تایمر تاخیر در وصل در !LOGO

تایمر تاخیر در وصل On-Delay Timer

گروه دیگری از توابع پرکاربرد در برنامه‌ نویسی لوگو Special function ها یا فانکشن های خاص هستند. این بلوک های برنامه نویسی در منوی Instruction قرار داشته و از اهمیت بالایی برخوردارند. قسمت Special function از بخش های متفاوتی تشکیل شده که تایمر ها یکی از مهم ترین توابع در این منو است. در لوگو سافت انواع مختلفی از تایمرها مانند تاخیر در وصل، تاخیر در قطع و غیره وجود دارد. در تصویر زیر موقعیت تایمر ها در نرم افزار لوگو را مشاهده می کنید.

موقعیت تایمر ها در لوگو
در این ویدیو تایمر تأخیر در وصل ON DELAY را بررسی می کنیم. برای تنظیم پارامتر این عملگر یک بخش با عنوان other وجود دارد. در بخش Other دو گزینه Retentivity و Protection Active قرار داشته که در این ویدیو به بررسی گزینه REM یا Retentivity پرداخته شده است. این ویدیو برگرفته از دوره جامع لوگو 8 زیمنس است.

معرفی و پیکربندی

تایمر تاخیر در وصل یا On-delay یکی از مدل های زمان سنجی موجود در نرم افزار لوگو است. در تصویر زیر شماتیک بلوک یک On delay timer را مشاهده می کنید.

یبوک تایمر تاخیر در وصل

در تایمر تاخیر در وصل تا زمانی که تاخیر تنظیم شده برای تایمر به اتمام نرسد، خروجی تایمر فعال نخواهد شد. این تایمر شامل 3 ترمینال یا پایه های Trg ،Par یا Trigger و Q یا Output است. عملکرد در این بلوک با یک شدن سطح سیگنال ورودی به پایه Trg و پس از گذشت مدت زمات تعیین شده در قسمت Parameter خروجی Q فعال می‌شود. به بیان دیگر همانطور که از اسم این تایمر مشخص است، فعال شدن خروجی این تایمر با تاخیر همراه است. در نظر داشته باشید که در صورت غیر فعال و صفر شدن سیگنال ورودی به پایه Trg خروجی Q غیر فعال و شمارش زمان تعیین شده در قسمت Parameter متوقف خواهد شد. به عبارت دیگر روشن بودن خروجی این تایمر به دو عامل زیر بستگی دارد:

  • یک بودن سطح سیگنال ورودی به پایه Trg
  • طی شدن مدت زمان مشخص شده در صفحه مشخصات بلوک در پنجره Parameter

در تصویر زیر نمودار زمانی تایمر تاخیر در وصل را مشاهده می‌کنید.

نمودار عملکرد تایمر تاخیر در وصل

جهت پیکربندی تایمر تاخیر در وصل باید از پنجره مشخصات آن استفاده کنیم. این کار به دو روش انجام می شود:

  • دابل کلیک روی بلوک تایمر در صفحه برنامه‌ نویسی
  • کلیک راست روی بلوک تایمر و انتخاب گزینه Block Properties

در تصویر زیر پنجره مشخصات تایمر On-Delay آورده شده است.

پنجره مشخصات On delay timer

در پنجره مشخصات این بلوک تنظیمات زیر قابل انجام است:

  • نوشتن توضیحات مورد نظر جهت نمایش روی صفحه برنامه‌ نویسی در تب Comment
  • تنظیمات مربوط به مدت زمان تاخیر در روشن شدن تایمر در تب Parameter

در برخی موارد به منظور نمایش مدت زمان On-Delay یا تاخیر در روشن شدن خروجی تایمر، از حرف T استفاده می شود. به عبارت دیگر مدت زمان تاخیر در تغییر سطح سیگنال خروجی از 0 به 1 با پارامتر T نمایش داده می شود. به عنوان مثال در تصویر زیر بلوک تایمر تاخیردر وصل به همراه جعبه پارامتر آن نمایش داده شده است. جعبه پارامتر را در مقاله بلوک های برنامه نویسی در لوگو بررسی کردیم. حرف T در جعبه پارامتر همان مدت زمان تنظیمی تاخیر در روشن شدن خروجی تایمر است. حرف Ta در جعبه پارامتر نشان دهنده ی مدت زمان در حال شمارش یا سپری شده می باشد.

جعبه پارامتر بلوک تایمر on delay

در تصویر زیر از قسمت مشخص شده با شماره 1 می‌توان یک نام دلخواه به بلوک تایمر اختصاص داد. در قسمت مشخص شده با شماره 2 مدت زمان تاخیر در روشن شدن تایمر یا همان T را وارد می کنیم.

قسمت های مختلف بلوک On delay timer

طبق تصویر زیر، واحد شمارش زمان در قسمت On-Delay روی سه نوع واحد زمانی ثانیه، دقیقه و ساعت قابل تنظیم است.

تعیین واحد زمانی برای زمان تاخیر در روشن شدن در On delay timer در صورت تنظیم این واحد زمانی روی Seconds ، عدد نوشته شده در جایگاه سمت چپ بر حسب ثانیه و عدد نوشته شده در جایگاه سمت راست بر حسب صدم ثانیه است.
در قسمت Others دو گزینه Retentivity و Protection Active نیز وجود دارد. در تصویر زیر موقعیت این گزینه ها نمایش داده شده اند.

گزینه های Protection active و Retentivity درتایمر تاخیر در وصل

گزینه ی Retentivity

به صورت کلی حافظه ی لوگو 8 دارای دو قسمت Program memory و Retentive memory یا Rem است. برنامه ی لوگو در حافظه Program memory نوشته می شود. از جمله محدودیت های این حافظه عبارت اند از:

  • تعداد بلوک های قابل استفاده در برنامه
  • حداکثر تعداد بایت های اشغال شده توسط برنامه

مقدار مانای بلوک‌ها در هنگام قطع برق در حافظه ی Retentive یا حافظه‌ی مانا ذخیره می‌شوند. پس از وصل برق مجددا این مقادیر بازنشانی خواهند شد. این حافظه مخصوص توابع ویژه، SFBs یا Special Function Blocks است. برخی از بلوک ها مانند hours counter به صورت پیشفرض همواره قابلیت مانا بودن را دارند. امکان استفاده از حافظه ی مانا در بلوک های مجهز به گزینه Retentivity تنها در صورت فعال بودن این گزینه وجود دارد. به بیان دیگر بلوک‌هایی که شامل گزینه Retentivity هستند تنها در صورت فعال بودن این گزینه می‌توانند از حافظه ی مانا استفاده کنند. در جدول زیر منابع در دسترس حافظه ی لوگو ذکر شده است. به عبارت دیگر حداکثر منابع قابل اشغال توسط یک برنامه ی لوگو طبق جدول زیر  خواهد بود.

حداکثر تعداد بلوک قابل استفاده در حافظه REM حداکثر تعداد بلوک ها در حافظه Program memory بایت ها ورژن لوگو
250 400 8500 LOGO! 0BA8

در جدول زیر حافظه ی اشغال شده در Program memory و Rem memory در صورت استفاده از بلوک ها ی مختلف لوگو 8 آورده شده است.

Rem memory Program memory تابع
توابع پایه
12 AND
12 AND with edge evaluation
12 NAND (not AND)
12 NAND with edge evaluation
12 OR
12 NOR (not OR)
8 XOR (exclusive OR
8 NOT (Negation)
توابع خاص
تایمرها
3 12 On-delay
3 16 Off-delay
3 16 On-/Off-delay
3 16 Retentive on-delay
3 12 Wiping relay (pulse output)
4 20 Edge triggered wiping relay
3 16 Asynchronous pulse generator
16 Random generator
3 16 Stairway lighting switch
3 20 Multiple function switch
24 Weekly timer
12 Yearly timer
40 Astronomical clock
19 28 Stopwatch
کانترها
5 32 Up/down counter
13 36 Hours counter
20 Threshold trigger
آنالوگ ها
20 Analog threshold trigger
20 Analog differential trigger
24 Analog comparator
24 Analog watchdog
12 Analog amplifier
32 Pulse Width Modulator (PWM)
24 Mathematic instruction
1 16 Mathematic instruction error detection
20 Analog multiplexer
40 Analog ramp
2 44 PI controller
20 Analog filter
7 20 Max/Min
20 32 Average value
سایر
1 12 Latching relay
1 12 Pulse relay
12 Message texts
2 12 Softkey
1 16 Shift register

در صورت فعال بودن گزینه ی Retentivity:

  • با قطع برق، داده‌ های جاری در بلوک مربوطه در حافظه تغییر نمی‌کند. به این ترتیب مقادیر داده‌های فعلی در حافظه حفظ خواهد شد.
  •  اگر لوگو از حالت RUN روی حالت STOP رفته و مجددا استارت شود و یا تغذیه لوگو قطع و وصل شود، شمارش مدت زمات T در تایمر از ابتدا آغاز نمی‌شود. برای درک بهتر این نکته به مثال زیر توجه کنید. در این مثال از یک بلوک High، بلوک X1، بلوک تایمر تاخیر در وصل و بلوک خروجی دیجیتال Q1 استفاده شده است.

مثال استفاده از تایمر On delay در لوگو

تنظیمات مربوط به تایمر به این شکل است:

پنجره مشخصات بلوک On delay timer در لوگو

با انتقال این برنامه روی مینی PLC لوگو پس از گذشت 3 ثانیه خروجی Q1 روشن می‌شود. در این حالت اگر برق قطع و مجددا وصل شود تایمر به کاری که قبل از قطع تغذیه در حال انجام آن بوده ادامه می‌دهد. به بیان دیگر در لحظه روشن شدن لوگو خروجی Q1 نیز روشن شده و نیازی به گذشت 3 ثانیه نیست. این پدیده به دلیل فعال بودن گزینه Retentivity در پنجره مشخصات تایمر است. در صورتی غیر فعال بودن این گزینه، خروجی Q1 با 3 ثانیه تاخیر روشن می شود.

مطالب شرح داده‌شده در این مقاله را می‌توانید به‌صورت ویدئو در دوره تصویری لوگو زیمنس مشاهده کنید. در این دوره‌ی آموزشی با انواع پی ال سی، زبان‌های برنامه‌نویسی و مینی پی ال سی لوگو زیمنس آشنا می‌شویم. آموزش لوگو از ابتدا صورت گرفته و شامل بررسی ماژول اصلی، کارت‌های توسعه، نصب، سیم بندی، برنامه‌نویسی و کنترل توسط اپلیکیشن و وب سرور می‌شود. در بخش برنامه‌نویسی تمام بلوک‌های دیجیتال، شبکه، آنالوگ و غیره بررسی‌شده و نحوه‌ی کار آن‌ها روی لوگو نمایش داده‌شده است. مانیتورینگ و کنترل لوگو از طریق اپلیکیشن، وب سرور و صفحه‌های طراحی‌شده توسط LWE صورت می‌گیرد. این موارد نیز در دوره‌ی تصویری شرح داده‌شده‌اند. لطفاً جهت مشاهده‌ی سرفصل‌ها و لیست ویدئوهای این دوره روی عبارت لوگو زیمنس کلیک کنید.

گزینه ی Protection active

گزینه دیگر در پنجره ی تنظیمات تایمر Protection Active است. این گزینه جهت محافظت از پارامتر هر بلوک طراحی شده است. در صورت فعال کردن این گزینه و انتقال برنامه روی لوگو امکان نمایش یا تغییر پارامتر T از طریق لوگو از بخش تنظیم پارامتر وجود ندارد. منظور از حالت تنظیم پارامتر، قرار داشتن لوگو در مد RUN است. به عبارت دیگر در صورت انتخاب گزینه Protection Active در بلوک تایمر، امکان نمایش و تغییر پارامتر تایمر از طریق سخت‌ افزار لوگو تنها در وضعیت Stop امکان پذیر خواهد بود. همانطور که قبلا اشاره شد به منظور مشاهده یا تغییر پارامتر در سخت افزار لوگو از منوی Program > Set Parameter استفاده می شود. در این روش به اپراتور اجازه ورود به منوی پارامتر برنامه و تغییر مقادیر آن داده نمی‌شود.
نکته‌ی مشترک دیگری که میان تایمرها وجود دارد Current Parameter Value یا همانTa می‌باشد. Ta نشان‌دهنده‌ی مدت زمان سپری شده در تایمر است. این مشخصه جهت کنترل وضعیت Ta=T استفاده می‌شود. در صورت برابر شدن پارامتر ثابت T با زمان سپری شده‌ی Ta وضعیت خروجی تایمر تغییر می کند. درتایمر on-delay پارامتر T همان مدت زمان تاخیر در وصل تایمر است. در این تایمر همزمان با یک شدن پایه Trg مشخصه Current Parameter Value محاسبه زمان را آغاز می‌کند. به محض برقراری تساوی زیر خروجی Q فعال خواهد شد:

(زمان سپری شده در تایمر) T=Ta (پارامتر تنظیم شده در قسمت On-Delay )

هنگام شبیه سازی برنامه مشخصه Ta یا همان Current Parameter Value در دو قسمت زیر نمایش داده می‌شود:

  • قسمت پایین بلوک تایمر
  • داخل پنجره مشخصات تایمر در تب Parameter

در تصویر زیر موقعیت های نمایش Ta مشخص شده اند. همانطور که مشاهده می کنید زمان تاخیر در وصل تایمر یا T روی 4 ثانیه تنظیم شده است. از این رو به محض رسیدن زمان Ta یا Current Parameter Value به 4 ثانیه خروجی تایمر فعال خواهد شد. در نظر داشته باشید که مقدار زمانی Current Parameter Value یا Ta در باز 0 تا T تغییر می کند.

نمایش زمان Ta یا Current parameter value در پنجره مشخصات بلوک هنگام شبیه سازی برنامه

بلوک‌های تو در تو برای تعیین مقدار یک پارامتر

جعبه پارامتر یا همان علامت “+” سبز رنگ در قسمت پایین برخی از بلوک ها قرار دارد. این جعبه پارامتر در بلوک های مجهز به پایه ی ورودی با عنوان Par تعبیه شده است. در تصویر زیر موقعیت ورودی Par با رنگ سبز را در تایمر تاخیر در وصل مشاهده می کنید. در این تصویر، جعبه پارامتر بلوک بسته است.

جعبه پارامتر تایمر ON delay

به منظور باز کردن جعبه پارامتر کافی است روی علامت + کلیک کنید. به عنوان مثال در تصویر زیر جعبه پارامتر بلوک تایمر On-Delay باز شده است.

در پنجره مشخصات بلوک ها نمی توان از مقادیر متغییر استفاده کرد. به عبارت دیگر نمی توان زمان تایمر را از طریق یک پارامتر بیرونی و به صورت خودکار تغییر داد. در برخی موارد ممکن است به استفاده از پارامترهای متغیر نیاز داشته باشیم. در این شرایط مقدار پارامتر از پارامتر بلوک دیگری گرفته می‌شود. این روش برنامه نویسی با بلوک های تو در تو  نام دارد. در این خالت پارامتر یک بلوک مقدار ثابتی نداشته و از طریق بلوک دیگری تعیین خواهد شد. فرض کنید می خواهیم مقدار پارامتر T در تایمر تاخیر در وصل را برابر با مقدار Ax-Ay از بلوک مقایسه کننده ی آنالوگ قرار دهیم. در تصویر زیر یک بلوک مقایسه کننده ی آنالوگ و یک بلوک تایمر On-delay آورده شده است.

تایمر On delay همراه با بلوک مقایسه کننده ی آنالوگ

ابتدا جعبه پارامتر هر دو بلوک Analog comparator و تایمر تاخیر در وصل را باز می کنیم. در ادامه طبق تصویر زیر خروجی پارامتر Ax – Ay را به ورودی پارامتر T متصل کنیم.

ایجاد ارتباط میان جعبه پارامتر های بلوک های On delay timer و مقایسه کننده یآنالوگ

همانطور که مشاهده می‌کنید پس از اتصال Ax-Ay به T یک فلش مشکی رنگ در کنار واحد زمانی پارامتر T ظاهر می‌شود. این فلش جهت مشخص کردن واحد شمارش زمانی پارامتر T است.

فلش موجود در جعبه پارامتر تایمر On delay

با انتخاب فلش مشکی رنگ لیست زیر باز خواهد شد. از طریق این لیست می توان واحد زمانی پارامتر T را انتخاب کرد.

تنظیم واحد زمانی پارامتر T در لوگو برای تایمر On delay

در نظر داشته باشید که امکان اتصال هر پارامتر دلخواه به ورودی پارامتر دیگر وجود ندارد. به منظور کسب اطلاع از پارامترهای مجاز به دفترچه راهنمای نرم‌افزار لوگوسافت مراجعه فرمایید. پس از اتصال Ax-Ay به پارامتر T در پنجره مشخصات این بلوک تصویر زیر نمایش داده می شود. همانطور که مشاهده می کنید در قسمت On-Delay نام بلوک مقایسه کننده آنالوگ آورده شده است. درج این نام بعلت اتصال این دو بلوک به یکدیگر است.

پنجره مشخصات بلوک On delay timer هنگام تنظیم پارامتر t با استفاده از بلوک های دیگر

در جدول زیر پارامترهای قابل استفاده در تنظیم پارامتر T به همراه بلوک های آن آورده شده است.

نام بلوک مقدار قابل اتصال به پارامتر T در جعبه پارامتر بلوک
Analog comparator Ax – Ay
Analog threshold trigger Ax
Analog amplifier Ax
Analog ramp AQ
Mathematic instruction AQ
PI controller AQ
Up/Down counter Cnt

در لوگو ورژن 7 و 8 علاوه بر موارد بالا می توان از مقادیر جدول زیر نیز جهت تنظیم پارامتر T استفاده کرد.

نام بلوک مقدار قابل اتصال به پارامتر T در جعبه پارامتر بلوک
On-delay Ta
Off-delay Ta
On-/off-delay Ta
Retentive on-delay Ta
Wiping relay(pulse output) Ta
Edge triggered wiping relay Ta
Asynchronous pulse generator Ta
Stairway light switch Ta
Multiple function switch Ta
Stopwatch

Analog filter

AQ

AQ

Average value AQ
Max/Min AQ
Threshold trigger Fre

توضیحات مربوط به جعبه پارامتر به صورت کامل تری در بخش اتصالات و اتصال دهنده‌های مقالات قبلی ذکر شده است. این توضیحات در همه ی بلوک ها یکسان است؛ از این رو به منظور کسب اطلاعات بیشتر در زمینه ی جعبه پارامتر لطفا مقاله بلوک های برنامه نویسی در لوگو در  را مطالعه کنید.

این مقاله تا چه حد برای شما مفید بود؟

میانگین امتیاز 2.5 / 5. تعداد رای: 2

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *