موتور استارتر

موتور استارتر در راه اندازی تک ضرب

موتور استارتر از یک MPCB یا کلید محافظ موتور مکانیزم قطع و وصل دستی، کنتاکتور، رله‌ی الکترونیک حفاظتی و مرکز کنترل دیجیتال با قابلیت ارتباط با شبکه‌های صنعتی تشکیل شده است. برای راه اندازی به صورت تک ضرب در یک یا دو جهت می‌توان از موتور استارترها نیز استفاده کرد. این راه اندازی مخصوص الکتروموتورهای کوچکی است که تک فاز و سه فاز به صورت یک جهت Non-Reversing یا هردو جهت راستگرد و چپ گرد Reversing هستند. طبق تصویر زیر، تمام تجهیزات فوق در یک بدنه قرار گرفته و به راحتی روی انواع سیستم باسبار یا ریل‌های 35 میلی متری نصب می‌شوند.

در ویدئوی زیر منوال موتور استارتر را معرفی میکنیم:

علاوه بر کاهش ابعاد و زمان مونتاژ این استارتر، یک مرکز کنترل دیجیتال در آن وجود دارد که بخش‌های حفاظت، اندازه‌گیری و ارتباط با تجهیزات دیگر مانند انواع PLC را مدیریت می‌کند. اجزای تشکیل دهنده‌ی موتور استارتر در برخی برندها به صورت ماژولار ساخته شده و به سادگی می‌توان آن‌ها را تعویض کرده و یا ارتقاء داد. موتور استارترها بر اساس توان الکتروموتور انتخاب شده و در تابلو برق نصب می‌شوند. کافی است مدار قدرت این تجهیز را دایر کرده و پارامترهای حفاظتی را تنظیم کنید. برای کنترل موتور استارتر می‌توان شیوه‌ی قدیمی مدار فرمان مثلا استارت و استپ را انتخاب کرده و یا در صورت امکان از طریق شبکه‌های صنعتی به انواع کنترلر متصل شد.

ویدئوی زیر برگرفته از دوره جامع راه اندازی و حفاظت موتورهای سه فاز است:

قابل ذکر است که استارترها در مدل‌های متنوعی مانند استاندارد، پیشرفته و مولتی فانکشن طراحی شده و دارای قابلیت‌های متنوعی هستند. به‌عنوان‌مثال می‌توان چندین موتور استارتر پیشرفته یا مولتی فانکشن را از طریق یک باس ارتباطی مانند RS-485 به یکدیگر متصل کرده و تمام آن‌ها را توسط یک PLC با پروتکل‌های مختلف کنترل کرد. علاوه‌بر این امکان کوردینه سازی این دستگاه  به عنوان حفاظت بالا دست و کنتاکتور اصلی با انواع سافت استارتر و درایو نیز وجود دارد. برای درک بهتر از قابلیت‌های این دستگاه در تصویر زیر مدار داخلی یک نمونه استارتر استاندارد بدون تغییر جهت گردش از برند اشنایدر آورده شده‌است. وجود خط چین بین بخش‌های حفاظتی، مکانیزم قطع و وصل و مرکز کنترل به معنی وابستگی الکتریکی یا مکانیکی این بخش‌ها به یکدیگر است.

اجزای تشکیل دهنده موتور استارتر

مطالبی که در حال مطالعه ی آن هستید به صورت تصویری در دوره جامع راه اندازی و حفاظت موتور سه فاز آموزش داده شده است. در این دوره تصویری روش پلاک خوانی موتور، شناخت اصول حفاظت، شناخت تجهیزات راه اندازی و محاسبه سایز آن ها آموزش داده شده است. در بخش عملی می توانید سیم بندی راه اندازی های کنتاکتوری مانند تک ضرب، چپ گرد و راست گرد، ستاره مثلث به همراه نصب و سیم بندی 6 برند سافت استارتر زیمنس، اشنایدر، ABB، دانفوس، اوکام و سانترنو را مشاهده کنید. قسمت آخر دوره مربوط به بازدید از تاسیسات و تابلو برق های مختلف و بررسی چیدمان تجهیزات و سایز آن ها در تابلو برق است. جهت کسب اطلاعات بیشتر در خصوص این دوره می توانید صفحه آموزش جامع راه اندازی و حفاظت موتورهای سه فاز را مشاهده کنید.

طبق تصویر زیر، جهت تغییر جهت گردش الکتروموتورهای سه فاز با موتور استارتر می‌توان از یک ماژول سفارشی تحت عنوان Reverser Block استفاده کرده و جای دوفاز را به صورت داخلی عوض کرد. در استارترهایی که با اصطلاح دو جهته یا Reversing شناخته می‌شوند این بخش به صورت داخلی وجود داشته و نیازی به تهیه‌ی ماژول جداگانه نیست.

ماژول reversing

جهت مطالعه ده ها مقاله ی تخصصی دیگر، بخش مقالات راه اندازی موتور سه فاز را مشاهده کنید.

در مدل‌های مولتی فانکشن قابلیت‌های ارتباطی و حفاظتی بیشتر شده و می‌توان از استارتر در تاسیسات بسیار حساس استفاده کرد. در تصویر زیر شمای کلی نحوه‌ی کار استارتر مولتی فانکشن اشنایدر و بخش‌های داخلی آن را مشاهده می‌کنید.

شمای نحوه کار استارتر اشنایدر

مقایسه بی متال و منوال موتور استارتر

در ویدئوی زیر که برگرفته از دوره جامع راه اندازی و حفاظت موتور است این دو تجهیز را مقایسه میکنیم:

این مقاله تا چه حد برای شما مفید بود؟

میانگین امتیاز 0 / 5. تعداد رای: 0

2 پاسخ
    • مثلث زرد
      مثلث زرد گفته:

      سلام وقت بخیر. بله وجود داره ولی خیلی قیمت بالایی داره. می تونید از رله های مستقل استفاده کنید و اونها رو باهم ترکیب کنید. مثلا یک ترمیستور، کنترل فاز، بریکر محافظ موتور و غیره

      پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *