معرفی کامل مینی پی ال سی LOGO

مینی پی ال سی LOGO

امروزه آشنایی با سخت افزار و نرم افزار کنترل کننده های منطقی به یک امر ضروری در صنعت برق تبدیل شده است. همانطور که در مقالات قبلی شرح داده شد کنترل کننده های منطقی در دو گروه کلی پی‌ال‌سی و مینی پی‌ال‌سی ساخته می شوند. مینی پی‌ال‌سی دارای سخت افزار محدودتری بوده و در فرآیندهای صنعتی کوچک استفاده می شود. مینی پی ال سی LOGO از شرکت زیمنس یکی پر استفاده ترین کنترل کننده های منطقی کوچک در ایران است.

کاربردهای مینی پی ال سی لوگو

طبق نظر شرکت زیمنس و برخی متخصصان می توان از مینی PLC لوگو  در فرآیندهای زیر استفاده کرد:

  • سیستم سرمایشی و گرمایشی
  • تجهیزات حمل و نقل
  • سیستم های کنترل هوشمند روشنایی و آبیاری
  • کنترل پمپ ها
  • سیستم کنترلی آسانسور
  • صنعت دام و طیور
  • کنترل پارامترهایی محیطی اتاق مانند دما و غیره

یکی از کاربرد های وسیع مینی پی ال سی LOGO در صنعت اتوماسیون خانگی یا Home Automation است. یک خانه هوشمند را تصور کنید که در آن نور محیط به صورت خودکار کنترل می شود. کنترل نور توسط باز و بسته شدن پرده ها و روشن و خاموش کردن چراغ ها صورت می گیرد. علاوه بر این دمای محیط نیز تحت کنترل است. به عنوان مثال با سرد شدن محیط می توان پرده ها را بسته و سیستم گرمایشی را فعال کرد. این خانه هوشمند دارای امکانات بیشتری مانند سیستم امنیتی، اطفاء حریق نیز می باشد. با این ویژگی شما از طریق پیامک در جریان ورود افراد غریبه به داخل ساختمان قرار می گیرید. از قابلیت های بیشتر این خانه هوشمند می توان به کنترل پمپ آب استخر نیز اشاره کرد. پیاده سازی شرایط ذکر شده منجر به صرفه جویی در مصرف انرژی و بالا بردن امنیت ساختمان خواهد شد. این قابلیت ها را می توان به سادگی با یک  کنترلر کوچک لوگو اجرایی کرد. در تصویر زیر اتصال ماژول‌های مختلف این کنترل کننده به یکدیگر جهت نظارت و مانیتورینگ یک خانه هوشمند را مشاهده می‌کنید.

کاربرد ماژول CMR در اتوماسیون خانگی

در پروژه‌های اتوماسیون کوچک از مینی پی ال سی LOGO به عنوان ماژول منطقی هوشمند یا intelligent logic module نیز یاد می‌شود. در واقع شرکت زیمنس با معرفی این کنترلر کوچک به کاربران خود یک کنترل کننده‌ی ایده‌آل در زمینه‌ی فرآیندهای اتوماسیون ساده در صنعت را پیشنهاد داده است. قابلیت استفاده به صورت ماژولار نیز انعطاف پذیری آن را افزایش داده است. طیف گسترده ایی از ماژول‌های توسعه و ارتباطی به کاربران توانایی انجام بسیاری از پروژه‌ها را می‌دهد. شرکت زیمنس همواره روی دو موضوع توسعه کنترلر و سهولت در برنامه نویسی آن تاکید دارد. لطفا مقاله ی برنامه نویسی لوگو از طریق پنل را مطالعه نمایید. به این منظور شرکت زیمنس به معرفی توابع آماده برای استفاده یا ready-to-use functions پرداخته است. از جمله این توابع می‌توان به انواع تایمرها، تولید کننده‌ی پالس یا همان pulse generator، انواع شمارنده‌ها، Flag های دیجیتال و آنالوگ و غیره اشاره کرد. در LOGO! 8 بیشتر از 40 فانکشن در دسترس شما بوده و می توانید یک برنامه با حداکثر 400 بلوک را طراحی کنید.

مینی LOGO PLC دارای ورژن‌های 1 تا 8 بوده و هرکدام از آن ها دارای نسخه های متفاوتی مانند 12/24 RCE، 230 RCE، 12/24 RCEo و غیره هستند. این موارد در ادامه بیشتر بررسی خواهد شد. به صورت کلی در ساخت این ماژول منطقی از بخش های زیر استفاده شده است:

  • پنل شامل دکمه های کنترلی و صفحه نمایش
  • منبع تغذیه
  • درگاه اتصال ماژول‌های توسعه
  • درگاه micro SD card
  • درگاه اتصال ماژول نمایشگر TDE
  • ورودی و خروجی‌ها که نوع و تعداد آن‌ها به مدل دستگاه بستگی دارد.

ورژن 8 مینی پی ال سی LOGO از نظر سخت افزار و نرم افزار به روز رسانی شده است. از جمله موارد جدید یا ارتقاء پیدا کرده ی این مدل عبارتند از:

  • رابط‌ ارتباطی اترنت
  • ترمینال FE برای اتصال به زمین
  • یک LED برای نشان دادن وضعیت ارتباط اترنت
  • نسخه‌های با صفحه نمایش و بدون صفحه نمایش برای منبع تغذیه‌های متفاوت 12 ولت DC، 24 ولت DCو AC، 115 تا 240 ولت DC وAC
  • قابلیت استفاده از وب سرور در تمام واحدهای LOGO! Basic
  • نمایشگر جدید و امکان تنظیم نور پس زمینه
  • ارتباط از راه دور از طریق SMS. جهت کسب اطلاعات بیشتر مقاله ی کارت های توسعه و ارتباطی لوگو را مطالعه نمایید.
  • اتصال ماژول نمایشگر متنی لوگو از طریق اترنت به ماژول اصلی لوگو یا basic modules و غیره

از این پس منظور از عبارت های لوگو، LOGO و LOGO!  در این مقالات ورژن 8 این دستگاه است.

ماژول اصلی مینی PLC لوگو

مینی پی‌ال‌سی ها مانند PLC های کامپکت به صورت یکپارچه طراحی شده و شامل CPU و تعدادی ورودی و خروجی هستند. این بخش که با عنوان ماژول اصلی نیز شناخته می شود وظیفه دریافت اطلاعات از ورودی ها و پردازش آن ها را دارد. نتیجه این پردازش به صورت سیگنال های الکتریکی در بخش خروجی قرار داده می شود. همانطور که در مقالات قبلی شرح داده شد؛ این سیگنال ها می توانند به صورت آنالوگ یا دیجیتال باشند.

انواع ماژول اصلی

ماژول اصلی این کنترل کننده‌ی کوچک از نظر پنل به دو گروه کلی تقسیم می‌شود:

  • ورژن مجهز به پنل کاربری شامل دکمه ها و صفحه نمایش یا LOGO! Basic
  • ورژن بدون صفحه نمایش یا LOGO! Pure

انواع mini PLC LOGO

ماژول های  Basic و  Pure دارای پورت اترنت و درگاه توسعه هستند. از مزیت های اصلی مدل دارای صفحه نمایش می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • قابلیت مانیتورینگ ورودی ها و خروجی ها
  • قابلیت نمایش متن هنگام رخداد هشدار و آلارم
  • قابلیت استفاده از کلمه عبور هنگام کار با پنل
  • استفاده از دکمه های روی پنل به عنوان ورودی دیجیتال
  • توانایی برنامه نویسی و یا ویرایش المان ها مانند تایمر، کانتر و غیره

این نسخه قیمت بالاتری نسبت به ورژن Pure داشته و بسیار کاربر پسند است. در مینی پی ال سی LOGO بدون صفحه نمایش امکان خواندن دیتاها به صورت مستقیم وجود نداشته و باید از نرم افزار LOGO!Soft استفاده کنیم. به منظور برنامه نویسی این نسخه می توان از کامپیوتر یا درگاه کارت حافظه استفاده کرد. در حالت اول کامپیوتر مستقیم به مینی PLC لوگو متصل شده و از نرم افزار آن استفاده می شود. می توانید مقاله نحوه اتصال لوگو به کامپیوتر را مطالعه نمایید. روش دیگر کپی برنامه روی کارت حافظه و قرار دادن آن روی دستگاه است. اطلاعات بیشتر را در مقاله ی پیکربندی لوگو 8 شرح دادیم.

به طور کلی در ماژول‌های‌ اصلی این کنترل کننده‌ی منطقی کوچک یا همان CPU، تعدادی ورودی و خروجی به صورت Onboard وجود دارد. به عنوان مثال ورژن 8 این کنترلر کوچک دارای 8 ورودی و 4 خروجی دیجیتال است. قابل ذکر است که در نسخه های DC آن یعنی LOGO! 12/24RCE, 24CE, 12/24RCEo, 24CEo می توان از ورودی های I1، I2، I7 و I8 به عنوان آنالوگ ولتاژی نیز استفاده کرد. این ورودی های آنالوگ به صورت 0 تا 10 ولت بوده و باید در نرم افزار تنظیمات لازم در خصوص آن ها انجام شود.

انواع خروجی

خروجی های مینی پی ال سی LOGO می تواند به صورت رله یا الکترونیک باشد. به منظور مشخص کردن خروجی رله معمولا از حرف R استفاده می شود. عدم وجود حرف R به معنی خروجی الکترونیک یا ترانزیستوری است. تفاوت و مزیت های هر یک از این خروجی ها در مقالات قبلی شرح داده شد. به صورت کلی خروجی های رله ای دارای جریان بیشتری بوده و می توان بارهای متفاوتی را به آن ها متصل کرد. جریان خروجی الکترونیک حداکثر 0.3 آمپر بوده در حالی که جریان خروجی رله حداکثر 10 آمپر است. در تصویر زیر هردو نمونه رله و ترانزیستور را مشاهده می کنید.نحوه ی اتصال بار به خروجی رله ایی و ترانزیستوری در کنترل کننده ی منطقی کوچک شرکت زیمنس

کلاس ولتاژی

ماژول اصلی مینی پی ال سی LOGO ورژن 8 ازنظر کلاس ولتاژی تغذیه به دو گروه زیر تقسیم‌بندی می‌شود:

  • کوچک‌تر یا برابر با 24 ولت به‌طور مثال 12 VDC، 24 VDC، 24 VAC
  • بزرگ‌تر از 24 ولت به‌طور مثال 115 VAC/VDC تا 240 VAC/VDC

جهت آشنایی بیشتر میتوانید مقاله ی قابلیت های لوگو 8 رامطالعه نمایید.

در ویدئوی زیر سخت افزار لوگو 8 زیمنس را بررسی کردیم. این ویدئو برگرفته از آموزش تصویری لوگو زیمنس است:

برنامه نویسی

برنامه نویسی این کنترل کننده‌ی کوچک از طریق نرم‌افزار LOGO! Soft Comfort انجام می‌شود. برای اینکار می توان از 3 زبان زیر استفاده کرد:

  • نردبانی یا Ladder
  • زبان FBD
  • زبان UDF

در ورژن‌های مجهز به صفحه نمایش امکان برنامه‌نویسی از طریق کلیدهای روی پنل نیز وجود دارد. لازم به ذکر است که در حالت برنامه‌نویسی از طریق پنل دستگاه یا اصطلاحا Local Programming فقط می توان از زبان برنامه‌نویسی FBD استفاده کرد.  در مقاله دیگری برنامه نویسی لوگو زیمنس از طریق پنل را آموزش دادیم. برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص زبان های برنامه نویسی استاندارد در کنترلرهای منطقی می توانید مقاله ی زبان های برنامه نویسی PLC را مطالعه کنید.

مطالب شرح داده‌شده در این مقاله را می‌توانید به‌صورت ویدئو در دوره تصویری لوگو زیمنس مشاهده کنید. در این دوره‌ی آموزشی با انواع پی ال سی، زبان‌های برنامه‌نویسی و مینی پی ال سی لوگو زیمنس آشنا می‌شویم. آموزش لوگو از ابتدا صورت گرفته و شامل بررسی ماژول اصلی، کارت‌های توسعه، نصب، سیم بندی، برنامه‌نویسی و کنترل توسط اپلیکیشن و وب سرور می‌شود. در بخش برنامه‌نویسی تمام بلوک‌های دیجیتال، شبکه، آنالوگ و غیره بررسی‌شده و نحوه‌ی کار آن‌ها روی لوگو نمایش داده‌شده است. مانیتورینگ و کنترل لوگو از طریق اپلیکیشن، وب سرور و صفحه‌های طراحی‌شده توسط LWE صورت می‌گیرد. این موارد نیز در دوره‌ی تصویری شرح داده‌شده‌اند. لطفاً جهت مشاهده‌ی سرفصل‌ها و لیست ویدئوهای این دوره روی عبارت لوگو زیمنس کلیک کنید.

نمادها

شرکت زیمنس برای آسان‌تر شدن تشخیص ورژن‌های مختلف مینی پی ال سی LOGO تعدادی نماد را معرفی کرده است. این نمادها در وب سایت زیمنس، کتابچه‌ی راهنما و روی ماژول‌های این کنترلر کوچک استفاده شده‌اند. با مشاهده‌ی آن‌ها روی هر یک از سری ماژول‌های لوگو می‌توان به مشخصات آن پی برد. برخی از این نمادها عبارت‌اند از:

12/24 منبع تغذیه‌ی 12/24 VDC
230 منبع تغذیه‌ی 115 تا 240 VAC/VDC
R خروجی از نوع رله (اگر حرف R نوشته نشده‌باشد، یعنی خروجی از نوع ترانزیستوری یا Solid-State است)
C تایمر زمانی واقعی یا Integrated real-time clock (کلاک داخلی)
E رابط اترنت
o ورژن بدون نمایشگر
DM ماژول دیجیتال یا Digital Module
AM ماژول آنالوگ یا Analog Module
TDE نمایشگر متن با رابط اترنت یا Text Display with Ethernet interfaces

با توجه به نمادهای فوق می توان مشخصات ورژن های مختلف این کنترل کننده را تشخیص داد. به صورت کلی اطلاعات فنی به صورت یک کد مانند  – – – – – – !LOGO روی CPU درج می شود.

معمولا بالافاصله پس از عبارت LOGO نوع و محدوده‌ی ولتاژ تغذیه درج می‌شود. عبارت دوم مشخص کننده نوع خروجی به صورت رله یا ترانزیستور است. همانطور که قبلا اشاره شد؛ درج حرف R در این قسمت به معنی خروجی رله است. عبارت C در جایگاه بعدی مشخص کننده ساعت داحلی یا Real-Time Clock است. توجه داشته باشید که عدم وجود حرف C به معنی نداشتن این قابلیت است. حرف E مشخص کننده رابط اترنت بوده و بیان می کند که مینی کنترلر دارای پورت شبکه است. وجود یا عدم وجود پنل (دکمه ها و صفحه نمایش) کاملا روی دستگاه مشخص است ولی در کدها از حرف o به معنی عدم وجود پنل استفاده می شود. برای درک موارد شرح داده شده به این کد توجه کنید: LOGO! 12/24RCE. مشخصات این دستگاه عبارتند از:

  • 12/24 نشان دهنده ی بازه‌ی ولتاژ تغذیه‌ی به صورت 12/24 VDC
  • R به معنی خروجی رله
  • C به معنی مجهز بودن به کلاک داخلی
  • E به معنی مجهز بودن به پورت شبکه (رابط اترنت)

ماژول اصلی لوگو ورژن8 زیمنس سری 12/24RCE

به دلیل عدم وجود حرف o نتیجه می گیریم که مینی پی ال سی LOGO فوق دارای پنل است. در تصویر بالا ماژول اصلی ورژن 8 این کنترلر منطقی کوچک با مشخصات 12/24RCE آورده شده است. بخش های مشخص شده در آن عبارتند از:

  1. منبع تغذیه
  2. ورودی ها
  3. خروجی ها
  4. ترمینال FE برای اتصال زمین
  5. رابط RJ45 برای اتصال اترنت
  6. LED برای مشخص کردن وضعیت ارتباط شبکه. قابلیت شبکه کردن را در مقاله ی رابط کاربری شبکه در لوگوسافت بررسی کردیم.
  7. درگاه کارت حافظه. استفاده از کارت حافظه را در مقاله ی پیکربندی لوگو 8 شرح دادیم.
  8. صفحه نمایش
  9. دکمه های کنترلی
  10. رابط توسعه

ماژول‌های توسعه

در برخی از فرآیندها تمام نیازهای سیستم از طریق مینی پی‌ال‌سی تامین نشده و نیاز به ماژول های دیگری جهت افزایش تعداد ورودی ها و خروجی ها است. این ماژول ها توسط شرکت سازنده طراحی و با عنوان واحد توسعه یا Expansion ساخته می شوند. به عنوان مثال با قرار دادن این ماژول ها در کنار مینی پی ال سی 8 LOGO می توان تعداد I/Oها را تا 24 ورودی دیجیتال، 20 خروجی دیجیتال، 8 ورودی آنالوگ و 8 خروجی آنالوگ به صورت لوکال افزایش داد. عبارت محلی یا Local به معنی شبکه نبودن آن‌ها با یکدیگر است. در صورت شبکه کردن چند مینی کنترلر می توان تعداد I/O ها را  تا 88 ورودی دیجیتال، 80 خروجی دیجیتال، 40 ورودی آنالوگ و 24 خروجی آنالوگ توسعه داد. ماژول های توسعه لوگو در مقالات بعدی بیشتر بررسی می شود. در تصویر زیر دو نمونه از ماژول‌های توسعه را مشاهده می‌کنید.

DM16 and DM8 expansion modules

این مقاله تا چه حد برای شما مفید بود؟

میانگین امتیاز 3.6 / 5. تعداد رای: 7

14 پاسخ
  1. سعید
    سعید گفته:

    سلام من یه برنامه نوشتم با مینی لوگو حجمش بیش از۵۰۰kbبود،ولی وقتی دانلود کردم تو اوگو هرکاری میکردم تو تابلو کامل اجرانمیشد ولی توسیمولیشن درست بود حجم برنامرو کم کردم اجراشد بنظرتون تاثیرداره؟

    پاسخ
    • مثلث زرد
      مثلث زرد گفته:

      سلام، وقت بخیر.
      در لوگو ورژن ۷ و ۸ امکان استفاده از ۴۰۰ بلوک در برنامه نویسی وجود دارد. حداکثر فضای حافظه ایی که یک برنامه ی لوگو ورژن ۸ می تواند استفاده کند به صورت زیر است:
      RAM: 8500 bytes
      Retentive data (REM): 250 bytes

      پاسخ
  2. محسن
    محسن گفته:

    سلام
    من یه چالش دارم

    برنامه نویسی بلد هستم ولی قصد داشتم سخت افزار هم بخرم تا عملی کار کنم

    چون لوگو ارزون تر بود گفتم اون رو تهیه کنم، دوماه پیش ۳ میلیون بود الان نگاه کردم نزدیک ۶ میلیون تومن بعد دیدم پی ال سی دلتا هم حدود ۶ تومن هست

    الان من موندم کدوم رو بخرم؟
    اصلا وقتی هم قیمت هستند چرا باید لوگو بخرن برای پروژه ها قرار بود چون لوگو ارزون تر هست استفاده بشه، یا اینکه یه لوگوی ایرانی بخرم برای تمرین لطفا راهنمایی کنید تشکر،

    پاسخ
    • مثلث زرد
      مثلث زرد گفته:

      سلام. باید به هدفتون برای یادگیری توجه کنید. اگر قصد هوشمند سازی و انجام کارهای کوچیک رو دارید می تونید از لوگو استفاده کنید. در صورتی که بازار هدف شما بزرگتر هست و مربوط به صنایع میشه بهتره که پی ال سی تهیه کنید.

      پاسخ
    • مثلث زرد
      مثلث زرد گفته:

      سلام. می تونید سنسورهای آنالوگ و پالس رو به لوگو متصل کنید. با توجه به قیمت بالای لوگو می تونید از پی ال سی های دلتا استفاده کنید.

      پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *