتور می‌شود. نکته‌ی مهم بعدی در پیر شدن ترانسفورماتور ارزیابی غلط شرایط سرویس دهی یا Profile بار متصل شده به آن است. جهت کاهش صدمات فوق باید سایز ترانسفورماتور به صورت بهینه انتخاب گردد. به منظور انتخاب بهترین سایز یا توان بهینه باید فاکتورهای زیر را مد نظر قرار داد:

  • لیست مصرف کننده‌ها و مشخص کردن ضرایب همزمانی Ku و تنوع Ks برای هر بار
  • مشخص کردن چرخه‌ی بارهای نصب شده با توجه به مدت زمان بار نرمال و اضافه بار
  • در نظر گرفتن هرگونه احتمال توسعه‌ی تاسیسات
  • طراحی سیستم جبران سازی توان راکتیو: جبران سازی توان راکتیو باعث کاهش جریمه‌های افزایش KVA دیماند می‌شود. عدم دریافت توان راکتیو باعث کاهش توان ظاهری ترانسفورماتور می‌شود.
  • انتخاب توان ترانسفورماتور از رنج‌های استاندارد موجود

در پلاک ترانسفورماتور اطلاعات زیادی وجود دارد. این اطلاعات مربوط به نوع ترانس، ولتاژها، جریان ها، تست هاف گروه برداری و غیره می باشد. به منظور نصب، بهره برداری، پارالل کردن و موارد مشابه نیاز به تحلیل اطلاعات روی پلاک است. در این ویدئو که برگرفته از دوره جامع تاسیسات فشار متوسط است با این اطلاعات آشنا می شویم.

دمای اطراف ترانسفورماتور

میزان بارگیری و دمای محیط دو آیتم بسیار مهم در پست های توزیع برق هستند. دمای اطراف ترانسفورماتور به این پارامترها بستگی دارد:

دمای اطراف ترانسفورماتور

با کنترل بار و طراحی تهویه ی مناسب می توان طول عمر ترانسفورماتور را افزایش داد. استانداردهای IEC 60076-7 و IEC 60076-12 دو راهنمای بررسی و انتخاب صحیح ترانسفورماتور بر اساس بار می باشند. استاندارد IEC 62271-202 نیز چند مثال از نصب پست های پیش ساخته بر اساس راهنماهای فوق را ارائه می‌دهد.

این مقاله تا چه حد برای شما مفید بود؟

میانگین امتیاز 3.9 / 5. تعداد رای: 7

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *