سیم بندی لوگو زیمنس

نحوه سیم بندی لوگو

عملکرد صحیح تجهیزات الکتریکی و طول عمر آن‌ها به میزان رعایت استانداردها و نکات سیم‌بندی بستگی دارد. از این‌رو سیم‌بندی یا Wiring در تجهیزات الکتریکی از اهمیت بالایی برخوردار است. در مقاله های قبلی با نحوه نصب صحیح فیزیکی لوگو و ماژول های توسعه ی آن آشنا شدیم. همانطور که می‌دانید پس از نصب فیزیکی یک تجهیز باید آن را سیم‌بندی کنیم. اولین نکته در سیم بندی لوگو استفاده از یک پیچ‌گوشتی با سری 3 میلی‌متری است. جهت سیم‌بندی ترمینال ها می توان از وایرشو یا سیم مسی با عایق 75 درجه سانتی گراد استفاده کرد. هادی متصل شده به ترمینال های لوگو می تواند یک سیم 2.5 میلی متری یا 2 سیم 1.5 میلی متری باشد. به منظور محکم کردن اتصالات از نیروی مکانیکی با گشتاور 0.5 تا 0.6 نیوتون‌متر استفاده کنید. در نظر داشته باشید که جهت جلوگیری از تماس مستقیم با هادی های برقدار باید ترمینال ها را مطابق با استاندارهای محلی کاور کنیم.

نحوه‌ی اتصال منبع تغذیه

نحوه‌ی اتصال منبع تغذیه به AC  یا DC بودن لوگو بستگی دارد. پیش از بررسی نحوه‌ی سیم بندی تغذیه مینی PLC لوگو در نظر داشته باشید که:

  • لوگو ورژن 230 ولت مناسب برای کار با ولتاژهای  115VAC/VDC و 240VAC/VDC است.
  • لوگو ورژن 24V و 12V برای کار با منبع تغذیه‌ی 24VDC و 24VAC یا 12VDC مناسب‌ است.
  • نمایشگر متنی لوگو یا LOGO TDE باید با ولتاژ 12VDC یا  24VAC/VDC تغذیه شود.

در تصویر زیر نحوه اتصال منبع تغذیه به لوگو را مشاهده می‌کنید. سمت راست نحوه اتصال منبع تغذیه AC و سمت چپ نحوه اتصال منبع تغذیه DC را نمایش می دهد.

نحوه اتصال منبع تغذیه AC و DC به لوگو

طبق تصویر بالا در لوگو با تغذیه‌ی AC باید از یک مقاومت نیمه هادی یا وریستور یا Metal oxide varistor MOV استفاده کنیم. این قطعه به منظور دفع پیک ولتاژ در خطوط منبع تغذیه و جلوگیری از تغییرات زیاد ولتاژ بین فاز و نول است. وریستور یک عنصر الکترونیکی با مقاومت غیر خطی بوده و وابسته به ولتاژ است به همین علت آن را با عنوان مقاومت وابسته به ولتاژ نیز می شناسند. توجه کنید که ولتاژ کاری وریستور باید حداقل 20 درصد بیشتر از ولتاژ بین فاز و نول باشد. به منظور محافظت از مدار DC می‌توانید از یک فیوز مناسب استفاده کنید. به طور مثال در مدل‌های 12/24 RC از فیوزهای 0.8 آمپر و در مدل‌های 24 نیز از فیوز 2.0 آمپر استفاده کنید.

نحوه‌ی اتصال ورودی‌ها

در ورودی های لوگو از تجهیزات مختلف مانند شستی، کلید، انواع سنسورها، سوئیچ‌ها و غیره استفاده می‌شود. همانطور که می‌دانید لوگو یک مینی PLC بوده و PLC نیز مخفف عبارت کنترل کننده‌ی منطقی برنامه‌پذیر است. اکنون سوالی که مطرح می‌شود این است که لوگو تا چه سطحی از ولتاژ و یا جریان ورودی را سیگنال 1 منطقی و یا 0 منطقی در نظر می‌گیرد؟

بهترین راه برای کسب اطلاعات در خصوص سطح ولتاژی و جریانی مورد نیاز لوگو در سیگنال های 1 و 0 مراجعه به دفترچه راهنما آن است. به طور مثال لوگو 8 مدل LOGO! 12/24 RCE,RCEo  را در نظر بگیرید. در این قابلیت انتخاب کار به صورت دیجیتال یا آنالوگ برای 4 ورودی آن امکان پذیر است. با توجه به متفاوت بودن مشخصه کاری ورودی دیجیتال و آنالوگ باید سطح سیگنال را در دو گروه بررسی کنیم.

گروه 1: ولتاژ و جریان تعیین کننده سطح سیگنال 0 یا 1 در ورودی‌های I1، I2، I7 و I8 به صورت زیر تعریف می‌شوند:

  • ولتاژ کمتر از 5 ولت DC و جریان کمتر از 0.05 میلی آمپر به عنوان صفر منطقی
  • ولتاژ بیشتر از 8.5 ولت DC و جریان بیشتر از 0.1 میلی آمپر به عنوان یک منطقی

گروه 2: در ورودی‌های I3 و I4 تا I6 :

  • ولتاژ کمتر از 5 ولت DC و جریان کمتر از 0.85 میلی آمپر به عنوان صفر منطقی
  • ولتاژ بیشتر از 8.5 ولت DC و جریان بیشتر از 1.5 میلی آمپر به عنوان یک منطقی

نکات مهم در سیم‌بندی مدل های 230 ولت متناوب

هنگام سیم بندی لوگو 8 مدل‌های LOGO! 230 به نکات زیر دقت کنید:

  1. در ماژول‌های اصلی لوگو با تغذیه 230 ولت و ماژول‌های توسعه‌ی DM8/16 با تغذیه‌ی AC  باید ورودی‌ها به فاز تغذیه متصل شوند. به عنوان مثال می توانید تغذیه‌ی ماژول LOGO! 230 و ورودی‌های آن را به فاز L1 متصل کنید.
  2. در صورت استفاده از چند فاز مختلف در ورودی‌های ماژول‌های LOGO! 230RCE، LOGO! 230RCEo و LOGO! DM16 230R  رعایت نکات زیر الزامی است:
    • در همه‌ی ماژول‌های اصلی LOGO! 230 ورودی‌ها به 2 گروه تقسیم می شوند. گروه اول شامل ورودی های I1 تا I4 و گروه دوم شامل ورودی های I5 تا I8 هستند.
    • I1 تا I4 باید به یک فاز متصل شوند. استفاده از فاز های مختلف به عنوان ورودی‌های یک گروه غیر مجاز است. به عبارت دیگر در همه ی این ورودی ها باید از یک فاز مانند L1 استفاده شود.
    • I5 تا I8 گروه دوم بوده و تمام آن ها باید به یک فاز متصل شوند. این فاز می تواند L1 یا هر فاز دیگری باشد.
  1. اتصال فازهای متفاوت به ورودی‌های ماژول‌ دیجیتال LOGO! DM8 غیر‌مجاز است. به عبارت دیگر نباید ورودی‌های ماژول  LOGO! DM8 230R را به فازهای متفاوت متصل کنید زیرا تمام آن ها جزء یک گروه محسوب می شوند.

برای درک موارد شرح داده شده به تصویر زیر توجه کنید. در این تصویر مراحل ممکن در سیم بندی یک ماژول اصلی 230 ولت لوگو به همراه یک کارت توسعه DM8 نمایش داده شده است. همانطور که مشاهده می کنید تغذیه لوگو و ورودی های بخش اول (I1-I4) به فاز L1 متصل شده اند. بخش دوم ورودی ها شامل I5-I8 می توانند از فاز L1 یا هر فاز دیگری مانند L2 تامین شوند. از آنجایی که ماژول DM8 دارای تغذیه و ورودی های مجزا است می توانیم از یک فاز دیگر مانند L3 در سیم بندی آن استفاده کنیم. قابل ذکر است که این مثال می تواند تنها با یک فاز مانند L1 نیز اجرا شود. در واقع تصویر زیر نمایش دهنده ی تمام حالت های ممکن در سیم بندی ماژول اصلی لوگو و کارت های توسعه ی AC با فازهای مختلف است.

سیم بندی لوگو مدل های LOGO! 230 ...

اتصال سوئیچ مجاورتی دو سیمه به LOGO! 230 RC، LOGO! 230 RCo یا LOGO! DM8 R (AC)

در تصویر زیر نحوه ی اتصال یک سنسور مجاورتی دو سیمه یا 2wire proximity switches به لوگو را مشاهده می کنید. سنسور دو سیمه به شکل کنتاکت نمایش داده شده است. به دلیل نشتی نسبتا بالا در این سنسور ها، از یک لامپ glow lamp استفاده می شود.

اتصال glow lamp و 2 wire proximity switches  به LOGO! 230 RC، LOGO! 230 RCo یا LOGO! DM8 R (AC)

نکات مهم در سیم بندی لوگو 8 مدل های LOGO! 12/24 و LOGO! 24

ورودی‌ها در مدل‌های LOGO! 12/24 و LOGO! 24 ایزوله نبوده و به یک پتانسیل مرجع یا زمین نیاز دارند. نقطه مرجع یا زمین در سیم بندی ورودی های آنالوگ اهمیت بیشتری پیدا می کند. همانطور که در مقالات قبلی شرح داده شد مدل های 12/24 DC و 24 DC دارای تعدادی ورودی آنالوگ Onboard هستند. به منظور استفاده از این ورودی ها در مدل‌های LOGO! 12/24RCE,RCEo و LOGO! 24CE,CEo می توان مانند تصویر زیر عمل کرد. علامت * در تصویر مشخص کننده‌ی مقاومت سری  6.6 کیلو اهم در تغذیه 24 ولت DC است.

نحوه اتصال ورودی آنالوگ به لوگو

در تغذیه ی ماژول های 24 ولت متناوب می توان از قوانین شرح داده شده در خصوص رله های 230 ولت AC استفاده کرد. به عبارت دیگر در این موارد امکان استفاده از فازهای مختلف در تغذیه و تامین ورودی هر یک از گروه ها وجود دارد. این روند در تصویر زیر نمایش داده شده است. همانطور که مشخص شده تغذیه لوگو و ورودی های بخش اول یعنی I1 تا I4 به فاز L1 متصل شده اند. در نظر داشته باشید که این هادی 24 ولت متناوب بوده و هدف از اصطلاح فاز بیان کردن اختلاف فاز آن با هادی های دیگر است. طبق تصویر گروه دوم ورودی ها یعنی I5 تا I8 می توانند از یک هادی 24 ولت متناوب دیگر تامین شوند. البته در سیم بندی این لوگو و ماژول های توسعه ی آن می توان تنها از یک هادی 24 ولت نیز استفاده کرد.

استفاده از دو فاز L1 و L2 در تغذیه ماژول و ورودی های لوگو

مطالب شرح داده‌شده در این مقاله را می‌توانید به‌صورت ویدئو در دوره تصویری لوگو زیمنس مشاهده کنید. در این دوره‌ی آموزشی با انواع پی ال سی، زبان‌های برنامه‌نویسی و مینی پی ال سی لوگو زیمنس آشنا می‌شویم. آموزش لوگو از ابتدا صورت گرفته و شامل بررسی ماژول اصلی، کارت‌های توسعه، نصب، سیم بندی، برنامه‌نویسی و کنترل توسط اپلیکیشن و وب سرور می‌شود. در بخش برنامه‌نویسی تمام بلوک‌های دیجیتال، شبکه، آنالوگ و غیره بررسی‌شده و نحوه‌ی کار آن‌ها روی لوگو نمایش داده‌شده است. مانیتورینگ و کنترل لوگو از طریق اپلیکیشن، وب سرور و صفحه‌های طراحی‌شده توسط LWE صورت می‌گیرد. این موارد نیز در دوره‌ی تصویری شرح داده‌شده‌اند. لطفاً جهت مشاهده‌ی سرفصل‌ها و لیست ویدئوهای این دوره روی عبارت لوگو زیمنس کلیک کنید.

نکات مهم در سیم بندی لوگو ماژول های LOGO! AM2 و LOGO! AM2 RTD

در مقاله‌ی کارت های توسعه و ارتباطی لوگو به بررسی نحوه سیم بندی ماژول‌ های آنالوگ لوگو پرداختیم. همانطور که می‌دانید کارت AM2 دارای 2 ورودی آنالوگ قابل تنظیم به صورت ولتاژی یا جریانی بوده و هر کانال آن دارای  سه ترمینال I,M,U است. در تصویر زیر نحوه اتصال یک کانال جریانی و یک کانال ولتاژی کارت AM2 نمایش داده شده است. در تصویر زیر شماره 1 تا 4 عبارتند از:

  1. ترمینال های تعبیه شده جهت اتصال زمین و شیلد کابل ورودی
  2. اتصال زمین
  3. شیلد کابل یا Cable shielding
  4. Standard DIN rail یا ریل استاندارد

مثالی از سیم بندی ورودی آنالوگ لوگو با ساتفاده از کارت LOGO! AM2

همانطور که می‌دانید ماژول ورودی آنالوگ دمای لوگو تحت عنوان LOGO! AM2 RTD جهت اتصال سنسورهای دمای PT100 و PT1000 به لوگو استفاده می‌شود. در تصویر زیر نحوه اتصال این سنسورها به کارت AM2 RTD نمایش داده شده است. به منظور کسب اطلاعات بیشتر می توانید مقاله کارت‌های توسعه و ارتباطی لوگو را مطالعه کنید.مثالی از سیم بندی ماژول توسعه لوگو LOGO! AM2 RTD

 

در سیم بندی ورودی‌های آنالوگ لوگو همواره از کابل های شیلد دار و سیم‌های به هم تابیده شده و تا حد ممکن کوتاه استفاده کنید.

نکات مهم در سیم بندی خروجی‌های لوگو

همانطور که در مقاله معرفی کامل مینی پی ال سی لوگو شرح داده شد؛ خروجی‌ های LOGO می توانند به صورت رله یا الکترونیک باشند. به منظور مشخص کردن خروجی رله معمولا از حرف R در عنوان لوگو استفاده می‌شود. در نظر داشته باشید که عدم وجود حرف R به معنی خروجی الکترونیک یا ترانزیستوری است. در ماژول‌های مجهز به خروجی رله می توان گفت که پتانسیل خروجی‌ها از منبع تغذیه و بخش ورودی‌ها ایزوله است. از رله های خروجی در LOGO! Basic می توان برای تغذیه بارهای اهمی تا حداکثر 10 آمپر و بارهای القایی تا حداکثر 3 آمپر استفاده کرد. در تصویر زیر نحوه اتصال بار به خروجی رله ماژول اصلی لوگو و ماژول توسعه LOGO! DM8 نمایش داده شده است.

سیم بندی خروجی لوگو از نوع رله

تغذیه بارهای متصل به خروجی های الکترونیک از طریق لوگو تامین شده و نیازی به منبع جداگانه ای نیست. در این حالت ماکزیمم جریان کلید زنی یا maximum switched current در هر خروجی برابر با 0.3 آمپر خواهد بود. تصویر زیر نحوه اتصال بار به خروجی الکترونیک ماژول اصلی لوگو و ماژول LOGO! DM8 را نمایش می دهد.

سیم بندی خروجی لوگو از نوع ترانزیستوری

همانطور که در مقاله‌های قبلی اشاره شد ماژول LOGO! AM2 AQ کارت خروجی آنالوگ لوگو است. ورژن 8 ماژول AM2 AQ می تواند به صورت خروجی جریانی در بازه‌ی 0 یا 4 تا 20 میلی آمپر و خروجی ولتاژی 0 تا 10 ولت راه اندازی شود. در تصویر زیر نحوه استفاده از هر دو نوع خروجی آنالوگ جریانی و ولتاژی این ماژول نمایش داده شده است.

مثالی از سیم بندی خروجی آنالوگ لوگو با استفاده از کارت LOGO! AM2 AQ

این مقاله تا چه حد برای شما مفید بود؟

میانگین امتیاز 1 / 5. تعداد رای: 1

8 پاسخ
  1. امید نبوی
    امید نبوی گفته:

    با سلام و خسته نباشید و تشکر از سایت بسیار خوبتون
    در رابطه با ارتباط سنسور با ورودی انالوگ لوگو نوشتید که کابل های شیلد دار و به هم تابیده شده و تا حد ممکن کوتاه استفاده کنید، اولا تا چه حد باید کوتاه باشد یعنی حد اخرش چقدر است؟ دوما اگه بخواهیم بیشتر از ان حد (شاید دو یا سه برابر ان حد استاندارد) به دلیل محدودیت هایی که هست ، کابل مورد نظر بلند باشد، باید چیکار کنیم؟ ایا راهی هست که بتوان اطلاعات سنسور را به صورت دقیق در فواصل زیاد داشته باشیم؟

    پاسخ
    • مثلث زرد
      مثلث زرد گفته:

      سلام، ممنون از نظر لطف شما
      در دفترچه راهنمای این مینی PLC اطلاعات دقیقی راجب حد استاندارد ذکر نشده است. در صورتی که برای سیم بندی سنسور آنالوگ چند مسیر با فواصل متفاوت داشته باشید باید تا حد ممکن از کوتاه ترین مسیر استفاده کنید.

      پاسخ
  2. محمود محمودی
    محمود محمودی گفته:

    سلام برای استفاده از سنسور pt100بدون استفاده از ماژول آنالوگ باتوجه به همون سیم بندی مقاومت ۶.۶ رو بزاریم به نتیجه میرسیم؟

    پاسخ
    • مثلث زرد
      مثلث زرد گفته:

      سلام، وقت بخیر.
      شما نمیتوانید یک PT100/1000 را به صورت مستقیم به لوگو متصل کنید. به این منظور می توان از یک ماژول توسعه ی آنالوگ AM2 RTD یا یک external transmitter استفاده کرد که از سنسور PT100/1000 یک سیگنال جریانی ۴ تا ۲۰ میلی آمپر یا ولتاژ ۰ تا ۱۰ ولت تولید می کنند. به منظور کسب اطلاعات بیشتر در زمینه ی کارت توسعه ی AM2 RTD می توانید مقاله ی کارت ها ی توسعه و ارتباطی لوگو را مطالعه فرمایید.

      پاسخ
  3. محمود محمودی مطلق
    محمود محمودی مطلق گفته:

    یکی از دوستانی دستی در کار پروژه داره میگفت بدون ماژول آنالوگ در لوگوی ۸ با تنظیم مقاومت میشه با آرایش خاصی که تقریبا شبیه شکل بالا هست pt100 رو وصل کرد به این صورت که یک سر سنسور رو به منفی۲۴ ولت ویک سر مشترک به i8یا i7و از همون سر به مقاومت و اون سر دیگه مقاومت به مثبت ۲۴ و یک سیم از سنسورنیز آزاد است . با تنظیم مقاومت میشه به دمای دقیق رسید . من خودم امتحان کردم فقط دمای نشان داده شده چند درجه اختلاف داره ولی با گرم و سرد کردن دما بالا و مایین میره

    پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *