راه اندازی نوار نقاله

راه اندازی نوار نقاله

در این مقاله انواع روش های راه اندازی نوار نقاله بررسی می شود. نوارهای نقاله با مشخصه ها و جهت های حرکتی بسیار متنوعی تولید می‌شوند.  به‌صورت معمول گشتاور بار در این تأسیسات ثابت بوده ولی میزان گشتاور شگست یا اولیه‌ی در آن‌ها با توجه به بزرگی و راه‌اندازی تحت بار، مقادیر مختلفی دارد.

راه‌اندازی تک‌ضرب نوار نقاله

برای راه‌اندازی نوار نقاله در لحظه ی استارت به گشتاوری معادل یا کمی بیشتر از گشتاور نامی الکتروموتور نیاز است. از طرفی گشتاور استارت یک موتور قفس سنجابی نرمال در لحظه‌ی استارت بین 1.5 تا 2.5 برابر گشتاور نامی بوده و بدون مشکل نوار نقاله را راه‌اندازی می‌کند. قابل ذکر است که این گشتاور به بزرگی و نوع  الکتروموتور بستگی دارد.

نیروی شکست یا راه‌اندازی با توجه به نوع نوار نقاله متغییر بوده و در تصویر زیر به دو بخش گشتاور شکست پائین یا Low Braking Torque و گشتاور شکست بالا یا High Braking Torque تقسیم شده است. در تصویر زیر (a) و (c) منحنی گشتاور و جریان در گشتاور شکست پائین. (b) و (d) منحنی گشتاور و جریان در گشتاور شکست بالا مربوط به راه‌اندازی تک ضرب می باشند.

منحنی گشتاور و جریان در گشتاور شکست بالا

اختلاف بین گشتاور موردنیاز نوار نقاله با گشتاور راه‌اندازی حالت تک‌ضرب الکتروموتور، باعث ایجاد تنش مکانیکی در گیربکس‌ها، کوپلینگ‌ها و لیز خوردن تسمه‌ها می‌شود. درصورتی‌که این تنش کنترل نشود، هزینه‌های تعمیرات و نگه داری های بعدی به‌شدت افزایش پیدا خواهد کرد. گاهی اوقات از کوپلینگ های هیدرولیک یا سیال یا Fluid Coupling برای کاهش گشتاور منتقل شده از الکتروموتور به بار استفاده می‌شود اما این روش بسیار گران قیمت بوده و به تعمیرات زیادی نیاز دارد.

راه‌اندازی ستاره مثلث نوار نقاله

ازآنجایی‌که گشتاور موردنیاز نوار نقاله در لحظه ی استارت مساوی یا کمی بیشتر از گشتاور نامی الکتروموتور است، نمی‌توان از حالت ستاره مثلث در راه‌اندازی این تأسیسات استفاده کرد. این نکته در تصویر زیر و بخش گشتاور شکست یا راه‌اندازی بالا به‌خوبی نمایش داده شده است. همان‌گونه که مشاهده می‌کنید در حالت ستاره گشتاور تولید شده کمتر از گشتاور موردنیاز بار بوده و راه‌اندازی انجام نخواهد شد. در تصویر زیر (a) و (c) منحنی گشتاور و جریان در گشتاور شکست پائین. (b) و (d) منحنی گشتاور و جریان در گشتاور شکست بالا مربوط به راه‌اندازی ستاره مثلث می باشد.

منحنی گشتاور و منحنی جریان

جهت مطالعه ده ها مقاله ی تخصصی دیگر، بخش مقالات راه اندازی موتور سه فاز را مشاهده کنید.

استفاده از سافت‌استارتر در راه اندازی نوار نقاله

یکی از مزایای اصلی سافت‌استارتر، تنظیم گشتاور راه‌اندازی با توجه به نوع تأسیسات است. در راه‌اندازی نوار نقاله حتی اگر گشتاور راه‌اندازی سافت‌استارتر را روی حداقل تنظیم کنیم، نیروی تولید شده توسط الکتروموتور برای استارت تأسیسات کافی خواهد بود. این مورد را می‌توانید در تصویر زیر برای هردو بخش گشتاور شکست بالا و پائین مشاهده کنید.

راه اندازی نوار نقاله با سافت استارتر

به عبارت ساده‌تر استفاده از سافت‌استارتر باعث کنترل گشتاور راه‌اندازی و در نتیجه کاهش تنش های مکانیکی خواهد شد. در نتیجه این مزیت باعث افزایش طول عمر کوپلینگ ها، گیربکس ها، عدم لیز خوردن تسمه ها و کاهش هزینه‌های تعمیرات و نگهداری می‌گردد. فقط به این نکته توجه کنید که با استفاده از سافت‌استارتر، جریان راه‌اندازی ممکن است به 3 تا 4 برابر مقدار جریان نامی الکتروموتور برسد. طبق معمول برای انتخاب سافت‌استارتر مناسب ابتدا باید نوع استارت را از بین دو حالت راه‌اندازی نرمال یا راه‌اندازی سنگین مشخص کنیم.

راه‌اندازی نوار نقاله با طول و بار کم در گروه استارت نرمال قرار می‌گیرد. به عبارت ساده‌تر برای نوارهایی که راه‌اندازی آن‌ها به‌صورت تک‌ضرب کمتر از 5 ثانیه زمان نیاز دارد، می‌توان ازسافت‌استارتر با توان برابر الکتروموتور استفاده کرد.

مطالبی که در حال مطالعه ی آن هستید به صورت تصویری در دوره جامع راه اندازی و حفاظت موتور سه فاز آموزش داده شده است. در این دوره تصویری روش پلاک خوانی موتور، شناخت اصول حفاظت، شناخت تجهیزات راه اندازی و محاسبه سایز آن ها آموزش داده شده است. در بخش عملی می توانید سیم بندی راه اندازی های کنتاکتوری مانند تک ضرب، چپ گرد و راست گرد، ستاره مثلث به همراه نصب و سیم بندی 6 برند سافت استارتر زیمنس، اشنایدر، ABB، دانفوس، اوکام و سانترنو را مشاهده کنید. قسمت آخر دوره مربوط به بازدید از تاسیسات و تابلو برق های مختلف و بررسی چیدمان تجهیزات و سایز آن ها در تابلو برق است. جهت کسب اطلاعات بیشتر در خصوص این دوره می توانید صفحه آموزش جامع راه اندازی و حفاظت موتورهای سه فاز را مشاهده کنید.

اگر نوار نقاله طول بالایی داشته و یا تحت بار کامل راه‌اندازی شود، زمان استارت بسیار طولانی خواهد شد. در صورت وجود چنین شرایطی باید از سافت‌استارتر طراحی شده برای راه‌اندازی‌های سنگین یا Heavy Duty استفاده کنید. درصورتی‌که این مدل از سافت‌استارتر در دسترس شما نیست، می‌توانید آن را با سافت‌استارتر نرمال اما یک سایز بزرگ‌تر از توان موتور جایگزین کنید. در نظر داشته باشید که در راه‌اندازی‌های سنگین و با زمان طولانی، سیستم اضافه‌بار باید از نوع کلاس 30 باشد.

نوار نقاله

برای راه‌اندازی نوارهای نقاله با سافت استارتر پیشنهاد می‌شود از این تنظیمات استفاده کنید. قابل ذکر است که در نوارهای حامل مواد حساس، باید از توقف نرم یا Soft Stop نیز استفاده کنیم.

  • زمان راه‌اندازی یا Start Ramp : حدود 10 ثانیه
  • زمان توقف یا Stop Ramp: صفر. در صورت جابجایی اشیاء حساس و شکننده می‌توان این زمان را روی 10 ثانیه تنظیم کرد.
  • ولتاژ اولیه یا Initial Voltage : حدود 40 درصد

این مقاله تا چه حد برای شما مفید بود؟

میانگین امتیاز 4.3 / 5. تعداد رای: 4

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *