پیچ ها، قسمت های حامل جریان و اتصالات بریکر مینیاتوری

پیچ ها، قسمت های حامل جریان و اتصالات بریکر مینیاتوری

اتصالات الکتریکی و مکانیکی باید در برابر تنش‌های مکانیکی ناشی از استفاده‌ی عادی مقاوم باشند. پیچ‌هایی که هنگام نصب بریکر به کار گرفته می‌شوند نباید از نوع رزوه برش باشند. پیچ یا مهره‌هایی که هنگام نصب بریکر به کار گرفته می‌شوند شامل پیچ‌های فیکس کننده‌ی کاور یا کاورهای صفحه‌ای بوده و شامل اتصالات ادوات دیگر مانند لوله‌ها و فیکس کردن پایه بریکر نخواهد بود. تائید با بررسی ظاهری و انجام تست 9.4 انجام خواهد شد. اتصالات پیچی با تست‌های 9.8، 9.9، 9.12، 9.13 و 9.14 تست می‌شوند.

برای پیچ‌هایی که با رزوه‌ای از مواد عایق درگیر هستند و پیچ‌هایی که هنگام نصب بریکر به کار گرفته می‌شوند، باید از ورود صحیح پیچ به حفره یا مهره اطمینان حاصل شود. تائید این بخش با بازرسی ظاهری و تست‌های عملی انجام می‌شود.

در صورتی که باید از ورود پیچ به صورت مایل جلوگیری شود، الزامات آن باید برآورده گردد. به عنوان مثال با هدایت پیچ توسط قسمتی که باید توسط شکافی در رزوه مادگی ثابت شود یا با استفاده از پیچی که رزوه‌ی راهنما یا اولیه‌ی آن برداشته شده است.

اتصالات الکتریکی باید به نحوی طراحی شوند که فشار کنتاکت‌ها به مواد عایق بجز سرامیک، میکای خالص یا دیگر مواد با مشخصات یکسان وارد نشود. در شرایطی که انعطاف پذیری کافی در قطعات فلزی برای جبران هرگونه انقباض یا خم شدن مواد عایق وجود داشته باشد، شرط فوق الزامی نیست. تائید این بخش با بازرسی ظاهری و تست‌های عملی انجام می‌شود. توجه داشته باشید که مناسب بودن مواد با توجه به پایداری آن‌ها در ابعادشان تعیین می‌شود.

بخش‌های حامل جریان از جمله بخش‌های مربوط به هادی حفاظتی (در صورت وجود) باید از فلزی ساخته شوند که تحت شرایط موجود در تجهیزات دارای مقاومت مکانیکی، هدایت الکتریکی و مقاومت در برابر خوردگی کافی حین بهره برداری باشد. مثالی از مواد مناسب در ادامه آورده شده است:

  • مس
  • آلیاژی که حاوی حداقل 58 درصد مس برای قطعات نورد شده به صورت سرد یا حداقل 50 درصد مس برای سایر قطعات
  • فلز دیگر یا فلزی با پوشش مناسب که مقاومت کمتری در برابر خورندگی و خواص مکانیکی کمتری از مس نداشته باشد.

در صورت استفاده از آلیاژهای آهنی یا آلیاژهای آهنی با پوشش مناسب، انطباق با مقاومت در برابر خوردگی توسط آزمایش مقاومت در برابر زنگ زدگی بررسی خواهد شد.

الزامات این بند در خصوص کنتاکت ها، مدارهای مغناطیسی، المنت‌های گرم کننده، بی متال‌ها، شنت‌ها، قطعات الکترونیک شامل بردهای چاپ شده یا پیچ‌ها، مهره‌ها، واشرها، صفحه‌های نگهدارنده، قسمت‌های مشابه ترمینال‌ها و بخش‌های مدار تست صدق نمی‌کند. تائید با بررسی ظاهری بر اساس اطلاعات شرکت سازنده انجام خواهد شد.

ترمینال‌های برای هادی های خارجی

ترمینال‌های مربوط به هادی‌های خارجی باید به گونه‌ای طراحی شوند که فشار لازم جهت تماس را به صورت دائم حفظ کنند. فشار لازم باید برای تمام هادی‌ها با سطح مقطع‌های مختلف در نظر گرفته شود. طراحی برای اتصال باسبار به شرطی قابل قبول است که برای اتصال کابل‌ها در نظر گرفته نشود. به عبارت دیگر باید بخش اتصال باسبار از بخش اتصال سیم و کابل مجزا باشد. تمهیدات لازم جهت اتصال باسبار ممکن است به صورت شاخه‌ای یا پیچ و مهره‌ای در نظر گرفته شود. ترمینال‌ها باید هنگام استفاده در شرایط پیش بینی شده، به سادگی قابل دسترسی باشند. مطابقت با الزامات فوق با روش‌های زیر بررسی خواهد شد:

  • بازدید ظاهری
  • تست 9.5 برای ترمینال‌های پیچی
  • تست‌های خاص برای بریکرهای پیچ و مهره ای یا پلاگ این شرح داده شده در این استاندارد
  • تست‌های مربوط به اتصالات در ضمیمه‌های J یا K

بریکرها باید به این صورت ارائه شوند:

  • دارای ترمینال‌های مربوط به اتصال هادی مسی با سطح مقطع‌های آورده شده در جدول بعد باشند. مثال‌های مربوط به طراحی‌های ممکن ترمینال‌ها در ضمیمه F آورده شده است.
  • یا دارای ترمینال برای اتصال هادی خارجی آلومینیوم و با ترمینال پیچی آلومینیومی برای اتصال مس یا آلومینیوم طبق ضمیمه‌ی L باشند.

انطباق با بررسی ظاهری، اندازه گیری و اتصال کوچک‌ترین هادی و بزرگترین هادی مشخص شده صورت می‌گیرد.

جدول هادی‌های مسی قابل اتصال برای ترمینال‌های پیچی با عنوان جدول شماره 5 استاندارد IEC60898-1:2019-12

جریان نامی بر اساس آمپر b رنج سطح مقطع نامی قابل اتصال بر اساس میلی متر a
بزرگتر از تا و شامل هادی‌های مفتول یا خشک c هادی‌های قابل انعطاف

13

16

25

32

50

80

100

13

16

25

32

50

80

100

125

1 to 2.5

1 to 4

1.5 to 6

2.5 to 10

4 to 16

10 to 25

16 to 35

25to 50

1 to 2.5

1 to 4

1.5 to 6

2.5 to 6

4 to 10

10 to 16

16 to 25

25to 35

a) ترمینال‌ها برای جریان تا 50 و خود 50 آمپر باید به گونه‌ای طراحی شوند که هادی‌های تک رشته و هادی‌های استاندارد افشان را به خوبی در بر بگیرند. طراحی ترمینال‌های با سطح مقطع 1 تا 6 میلی متر مربع برای اتصال فقط هادی‌های مفتول مجاز است.

b) رنجی از بریکرها که دارای طراحی پایه ای یکسان و ترمینال‌های مشابه از نظر طراحی و ساختار هستند، باید در برگیرنده‌ی هادی‌های مسی مفتول و رشته ای تعیین شده با حداقل سطح مقطع برای حداقل جریان و بزرگترین سطح مقطع برای حداکثر جریان باشند.

c) هادی‌های مفتول باید با سطح مقطع 1.5 تا 50 میلی متر مربع استفاده شوند. در ضمن این هادی‌ها باید مطابق با کلاس 2 استاندارد IEC60228:2004 در خصوص هادی‌های تک هسته ای باشند.

نکته: جهت انطباق هادی‌های مسی ISO و AWG به پیوست G مراجعه کنید.

ادوات استفاده شده جهت دربر گرفتن هادی در ترمینال‌ها نباید برای محکم کردن بخش‌های دیگر استفاده شوند. البته این ادوات ممکن است برای نگهداشتن ترمینال در جای خود و جلوگیری از چرخش آن‌ها استفاده شوند. انطباق با بررسی‌های ظاهری و تست‌های 9.5 صورت خواهد گرفت.

ترمینال‌های برای جریان تا 32 آمپر و خود 32 آمپر باید به گونه ای طراحی شوند که اجازه‌ی وصل هادی بدون آماده سازی را بدهند. انطباق با بررسی ظاهری صورت خواهد گرفت. منظور از آماده سازی ویژه‌ی هادی همان لحیم کاری، استفاده از کابلشو، سرسیم، حلقه‌ی چشمی و غیره است. این مورد شامل شکل دادن هادی قبل از وارد کردن در ترمینال مانند چرخاندن هادی‌های افشان برای یکپارچه سازی انتهای آن نمی شود.

ترمینال‌ها باید استحکام مکانیکی کافی داشته باشند. پیچ‌ها و مهره‌ها برای دربر گرفتن هادی باید دارای رزوه ایزومتریک یا ISO باشند. این بخش‌ها می‌توانند دارای رزوه ای باشند که از نظر گام و استحکام مکانیکی قابل مقایسه با ISO باشد. انطباق با بررسی ظاهری و تست‌های 9.4 و 9.5.2 صورت می‌گیرد. موقتا می‌توان از رزوه‌های SI، BA و UN استفاده کرد زیرا از نظر گام و استحکام مکانیکی تقریبا معادل رزوه‌های ISO هستند.

ترمینال‌ها باید به گونه‌ای طراحی شوند تا هادی‌ها را بدون آسیب ناخواسته دربر بگیرند. انطباق با بررسی ظاهری و تست‌های 9.5.3 صورت می‌گیرد.

ترمینال‌ها باید به گونه‌ای طراحی شوند تا هادی‌ها را به صورت قابل اطمینان و بین بخش‌های فلزی نگه دارند. انطباق با بررسی ظاهری و تست‌های 9.4 و 9.5.2 صورت می‌گیرد.

ترمینال‌ها باید به گونه ای طراحی شده یا قرار بگیرند که حین محکم کردن پیچ‌ها یا مهره‌ها، هیچ یک از هادی‌های مفتول یا افشان از داخل آن خارج نگردد. این الزام در خصوص ترمینال‌ها کابلشو صادق نیست. انطباق با تست‌های 9.5.4 صورت می‌گیرد.

ترمینال‌ها باید به گونه ای در جای خود محکم و فیکس شده باشد که هنگام باز کردن و بستن پیچ‌ها یا مهره‌ها، اتصال آن‌ها به بریکر شل نشود. این الزامات به معنی این نیست که ترمینال‌ها باید به گونه ای طراحی شوند که از چرخش یا جابجایی آن‌ها جلوگیری شود. هرگونه حرکت در ترمینال باید به اندازه ای محدود شود تا از عدم انطباق با الزامات این استاندارد جلوگیری گردد. استفاده از خمیر آب بندی و رزین برای جلوگیری از شل شدن ترمینال‌ها کافی است مشروط بر اینکه:

  • بخش آب بندی یا رزین در استفاده‌ی نرمال تحت فشار یا استرس قرار نگیرد.
  • بخش آب بندی یا رزین در دمای نامطلوب ترین شرایط مشخص شده در این استاندارد برای ترمینال‌ها از بین نرود.

انطباق با بررسی ظاهری، اندازه گیری و تست‌های 9.4صورت می‌گیرد.

پیچ‌ها یا مهره‌های مربوط به ترمینال هادی حفاظتی باید در برابر شل شدن تصادفی ایمن شده باشند. انطباق با تست‌های دستی صورت می‌گیرد. به صورت کلی طراحی ترمینال‌ها مانند موارد ارائه شده در پیوست F می‌تواند انعطاف کافی برای مطابقت با این الزامات را داشته باشند. برای طراحی‌های دیگر، مقررات خاصی مانند استفاده از یک قطعه‌ی انعطاف پذیر که به راحتی برداشته نمی‌شود، ضروری است.

ترمینال‌های ستونی باید اجازه‌ی ورود کامل هادی را داده و یک اتصال قابل اطمینان ایجاد کنند. انطباق با بازرسی ظاهری پس از وارد کردن یک هادی مفتول از بزرگترین سطح مقطع آورده شده در جدول شماره 5 با توجه به جریان بریکر و محکم کردن آن صورت می‌گیرد. گشتاور مورد نیاز جهت محکم کردن ترمینال‌ها در جدول‌های بعدی آورده شده است.

پیچ‌ها و مهره‌های ترمینال که جهت اتصال هادی خارجی در نظر گرفته شده اند باید با رزوه های فلزی درگیر بوده و نباید از نوع رزوه برش یا خودکار باشند. انطباق با بررسی ظاهری صورت می‌گیرد.

غیر قابل تعویض بودن

برای بریکرهای قابل نصب روی پایه و تشکیل دهنده‌ی یک واحد مجزا مانند بریکرهای پلاگ این، نباید امکان تعویض آن‌ها بدون ابزار پس از نصب و سیم بندی برای عملکرد نرمال وجود داشته باشد. به عنوان مثال نباید تعویض آن‌ها با جریان بالاتر و بدون ابزار صورت بگیرد. انطباق با بررسی ظاهری صورت می‌گیرد. توجه داشته باشید که منظور از استفاده نرمال، نصب بریکر مطابق با دستورالعمل‌های شرکت سازنده است.

نصب مکانیکی بریکرهای پلاگ این

نصب مکانیکی بریکرهای پلاگ این که نگهداشتن آن‌ها صرفا به اتصال پلاگ آن‌ها بستگی ندارد، باید قابل اعتماد و پایدار باشد. تست مکانیکی بریکرهایی که نصب آن‌ها به اتصالات پلاگ این بستگی ندارد، مطابق با الزامات بخش 9.13 صورت می‌گیرد. در این بخش الزامات مربوط به تست بریکرهای وابسته به اتصالات پلاگ این نیز شرح داده شده است.


جهت مشاوره و تهیه ی محصولات نوآرک با شماره 09197465176 در تماس باشید.

این مقاله تا چه حد برای شما مفید بود؟

میانگین امتیاز 0 / 5. تعداد رای: 0

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *