گزارش تست عایقی ترانس 630 کاوا

گزارش تست عایقی ترانس 630 کیلو ولت آمپر

تست عایقی یک روش مناسب جهت بررسی پیری تجهیزات الکتریکی مانند ترانسفورماتورها است. با توجه به نتایج تست عایقی و دیگر تست ها می توان بهره برداری از دستگاه را ادامه داده یا برنامه ای برای تعمیر و تعویض آن در نظر گرفت. در این بخش مراحل انجام و گزارش تست عایقی روی دو دستگاه ترانس 630 کیلو ولت آمپر بررسی شده است.

ترانس اول در سال 1355 توسط شرکت ایران ترانسفو ساخته شده است. این ترانس در حال بهره برداری بوده و بارها تحت اضافه بار و اضافه دما قرار گرفته است. جهت جلوگیری از آسیب به ترانس و خاموشی ناخواسته، تصمیم به تست و تعویض ترانس در صورت لزوم گرفته شد. سیم پیچ فشار قوی این ترانس با ولتاژهای مختلف تست شده و گزارش آن در ادامه آورده شده است.

ترانس دوم نیز از شرکت ایران ترانسفو بوده ولی مربوط به سال 1379 می باشد. این ترانس پس از تعمیر اساسی به این مجموعه منتقل شده و تست های پذیرش آن انجام می گردد. تست های قبل از نصب بسیار کامل بوده و شامل بررسی سیم پیچ فشار قوی و فشار ضعیف می گردد.

آنچه در این مقاله می خوانید

مراحل تست عایقی ترانس 630 ساخت 1355

اندازه گیری مقاومت عایقی ترانس به شکل های مختلفی انجام می شود. ما در مقاله جامع نحوه اتصال میگر به ترانس این روش ها را معرفی و بررسی کرده ایم. برای انجام تمام تست ها باید اتصالات سمت فشار قوی و فشار ضعیف ترانسفورماتور به صورت کامل باز شود. معمولا تست کامل، قبل از راه اندازی انجام شده و مقادیر آن در پرونده ی تجهیز ثبت می شود.

در تست های بعدی می توان مقاومت بخش فشار متوسط را بدون باز کردن کابل ها اندازه گرفت. در صورت باز نکردن اتصالات، مجموع مقاومت عایقی سیستم فشار قوی اندازه گیری می شود. عدد یا اندیس های به دست آمده در این حالت شامل مقاومت عایقی سیم پیچ فشار قوی، کابل ها، ترانس های اندازه گیری و بریکر فشار متوسط است. در صورت افت شدید مقاومت باید تمام اتصالات باز و تست تکرار شود.

در صورت نیاز به تست بخش فشار ضعیف در مرحله ی اول می توانید ارتباط نول با زمین را قطع کنید. در این حالت مقاومت به دست آمده مربوط به کل سیستم فشار ضعیف می شود. سیستم فشار ضعیف شامل سیم پیچ ترانس، کابل ها، مقره های فشار ضعیف و کنتاکت های ورودی بریکر LV است. در صورت کاهش شدید مقاومت در بخش فشار ضعیف باید تمام اتصالات را باز کرده و تست را تکرار کنید.

بعلت عمر بالای این ترانس فقط از تست در سمت اولیه استفاده شد. اولیه ی ترانس فوق به شکل مثلث بوده و ارتباطی با زمین ندارد. با توجه به نوع اتصال ترانس، بخش اولیه یا فشار قوی بدون باز کردن ارتباط کابل ها تست شده و مقادیر ثبت گردید. تست های اولیه شامل محاسبه ی اندیس های DAR و PI با ولتاژ های 500 و 2500 بوده که گزارش آن ها در ادامه آورده شده است. ترانس هنگام تست کمی نشتی روغن داشته ولی بوشینگ های آن خالی نبودند. با توجه به اندازه گیری اندیس های DAR و PI نیازی به ضریب اصلاح دما نیست.

برای اندازه گیری مقاومت بخش فشار قوی به هسته ترانس از روش دو سیمه استفاده شد. در این روش بوشینگ های فشار قوی اتصال کوتاه شده و به سیم لاین دستگاه متصل می شوند. تاکید می شود که بخش فشار قوی و جمپرها نباید به بدنه ترانس یا قسمت های دیگر ارتباط داشته باشند. هرگونه ارتباط بخش فشار قوی با زمین در این تست باعث اختلال و خطا در اندازه گیری خواهد شد. در روش دو سیه باید سیم زمین میگر به بدنه ی ترانس متصل شود. جهت افزایش دقت اندازه گیری می توان بوشینگ های فشار ضعیف را اتصال کوتاه کرده و به بدنه دستگاه متصل کرد. نحوه اتصال دستگاه و جمپرها در تصویر زیر آورده شده است.

مراحل بی برق کردن ترانس

بخش فشار متوسط ترانس از یک تابلوی قدیمی تغذیه می شود. این تابلو دارای یک بریکر پارس سوئیچ و سکسیونر بالادست است. برای بی برق کردن ترانس ابتدا باید بریکر را قطع کرد. فرمان قطع بریکر با توجه به تابلوی فشار متوسط و ادوات به کار رفته در آن صادر می شود. پس از قطع بریکر و استفاده از سوئیچ اینترلاک می توان ایزولاتور بالادست را قطع کرد. این کار برای ایمنی کامل انجام شده و به صورت فیزیکی قابل رویت است. در تصویر زیر پنل بریکر گازی پارس سوئیچ و کلید اینترلاک را مشاهده می کنید.

پنل بریکر گازی پارس سوئیچ و کلید اینترلاکپس از قطع بریکر و باز کردن ایزولاتور باید تست بی برقی ترانس انجام شود. برای اینکار از دستکش عایق، چهارپایه ی عایق و اپرومتر استفاده کنید. در صورت اطمینان از بی برق بودن ترانس می توانید اتصال زمین را روی خروجی بریکر قرار دهید. اتصال زمین به دو شکل دستی یا سیستمی انجام می شود. منظور از اتصال زمین سیستمی، همان سکسیونر زمین موجود در تابلوی فشار متوسط است. قبل از بستن سکسیونر زمین به دیاگرام تابلو و محل قرارگیری زمین توجه کنید. تاکید می شود که بستن سکسیونر زمین هنگام برقدار بودن سیستم بسیار خطرناک و مخرب است. در تصویر زیر یک نمونه سکسیونر زمین را مشاهده می کنید. سکسیونر زمین می تواند به صورت دستی یا الکتریکی کار کند.

سکسیونر زمین

پس از پروسه ی بی برقی و اتصال زمین باید میگر به ترانس متصل شود. طبق تصویر قبل به چند جمپر برای اتصال کوتاه بوشینگ ها نیاز است. هر گونه خطا در قطع بریکرهای فشار متوسط و فشار ضعیف می تواند باعث مرگ شود. همواره مسائل ایمنی را رعایت کرده و مراحل قطع بریکرهای طرفین ترانس و تست بی برقی را به صورت گام به گام انجام دهید. هرگز در تاسیسات فشار متوسط به صورت انفرادی کار نکنید.

هنگام اندازه گیری مقاومت عایقی در ترانس نباید از اتصال زمین روی همان سیم پیچ استفاده کرد. به عبارت دیگر باید پس از اتصال میگر به سیم پیچ فشار قوی، اتصال زمین بخش اولیه ترانس برداشته شود. تاکید می شود که فقط باید اتصال زمین برداشته شده و بریکرهای دو سمت تا پایان تست قطع باقی خواهند ماند.

برای اطمینان از برداشته شدن اتصال زمین یک تست مقاومت عایقی با ولتاژ 500 ولت انجام دهید. در صورت پائین بودن مقاومت باید مجدد اتصال زمین کنترل شود. اگر سیستم اتصال زمین نبوده و مقاومت بسیار پائین باشد، باید تمام کابل ها از بوشینگ فشار قوی ترانس باز شوند.

تست PI با ولتاژ 500 ولت

تست اول شامل محاسبه ی اندیس های DAR و PI می شود. برای این تست از ولتاژ 500 ولت استفاده شد. اندیس DAR در پایان یک دقیقه و اندیس PI در پایان ده دقیقه محاسبه می شود. نتایج هردو تست در جدول های بعدی آورده شده است. DAR حاصل تقسیم مقدار مقاومت در 60 ثانیه بر 30 ثانیه است. اندیس PI نیز از تقسیم مقاومت 10 دقیقه بر 1 دقیقه به دست خواهد آمد.

نتیجه تست DAR در 500 ولت

ولتاژ تست

مقاومت در 30 ثانیه

مقاومت در 60 ثانیه

مقدار DAR

وضعیت

564

406 مگا اهم

412 مگا اهم

1.02

مشکوک

نتیجه تست PI در 500 ولت

ولتاژ تست

مقاومت در 60 ثانیه

مقاومت در 10 دقیقه

مقدار PI

وضعیت

564

412 مگا اهم

463 مگا اهم

1.12

مشکوک

با توجه به قدیمی بودن ترانس مقادیر به دست آمده در حد مگا اهم هستند. مقدار مقاومت تغییرات زیادی نداشته و اندیس های DAR و PI در بازه ی مشکوک قرار دارند. مجموع جریان ها در یک عایق خوب باید پس از گذشت زمان کاهش پیدا کند. کاهش جریان به معنی افزایش مقاومت در خلال تست است.

در تصویر زیر منحنی جریان و مقاومت را مشاهده می کنید. انحنای کم این خطوط در طول تست به معنی تغییرات کم مقاومت است. همانطور که در جدول ها مشاهده می کنید مقدار مقاومت در 30 ثانیه معادل 406 و در پایان 10 دقیقه معادل 463 مگا اهم است. به عبارت ساده تر پس از گذشت 10 دقیقه مقدار مقاومت فقط 57 مگا اهم افزایش پیدا کرده است.

منحنی جریان و مقاومت
تست PI ترانس با 2500 ولت

برای بررسی وضعیت عایق، تست های فوق با ولتاژ 2500 ولت نیز تکرار شدند. نتایج تست در جدول های بعدی آورده شده است.

نتیجه تست DAR در 2500 ولت

ولتاژ تست مقاومت در 30 ثانیه مقاومت در 60 ثانیه مقدار DAR وضعیت
2675 423 مگا اهم 426 مگا اهم 1.01 مشکوک

نتیجه تست PI در 2500 ولت

ولتاژ تست مقاومت در 60 ثانیه مقاومت در 5 دقیقه مقدار PI وضعیت
2675 426 مگا اهم 464 مگا اهم 1.09 مشکوک

همانطور که مشاهده می کنید مقدار مقاومت با افزایش ولتاژ تغییر خاصی نداشته است. این تست نشان می دهد که مقاومت عایقی ضعیف بوده ولی مقدار ثابتی دارد. روند تغییرات مقاومت در منحنی زیر نمایش داده شده است. پس از بررسی نتایج تست تصمیم به تعویض ترانس گرفته شد. ترانس قدیمی برای تعمیرات اساسی به شرکت سازنده ارسال خواهد شد.

منحنی روند تغییرات مقاومت
مراحل تست عایقی ترانس 630 ساخت 1379

ترانس جدید پس از تعمیرات اساسی به این سایت منتقل شده است. این ترانس ساخت سال 1379 بوده و توان برابر با ترانس قدیمی دارد. به منظور تائید قبل از نصب ترانس، باید تمام تست های عایقی را انجام داد. نتایج این تست ها با عنوان تست های پذیرش در پرونده ترانس بایگانی خواهد شد. هنگام تست هیچ گونه نشتی روغن مشاهده نشده و سطح روغن بوشینگ ها و منبع مناسب بود. دمای محیط حدود 25 درجه بوده و مقداری آلودگی محیطی روی بوشینگ ها وجود داشت. آلودگی های بوشینگ برطرف شده و 7 تست مختلف روی ترانس انجام شد. در ادامه روش های مختلف اتصال میگر و نتیجه ی تست ها شرح داده شده است.

اندازه گیری مقاومت عایقی سیم پیچ فشار قوی به بدنه با فشار ضعیف زمین شده و ولتاژ 500 ولت

در تست اول میزان مقاومت عایقی سیم پیچ فشار قوی با ولتاژ 500 ولت اندازه گیری شده و اندیس های DAR و PI محاسبه شدند. این تست ها هنگامی انجام شد که بوشینگ های فشار ضعیف به بدنه متصل بودند. در تصویر زیر روش اتصال سیم های لاین و ارت میگر به سیم پیچ فشار قوی و بدنه ترانس نمایش داده شده است. تاکید می شود که جمپرهای استفاده شده در بخش فشار متوسط نباید به بدنه یا قسمت های دیگر ارتباطی داشته باشند.

روش اتصال سیم های لاین و ارت میگر به سیم پیچ فشار قوی و بدنه ترانس

در تصویر زیر روند میرا شدن جریان ها و افزایش مقاومت سیم پیچ با گذشت زمان را مشاهده می کنید. در زمان 30 ثانیه مقدار مقاومت برابر با 3.45 گیگا اهم ثبت شده که با ترانس قبل اختلاف بسیار زیادی دارد. ترانس قدیمی در این شرایط مقاومتی حدود 406 مگا اهم داشت.

نتیجه تست DAR در 500 ولت

ولتاژ تست

مقاومت در 30 ثانیه

مقاومت در 60 ثانیه

مقدار DAR

وضعیت

563

3.45 گیگا اهم

4.67 گیگا اهم

1.35

تقریبا خوب

نتیجه تست PI در 500 ولت

ولتاژ تست

مقاومت در 60 ثانیه

مقاومت در 10 دقیقه

مقدار PI

وضعیت

563

4.67 گیگا اهم

8.10 گیگا اهم

1.74

مشکوک

میزان مقاومت عایقی سیم پیچ فشار قوی نسبت به بدنه، در پایان 10 دقیقه معادل 8.10 گیگا اهم ثبت شد. مجموع جریان نشتی 69.6 نانو آمپر و ظرفیت خازنی ترانس 5.2 نانو فاراد می باشد. در تصویر زیر می توانید اطلاعات نهایی ثبت شده توسط میگر 3128 کیوریتسو را مشاهده کنید.

اطلاعات ثبت شده توسط میگر 3128 کیوریتسو
اندازه گیری مقاومت عایقی سیم پیچ فشار قوی به بدنه با فشار ضعیف گارد شده و ولتاژ 500 ولت

به منظور افزایش دقت می توان سیم پیچ فشار ضعیف را از بدنه جدا کرده و به سیم گارد متصل کرد. در این روش مجموع جریان های نشتی از سیم پیچ فشار قوی به فشار ضعیف اندازه گیری نخواهد شد. در تصویر زیر روش اتصال میگر با 3 سیم به ترانس را مشاهده می کنید.

روش اتصال میگر با 3 سیم به ترانس

منحنی های به دست آمده در این تست وضعیت مطلوبی ندارند. با توجه به مقادیر نهایی می توان متوجه شد که مقاومت سیم پیچ فشار قوی افزایش پیدا کرده ولی اندیس ها تقریبا ثابت و گاها نزولی هستند.

منحنی تست مقاومت عایقی

نتیجه تست DAR در 500 ولت

ولتاژ تست

مقاومت در 30 ثانیه

مقاومت در 60 ثانیه

مقدار DAR

وضعیت

564

7.52 گیگا اهم

9.04 گیگا اهم

1.20

مشکوک

نتیجه تست PI در 500 ولت

ولتاژ تست

مقاومت در 60 ثانیه

مقاومت در 10 دقیقه

مقدار PI

وضعیت

564

9.04 گیگا اهم

11.82 گیگا اهم

1.31

مشکوک

مقاومت نهایی در روش 3 سیمه و پس از پایان 10 دقیقه معادل 11.82 گیگا اهم است. این مقدار در حالت 2 سیمه 8.10 گیگا بود.

اندازه گیری مقاومت عایقی سیم پیچ فشار قوی به بدنه با فشار ضعیف گارد شده و ولتاژ 2500 ولت

منحنی های ایجاد شده در تست 3 سیمه با ولتاژ 500 ولت مطلوب نبودند. برای بررسی بهتر عایق، ولتاژ میگر به 2500 ولت افزایش داده شد. این تست بدون تغییر در اتصالات یعنی به شکل 3 سیمه انجام شد. در تصویر منحنی کاهش جریان و افزایش مقاومت را مشاهده می کنید.

نتیجه تست DAR در 2500 ولت

ولتاژ تست

مقاومت در 30 ثانیه

مقاومت در 60 ثانیه

مقدار DAR

وضعیت

2681

7.71 گیگا اهم

9.18 گیگا اهم

1.19

مشکوک

نتیجه تست PI در 2500 ولت

ولتاژ تست

مقاومت در 60 ثانیه

مقاومت در 10 دقیقه

مقدار PI

وضعیت

2681

9.18 گیگا اهم

13.89 گیگا اهم

1.51

مشکوک

با افزایش ولتاژ میگر از 500 به 2500 ولت، مقدار نهایی مقاومت از 11.82 گیگا اهم به 13.89 گیگا اهم افزایش پیدا کرد. این تغییرات نشان دهنده ی رفتار خوب عایق در ولتاژهای مختلف است. عایق این ترانس دارای ثبات خوبی بوده ولی با گذشت زمان مقدار آن افزایش چشم گیری ندارد. تغییرات کم مقاومت با گذشت زمان به معنی پائین بودن اندیس های DAR و PI از مقادیر توصیه شده در استانداردها است.

اندازه گیری مقاومت عایقی سیم پیچ فشار قوی به بدنه با فشار ضعیف گارد شده و ولتاژ 5000 ولت

تست نهایی سیم پیچ فشار قوی به شکل 3 سیمه با ولتاژ 5000 ولت انجام شد. منحنی و مقادیر به دست آمده در این تست عبارتنداز:

منحنی تست عایقی

نتیجه تست DAR در 5000 ولت

ولتاژ تست

مقاومت در 30 ثانیه

مقاومت در 60 ثانیه

مقدار DAR

وضعیت

5280

8.02 گیگا اهم

9.70 گیگا اهم

1.21

مشکوک

نتیجه تست PI در 5000 ولت

ولتاژ تست

مقاومت در 60 ثانیه

مقاومت در 10 دقیقه

مقدار PI

وضعیت

5280

9.70 گیگا اهم

14.98 گیگا اهم

1.55

مشکوک

با افزایش ولتاژ میگر از 2500 به 5000 ولت، مقدار نهایی مقاومت از 13.89 گیگا اهم به 14.98 گیگا اهم افزایش پیدا کرد. اندیس های محاسبه شده در این ولتاژ نیز مقدار قابل قبولی نداشتند. با توجه به ثابت بودن رفتار عایق در ولتاژ های مختلف می توان حدس زد که فقط روغن این ترانسفورماتور احیا شده است. ممکن است از سیرکولاسیون روغن استفاده شده یا روغن ترانسفورماتور به صورت کامل تعویض شده باشد.

جهت مطالعه ده ها مقاله ی تخصصی دیگر، بخش مقالات اندازه گیری الکتریکی را مشاهده کنید.

اندازه گیری مقاومت عایقی سیم پیچ فشار قوی نسبت به فشار ضعیف با ولتاژ 500 ولت

تست بعدی مربوط به اندازه گیری مقاومت عایقی سیم پیچ فشار قوی نسبت به سیم پیچ فشار ضعیف است. اندازه گیری مقاومت عایقی بین سیم پیچ های ترانس از نظر اتصال سیم لاین و ارت به دو شکل انجام می شود. طبق تصویر در این تست، سیم لاین میگر به بوشینگ های فشار قوی و سیم ارت میگر به بوشینگ های فشار ضعیف متصل شدند. تاکید می شود که سیستم ارت یا زمین نباید به هیچ کدام از سیم پیچ ها متصل باشد.

اندازه گیری مقاومت عایقی سیم پیچ فشار قوی نسبت به سیم پیچ فشار ضعیف
اندازه گیری مقاومت عایقی بین سیم پیچ های ترانس به شکل 2 سیمه و ولتاژ 500 ولت انجام شد. مقدار مقاومت عایقی تا زمان 00:02:15 روند افزایشی داشته و حداکثر 72.11 گیگا اهم برای آن ثبت گردید. با گذشت زمان مقدار مقاومت کاهش پیدا کرده و در پایان 10 دقیقه به  23.01 گیگا اهم رسید. تغییرات مقادیر و منحنی ها در این تست وضعیت قابل قبولی ندارند. برای تصمیم گیری بهتر می توان ولتاژ میگر را افزایش داده و یا زمان تست را طولانی تر کرد.

منحنی مقاومت عایقی

نتیجه تست DAR در 500 ولت

ولتاژ تست

مقاومت در 30 ثانیه مقاومت در 60 ثانیه مقدار DAR وضعیت
563 11.26 گیگا اهم 31.26 گیگا اهم 2.80 عالی

نتیجه تست PI در 500 ولت

ولتاژ تست مقاومت در 60 ثانیه مقاومت در 10 دقیقه مقدار PI وضعیت
563 31.26 گیگا اهم 23.01 گیگا اهم 0.74 خطرناک

اندازه گیری مقاومت عایقی سیم پیچ فشار ضعیف به بدنه با فشار قوی زمین شده و ولتاژ 500 ولت

جهت اندازه گیری مقاومت عایقی سیم پیچ فشار ضعیف می توان از روش های مختلف استفاده کرد. این روش ها از نظر وضعیت بوشینگ های فشار قوی در خلال تست دسته بندی می شوند. در گام اول باید بوشینگ های فشار ضعیف را اتصال کوتاه و به سیم لاین میگر متصل کرد. طبق تصویر برای انجام این تست از روش 2 سیمه استفاده شده است. به عبارت دیگر بوشینگ های فشار قوی اتصال کوتاه شده و به صورت مشترک با بدنه ی ترانس به سیم ارت میگر متصل خواهند شد.

اندازه گیری مقاومت عایقی سیم پیچ فشار ضعیف به بدنه

ولتاژ میگر باید بر اساس سیم پیچ فشار ضعیف انتخاب گردد. در این مثال از 500 ولت با زمان تست 10 دقیقه جهت محاسبه ی اندیس های DAR و PI استفاده شد. طبق تصویر زیر، تغییرات جریان و مقاومت سیم پیچ فشار ضعیف روند مناسبی دارد. مقاومت در زمان 00:00:15 معادل 1.184 گیگا اهم بوده و در 10 دقیقه به 6.024 گیگا اهم رسید.

تغییرات جریان و مقاومت سیم پیچ فشار ضعیف

نتیجه تست DAR در 500 ولت

ولتاژ تست

مقاومت در 30 ثانیه

مقاومت در 60 ثانیه

مقدار DAR

وضعیت

563

1.67 گیگا اهم

2.38 گیگا اهم

1.42

خوب

نتیجه تست PI در 500 ولت

ولتاژ تست

مقاومت در 60 ثانیه

مقاومت در 10 دقیقه

مقدار PI

وضعیت

563

2.38 گیگا اهم

6.02 گیگا اهم

2.53

خوب

اندازه گیری مقاومت عایقی سیم پیچ فشار ضعیف به بدنه با فشار قوی گارد شده و ولتاژ 500 ولت

برای افزایش دقت اندازه گیری می توان از روش 3 سیمه استفاده کرد. برای اینکار کافی است بوشینگ های فشار قوی از زمین جدا شده و به سیم گارد میگر متصل شود. طبق تصویر، تغییری در اتصال سیم های لاین و ارت میگر ایجاد نخواهد شد.اندازه گیری مقاومت عایقی سیم پیچ فشار ضعیف

منحنی تغییرات جریان و مقاومت در خلال این تست وضعیت مطلوبی داشتند. در گزارش تست عایقی، اولین مقدار مقاومت در 15 ثانیه ی اول معادل 2.49 گیگا اهم و در پایان 10 دقیقه معادل 10.8 ثبت شده است.

منحنی تغییرات جریان و مقاومت

نتیجه تست DAR در 500 ولت

ولتاژ تست

مقاومت در 30 ثانیه

مقاومت در 60 ثانیه

مقدار DAR

وضعیت

564

3.14 گیگا اهم

4.46 گیگا اهم

1.42

خوب

نتیجه تست PI در 500 ولت

ولتاژ تست

مقاومت در 60 ثانیه

مقاومت در 10 دقیقه

مقدار PI

وضعیت

564

4.46 گیگا اهم

10.86 گیگا اهم

2.42

خوب

جمع بندی

با مقایسه ی نتایج تست های DAR و PI سیم پیچ فشار قوی هردو ترانس می توان وضعیت عایق آن ها را بررسی کرد. در این تست ها تمام شرایط از نظر زمان، ولتاژ میگر و اتصالات یکسان است. به عنوان مثال سیم پیچ فشار ضعیف هردو ترانس در خلال تست، اتصال زمین بوده و از روش 2 سیمه استفاده شده است. ولتاژ تمام تست ها نیز 500 ولت بوده و زمان محاسبه ی اندیس ها به ترتیب 30، 60 و 600 ثانیه است.

نتیجه تست DAR هردو ترانس در 500 ولت

ترانس مقاومت در 30 ثانیه مقاومت در 60 ثانیه مقدار DAR وضعیت
ترانس سال 1355 406 مگا اهم 412 مگا اهم 1.02 مشکوک
ترانس سال 1379 3.45 گیگا اهم 4.67 گیگا اهم 1.35 تقریبا خوب

ترانس قدیمی پس از 60 ثانیه، دارای مقاومت نهایی 412 مگا اهم بوده که با مقدار 4.67 گیگا اهم اختلاف بسیار زیادی دارد. از طرفی اندیس DAR آن 1.02 بوده که در مقایسه با 1.35 ترانس دوم وضعیت مطلوبی محسوب نمی شود.

نتیجه تست PI در 500 ولت

ترانس مقاومت در 60 ثانیه مقاومت در 10 دقیقه مقدار PI وضعیت
ترانس سال 1355 412 مگا اهم 463 مگا اهم 1.12 مشکوک
ترانس سال 1379 4.67 گیگا اهم 8.10 گیگا اهم 1.74 مشکوک

مقاومت عایقی هردو ترانس در پایان 10 دقیقه نیز اختلاف زیادی دارد. مقاومت نهایی ترانس قدیمی 463 مگا اهم بوده در حالی که ترانس جدید دارای مقاومت 8.10 گیگا اهم است.

منحنی های جریان و مقاومت

با توجه به منحنی های جریان و مقاومت می توان تفاوت عایق هردو ترانس را مشاهده کرد. تصویر زیر مربوط به ترانس سال 1355 بوده که مجموع جریان نشتی آن با گذشت زمان تغییر زیادی نکرده است. ثابت بودن جریان نشتی به معنی ثابت بودن مقاومت خواهد بود. عدم تغییر مقاومت در گذشت زمان می تواند علت های مختلفی مانند پیری عایق، وضعیت نامطلوب روغن یا هردو داشته باشد.

منحنی های جریان و مقاومت ترانس سال 1355

منحنی ترانس 1379 وضعیت بهتری داشته و میرا شدن جریان ها را نمایش می دهد. با گذشت زمان مقدار جریان کاهش و مقدار مقاومت افزایش پیدا کرده است.

منحنی های جریان و مقاومت ترانس سال 1379

با مقایسه ی مقادیر و منحنی تست ها می توان اثرات سن بر مقاومت عایقی را مشاهده کرد. پیری عایق در ترانسفورماتورهای روغنی علت های مخلتف دارد. اصلی ترین علت های کاهش مقاومت عایقی در این ترانس ها عبارتند از:

  • نفوذ رطوبت به روغن
  • تنش های جریانی شدید
  • اضافه بار
  • افزایش حرارت

این مقاله تا چه حد برای شما مفید بود؟

میانگین امتیاز 0 / 5. تعداد رای: 0

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *