تست مقاومت عایقی موتور

تست مقاومت عایقی موتور با میگر

در این مقاله با تست مقاومت عایقی موتور سه فاز، تست سیم پیچ موتور سه فاز با میگر و نحوه اتصال میگر به موتور آشنا می شویم. از انواع الکتروموتور در تاسیسات الکتریکی مانند لوازم خانگی، لوازم پزشکی، صنعتی و غیره استفاده می شود. الکتروموتورها را می توان از نظر نوع ولتاژ، میزان ولتاژ، توان، روش کار و غیره دسته بندی کرد. الکتروموتورها با ولتاژ متناوب، مستقیم یا هردو کار می کنند.
از نظر سطح ولتاژ دسته بندی های فشار ضعیف، متوسط و فشار قوی وجود دارد. به عنوان مثال الکتروموتورهای تا 1000 ولت جریان متناوب از گروه فشار ضعیف هستند. دسته بندی گروه های ولتاژی بر اساس استانداردها متفاوت است.
الکتروموتورهای جریان متناوب از نظر تعداد فاز، روش راه اندازی، ساختار روتور و غیره نیز به گروه های بسیار زیادی تقسیم می شوند. این دسته بندی در الکتروموتورهای DC محدود ولی متفاوت است. الکتروموتورهای جریان مستقیم پیچیده تر از مدل های متناوب هستند.
تعداد و محل قرارگیری سیم پیچ الکتروموتورها بر اساس مدل آن ها تعیین می شود. به عنوان مثال موتورهای یونیورسال، سنکرون و رتور رینگی از گروه متناوب دارای سیم پیچ روتور و استاتور هستند. بهره برداری از این الکتروموتورها با مدل های قفس سنجابی یکسان نیست. الکتروموتورهای قفس سنجابی فاقد سیم پیچ روتور بوده و ساختمان آن ها بسیار ساده است. هر یک از این الکتروموتور دارای ساختمان متفاوتی بوده و به شکل های خاصی تست می شوند.

تست های الکتروموتور

تست های مربوط به الکتروموتور را می توان به دو بخش الکتریکی و مکانیکی تقسیم کرد. تست های الکتریکی به صورت آنلاین و آفلاین انجام شده و نیاز به تجهیزات اندازه گیری دارند. تست های آنلاین مربوط به اندازه گیری کمیت های موتور مانند ولتاژ، جریان، توان و غیره بوده و حین کارکرد موتور صورت می گیرد. برای انجام تست های آنلاین به ولت متر، آمپرمتر، پاورمتر و دستگاه های مشابه نیاز است.
تست های آفلاین در بی برقی کامل انجام شده و شامل اندازه گیری مقاومت اهمی سیم پیچ، مقاومت عایقی، مشخص کردن سربندی، کلاف ها و غیره می شود.  قبل از اندازه گیری کمیت های الکتریکی و تست الکتروموتورها باید به ساختمان و تعداد سیم پیچ آن ها توجه شود.
اندازه گیری مقاومت عایقی یکی از تست های الکتریکی مربوط به الکتروموتورها است. تست مقاومت عایقی موتورها بسیار مهم بوده و به شکل های پذیرش، برنامه ریزی شده، عیب یابی، مطالعاتی و پس از تعمیرات انجام می شود. در این بخش تست عایقی یا اندازه گیری مقاومت عایقی در الکتروموتورهای جریان متناوب بررسی خواهد شد.
تست عایقی موتور سه فاز

هدف از تست عایقی در انواع الکتروموتور

تست عایقی را می توان به دو شکل برنامه ریزی شده و حوادثی انجام داد. تست های برنامه ریزی شده جهت پذیرش، پس از تعمیرات یا مشخص کردن روند بهره برداری انجام می شوند. تست پذیرش برای تائید خرید و تست تعمیرات جهت صدور مجوز نصب الکتروموتور صورت می گیرد. نتیجه ی مثبت این تست به معنی امکان خرید، نصب و برقداری الکتروموتور خواهد بود. تست های برنامه ریزی شده حین نگهداری در انبار نیز انجام می شوند.  معمولا این تست ها مربوط به الکتروموتورهای بسیار مهم بوده و شرایط نگهداری مانند دما و رطوبت را تعیین می کند.
تست های حین بهره برداری به صورت منظم و در بازه های خاصی انجام می شوند. این تست ها روند پیری عایق و نیاز الکتروموتور به تعمیرات را مشخص خواهد کرد. الکتروموتورهای در حال بهره برداری ممکن است به رطوبت زدایی، تقویت عایق یا تعویض سیم پیچ نیاز داشته باشند.
تست عایقی به شکل حوادثی نیز انجام می شود. به عنوان مثال عملکرد سیستم های حفاظتی و خروج یک الکتروموتور از مدار را تصور کنید. این حادثه می تواند بعلت اشکال در کابل، الکتروموتور یا دیگر تجهیزات سری باشد. در چنین شرایطی می توان از تست عایقی استفاده کرده و بخش معیوب را شناسایی کرد. به صورت کلی هدف از تست عایقی در الکتروموتورها به این شرح است:

  • اندازه‌گیری مقاومت عایقی تمام سیم‌پیچ‌ها نسبت به زمین یا بدنه
  • اندازه گیری مقاومت عایقی یکی از سیم پیچ ها نسبت به زمین یا بدنه
  • اندازه‌گیری مقاومت عایقی یکی از سیم‌پیچ ها نسبت به سیم‌پیچ‌های یکدیگر

روش تست مقاومت عایقی موتورهای AC

برای تست مقاومت عایقی موتور به یک میگر با ولتاژ مناسب نیاز است. ولتاژ میگر باید با ولتاژ نامی الکتروموتور متناسب باشد. برای تست عایقی الکتروموتورهای فشار ضعیف می توان از میگرهای تا 1 کیلو ولت استفاده کرد. میگرهای بالاتر از 1 کیلو ولت برای اندازه گیری مقاومت عایقی الکتروموتورهای فشار متوسط استفاده می شوند. به صورت کلی ولتاژ تست یا خروجی میگر به این شکل دسته بندی می شود:

  • ولتاژ 500 برای الکتروموتورهای زیر 1 کیلو ولت
  • ولتاژ 1000 ولت و بیشتر برای الکتروموتورهای بالای 1 کیلو ولت

اندازه گیری مقاومت عایقی در الکتروموتورهای کوچک به صورت نقطه ای انجام می شود. در این تست فقط میزان مقاومت عایقی پس از 30 یا 60 ثانیه ثبت خواهد شد. مقاومت عایقی نقطه ای به ضریب اصلاح دما و رطوبت نیاز دارد. حین تست باید این اطلاعات ثبت شده و تاثیر آن ها روی مقدار اندازه گیری شده اعمال گردد. در الکتروموتورهای کوچک نمی توان اندیس های بدون نیاز به ضریب اصلاح مانند DAR و PI را محاسبه کرد. تست های مستقل از شرایط محیطی اغلب برای الکتروموتورهای بزرگ انجام می شود.

اتصال میگر به الکتروموتور سه فاز

موتور سه فاز قفس سنجابی دارای سه گروه سیم پیچ است. هر گروه سیم پیچ دارای 2 ترمینال بوده و در مجموع 6 ترمینال در جعبه ی اتصال موتور وجود دارد. ورودی یا ابتدای کلاف ها با حروف U1-V1-W1 و خروجی آن ها با حروف U2-V2-W2 مشخص می شود. قابل ذکر است که سیم پیچ های موتور قفس سنجابی فقط در استاتور قرار دارند. موتورهای روتور رینگی و سنکرون علاوه سیم پیچ استاتور دارای سیم پیچ های رتور نیز هستند. در این بخش روش تست سیم پیچ استاتور در موتورهای قفس سنجابی شرح داده می شود.
موتور سه فاز قفس سنجابی به شکل های مختلفی به شبکه برق متصل و راه اندازی می شود. ساده ترین حالت راه اندازی موتور سه فاز به شکل تک ضرب است. جهت آشنایی بیشتر مقاله روش های راه اندازی موتور سه فاز را مطالعه کنید. در این حالت اتصال موتور به صورت ستاره یا مثلث دائم خواهد بود. برای راه اندازی موتور توسط سافت استارتر و درایو نیز از اتصال دائم استفاده می شود. سربندی ستاره یا مثلث دائم توسط فلز های داخل جعبه ترمینال صورت می گیرد. نحوه قرارگیری این فلزها برای اتصال ستاره و مثلث در تصویر زیر آورده شده است.

به منظور کاهش جریان راه اندازی از روش ستاره مثلث نیز استفاده می شود. در این حالت موتور به شکل ستاره راه اندازی شده و پس از گذشت زمان به حالت مثلث سوئیچ می شود. در اتصال ستاره مثلث باید تمام فلزهای داخل جعبه ترمینال باز شود. تاکید می شود که روش اتصال موتور به شبکه باید طبق اطلاعات درج شده روی پلاک آن باشد. اتصال اشتباه باعث کاهش گشتاور یا سوختن الکتروموتور خواهد شد.
تست مقاومت عایقی موتورهای فشار ضعیف اغلب به شکل دو سیمه انجام شده و نیازی به سیم گارد نیست. برای اتصال سیم های لاین و ارت میگر می توان از سه روش استفاده کرد. در واقع اندازه گیری مقاومت عایقی سیم پیچ های موتور سه فاز قفس سنجابی به سه شکل زیر انجام می شود:

  • اندازه گیری مقاومت کل سیم پیچ ها نسبت به بدنه
  • اندازه گیری مقاومت یک سیم پیچ نسبت به بدنه
  • اندازه گیری مقاومت عایقی یک سیم پیچ نسبت به سیم پیچ های دیگر

تست عایقی تمام سیم پیچ ها نسبت به بدنه

ولتاژ خروجی میگر می تواند به سیستم های اندازه گیری، نمایشی و راه اندازهای الکترونیک مانند سافت استارتر و درایو آسیب وارد کند. جهت جلوگیری از صدمات احتمالی باید کابل های الکتروموتور را قبل از تست باز کنید. توصیه می شود اینکار را از سمت الکتروموتور انجام دهید. باز کردن کابل باعث حذف مقاومت عایقی آن از نتیجه ی تست و افزایش دقت می شود.
در برخی شرایط مانند تست پمپ های شناور نمی توان کابل را از سمت الکتروموتور جدا کرد. مقاومت اندازه گیری شده در این شرایط مربوط به الکتروموتور و کابل های رابط خواهد بود. در صورت باز کردن کابل ها از سمت تابلو برق باید دقت کنید تا آن ها با قسمت های فلزی ارتباطی نداشته باشند.
توصیه می شود که در مسیر کابل موتور از یک ایزولاتور استفاده کنید. ایزولاتور یک کلید فاقد حفاظت بوده و در شرایط خاص مانند تعمیرات و تست ها قطع می شود. برای نصب ایزولاتور نزدیک ترین محل به الکتروموتور را انتخاب کنید. وجود ایزولاتور باعث صرفه جویی در زمان اتصال میگر و افزایش ایمنی در خلال تست خواهد شد.

برخی از ایزولاتورها مجهز به سیستم لاک اوت بوده و به راحتی قفل گذاری می شوند. لاک سیستم های قطع کننده می تواند با قفل آویز یا سوئیچ های تعبیه شده در آن انجام شود. قفل گذاری روی سوئیچ ها از وصل بدون هماهنگی و رخ دادن حادثه جلوگیری می کند. تاکید می شود که هنگام ایزوله کردن موتور تمام نکات ایمنی را رعایت کرده و تست های بی برقی را انجام دهید.
برای تست عایقی تمام سیم پیچ ها نسبت به بدنه می توان از روش دو سیمه استفاده کرد. قبل از شروع تست باید اتصال زمین بدنه ی موتور کنترل شود. برای دست یابی به نتیجه صحیح باید بدنه ی موتور اتصال زمین شده باشد. در گام بعد باید تمام سیم پیچ های موتور به یکدیگر متصل شوند. اتصال سیم پیچ ها در مدل ستاره یا مثلث دائم توسط زبانه های فلزی داخل جعبه ترمینال انجام می شود. در مدار ستاره مثلث این زبانه وجود نداشته و باید تمام سیم پیچ ها را به یکدیگر متصل کنید. توصیه می شود هر سه فاز ورودی موتور در حالت های ستاره، مثلث یا ستاره مثلث را قبل از تست عایقی اتصال کوتاه کنید.
اندازه گیری مقاومت عایقی تمام سیم پیچ ها نسبت به زمین به شکل دو سیمه بوده و از سیم های لاین و ارت میگر استفاده می شود. سیم لاین را به مجموع سیم پیچ ها و سیم ارت را به بدنه موتور متصل کنید. توجه داشته باشید که سیم ارت میگر باید به قسمت مشخص شده برای اتصال زمین در جعبه ترمینال متصل شود. در واقع ارت میگر با ارت حفاظتی موتور به یکدیگر وصل خواهند شد. اتصال سیم ارت به بدنه ی رنگ شده یا شفت موتور باعث اختلال در اندازه گیری خواهد شد.
در تصویر زیر روش اتصال میگر به موتورهای ستاره و مثلث دائم را مشاهده می کنید. در اتصال ستاره یک سمت سیم پیچ ها توسط زبانه های فلزی اتصال کوتاه شده است. توصیه می شود سیم لاین میگر را به این قسمت متصل کنید. در اتصال مثلث دائم سیم پیچ ها بایک دیگر سری شده و تشکیل یک حلقه را می دهند. اتصال میگر به هر یک از ترمینال های موتور مثلث بدون مورد است. پس از اتصال میگر و انتخاب ولتاژ مناسب باید دکمه تست را فشار دهید. برای دست یابی به بهترین نتیجه بهتر است حدود 30 تا 60 ثانیه دکمه ی تست را نگه داشته یا لاک کنید.

مقاومت عایقی اندازه گیری شده در حادثه ها ممکن است بسیار پائین یا صفر باشد. در چنین شرایطی باید تمام اتصالات موتور باز شده و تست تکرار شود. تاکید می شود که در صورت پائین بودن مقاومت عایقی موتور نباید آن را برقدار کنید. در الکتروموتورهای آسیب دیده می توان از تست سیم پیچ ها نسبت به یکدیگر استفاده کرده و کلاف یا فاز معیوب را شناسایی کرد.
اگر مقاومت مقدار قابل قبولی داشت، آن را ثبت کرده و از ضرایب اصلاح استفاده کنید. توجه داشته باشید که تست های برنامه ریزی شده باید در شرایط یکسان انجام شوند. در صورت یکسان نبودن دما و رطوبت باید از ضرایب اصلاح استفاده کرده و مقادیر را با اندازه گیری های قبلی مقایسه کنید. روند کاهشی مقاومت با گذشت زمان به معنی پیری عایق الکتروموتور است. پس از انجام تست حتما کابل ها و اتصالات را به حالت اول برگردانید.

تست عایقی یک گروه سیم پیچ نسبت به بدنه

اتصال فاز به زمین کابل یا فاز به بدنه الکتروموتور باعث قطع یک فیوز، عملکرد بریکر نشتی جریان، عملکرد رله های ارت فالت یا عملکرد رله اضافه بار خواهد شد. عملکرد سریع تجهیزات حفاظتی به معنی کاهش شدید مقاومت عایقی و حتی شکست آن در یکی از فازها است. در صورت پائین بودن مقاومت نقطه ی اتصال می توان از اهم متر برای شناسایی منشاء خطای فاز به زمین استفاده کرد. در این شرایط باید کابل و الکتروموتور به صورت مجزا تست شوند. برای تست فاز به فاز کابل ها باید دو سمت آن را باز کنید. تست کابل در قسمت های بعدی شرح داده می شود.
بالا بودن مقاومت نقطه ی اتصال به بدنه باعث عملکرد نامنظم تجهیزات حفاظتی می شود. در صورت بالا بودن مقاومت نقطه ی اتصال نمی توان از اهم متر برای تشخیص خطای فاز به زمین یا بدنه استفاده کرد. همانطور که می دانید قسمت اندازه گیری مقاومت در مولتی مترها دارای جریان و ولتاژ پائینی است. میگر دارای ولتاژ بالایی بوده و به خوبی می تواند این گونه از خطاها را شناسایی کند.
برای تشخیص ایراد موتور می توان مقاومت عایقی تمام سیم پیچ های آن را نسبت به بدنه تست کرد. این تست فاز معیوب را مشخص نکرده و نتیجه ی آن به صورت خوب یا بد است. در صورت پائین بودن مقاومت تمام سیم پیچ ها نسبت به بدنه باید آن ها تفکیک کرده و تست را تکرار کنید. با این روش می توان گروه سیم پیچ یا فاز معیوب الکتروموتور را مشخص کرد. تست عایقی یک گروه از سیم پیچ ها نسبت به بدنه اغلب در کارگاه های سیم پیچی و جهت رفع عیب الکتروموتور انجام می شود.
برای تست یک کلاف باید ابتدا و انتهای آن را از سیم پیچ های دیگر جدا کنید. پس از ایزوله کردن یک گروه از سیم پیچ می توان مقاومت عایقی آن را نسبت به بدنه اندازه گیری کرد. برای اندازه گیری مقاومت عایقی نسبت به بدنه باید فاز مورد نظر را به سیم لاین و بدنه ی الکتروموتور را به سیم ارت متصل کنید.
در تصویر زیر تست کلاف W موتور ستاره نسبت به بدنه را مشاهده می کنید. ایزوله کردن کلاف W فقط با باز کردن نوار فلزی مربوط به آن انجام می شود. نوار فلزی ممکن است روی ابتدا یا انتهای کلاف ها باشد. این نکته در بخش میانی تصویر نمایش داده شده است. در راه اندازی ستاره می توان ورودی یا خروجی سیم پیچ ها را اتصال کوتاه کرد. هردوی این اتصال ها مورد پذیرش بوده و اختلالی در کار عادی موتور ایجاد نمی کند.
جهت افزایش دقت اندازه گیری می توان فازهای دیگر را به زمین یا سیم گارد متصل کرد. در حالت 3 سیمه، سیم لاین به فاز مورد نظر و سیم گارد به سیم پیچ های دیگر متصل خواهد شد. با استفاده از سیم گارد فقط مقامت عایقی سیم پیچ نسبت به بدنه تست شده و مقاومت آن نسبت به سیم پیچ های دیگر از نتیجه ی تست حذف خواهد شد. با اتصال زمین سیم پیچ های دیگر حین تست می توان شکست عایقی بین فازهای الکتروموتور و بدنه را تشخیص داد.
تست کلاف W موتور ستاره نسبت به بدنه
در تصویر اتصال مثلث دائم الکتروموتور سه فاز را مشاهده می کنید. برای تفکیک یک گروه از سیم پیچ های موتور مثلث باید حداقل دو نوار فلزی را باز کنید. همانطور که مشاهده می کنید برای ایزوله کردن سیم پیچ W ابتدا و انتهای آن از بخش های دیگر جدا شده است. تست مقاومت عایقی در موتور مثلث به شکل 2 و 3 سیمه قابل انجام می باشد. جهت افزایش دقت اندازه گیری می توانید سیم گارد را به دیگر سیم پیچ ها متصل کرده و یا آن ها را زمین کنید. توجه داشته باشید که در اتصال ستاره یا مثلث دائم نباید نوارهای فلزی باز شده با بدنه یا قسمت های دیگر تماس داشته باشند. هرگونه اتصال اضافی هنگام تست باعث اختلال در اندازه گیری خواهد شد.
اتصال مثلث دائم الکتروموتور سه فاز

تست عایقی یک گروه سیم پیچ نسبت به سیم پیچ های دیگر

در صورت رخ دادن خطای دوفاز ممکن است سیم پیچ ها به یکدیگر یا به یکدیگر و زمین متصل شده باشند. در چنین شرایطی توصیه می شود تمام نوارهای فلزی را باز کرده و سیم پیچ ها را نسبت به یکدیگر تست کنید. برای اندازه گیری مقاومت عایقی یک سیم پیچ نسبت به فاز دیگر از روش 2 و 3 سیمه استفاده می شود. در روش دو سیمه باید سیم لاین به یک کلاف و سیم ارت به یک کلاف دیگر متصل شود. جهت افزایش دقت می توانید فاز متصل شده به ارت میگر و فاز آزاد را اتصال زمین کنید. استفاده از سیم گارد در صورت قرار داشتن موتور روی یک سطح عایق ممکن است. در این روش باید سیم زمین بدنه جدا شده و بجای آن سیم گارد میگر متصل شود. اندازه گیری 2 سیمه در تصویر نمایش داده شده است.
اندازه گیری مقاومت عایقی یک سیم پیچ نسبت به فاز دیگر از روش 2 سیمه

تست عایقی سیم پیچ رتور

برخی از الکتروموتورهای دارای سیم پیچ رتور یا اصطلاحا سیم پیچ میدان هستند. از تست عایقی می توان برای اندازه گیری مقاومت سیم پیچ رتور نیز استفاده کرد. قبل از تست مقاومت عایقی موتورهای جاروبک دار باید تمام ادوات الکترونیک متصل شده به آن را جدا کنید. این کار در تست ژنراتورها بسیار مهم بوده و از خسارت های احتمالی جلوگیری می کند. در ادامه و طبق تصویر ترمینال های استاتور، بدنه، شفت موتور و ارت میگر را زمین کنید.
قبل از اتصال میگر توصیه شده است که سیم پیچ میدان را با اتصال زمین تخلیه کنید. پس از تخلیه، اتصال زمین سیم پیچ میدان را باز کرده و آن را به ترمینال لاین میگر متصل کنید. تست سیم پیچ رتور باید بر اساس ولتاژ آن انجام شود. اعمال ولتاژهای بسیار بالا باعث شکست عایقی در این سیم پیچ خواهد شد.
زمین کردن ترمینال های استاتور، بدنه، شفت موتور و ارت میگر

جهت مطالعه ده ها مقاله ی تخصصی دیگر، بخش مقالات اندازه گیری الکتریکی را مشاهده کنید.

حداقل مقاومت عایقی قابل قبول در الکتروموتورها

تست مقاومت عایقی در موتورهای فشار ضعیف معمولا به صورت خوب و بد انجام می شود. در شرایط خوب میزان مقاومت عایقی بسیار بالا و گاها از دامنه اندازه گیری میگر نیز بیشتر خواهد بود. در چنین شرایطی ممکن است عبارت OL یا خارج از محدوده را روی میگرهای دیجیتال مشاهده کنید. نمایش عبارت خارج از محدوده هنگام تست عایقی نگران کننده نبوده و کیفیت مناسب عایق را نمایش می دهد. برای جلوگیری از خطا حتما میگر را با اتصال سیم های لاین و ارت به یکدیگر تست کنید. این کار باعث نمایش مقاومت صفر روی میگر خواهد شد.

در ادامه چند جدول و فرمول برای حداقل مقاومت عایقی قابل قبول در الکتروموتورها آورده شده است. این مقادیر کاملا با یکدیگر متفاوت بوده و نشان دهنده ی عدم وجود یک استاندارد دقیق در این زمینه هستند. بهترین روش برای کنترل مقاومت عایقی الکتروموتور، اندازه گیری آن قبل از بهره برداری و تست های برنامه ریزی شده است. با تست پذیرش و تست های برنامه ریزی شده می توان منحنی عایق و سرعت پیر شدن آن را ترسیم کرد.

جدول زیر بیان کننده مقاومت عایقی قابل پذیرش در الکتروموتورها طبق استاندارد IEEE43 است. این استاندارد سیم پیچ ها را از نظر سال ساخت و شکل دسته بندی کرده است.

مقاومت عایقی بر اساس مگا اهم شرح
\({IR}_{min}\mathrm{=}KV\mathrm{+1}\) برای اغلب سیم پیچ های ساخته شده قبل از سال 1970، تمام سیم پیچ های میدان و نمونه هایی که شرح داده نشده اند.
\({IR}_{min}\mathrm{=100}M\mathit{\Omega}\) برای اغلب آرمیچرهای مستقیم و سیم پیچ های متناوب ساخته شده بعد از سال 1970 به شکل Form Wound Coil
\({IR}_{min}\mathrm{=5}M\mathit{\Omega}\) برای اغلب ماشین ها با سیم پیچ استاتور به شکل Random-Wound و بوبین های به شکل Form-Wound کمتر از 1 کیلو ولت

طبق جدول بالا مقاومت عایقی الکتروموتور 11 کیلو ولت سه فاز ساخته شده قبل از سال 1970 باید حدود 11+1 یعنی 12 مگا اهم باشد. این مقدار در محصولات ساخته شده بعد از سال 1970 معادل 100 مگا اهم است. این استاندارد برای موتورهای فشار ضعیف نیز صادق است. به عنوان مثال یک موتور 415 ولت سه فاز باید مقاومت عایقی 1+0.415 یا حدود 1.5 مگا اهم داشته باشد. در استاندارد IEEE43 حداقل مقاومت عایقی قابل قبول این تیپ موتورها 5 مگا اهم بیان شده است.

استاندارد  IS732 حداقل مقاومت عایقی برای الکتروموتورها را با فرمول زیر تعیین می کند. طبق این فرمول میزان مقاومت عایقی به ولتاژ فاز با فاز و توان الکتروموتور بر اساس کیلو وات بستگی دارد.

\[\frac{\boldsymbol{\mathrm{20}}\mathrm{\times }\boldsymbol{Voltage}~\mathrm{(}\boldsymbol{p}\mathrm{-}\boldsymbol{p}\mathrm{)}}{\boldsymbol{\mathrm{1000}}\mathrm{+}\boldsymbol{\mathrm{2}}\mathrm{\times }\boldsymbol{KW}}\]

ولتاژ نامی الکتروموتور، ولتاژ میگر و حداقل مقاومت عایقی قابل قبول الکتروموتورهای فشار ضعیف و فشار متوسط براساس NETA ATS 2007 بخش 7.15.1 در جدول زیر آورده شده است. استاندارد ولتاژی درج شده در این جدول با شبکه برق این یکسان نیست.

ولتاژ نامی الکتروموتور ولتاژ تست DC حداقل مقاومت عایقی MΩ
250 500 25
600 1000 100
1000 1000 100
2500 1000 500
5000 2500 1000
8000 2500 2000
15000 2500 5000
25000 5000 20000
34500 15000 100000

جدول زیر مربوط به مقاومت عایقی الکتروموتورهای شناور در چهار شکل مختلف است. دو سطر اول مربوط به الکتروموتورهای خارج از چاه و دو سطر بعدی مربوط به الکتروموتورهای داخل چاه می باشد. منبع این جدول مشخص نبوده و توصیه می شود مقادیر از شرکت سازنده استعلام شده یا در اولین بهره برداری اندازه گیری شود.

موتور بیرون از چاه و بدون کابل مقاومت عایقیMΩ
الکتروموتور جدید بیرون از چاه و بدون کابل 20
الکتروموتور کار کرده بیرون از چاه و بدون کابل که می تواند دوباره نصب شود 10
الکتروموتور جدید داخل چاه به همراه کابل 2
الکتروموتور کار کرده داخل چاه به همراه کابل که می تواند دوباره بهره برداری شود 0.5

این مقاله تا چه حد برای شما مفید بود؟

میانگین امتیاز 3.4 / 5. تعداد رای: 19

10 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *