پردازش مقادیر آنالوگ در لوگوسافت

پردازش مقادیر آنالوگ در نرم افزار لوگو

بخش مهمی از کنترل یک فرآیند مربوط به اندازه گیری کمیت‌های فیزیکی یا محیطی مانند فشار، رطوبت، دما و غیره است. وظیفه‌ی تبدیل کمیت‌های فیزیکی به کمیت‌های الکتریکی پیوسته و یا غیر پیوسته بر عهده سنسورها است. کنترل پیوسته با عنوان آنالوگ و کنترل غیر پیوسته با عنوان دیجیتال شناخته می شود. با این توضیحات می توان سنسورها را از نظر نوع خروجی به دو گروه کلی آنالوگ و دیجیتال تقسیم کرد. در کنترل پیوسته یه یک برنامه ی مناسب جهت پردازش ورودی ها و پیاده سازی فرآیند نیاز است. به منظور کنترل پیوسته می توان از لوگو استفاده کرد. در این روش خروجی سنسورها به ورودی‌های آنالوگ مینی PLC لوگو متصل خواهد شد.

معرفی بلوک ها

برنامه نویسی آنالوگ در لوگو توسط بلوک های خاصی انجام خواهد می شود. در مقالات قبلی بخشی از توابع مورد استفاده در پردازش اطلاعات شرح داده شد. در این مقاله بیشتر به توابع مورد نیاز جهت پردازش ورودی های آنالوگ می پردازیم. این بلوک‌ها و توابع برنامه‌نویسی در بخش مربوط به Special functions لوگوسافت تحت عنوان Analog قرار دارند. برنامه نویسی آنالوگ لوگو را قبلا بررسی کردیم. در تصویر زیر موقعیت این بلوک ها را در نرم افزار مشاهده می کنید:

موقعیت بلوک های آنالوگ در لوگو

ویدئوی زیر برگرفته از دوره جامع لوگو زیمنس است:

پردازش مقادیر آنالوگ در لوگو

منظور از پردازش سیگنال های آنالوگ همان پردازش کمیت‌های فیزیکی می باشد. در لوگو گام‌های متعددی به منظور پردازش این کمیت ها مورد نیاز است. به صورت کلی این گام ها عبارت اند از:
1) خواندن مقادیر آنالوگ: لوگو قابلیت خواندن ورودی آنالوگ به صورت ولتاژ 0 تا 10 ولت و جریان 0 تا 20 میلی آمپر را دارد. به بیان دیگر کمیت های فیزیکی مانند دما، فشار، سرعت و غیره باید به کمیت های الکتریکی قابل خواندن برای لوگو تبدیل شوند. این تبدیل کمیت فیزیکی به یک سیگنال الکرتیکی توسط سنسور انجام می‌شود.
2) استاندارد سازی: در مرحله بعد لوگو این مقدار الکتریکی را دریافت کرده و با پردازش مقدار خوانده شده آن را به یک مقدار استاندارد در بازه 0 تا 1000 تبدیل می‌کند. این مقدار استاندارد در برنامه به عنوان ورودی توابع دیگر استفاده می‌شود.
3) مقیاس بندی توسط Gain و Offset: به صورت کلی دو پارامتر Gain و Offset در بلوک توابع آنالوگ وجود دارد. مقدار آنالوگ اندازه گیری شده توسط Gain و Offset در یک رنج اندازه‌گیری مشخص و قابل تنظیم قرار می‌گیرد. به عبارت دیگر با استفاده از این دو پارامتر می توان مقادیر آنالوگ را در بازه ی مورد نظر اسکیل کرد.
4) تبدیل آنالوگ: امکان تبدیل این مقدار آنالوگ به ولتاژ الکتریکی وجود دارد. به عبارت دیگر می‌توان مقادیر آنالوگ مرحله 3 را به ولتاژ 0 تا 10 ولت تبدیل کرد.

5) اتصال به عملگرها: خروجی آنالوگ جهت اتصال به یک عملگر خارجی استفاده می شود. هنگام استفاده از خروجی آنالوگ به نوع عملگر خود توجه کنید. به عنوان مثال جهت انتقال یک خروجی آنالوگ از نوع ولتاژ 0 تا 10 ولت به پورت خروجی آنالوگ، باید از عملگری با 2 شرط زیر استفاده کنیم:
• مقدار آنالوگ ولتاژی را از لوگو بخواند.
• مقدار خوانده شده را به یک کمیت فیزیکی تبدیل کند.
مراحل 1 تا 5 در تصویر زیر نمایش داده شده اند.

پردازش مقادیر آلنالوگ در لوگو

همانطور که در تصویر بالا مشاهده می‌کنید عملیات پردازش ورودی آنالوگ توسط توابع ویژه در مرحله 3 انجام می‌شود. این پردازش یا همان Processing gain and offset با استفاده از دو پارامتر قابل تنظیم Gain و Offset صورت می‌گیرد:

  • Gain: مقدار استاندارد شده‌ی ورودی آنالوگ پس از ورود به تابع آنالوگ در Gain ضرب می‌شود.
  • Zero point offet: به منظور تنظیم صفر اندازه گیری و افزایش یا کاهش مقدار استاندارد از پارامتر آفست استفاده می شود. آفست به حاصل ضرب ورودی آنالوگ و Gain اضافه خواهد شد.

با توجه به Gain و Offset می توان گفت که مقدار آنالوگ از طریق فرمول زیر محاسبه می‌شود:

\[{\rm{Analog\;Value}} = {\rm{\;}}\left( {\;Standard\;Value \times Gain} \right)\; + Offset\]

نمودار زیر به توصیف فرمول بالا و اهمیت Gain و Offset می‌پردازد.

Gain و Offset در لوگو

هنگام اتصال خروجی آنالوگ یک function به بلوک AQ باید به یک نکته ی بسیار مهم توجه کنید. بلوگ آنالوگ یا AQ تنها قادر به پردازش مقادیر 0 تا 1000 می باشد. به منظور انجام محاسبات و عملیات روی ورودی آنالوگ در نرم افزار لوگو، از توابع خاص آنالوگ یا Analog special function استفاده می شود. همه ی بلوک های خاص آنالوگ دارای بخش های یکسانی جهت پردازش ورودی آنالوگ هستند. بخش پردازش کننده در پنجره مشخصات این بلوک ها به شکل زیر است:

بخش های یکسان در بلوک های آنالوگ

سه قسمت مشخص شده در بخش پردازش بلوک های آنالوگ عبارت اند از:
1) Sensor: سیگنال آنالوگ ممکن است از نوع 0/4-20 mA یا 0/1-10 V و یا PT100/PT1000 باشد. در این بخش می توان نوع سنسور مورد را تنظیم کرد. به عنوان مثال فرض کنید در یک پروژه از  یک سنسور جریانی با خروجی 4 تا 20 میلی آمپر استفاده شده است. به منظور برنامه نویسی این پروژه باید در نرم افزار لوگو گزینه 4…20 mA را انتخاب ‌کنیم.

به صورت کلی سنسورهای قابل انتخاب در این بخش عبارت اند از:
• 0 تا 10 ولت
• 0 تا 20 میلی آمپر
• 4 تا 20 میلی آمپر
سنسور دمای PT100/PT1000
• No sensor

در تصویر زیر گزینه های موجود در قسمت Sensor نمایش داده شده است.

قسمت سنسور در پنجره ی بلوک های آنالوگ

2) Measurement range: در این قسمت تنظیم محدوده اندازه‌گیری انجام می شود. منظور از رنج یا محدوده اندازه‌گیری همان رنج مقادیر مشخص شده برای آنالوگ است. پس از تعیین حداقل و حداکثر محدوده اندازه گیری، مقادیر Gain و Offset در قسمت Parameter به صورت خودکار محاسبه می‌شوند.
3) Gain و Offset: مقدار Gain روی اعداد بین -10.00 تا 10.00 قابل تنظیم است. در صورت قرار دادن Gain=0 صرف نظر از مقدار ورودی آنالوگ، مقدار نهایی Analog Value برابر با صفر خواهد شد. در نظر داشته باشید که قرار دادن بهره روی صفر بی معنی است. به منظور تنظیم آفست از مقادیر بین -10000 تا 10000 استفاده می شود.

از دیگر مفاهیم موجود در پردازش مقادیر آنالوگ می توان به Rounding error یا خطای گرد کردن اشاره کرد. وارد کردن هر مقدار دلخواهی برای حداقل و حداکثر رنج اندازه گیری در قسمت Measurement range امکان پذیر نیست. در صورتی که مقدار وارد شده در قسمت Measurement Range صحیح نباشد، نرم افزار لوگو به صورت خودکار یک رنج صحیح را پیشنهاد می‌دهد. به عنوان مثال در تصویر زیر تنظیم رنج اندازه گیری روی 1 تا 1000 موجب بروز خطا شده است. متن این خطا به کاربر اطلاع می‌دهد که محدوده ماکسیمم و مینیمم تعیین شده در رنج اندازه گیری نامعتبر هستند. در پیغام خطا، رنج اندازه گیری صحیح متناسب با مقادیر Gain و Offset نیز ارائه می شود. در این مثال مقدار حداقل و حداکثر رنج اندازه گیری متناسب با مقادیر Gain و Offset به ترتیب برابر با 1 تا 1001 پیشنهاد شده اند.

قسمت سنسور در پنجره ی بلوک های آنالوگ

طبق تصویر زیر با تنظیم این مقادیر در Measurement range خطای نمایش داده شده از بین خواهد رفت.

به منظور بررسی مقادیر یک کمیت آنالوگ در برنامه ی شبیه سازی به تصویر زیر توجه کنید:

قسمت های 1 تا 5 مشخص شده در تصویر عبارت اند از:
1) مقدار فیزیکی ورودی آنالوگ: مقدار نمایش داده شده در این قسمت متناسب با رنج اندازه گیری تعیین شده در تابع آنالوگ است. تابع آنالوگ همان بلوکی است که ورودی آنالوگ به آن متصل شده است. در تصویر بالا بلوک B001 تابع آنالوگ است.

2) مقدار استاندارد شده: همانطور که شرح داده شد؛ ورودی های آنالوگ در لوگو معمولا در بازه 0 تا 1000 استاندارد می‌شوند. در صورتی که ورودی از نوع سنسور جریانی 4 تا 20 میلی آمپر باشد، این مقدار از 200 تا 1000 واحد خواهد بود.
3) رنج اندازه‌گیری یا Measurement range: این بازه همان مقدار Minimum و Maximum بوده که در قسمت مربوط به پردازش ورودی آنالوگ در پنجره مشخصات Analog Function تنظیم می‌شود.
4) مقدار Analog value: پس از پردازش ورودی آنالوگ توسط Gain و Offset مقدار آن در این قسمت نمایش داده می‌شود.
5) در این قسمت مقدار منتقل شده به خروجی آنالوگ نمایش داده می‌شود.

در برنامه نویسی لوگو به صورت دستی تنها امکان تنظیم پارامترهای Gain و Offset وجود دارد. به بیان دیگر در این روش نمی توان از رنج اندازه‌گیری سنسور و محاسبه خودکار Gain و Offset بهره گرفت. در حالت دستی باید از طریق رنج اندازه گیری سنسور مقدار Gain و Offset مورد نیاز برنامه را تعیین کرده و در لوگو وارد کرد. به منظور تنظیم دستی موارد فوق باید این مراحل را انجام داد:

  1. همانطور که می دانید مقدار ورودی آنالوگ خوانده شده از سنسور تابع یک کمیت فیزیکی است. بازه‌ی قابل اندازه گیری در سنسور ها محدود بوده و دارای Minimum و Maximum می باشد.  حداقل و حداکثر کمیت فیزیکی را به ترتیب با عنوان \(Mi{n_{Sensor}}\) و \(Ma{x_{Sensor}}\) مشخص می کنند. به عنوان مثال یک سنسور دما با قابلیت اندازه گیری دمای 0 تا 50 درجه سلسیوس را در نظر بگیرید. مقادیر \(Mi{n_{Sensor}}\) و \(Ma{x_{Sensor}}\) در این سنسور به ترتیب برابر با 0 و 50 است.
  2. رنج مقادیر استاندار شده در لوگو را محاسبه می‌کنیم. مقادیر خوانده شده از سنسور ها با خروجی 0 تا 10 ولت و 0 تا 20 میلی آمپر معمولا در بازه 0 تا 1000 و مقادیر خوانده شده از سنسور با خروجی جریان 4 تا 20 میلی آمپر در بازه 200 تا 1000 استاندارد می‌شوند. قابل ذکر است که حداقل و حداکثر مقادیر در رنج استاندارد شده با عبارت های \(Mi{n_{norm}}\) و \(Ma{x_{norm}}\) شناخته خواهد شد. این متغیر ها، در پنجره مشخصات بلوک‌های AI نیز وجود دارند. منوی Simulation از پنجره مشخصات AI1 در تصویر سمت راست و منوی کشویی مربوط به نمایش بازه‌ی تغییرات AI1 در تصویر سمت چپ اورده شده است:

منوی Simulation از پنجره مشخصات AI1 و در سمت چپ، باز کردن کشوی مربوط به نمایش بازه‌ی تغییرات AI1

در تصویر زیر یک ورودی آنالوگ و یک بلوک تقویت کننده آنالوگ به یکدیگر متصل شده اند. در قسمت Sensor از پنجره مشخصات بلوک Analog amplifier گزینه 4/20 ma انتخاب شده است. در این شرایط مقدار استاندارد شده‌ی ورودی آنالوگ متصل به تابع تقویت کننده از 200 تا 1000 و مقدار فیزیکی ورودی آنالوگ از 0 تا 1000 است. در ادامه نحوه ی اسکیل کردن این مقادیر بررسی شده است.

یک ورودی آنالوگ و یک بلوک تقویت کننده آنالوگ

با توجه به نکات 1 و 2 در بخش قبلی؛ مقادیر Gain و Offset به صورت زیر تعیین می‌شوند:

\[Gain = \frac{{Ma{x_{Sensor}} – Mi{n_{Sensor}}}}{{Ma{x_{norm}} – Mi{n_{norm}}}}\]

 

\[Offset = \frac{{\left[ {\left( {Mi{n_{Sensor}} \times Ma{x_{norm}}} \right) – \left( {Ma{x_{Sensor}} \times Mi{n_{norm}}} \right)} \right]}}{{Ma{x_{norm}} – Mi{n_{norm}}}}\]

به صورت کلی جهت اسکیل کردن ورودی های آنالوگ روی بازه ی خاص می توان از بلوک Analog Amplifier استفاده کرد. به عنوان مثال فرض کنید یک سنسور فشار با رنج اندازه گیری 0-10 bar با خروجی جریانی 4 تا 20 میلی آمپر یا 4-20 mA مد نظر است. همانطورکه اشاره شد، بازه 4 تا 20 میلی آمپر در لوگو به رنج 200 تا 1000 تبدیل می‌شود. به منظور اسکیل کردن بازه 200 تا 1000 روی رنج 0 تا 1000 از بلوک Analog Amplifier استفاده می کنیم. این عمل در پنجره مشخصات بلوک آنالوگ با استفاده از پارامتر های Gain و Offset انجام خواهد شد. طبق تصویر زیر با قرار دادن قسمت Sensor روی 4 تا 20 میلی آمپر، به صورت خودکار و پیشفرض مقدار Gain و Offset تنظیم می‌شوند. این مقادیر به صورتی هستند که عدد Maximum و Minimum در Measurement Range در بازه ی صفر تا 1000 قرار بگیرند. به این ترتیب ورودی 4 میلی آمپر که در لوگو معادل 200 واحد است، پس از عبور از تقویت کننده آنالوگ برابر با 0 خواهد شد.

اسکیل کردن سنسور 4 تا 20 میلی امپر در لوگو

به منظور درک بهتر از محاسبات Gain ،Offset و اسکیل کردن ورودی های آنالوگ لوگو به این مثال ها توجه کنید:

مثال  اول

فرض کنید در یک پروژه از سنسور اندازه گیری دما با خروجی ولتاژ 0 تا 10 ولت به منظور اندازه گیری دما از -50 تا 100 درجه سلسیوس استفاده شده است. از آن جایی که سنسور از نوع 0 تا 10 ولت است، رنج مقادیر استاندارد شده یا همان مقادیر\(Mi{n_{norm}}\) و \(Ma{x_{norm}}\) به ترتیب برابر با 0 و 1000 هستند. مقادیر Gain و Offset این مثال برابر است با:

\[Gain = \frac{{100 – \left( { – 50} \right)}}{{1000 – 0}} = 0.15\;\;\]

 

\[Offset = \frac{{\left[ {\left( {\left( { – 50} \right) \times 1000} \right) – \left( {100 \times 0} \right)} \right]}}{{1000 – 0}} =  – 50\]
سوال) عدد 500 در بین بازه استاندارد شده ی 0 تا 1000 معادل با چه مقدار آنالوگ خوانده شده توسط این سنسور است؟

\[{\rm{Analog\;value}} = \left( {{\rm{standardized\;value}} \times {\rm{gain}}} \right) + {\rm{offset}}\]

طبق فرمول بالا مقدار واقعی متناظر با عدد استاندار شده ی 500 در یک مقدار آنالوگ برابر است با:

\[Analog\;value = \left( {500 \times 0.15} \right) + \left( { – 50} \right) = 25\]

به این ترتیب مقدار آنالوگ خوانده شده توسط سنسور برابر با 25 خواهد بود. همانگونه که شرح داده شد؛ این سنسور قابلیت اندازه گیری دمای -50 تا 100 درجه سلسیوس را داشته و این رنج دمایی روی بازه 0 تا 1000 اسکیل شده است. به این ترتیب دمای 25 درجه معادل 500 واحد استاندارد شده است.

نتیجه گیری: در این مثال از طریق رنج اندازه گیری سنسور، مقادیر Gain و Offset مورد نیاز برای تنظیم در توابع آنالوگ به دست آمد. مقادیر Gain و Offset به همراه مقادیر استاندارد شده در محاسبه ی مقدار آنالوگ اهمیت دارند.

مطالب شرح داده‌شده در این مقاله را می‌توانید به‌صورت ویدئو در دوره تصویری لوگو زیمنس مشاهده کنید. در این دوره‌ی آموزشی با انواع پی ال سی، زبان‌های برنامه‌نویسی و مینی پی ال سی لوگو زیمنس آشنا می‌شویم. آموزش لوگو از ابتدا صورت گرفته و شامل بررسی ماژول اصلی، کارت‌های توسعه، نصب، سیم بندی، برنامه‌نویسی و کنترل توسط اپلیکیشن و وب سرور می‌شود. در بخش برنامه‌نویسی تمام بلوک‌های دیجیتال، شبکه، آنالوگ و غیره بررسی‌شده و نحوه‌ی کار آن‌ها روی لوگو نمایش داده‌شده است. مانیتورینگ و کنترل لوگو از طریق اپلیکیشن، وب سرور و صفحه‌های طراحی‌شده توسط LWE صورت می‌گیرد. این موارد نیز در دوره‌ی تصویری شرح داده‌شده‌اند. لطفاً جهت مشاهده‌ی سرفصل‌ها و لیست ویدئوهای این دوره روی عبارت لوگو زیمنس کلیک کنید.

مثال دوم

یک سنسور اندازه گیری فشار با رنج اندازه گیری 1000 تا 5000 mbar با خروجی ولتاژ 0 تا 10 ولت مد نظر است. مقدار فشار 3700 mbar در نرم افزار لوگو معادل با چه واحد استاندارد سازی شده ای است؟
در این مثال مقدار واقعی آنالوگ اندازه گیری شده در نرم افزار  معادل 3700mbar است. هدف این مسئله محاسبه ی مقدار استاندارد معادل با این مقدار می باشد. از آنجایی که سنسور به شکل 0 تا 10 ولت است، مقادیر \(Mi{n_{norm}}\) و \(Ma{x_{norm}}\) به ترتیب برابر با 0 و 1000 هستند از طرفی مقدار Analog value=3700 داده شده است. به منظور محاسبه Standardized value باید ابتدا Gain و Offset را محاسبه کنیم.

\[Gain = \frac{{5000 – 1000}}{{1000 – 0}} = 4\;\;\]

 

\[Offset = \frac{{\left[ {\left( {1000 \times 1000} \right) – \left( {5000 \times 0} \right)} \right]}}{{1000 – 0}} = 1000\;\;\;\;\]

به این ترتیب مقدار استاندارد شده ی فشار 3700 میلی بار از طریق فرمول زیر مشخص خواهد شد:

\[{\rm{Analog\;value}} = \left( {{\rm{standardized\;value}} \times {\rm{gain}}} \right) + {\rm{offset}}\]

در نتیجه :

\[3700 = \left( {{\rm{standardized\;value}} \times 4} \right) + 1000\]

با حل معادله ی بالا مقدار Standardized value برابر با 675 می‌شود. در نظر داشته باشید که در پردازش ورودی های آنالوگ مقادیر Analog value همان مقادیر کمیت فیزیکی اندازه گیری شده توسط سنسور هستند. هم چنین رنج ماکسیمم و مینیم در پنجره مشخصات بلوک آنالوگ همان حداکثر و حداقل مقادیر آنالوگ خواهند بود. به منظور بررسی درستی معادلات بالا از نرم افزار لوگو استفاده می کنیم. در تصویر زیر از یک بلوک ورودی آنالوگ یا AI و یک بلوک تقویت کننده ی آنالوگ استفاده شده است. توضیحات مربوط به تقویت کننده ی آنالوگ در مقالات بعدی شرح داده خواهد شد.

گزینه ی Measurement range در پنجره مشخصات بلوک تقویت کننده ی آنالوگ همان رنج اندازه گیری سنسور است. در این مثال می خواهیم رنج اندازه گیری سنسور را روی 1000 تا 5000 تنظیم کنیم. در حل مسئله، مقادیر Gain و Offset متناظر با این رنج اندازه گیری به ترتیب برابر با 4 و 1000 محاسبه شدند. به منظور تست درستی این مقادیر می توان مراحل زیر را انجام داد:

  • از قسمت Sensor در پنجره مشخصات بلوک Analog amplifier نوع سنسور را مشخص می کنیم:

انتخاب نوع سنسور

  • در ادامه مقادیر پارامتر های Gain و Offset را در قسمت Parameter وارد می کنیم. طبق محاسبات بالا مقدار Gain برابر با 4 و مقدار Offset برابر با 1000 می باشد:

انتخاب رنج گین و آفست در لوگو

همانطور که در تصویر بالا مشاهده می کنید با وارد کردن اعداد محاسبه شده در Gain و Offset، مقادیر رنج اندازه گیری سنسور یا همان Measurement Range در بازه ی 1000 تا 5000 اسکیل می شود. با توجه به صورت مسئله ی؛ نوع سنسور فشار از 1000 تا 5000 پاسکال بوده و محاسبات انجام شده کاملا صحیح است. در نظر داشته باشید که انجام این عملیات به صورت عکس نیز امکان پذیر می باشد. به عبارت دیگر با تنظیم نوع سنسور روی 0 تا 10 ولت و وارد کردن مقادیر 1000 و 5000 در Measurement Range نیز برای Gain و Offset اعداد 4 و 1000 بدست خواهند آمد.

مثال سوم

فرض کنید یک سنسور با خروجی 0 تا 20 میلی آمپر در پروژه ای وجود دارد. در این مثال رنج اندازه گیری یا همان مقادیر Analog value از 0 تا 10000 بوده و رنج استاندارد شده ی سنسور را برابر با 0 تا 1000 مد نظر است. به این ترتیب مقادیر Gain و Offset برابر اند با:

\[Gain = \frac{{10000 – 0}}{{1000 – 0}} = 10\]

 

\[Offset = \frac{{\left[ {\left( {0 \times 1000} \right) – \left( {10000 \times 0} \right)} \right]}}{{1000 – 0}} = 0\]

به منظور تست درستی محاسبات می توان از نرم افزار لوگو استفاده کرد. ابتدا یک ورودی آنالوگ یا AI را به بلوک تقویت کننده آنالوگ متصل کرده و در پنجره مشخصات Analog amplifier قسمت Sensor، نوع 0 تا 20 میلی آمپر را انتخاب می کنیم.

انتخاب نوع سنسور جریانی 0 تا 20 میلی آمپر

در قسمت Gain  و Offset مقادیر محاسبه شده یعنی 10 و 0 را وارد می کنیم. همانطور که مشاهده می کنید در این حالت مقادیر Minimum و Maximum برای Measurement Range در بازه ی 0 و 10000 تنظیم می شوند. این مقادیر دقیقا همان رنج اندازه گیری سنسور بوده و محاسبات صورت گرفته کاملا صحیح هستند.

انتخاب رنج Gain 10 و آفست 0 در لوگو

مثال چهارم

در مثال دیگری فرض کنید یک سنسور با خروجی جریان 4 تا 20 میلی آمپر مد نظر باشد. رنج اندازه گیری این سنسور 0 تا 1000 بوده و مقادیر Gain و Offset آن باید محاسبه شوند. در نظر داشته باشید که مقادیر استاندارد شده برای سنسور 4 تا 20 میلی آمپر برابر با 200 تا 1000 می باشد. جهت محاسبه ی  Gain و Offset از این فرمول استفاده می کنیم:

\[Gain = \frac{{1000 – 0}}{{1000 – 200}} = \frac{{10}}{8} = 1.25\;\;\;\;\]

\[Offset = \frac{{\left[ {\left( {0 \times 1000} \right) – \left( {1000 \times 200} \right)} \right]}}{{1000 – 200}} =  – 250\]

طبق تصویر زیر با وارد کردن مقادیر Gain و Offset محاسبه شده در قسمت Parameter و انتخاب نوع سنسور 4 تا 20 میلی آمپر، مقدار رنج Measurement Range در بازه ی 0 تا 1000 تنظیم می شود. با توجه به رنج اندازه گیری سنسور بین 0 تا 1000 می توان دریافت که محاسبات انجام شده کاملا صحیح هستند.

اسکیل کردن رنج سنسور 4 تا 20 میلی آمپر در لوگو

به منظور بررسی مثال های بیشتر می توانید از جدول زیر استفاده کنید:

مقدار آنالوگ یا Analog value Offset Gain مقدار استاندارد سازی شده نوع خروجی الکتریکی سنسور کمیت فیزیکی
1000

3700

5000

1000 4 0

675

1000

0 V

6.75 V

10 V

1000 mbar

3700 mbar

5000 mbar

-30

0

70

-30 0.1 0

300

1000

0 mA

6 mA

20 mA

-30 °C

0 °C

70 °C

0

5

10

0 0.01 0

500

1000

0 V

5 V

10 V

0

5000

10000

0 10 0

500

1000

4 mA

12 mA

20 mA

50

550

1050

50 1 0

500

1000

0 mA

10 mA

20 mA

جهت آشنایی با بلوک های ورودی، خروجی و فلگ آنالوگ لطفا مقاله ی برنامه نویسی آنالوگ در لوگو را مطالعه فرمایید.

این مقاله تا چه حد برای شما مفید بود؟

میانگین امتیاز 0 / 5. تعداد رای: 0

2 پاسخ
  1. محمد
    محمد گفته:

    من در قسمت ورودی آنالوگ دچار مشکل بزرگی شده بودم، به محض مطالعه این مطلب مفید مشکل بنده حل شد.
    تشکر فراوان از مطالب خوبتان

    پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *