سافت استارتر آنالوگ زیمنس

سافت استارتر آنالوگ زیمنس

برندها و مدل‌های بسیار متنوعی از سافت استارتر آنالوگ در بازار موجود است. در این مقاله سیم بندی سری 30 و 40 از گروه 3RW برند زیمنس با تغذیه‌ی متناوب و مستقیم بررسی‌شده است. این گروه از سافت ‌استارترها بسیار ساده و کاربردی هستند.

1.کنترل با سوئیچ سافت استارتر آنالوگ

در ساده‌ترین حالت می‌توان با یک سوئیچ سافت‌استارتر را راه‌اندازی و متوقف کرد. این روش می‌تواند با قطع و وصل ورودی فرمان و یا قطع و وصل تغذیه به همراه ورودی فرمان انجام شود. برای شروع در تصویر زیر دیاگرام بخش قدرت و فرمان سافت ‌استارتر آنالوگ سری 30 که با یک سوئیچ کنترل می‌شود را مشاهده می‌کنید.

در بخش قدرت از یک بریکر برای حفاظت اضافه جریان شامل اتصال کوتاه و اضافه‌بار استفاده‌شده است. در نظر داشته باشید که در این مدار کوردینه سازی بر اساس تیپ 1 انجام‌شده و تضمینی برای سلامت سافت‌استارتر هنگام رخ دادن اتصال کوتاه وجود ندارد.

طبق همین دیاگرام کنترل ولتاژ روی دو فاز انجام‌شده و بای‌پس به‌صورت داخلی وجود دارد. در ضمن این سافت ‌استارتر آنالوگ مجهز به سیستم حفاظت اضافه‌بار الکتروموتور به‌صورت داخلی نیست.

بخش کنترل این سافت‌استارتر بسیار ساده بوده و شامل ورودی تغذیه با ترمینال‌های A1 و A2، ورودی فرمان راه‌اندازی ( ترمینال In یا Start یا 1) و یک پلاتین فرمان با ترمینال‌های 13و 14 می‌باشد. در این مدل ولتاژ تغذیه و بخش کنترل یکسان است.

طبق دیاگرام مدار فرمان، سیم فاز یا L وارد کلید فیوز F1 شده و در ادامه به ترمینال A1 و ورودی سوئیچ S1 و پلاتین 14 متصل شده است. با توجه به اتصال مستقیم سیم نول یا N به ترمینال A2، در صورت بسته شدن کلید فیوز F1 تغذیه‌ی سافت‌استارتر دایر خواهد شد. وصل تغذیه‌ی سافت‌استارتر باعث روشن شدن چراغ Device به‌صورت سبز شده و دستگاه آماده‌ی راه‌اندازی خواهد بود. ممکن است با وصل تغذیه و به علت رخ دادن خطاهای قبلی، اشکال داخلی یا نامناسب بودن ولتاژ تغذیه چراغ Device با رنگ قرمز روشن شود.

بستن سوئیچ S1 به معنی صدور دستور راه‌اندازی بوده و سافت‌استارتر با تنظیمات ولتاژ و زمان راه‌اندازی شروع به کار می‌کند.

با پایان راه‌اندازی تیغه‌های بای‌پس داخلی بسته‌شده و تایرستورها از مدار خارج می‌شوند. تا زمانی که سوئیچ فوق بسته باشد، فرمان به ترمینال 1 متصل بوده و سافت‌استارتر به کار خود ادامه می‌دهد.

با قطع سوئیچ S1 فرمان راه‌اندازی حذف‌شده و ابتدا تیغه‌های بای‌پس جدا و در ادامه سافت‌استارتر متوقف خواهد شد. توقف در این مدل به‌صورت قطع تغذیه بوده و قابلیت‌های توقف نرم و انواع ترمز در این سافت‌استارتر وجود ندارد.

تنها پلاتین فرمان موجود در این سافت‌استارتر به‌صورت ON بوده و فانکشن آن قابل‌تغییر نیست.

در مدار فرمان فوق از این پلاتین برای روشن کردن یک چراغ سیگنال استفاده‌شده است. با وصل فرمان راه‌اندازی این پلاتین بسته‌شده و با قطع آن نیز باز می‌شود.

در بالای دیاگرام فرمان و بخش قدرت عدد (1) آورده شده است. این عدد به معنی کنترل ولتاژ مجاز قبل از وصل برق است. عدد (2) در کنار سوئیچ به معنی روش کنترل و عدد (3) در بخش قدرت به معنی کنترل کوردینه سازی بر اساس تیپ 1 یا 2 می‌باشد.

در این ویدئو که برگرفته از دوره جامع راه اندازی و حفاظت موتورهای سه فاز است با مشخصات ثبت شده روی پلاک سافت استارتر آنالوگ زیمنس آشنا می شویم. در نظر داشته باشید که قرائت اطلاعات روی پلاک و مطابقت دادن آن با وضعیت مدار یکی از وظایف شما به عنوان متخصص برق است. در این ویدئو و هنگام شرح مقادیر به از اصطلاح پلاتین ها یا کنتاکت ها استفاده شده است. این موارد بیشتر در خصوص کلیدها صادق بوده و بهتر بود از عبارت عناصر نیمه هادی استفاده می شد.

سافت‌استارترها ازنظر ولتاژ کنترل به مدل‌های مختلف تقسیم می‌شوند. به‌عنوان‌مثال بخش کنترل سافت‌استارترهای سری 3RW40 می‌تواند متناوب یا مستقیم باشد. در تصویر زیر دیاگرام‌های کنترل و قدرت سافت‌استارتر سری 40 با ولتاژ متناوب را مشاهده می‌کنید.

در بخش قدرت از یک بریکر برای حفاظت اضافه جریان شامل اتصال کوتاه و اضافه‌بار استفاده‌شده است. در نظر داشته باشید که در این مدار کوردینه سازی بر اساس تیپ 1 انجام‌شده و تضمینی برای سلامت سافت ‌استارتر هنگام رخ دادن اتصال کوتاه وجود ندارد.

طبق همین دیاگرام کنترل ولتاژ روی دو فاز انجام‌شده و بای‌پس به‌صورت داخلی وجود دارد. تنها تفاوت این سافت ‌استارتر با سری 30 وجود سیستم حفاظت اضافه‌بار به‌صورت داخلی است.

بخش فرمان این سافت‌استارتر کمی پیچیده‌تر بوده و شامل ترمینال‌های تغذیه A1 و A2، ورودی فرمان راه‌اندازی، یک پلاتین چنج‌آور خطا و دو پلاتین فرمان به‌صورت N.O می‌باشد. در این مدل فانکشن پلاتین‌های خطا و بای‌پس ثابت بوده ولی عملکرد پلاتین 13 و 14 می‌تواند به‌صورت On یا Run تنظیم شود.

ریست در این مدل قابل تنظیم بوده و می‌تواند یکی از حالت‌های ریموت، خودکار و دستی را داشته باشد. در این مثال برای استفاده از ریست ریموت یا از راه دور، یک سوئیچ با پلاتین N.C در مسیر تغذیه‌ی سافت‌استارتر قرار داده‌شده است.

عبارت >1.5s به معنی این است که برای ریست این پلاتین باید بیشتر از 1.5 ثانیه باز یا قطع شود. با وصل تغذیه و در صورت بسته بودن سوئیچ S2 سافت‌استارتر روشن خواهد شد. درصورتی‌که هیچ خطایی وجود نداشته باشد، چراغ Device با رنگ سبز روشن‌شده و سافت‌استارتر آماده‌ی دریافت فرمان راه‌اندازی خواهد بود.

با بستن شدن سوئیچ S1 فرمان راه‌اندازی صادرشده و سافت‌استارتر طبق تنظیمات ولتاژ اولیه، زمان و محدودیت جریان شروع به کار می‌کند.

صرف‌نظر از فانکشن On یا Run پلاتین 13 و 14 بلافاصله پس از راه‌اندازی بسته می‌شود. طبق تصویر با کامل شدن راه‌اندازی، بای‌پس داخلی بسته‌شده و پلاتین فرمان آن نیز با شماره‌های 23 و 24 تغییر وضعیت خواهد داد.

با قطع سوئیچ S1 فرمان راه‌اندازی حذف‌شده و ابتدا تیغه‌های بای‌پس جدا و در ادامه سافت‌استارتر متوقف خواهد شد. قابل‌ذکر است که با باز شدن بای‌پس داخلی، پلاتین فرمان آن نیز باز می‌شود.

با توجه به تنظیمات، توقف در این مدل می‌تواند به‌صورت قطع تغذیه ‌یا توقف نرم‌ انجام شود. به عبارت ساده‌تر تنظیم زمان توقف روی صفر به معنی قطع تغذیه است. تفاوت فانکشن On و Run در پلاتین 13 و 14 هنگام توقف مشخص می‌شود. اگر این پلاتین دارای فانکشن On باشد، بلافاصله پس از جدا شدن سوئیچ S1، تغییر وضعیت خواهد داد. در حالت Run رفتار این پلاتین متفاوت بوده و تا پایان توقف نرم قطع نمی‌شود.

کنترل سافت‌استارترهای سری 40 با بخش DC تا حد زیادی شبیه به مدل‌های AC است. تنها تفاوت این دو مدل وجود یک منبع تغذیه‌ی DC به‌صورت داخلی برای بخش کنترل است. طبق تصویر زیر ترمینال‌های 1 و 2 در این سافت‌استارتر، ولتاژ بخش کنترل را تأمین می‌کند.

برای راه‌اندازی این سافت‌استارتر کافی است ترمینال 1 به ترمینال 3 متصل شود. به‌عنوان‌مثال در دیاگرام بالا، با بسته شدن سوئیچ S1 پلاتین 1 به 3 متصل شده و سافت‌استارتر طبق تنظیمات شروع به کار می‌کند. قطع سوئیچ فوق به معنی جدا شدن ارتباط ترمینال 1 از 3 بوده و سافت‌استارتر در حال توقف قرار خواهد گرفت.

بخش قدرت، تنظیمات و رفتار پلاتین‌های فرمان در این سافت‌استارتر شبیه به مدل AC از سری 40 بوده و از شرح مجدد آن صرف‌نظر می‌کنیم.

در این ویدئو که برگرفته از دوره جامع راه اندازی و حفاظت موتورهای سه فاز است با دو مدل سی و چهل سافت استارترهای آنالوگ زیمنس آشنا شده و نحوه راه اندازی و تنظیم آن ها را فرا می گیریم.

2.حالت خودکار سافت استارتر آنالوگ

حالت خودکار در این بخش به معنی راه ‌اندازی سافت ‌استارتر بعد از وصل تغذیه است. پیاده کردن این مدار به نوع و میزان ولتاژ بخش کنترل بستگی داشته و به‌سادگی انجام می‌شود. طبق تصویر زیر اگر ولتاژ تغذیه و بخش کنترل یکسان باشد، با اتصال مستقیم ترمینال 1 به A1 می‌توان این حالت را ایجاد کرد.

در این مثال سافت‌استارتر از سری 30 بوده و با سوئیچ S1 تغذیه‌ و ترمینال راه‌اندازی آن به‌صورت هم‌زمان قطع و وصل می‌شود. با بسته شدن سوئیچ، سافت‌استارتر بلافاصله راه‌اندازی و با قطع آن متوقف خواهد شد.

در تصویر زیر حالت خودکار در مدل DC را مشاهده می‌کنید. در این نمونه ترمینال 1 مستقیم به ترمینال 3 متصل شده و با وصل تغذیه سافت‌استارتر راه‌اندازی خواهد شد.

نکته‌ی مهم در این نوع راه‌اندازی، قطع و وصل بسیار زیاد بخش تغذیه است. در کاتالوگ‌ها حداقل زمان بین دو استارت با قطع تغذیه، 5 دقیقه توصیه‌شده است. به عبارت ساده‌تر این نوع راه‌اندازی برای تأسیسات با تعداد استارت بالا اصلاً مناسب نیست.

3.کنترل سافت استارتر با شستی استارت و استپ

برای کنترل سافت ‌استارتر‌ آنالوگ توسط شستی استارت و استپ می‌توان از پلاتین فرمان 13 و 14 استفاده کرد.

ازآنجایی‌که در سافت‌استارتر سری 30 قابلیت توقف نرم وجود ندارد، فانکشن پلاتین فرمان همواره به‌صورت On بوده و قابل‌تغییر نیست.

در این حالت با فرمان راه‌اندازی پلاتین فوق بسته‌شده و با فرمان توقف باز خواهد شد. این رفتار دقیقاً شبیه به پلاتین‌های فرمان در کنتاکتور بوده و می‌تواند به‌عنوان پایدارکننده در نظر گرفته شود.

در تصویر زیر سیم فاز با عبور از شستی استارت S1 وارد شستی استپ S4 شده و در نهایت به ترمینال راه‌اندازی متصل می‌شود. پلاتین فرمان 13 و 14 نیز در این دیاگرام به‌صورت موازی با شستی استارت سیم‌بندی شده است.

با فشردن شستی استارت، سافت‌استارتر راه‌اندازی شده و بلافاصله پلاتین 13 و 14 بسته می‌شود. بسته‌شدن این پلاتین باعث پایدار شدن مدار شده و سافت‌استارتر به کار خود ادامه می‌دهد.

با فشردن شستی استپ مسیر پلاتین 1 باز شده و سافت‌استارتر خاموش می‌شود. با خاموش شدن سافت‌استارتر پلاتین فرمان 13 و 14 نیز جداشده و سیستم منتظر دریافت فرمان بعدی خواهد بود.

توجه داشته باشید که در این روش نمی‌توان از قابلیت سافت استپ استفاده کرد. پس در سری 40 فانکشن پلاتین فرمان فقط باید روی حالت On باشد.

قرار داشتن این فانکشن روی حالت RUN باعث می‌شود پس از رها کردن شستی استپ، سافت‌استارتر مجدد راه‌اندازی شود.

نکته‌ی دیگر، استفاده از این روش در سافت‌استارترهای DC است. طبق تصویر زیر در این مدار باید ولتاژ DC سافت‌استارتر از پایانه‌ی 1 وارد شستی‌های استارت و استپ شده و در نهایت به ترمینال 3 متصل شود. در این مدل نیز فانکشن پلاتین فرمان باید روی حالت On تنظیم‌شده و به‌صورت موازی با شستی استارت سیم‌بندی شود.

فشردن شستی استارت در این مدار باعث روشن شدن سافت‌استارتر و پایدار شدن آن توسط پلاتین فرمان خواهد شد. فشردن شستی استپ نیز باعث خاموش شدن سافت و باز شدن پلاتین فرمان می‌شود.

با استفاده از پلاتین فرمان 13 و 14 به‌عنوان پایدارکننده، نمی‌توانید از قابلیت‌های سافت‌استارتر در توقف نرم و انواع ترمز استفاده کنید. برای حل این مشکل می‌توان از یک رله‌ی فرمان مجزا استفاده کرده و شستی استارت و استپ را در مسیر آن قرار داد.

4.کنترل کنتاکتور بالادست در مدار سافت استارتر آنالوگ

کنتاکتور اصلی یا بالادست به کنتاکتوری گفته می‌شود که قبل از سافت‌استارتر نصب‌شده و مدار قدرت را قطع و وصل می‌کند. این کنتاکتور را می‌توان با روش‌های مختلفی کنترل کرد ولی بهترین حالت، استفاده از پلاتین‌ فرمان سافت‌استارتر است.

در این روش با اعمال فرمان راه‌اندازی، ابتدا کنتاکتور بسته‌شده و در ادامه سافت استارت شروع به کنترل ولتاژ می‌کند.

به‌عنوان‌مثال در تصویر زیر مدار فرمان و قدرت سافت‌استارتر سری 30 را مشاهده می‌کنید. این سافت‌استارتر با سوئیچ S1 کنترل‌شده و پلاتین 13 و 14 آن برای قطع و وصل بوبین کنتاکتورQ21 استفاده‌شده است. این بوبین مجهز به میرا کننده‌ی ولتاژ است.

ازآنجایی‌که این سافت‌استارتر فاقد سیستم توقف نرم است، پلاتین فرمان آن به‌صورت On بوده و فانکشن آن قابل‌تغییر نیست. به‌عبارت‌دیگر با باز شدن سوئیچ S1 سافت‌استارتر تغذیه‌ی موتور را قطع کرده و پلاتین 13 و 14 را باز می‌کند. با باز شدن پلاتین فرمان بوبین Q21 نیز قطع‌شده و مدار قدرت بی‌برق خواهد شد.

در سافت‌استارترهایی که قابلیت توقف نرم یا Soft Stop دارند، فانکشن پلاتین فرمان باید روی حالت Run تنظیم شود. در این روش بعد از حذف فرمان راه‌اندازی، توقف نرم انجام‌شده و در انتها پلاتین فرمان باز می‌شود. به عبارت ساده‌تر کنتاکتور اصلی تا پایان توقف نرم وصل باقی می‌ماند.

در تصویر بالا دیاگرام مدار کنترل و قدرت سافت‌استارتر سری 40 به همراه کنترل کنتاکتور بالادست را مشاهده می‌کنید. در این مدار از سوئیچ S1 برای راه‌اندازی و توقف سافت‌استارتر و از سوئیچ S2 برای ریست به‌صورت ریموت استفاده‌شده است. فانکشن پلاتین 13 و 14 در این مثال روی حالت Run بوده و بوبین کنتاکتور Q21 را قطع و وصل می‌کند.

ازآنجایی‌که این سافت‌استارتر دارای سیستم اندازه‌گیری جریان است، نصب کنتاکتور در مدار آن مزیت‌های دیگری نیز دارد. به‌عنوان‌مثال هنگام رخ دادن انواع خطاهای اضافه‌بار، دوفازی، قطع مدار موتور و غیره سافت‌استارتر بلافاصله پلاتین 13 و 14 را باز کرده و هر سه فاز مدار قدرت را قطع می‌کند.

نصب کنتاکتور در مسیر سافت‌استارترهای دو فاز، مشکل وجود فاز مستقیم در الکتروموتور را برطرف می‌کند. با این کار هنگام توقف و یا رخ دادن خطا، کنتاکتور باز شده و هر سه فاز مدار را قطع می‌کند.

5.مدار چپ‌گرد و راست‌گرد

برای تغییر جهت گردش یک الکتروموتور سه فاز کافی است جای دو فاز ورودی آن را عوض کنیم. با این کار جهت گردش میدان دوار استاتور تغییر کرده و درنتیجه جهت گردش رتور نیز عوض می‌شود.

اغلب سافت ‌استارتر آنالوگ توانایی جابجا کردن دو فاز را به‌صورت داخلی ندارند (در برخی از مدل‌ها به صورت سفارشی این قابلیت وجود دارد.) به همین علت نمی‌توانیم از آن‌ها در تغییر جهت گردش الکتروموتور استفاده کنیم. درصورتی‌که نیاز به راه‌اندازی و توقف نرم در هردو جهت یک الکتروموتور داشته باشیم، می‌توانیم از دو کنتاکتور قبل از سافت‌استارتر استفاده کنیم.

در این روش جابجایی فاز توسط دو کنتاکتور انجام‌شده و در نهایت خروجی آن‌ها به سافت‌استارتر متصل خواهد شد. این کار توسط کنتاکتورهای Q21 و Q22 در مدار قدرت از دیاگرام زیر انجام می‌شود.

طبق تصویر، این سافت‌استارتر مجهز به پلاتین خطا بوده و از آن در بخش مدار فرمان استفاده‌شده است. با این کار در صورت رخ دادن خطا، پلاتین 95 از 96 جداشده و کل مدار فرمان قطع خواهد شد.

با توجه به این‌که سافت‌استارتر باید در هردو جهت راه‌اندازی شود، در مدار فرمان از سه کنتاکتور استفاده‌شده است. این کنتاکتورها به ترتیب Q21 حالت راست‌گرد، Q22 حالت چپ‌گرد و K1 کنتاکتور فرمان هستند.

مطالبی که در حال مطالعه ی آن هستید به صورت تصویری در دوره جامع راه اندازی و حفاظت موتور سه فاز آموزش داده شده است. در این دوره تصویری روش پلاک خوانی موتور، شناخت اصول حفاظت، شناخت تجهیزات راه اندازی و محاسبه سایز آن ها آموزش داده شده است. در بخش عملی می توانید سیم بندی راه اندازی های کنتاکتوری مانند تک ضرب، چپ گرد و راست گرد، ستاره مثلث به همراه نصب و سیم بندی 6 برند سافت استارتر زیمنس، اشنایدر، ABB، دانفوس، اوکام و سانترنو را مشاهده کنید. قسمت آخر دوره مربوط به بازدید از تاسیسات و تابلو برق های مختلف و بررسی چیدمان تجهیزات و سایز آن ها در تابلو برق است. جهت کسب اطلاعات بیشتر در خصوص این دوره می توانید صفحه آموزش جامع راه اندازی و حفاظت موتورهای سه فاز را مشاهده کنید.

برای راه‌اندازی الکتروموتور به‌صورت راست‌گرد باید شستی S1 را فشار داد. ازآنجایی‌که شستی S1 دو پلاتین نرمال بازدارد، فشردن آن باعث روشن و پایدار شدن دو کنتاکتور Q21 و K1 خواهد شد.

کنتاکتور Q21 توالی صحیح را به ورودی سافت‌استارتر متصل کرده و پلاتین نرمال باز K1 فرمان راه‌اندازی را صادر می‌کند. در این حالت راه‌اندازی نرم به‌صورت راست‌گرد انجام می‌شود. کنتاکتور Q21 دارای یک پلاتین نرمال بسته یا N.C در مسیر بوبین کنتاکتور Q22 بوده و تا هنگام که مدار قطع نشود، امکان راه‌اندازی به‌صورت چپ‌گرد را نخواهد داد.

این کار تحت عنوان اینترلاک الکتریکی شناخته‌شده و سطح ایمنی مدار را افزایش می‌دهد. علاوه بر پلاتین N.C، می‌توان از اینترلاک مکانیکی(استفاده از اینترلاک‌ها در دوره‌ی تصویری و کتاب کلیدهای فشار ضعیف شرح داده شده است.) بین دو کنتاکتور نیز استفاده کرد. در این حالت مکانیزم کنتاکتورها نیز در برابر وصل هم‌زمان محافظت خواهد شد.

در این مدار از شستی S4 با سه پلاتین N.C برای خاموش کردن کنتاکتورها استفاده‌شده است. با فشردن این شستی هر سه پلاتین آن باز شده و کنتاکتورهای K1 و Q21 و Q22 قطع می‌شوند. ازآنجایی‌که کنتاکتورهای قدرت و فرمان باهم قطع می‌شوند، در این مدار قابلیت توقف نرم یا Soft Stop وجود ندارد. برای استفاده از این قابلیت باید مدار فرمان طوری طراحی شود که کنتاکتورهای قدرت تا پایان توقف بسته بمانند.

برای تغییر جهت گردش (برای تغییر جهت گردش حتما باید مدار خاموش باشد.) باید شستی S2 را فشار دهیم. این شستی نیز دارای دو پلاتین N.O بوده و به‌صورت هم‌زمان کنتاکتورهای Q22 و K1 را روشن می‌کند. این کنتاکتورها با پلاتین N.O خود پایدار شده و مدار به‌صورت چپ‌گرد شروع به کار می‌کند. در این حالت کنتاکتور Q22 توالی فاز مدار قدرت را تغییر داده و پلاتین نرمال باز K1 فرمان راه‌اندازی به سافت‌استارتر را صادر می‌کند. جلوگیری از وصل هم‌زمان کنتاکتورها، پلاتینN.C مربوط به کنتاکتور Q22 مسیر بوبین کنتاکتور Q21 را قطع می‌کند.

6.ترمز مغناطیسی

در برخی از تجهیزات مانند بالابرها، از ترمزهای مکانیکی جهت جلوگیری از حرکت بار استفاده می‌شود. این ترمزها معمولاً به‌صورت الکتریکی کنترل‌شده و وابسته به مدار فرمان هستند. با صدور فرمان راه‌اندازی این ترمز جداشده و اجازه‌ی حرکت را به الکتروموتور می‌دهد. ترمز در کار عادی الکتروموتور کاملاً جدا بوده ولی بلافاصله با فرمان توقف به کار خواهد افتاد.

برای کنترل این ترمز می‌توان از پلاتین فرمان 13 و 14 سافت‌استارتر استفاده کرد. در تصویر زیر دیاگرام مدار قدرت و فرمان سافت‌استارتر سری 30 با کنترل ترمز به‌صورت مغناطیسی را مشاهده می‌کنید.

در مدار فوق از سوئیچ S1 برای کنترل سافت‌استارتر استفاده‌شده است. با بسته شدن این سوئیچ فرمان راه‌اندازی صادرشده و بلافاصله پلاتین 13 و 14 بسته می‌شود. با بسته شدن پلاتین فرمان، ترمز مکانیکی آزادشده و الکتروموتور به کار می‌افتد. ازآنجایی‌که در این مدل حالت توقف نرم وجود ندارد، با باز شدن سوئیچ S1 سافت‌استارتر تغذیه‌ی موتور را قطع کرده و پلاتین 13 و 14 را باز می‌کند. باز شدن پلاتین فرمان باعث قطع تغذیه‌ی ترمز شده و لنت‌ها با موتور درگیر می‌شوند. این مدار فرمان برای سافت‌استارترهای سری 40 نیز صادق است.

7.راه‌اندازی اضطراری

اصطلاح راه‌اندازی اضطراری در سافت‌استارترهای آنالوگ و دیجیتال با یکدیگر متفاوت است. در سافت‌استارترهای آنالوگ یک کنتاکتور به‌صورت مجزا نقش راه‌انداز اضطراری را بازی می‌کند. طبق تصویر زیر، این کنتاکتور به‌صورت موازی با سافت‌استارتر نصب‌شده و مدار فرمان مستقلی دارد. این کنتاکتور تنها در حالت‌هایی وارد مدار می‌شود که سافت‌استارتر به هر علتی آسیب‌دیده یا توانایی راه‌اندازی الکتروموتور را نداشته باشد.

در بالاترین بخش مدار فرمان یک سلکتور سوئیچ وجود داشته و حالت راه‌اندازی عادی یا اضطراری را مشخص می‌کند. درصورتی‌که سوئیچ در حالت عادی باشد، پلاتین 95 به 96 وصل بوده و مدار سافت‌استارتر آماده‌ی کار خواهد بود. در این حالت با بسته شدن سوئیچ S1 سافت‌استارتر شروع به کارکرده و با قطع آن، متوقف می‌شود.

با تغییر وضعیت سلکتور سوئیچ، پلاتین 95 از 96 جداشده و به 98 متصل خواهد شد. این کار به معنی قطع تغذیه‌ی سافت‌استارتر و آماده‌به‌کار شدن راه‌انداز اضطراری خواهد بود. در صورت بسته شدن سوئیچ راه‌انداز اضطراری، کنتاکتور Q21 در مدار قدرت بسته‌شده و الکتروموتور به‌صورت تک‌ضرب یا D.O.L راه‌اندازی می‌شود.

8.تنظیم فانکشن On و Run

در بخش‌های قبل تفاوت فانکشن On و Run در سافت‌استارترهای سری 40 شرح داده شد. ازآنجایی‌که این سری از سافت‌استارترها فاقد صفحه‌نمایش هستند، تغییر این فانکشن با استفاده از دکمه‌های Reset Mode و Reset/Test انجام می‌شود.

دکمه‌ی آبی‌رنگ Reset/Test برای ریست سافت‌استارتر به‌صورت محلی استفاده می‌شود. کاربرد دیگر این دکمه، تست سیستم حفاظتی است. اگر در حالت نرمال این دکمه را نگه‌داریم، ابتدا تمام چراغ‌ها روشن‌شده و در ادامه چراغ Device شروع به چشمک زدن می‌کند. اگر به نگه‌داشتن این دکمه ادامه دهیم، چراغ Over Load با رنگ قرمز روشن‌شده و سافت‌استارتر در حال خطا قرار می‌گیرد.

با قرار گرفتن سافت‌استارتر در حال خطا، تغذیه‌ی موتور قطع‌شده و رله‌ی چنج‌آور با عنوان Failure/Over Load نیز تغییر وضعیت می‌دهد. برای نرمال شدن مجدد سافت‌استارتر کافی است دکمه‌ی Reset/Test را مجدد فشار دهیم.

دکمه‌ی Reset Mode در اغلب مدل‌های 3RW40 زیر یک پوشش بوده و فشردن مستقیم آن امکان‌پذیر نیست. برای انتخاب حالت ریست دستی، ریموت و خودکار یا تغییر فانکشن خروجی دیجیتال اول، ابتدا باید این پوشش را بردارید.

هر بار فشردن این دکمه باعث تغییر وضعیت ریست شده و چراغ Reset Mode با رنگ‌های مختلف حالت انتخاب‌شده را نمایش می‌دهد.

برای تغییر وضعیت فانکشن On یا Run خروجی دیجیتال اول باید این دکمه را بیشتر از 2 ثانیه نگه‌داریم. با نگه‌داشتن دکمه‌ی Reset Mode چراغ Device با رنگ سبز شروع به چشمک زدن می‌کند.

در این لحظه اگر به‌صورت هم‌زمان دکمه‌ی Reset/Test نیز بیشتر از 1 ثانیه فشرده‌شود، چراغ Device به رنگ قرمز ثابت تغییر وضعیت داده و چراغ زیر آن با عنوان State/Bypassed شروع به چشمک زدن می‌کند.

سرعت چشمک زدن چراغ State/Bypassed نشان‌دهنده‌ی فانکشن خروجی دیجیتال اول است. اگر چشمک زدن به‌صورت آهسته ( Flash ) و با زمان تقریبی 1 ثانیه باشد، حالت این رله به‌صورت On است. اگر چشمک زدن با سرعت انجام‌شده یا اصطلاحا به‌صورت Flicker باشد، خروجی دیجیتال قبلاً روی حالت Run تنظیم‌شده است.

در این حالت می‌توانید با فشردن دکمه‌ی Reset Mode فانکشن موردنظر خود را انتخاب کنید. با فشردن این دکمه نحوه‌ی چشمک زدن چراغ State/Bypassed تغییر می‌کند. در نهایت دکمه‌ی Reset/Test را برای ذخیره شدن انتخاب خود بیش از 1 ثانیه نگه‌دارید.

پس از ذخیره شدن فانکشن انتخابی، چراغ Device به رنگ سبز تغییر‌کرده و سافت‌استارتر آماده‌ی کار خواهد بود. روند شرح داده‌شده برای تغییر فانکشن رله‌ی دیجیتال در تصویر زیر نمایش داده‌شده است.

این مقاله تا چه حد برای شما مفید بود؟

میانگین امتیاز 1 / 5. تعداد رای: 1

6 پاسخ
  1. مهدی رستمی
    مهدی رستمی گفته:

    سلام و درود و عرض خسته نباشید خدمت مجموعه دست اندرکاران مثلث زرد. بابت تمام زحماتی که در راستای علم وصنعت میکشید از شما قدردانیم. میخواستم خدمتتون عرض کنم که تصاویر مربوط به مدارات در این مقاله جابجا هستن و مدار مربوط به هر تیتر در ذیل تیتر بعدی قرار داره. با سپاس

    پاسخ
  2. جواد سیار
    جواد سیار گفته:

    سلام میخواستم بدونم این سافت استارترها چون دو فاز کنترل هستند آیا جریان راه‌اندازی در فاز وسط متفاوت است یا خیر؟ در راه اندازی پمپها با این سافت استارترها اگر با دیزل ژنراتور تغذیه شوند به مشکل بر میخوریم یا خیر؟
    باتشکر

    پاسخ
    • مثلث زرد
      مثلث زرد گفته:

      سلام وقت بخیر. سافت استارترهای آنالوگ و اقتصادی اغلب دوفاز هستن. می تونید از نسخه های دیجیتال و سه فاز هم استفاده کنید. در کل وقتی دوفاز دیگه کنترل ولتاژ رو انجام میدن، جریان در فاز مستقیم هم کنترل میشه. برای بخش دوم در خصوص دیزل باید عرض کنم که دوفاز یا سه فاز بودن تاثیری نداره. باید سافت رو از نظر سایز و زمان راه اندازی به صورت متناسب انتخاب کنید.

      پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *